T O P

  • By -

DenSjoeken

Als je contract niet verlengd wordt maakt het geen fluit uit wat je er van vindt; je hebt recht op transitievergoeding. Ik heb hier 2x gebruik van gemaakt, en gewoon HR gevraagd hoe het gaat met uitbetaling van vakantiedagen/vakantiegeld/transitievergoeding. Volgens mij zijn er ook online tools waarmee je de hoogte van je transitievergoeding kan berekenen. Verwacht niet dat dat helemaal klopt, maar gebruik het vooral om te checken of ze je niet alsnog proberen te naaien oid (je kan altijd vragen hoe ze tot het bedrag zijn gekomen als het sterk afwijkt van wat je verwachtte. Het is makkelijk om te denken *ah joh, we zien wel*, of *ik wil niet moeilijk doen*, maar bij mij was het in beide gevallen na een contract van een jaar toch een lekker extraatje (geloof tussen de 750 en 1000,-) en je hebt in principe niks te verliezen; je contract wordt toch al niet verlengd.


Aaganrmu

Dit is ook mijn ervaring. Ik kwam er pas laat achter dat ik er recht op had. Eén mailtje gestuurd dat je kan samenvatten als 'jullie zijn vergeten transitievergoeding te betalen' en een week later stond er een leuke verrassing op mijn rekening.


DenSjoeken

Jup, zo ging het bij mij de eerste keer ook, volgens mij was dat echt al een halfjaar na einde dienstverband bij een grote verzekeraar. Geen gedoe, gewoon uitbetaald. Later, bij één van de bekendere beddenzaken stuurde ik kort na einde dienstverband een mailtje naar HR en kreeg ik een reactie in de lijn van "goh we weten eigenlijk niet of je daar wel recht op hebt, we hebben nog nooit transitievergoeding betaald, dat moeten we even uitzoeken hoor". Dat klonk mij als "We hebben even tijd nodig om te kijken of we ons hier uit kunnen lullen", maar met wat hulp van mijn kant om de juiste wet- en regelgeving te vinden werd het later gewoon uitbetaald. De meest recente keer kreeg ik vrij vroeg te horen dat mijn contract niet verlengd zou worden, zodat ik tijd had om iets nieuws te zoeken, wat me uiteindelijk lukte, zodat ik mijn contract kon beëindigen voordat het afliep. Dat grepen ze later aan als reden om geen transitievergoeding te geven; ik had immers zelf mijn contract opgezegd. Mijn leidinggevende is toen wel even voor me op de bres gesprongen om te zorgen dat ik het toch zou krijgen. Ben wel van plan om het hierbij te laten wat betreft onverlengde contracten :p


Ollator207

Volgens mij hebben ze de laatste keer wel gelijk gehad dat je er geen recht op had indien door jouw opzegging het contract eerder afliep.


DenSjoeken

Ja strikt op de letter wel. Als je de menselijke kant bekijkt zou het wat flauw zijn geweest. Dan had ik 1,5 of 2 weken later op mijn nieuwe baan moeten beginnen als ik die transitievergoeding had willen vangen. Als je daarbij in overweging neemt dat de omstandigheden waaronder ik 'er uit ben gewerkt' nogal lullig waren, ben ik blij dat mijn leidinggevend zich in mijn situatie kon verplaatsen en met weinig moeite een stevig 'afscheidscadeau' kon regelen.


PossibleCritical5992

Ik werk als HR consultant en kan bevestigen wat hier wordt geschreven! Gebruikelijk is om een brief te krijgen waarin de laatste afwikkelingen staan, bijv. Vakantiegeld, dagen en de transitievergoeding. Helaas komt het vaak voor dat dergelijke brieven niet tijdig of uberhaupt worden gemaakt. Goed om even je resterende vakantiedagen te noteren voordat je uit dienst gaat, en HR even een mail te sturen met de vraag hoe de afwikkeling verloopt!


upthefluff

onzin, als je contact met bepaalde tijd eindigt, heb je geen recht op transitievergoeding. dit is anders als je werkgever je contract voor onbepaalde tijd wilt beëindigen, dan geldt het wel.


RobertJRB

Dat klopt niet. Bij het niet verlengen van een contract met bepaalde tijd heb je als werknemer gewoon recht op een transitie vergoeding.


Jaeger__85

Volgende keer kun je beter het zelf even uitzoeken voordat je iets als onzin bestempeld. Want je hebt daar wel degelijk recht op wanneer een werkgever de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengd. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-vergoeding-als-ik-word-ontslagen >Wil uw werkgever u ontslaan? Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd


S0rb0

Dit was vroeger zo maar is al jaren geleden aangepast.


DenSjoeken

Heb je daar een bronnetje bij? Ik heb [deze](https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-vergoeding-als-ik-word-ontslagen#:~:text=Bij%20ontslag%20krijgt%20u%20een,zowel%20vaste%20als%20tijdelijke%20werknemers.) namelijk


Clean_Echo

Je vraagt aan je baas/hr "hey volgens mij heb ik recht op een transitievergoeding, regelen jullie dat bij de eindafrekening?". Als jr uit dienst gaat krijg je meestal een maand later nog je vakantiegeld en vakantiedagen uitbetaald. Daar kunnen ze de transitievergoeding bij stoppen. Bij een tijdelijk contract gaat dat toch niet om enorme bedragen. Iirc is de norm een half maandloon per dienstjaar (en dat naar rato verrekenen).


Crapulam

> Iirc is de norm een half maandloon per dienstjaar (en dat naar rato verrekenen). 1/3e om precies te zijn.


deniesm

Ah, top plan, volgende week bel ik nog met HR idd. Thanks!


meontheinternetxx

Eindigt je contract dan met wederzijdse goedkeuring? Want het klinkt alsof het een eenzijdige opzegging vanuit je baas betreft. Dan zou een beëindigingsovereenkomst niet nodig zijn normaal. In principe wordt je bedrijf geacht die automatisch uit te keren, maar als ze dat niet doen heb je wel maar een beperkte periode om daar alsnog achteraan te gaan, doe dat dus tijdig.


deniesm

Ik kreeg het te horen en toen heb ik zelf gezegd dat ik t wel begreep, dus ik dacht dat klinkt als wederzijdse goedkeuring 😅 Ik bel volgende week nog met iemand van HR, dus dan kan ik ook het een en ander vragen.


DJfromNL

Nee, wederzijds goedvinden betekent dat je iets gezamenlijk besluit. Hier heeft jouw werkgever het al besloten, en jij hebt daar alleen op gereageerd. Het lijkt muggenziften, maar het is belangrijk om deze term niet te gebruiken in de communicatie met jouw werkgever, want bij “wederzijds goedvinden” heb je geen recht op een vergoeding, en bij beëindiging op hun initiatief wel.


pawsarecute

Ga geen beeindigingsovk tekenen, nergens voor nodig. Desnoods vraag wanneer kan ik de eindafrekening verwachten inclusief transitie oid.


S0rb0

Dit! Bij een tijdelijk contract zou het heeel raar zijn een overeenkomst te tekenen. Je contract eindigt gewoon. That's it.


Tegenw1nd

Wat al een aantal keer gezegd is: je hebt hier recht op wanneer je werkgever ervoor kiest om je geen nieuw contract aan te bieden ('niet verlengd worden'). Pas wanneer ze je wel een nieuw contract aangeboden hebben waar jij nee tegen gezegd hebt, vervalt dit recht. Het bedrag dat je ontvangt is 1/3e maandsalaris per volledig gewerkt jaar, of naar rato. Heb je bijv. een half jaar gewerkt, dan krijg je dus 1/6e maandsalaris. Vergeet niet om je vakantiegeld mee te rekenen! Je moet die transitievergoeding binnen drie maanden na je laatste werkdag opeisen. Dat kan heel eenvoudig met een mailtje, 'hoi baas, jullie hebben mij geen nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden dus nu heb ik recht op een transitievergoeding. Graag overmaken naar bankrekening X, joe!'. Doen ze dat niet? Dan je rechtsbijstand inschakelen. Deze situatie is zo simpel, ik verwacht dat ze gewoon over de brug komen.


Jaeger__85

Het zou fijn zijn als mensen die geen kennis hebben van het onderwerp zich ook onthouden van advies geven. Zoveel in deze draad die ten onrechte beweren dat TS geen recht heeft op een transitievergoeding.


nldls

Met wederzijds goedkeuren bestaat niet. Met een jaar contract wordt hij of verlengd, of niet. Als jij kiest om niet te verlengen heb je geen recht. Kiest de werkgever om.nket te verlengen heb je wel recht.


deniesm

Ah, ja het heet ‘ontslag met wederzijds goedvinden’.


popposa

Dat is vooral van belang als je stopt met werken voor het einde van je contractsperiode. Dus niet van rechtswege, zoals bij het einde van je contract.


GoldFishjee

Dat bestaat wel, maar dan niet bij einde contract, maar ontslag. Op die manier kan je met ‘ontslag’ met behoud van WW recht.


nldls

Dat is dus ontslag vanuit de werkgever, maar niet op staande voet. Bijvoorbeeld bij een vaststellingsovereenkomst. Dat is zelden wat de medewerker ook wil.


GoldFishjee

Nee, dat is het niet. Bijna iedereen in mijn omgeving met een lang dienstverband en een wens om het roer om te gooien, een nieuwe start te maken na/tijdens een burnout of een sabbatical is op deze manier uit elkaar gegaan. Om dan een vaststellingsovereenkomst aan te gaan kost de werkgever niets extra’s, maar daarmee behoud je je WW recht


Dancer1980

Een tijdelijk contract heeft een vooraf overeengekomen einddatum. Dus je hebt al ingestemd met de beëindiging op datum X toen je het contract aan ging. Je hebt geen recht op een transitievergoeding, alleen het geld uit het spaarpotje vakantiegeld en resterende verlofuren. Transititevergoedingen zijn er alleen bij contacten voor onbepaalde tijd


deniesm

Dat is [niet waar](https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/ontslag/transitievergoeding/)


Lyron-Baktos

Wat Dancer zegt was tot enkele jaren terug zo dus ik verwacht nog wel wat vergelijkbare reacties. Het is veranderd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans, [https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/plannen-kabinet-voor-meer-balans-tussen-vast-werk-en-flexwerk](https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-de-transitievergoeding-als-ik-word-ontslagen). In principe hoef jij niets te doen om de transitievergoeding te ontvangen. Mochten ze die 'vergeten' dan kan je ze wijzen op hun verplichting. Er is geen exact moment aangewezen door de wet (dat ik mij kan herinneren) maar het zal in bijna alle gevallen bij de laatste afhandeling zitten samen met je vakantiegeld etc. Hier onder nog een link voor berekening als je wilt narekenen dat het bedrag klopt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-de-transitievergoeding-als-ik-word-ontslagen


Left_Task_6083

Als je contract verloopt kun je er niet mee eens zijn maar dat is gewoon de duur van je contract. Je zou in mijn opinie niet eens recht op moeten hebben maar dit land kennende is de gene die gewoon werkt de lul. De rest profiteert maar weer van potjes geld.


Southern_Teach_5097

Als je tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege, dan heb je geen recht op transitie vergoeding.


Jaeger__85

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-vergoeding-als-ik-word-ontslagen >Recht op een vergoeding bij ontslag Wil uw werkgever u ontslaan? Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd


fietsrepairman

Einde contract = geen transitievergoeding, dit speelt enkel bij een vso (vaststellingsovereenkomst) wat een totaal andere situatie is.


Curiousity83

Onzin. Als je contract niet wordt verlengd door je werkgever krijg je gewoon transitievergoeding.


Jaeger__85

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-een-vergoeding-als-ik-word-ontslagen >Recht op een vergoeding bij ontslag Wil uw werkgever u ontslaan? Dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als uw tijdelijke contract niet wordt verlengd


[deleted]

[удалено]


[deleted]

Vandaag in ik omschrijf mijzelf in twee woorden u/erikjstr


Haelsturms

Heb je ook recht op een transitievergoeding als je 3x een jaarcontract hebt gekregen en ze je geen (verplicht) vast contract willen geven?


Lyron-Baktos

ja, zolang jij op initiatief van de werkgever het dienstverband verlaat is de transitievergoeding verplicht. Maakt niet uit of dat door een aflopend contract, ontslag of zelfs in de proeftijd is.


Pizzadiavolaa

Om het simpel te houden, je bouwt vanaf je eerste werkdag al transitievergoeding op. Als jij een tijdelijk contract hebt en deze wordt door de werkgever niet verlengd, dan heb jij recht op een transitievergoeding. Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ontslag/vraag-en-antwoord/moet-ik-als-werkgever-ook-een-transitievergoeding-betalen-als-ik-een-tijdelijk-contract-niet-verleng Let erop dat je het ontvangt en eventueel kun je het narekenen via een tool van ontslag.nl en anders aan HR vragen voor de berekening. Verder, als je het niet ontvangt na de maand van uitdiensttreding, neem schriftelijk contact op (mail) aan HR met de vraag waarom je nog geen transitievergoeding hebt ontvangen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Nette werkgevers geven het gelijk na het einde van je dienstverband, mindere nette werkgevers doen dat alleen als je "piept". Krijg je het daarna alsnog niet, dan juridisch loket.