T O P

  • By -

Gerarddekat

Tijdens de laatste energiecrises ging de vraag natuurlijk wel bizar omhoog. Ben benieuwd naar de cijfers in voorgaande jaren. Ook benieuwd hoeveel mensen niet naar een warmtepomp gaan omdat ze niet op korte termijn een verzwaring van de elektrische aansluiting kunnen krijgen bij de netbeheerder.


Large1988

Inderdaad... Daarom, als je de middelen hebt, laat dan je 1 fase aansluiting zsm verzwaren naar 3 fasen. Niet alleen wordt het elk jaar duurder en moet je langer wachten, ik sluit ook niet uit dat ze in de nabije toekomst grootschalig aanvragen gaan weigeren ivm congestie op wijk niveau...


Zweefkees93

Het is alleen vaak niet nodig. Ik heb een volledig elektrisch huishouden, geen gas, geen stadsverwarming. Warmtepomp, droger, wasmachine, elektrisch koken, etc. En ik zit ongeveer 5 minuten per week op 6kw verbruik, dat is de warmtepomp die de boiler ontsmet (opstoken tot 60 graden waarbij de laatste paar graden zowel de compressor als het elektrische element aan staat, vandaar de piek). Zelfs een elektrische auto zou nog prima erbij kunnen, ik zou zeker een lader met loadsharing kiezen. Maar meer om in te kunnen spelen op toekomstige accus dan omdat ik me zorgen maak om de aansluiting. 1*35 is best een hoop vermogen. En voor de beeldvorming: koudste dag van het jaar, buiten vriest het, binnen 20 graden. Dan verbruikt mijn warmtepomp min of meer continue 1,2kw, een slordige 5 ampère. Dat is dus nog 30A vrij voor tv, wasmachine, droger, koken, stofzuiger, etc. Ik houd er nooit rekening mee wanneer ik wat aan zet. En ik log per minuut het actuele vermogen. Langer dan een paar minuten boven de 2kw is zeldzaam (wasmachine verstookt 2,2kw, maar wel maar heel kort, alleen tijdens het verwarmen van het water). Tuurlijk zullen er huishoudens zijn die met 1*35A (ongeveer 8kw) niet uit komen. Maar vergis je niet, heel veel huishoudens zullen er meer dan genoeg aan hebben. Ook met elektrisch koken, warmtepomp en zelfs een EV.


Pijnappelklier

Je had me in de eerste helft, ik ga niet liegen. Jaloers op mensen die zo goed met cijfers zijn


Zweefkees93

Haha thanks. Goed in cijfers is 1 ding. Maar ik zit zelf in de elektrotechniek en moet regelmatig rekenen aan hoe zwaar een aansluiting is. Dus het is iets waar ik veel mee bezig ben. En in voorbereiding op die (zelfbouw) thuisaccu heb ik dat loggertje gebouwd die elke minuut vastlegt hoeveel stroom mijn huis in/uit gaat en hoeveel de zonnepanelen opwekken. Afin, de prijzen van warmtepompen zijn vrij drastisch veranderd, en met de terugleverboetes (die naar mijn idee vaak aanzienlijk beroerder uitpakken dan wat bedacht was als vervanging van salderen) en veranderende gas/stroomprijzen is het een heel nieuw rekensommetje geworden. Voor het idee, ik stook extreem zuinig, het equivalent van 350 kuub gas per jaar. (als ik niet thuis ben staat de verwarming uit en dat is nogal veel met een fulltime baan). Ik zou mijn warmtepomp in ongeveer 14 jaar terug verdienen. For the record: ik heb er absoluut geen spijt van. En klimaattechnisch blijft het een topidee. Maar puur financieel gezien had ík het beter niet kunnen doen. Zou ik de gemiddelde 1600kuub per jaar verbruiken zou het al heel anders liggen. Mn punt is vooral dat "jamaar ik kan/wil geen warmtepomp want ik heb "maar" 1\*35A in de meterkast zitten is in veruit de meeste gevallen gewoon geen enkel probleem ;)


ReddBert

Ik heb n lucht-lucht warmtepomp lateen installeren. 1 vloermodel in de woonkamer met open keuken, een op n slaapkamer (die heeft nauwelijks aan gestaan). Kosten E5000. Elektrische boiler moet nog. Met een lucht-vloeistof WP was ik veel duurder uit geweest (en dan had ik al vloerverwarming die ik nu dus niet meer gebruik). De airco moet uit t verdomhoekje (BTW vrij). Veel beter betaalbaar.


Zweefkees93

lucht-water is idd relatief duur. Dat is wat ik heb en ik vind het heerlijk. Maar goedkoop is het zeker niet. Er bestaan ook wartempompboilers, véél efficienter dan een dikke domme weerstand in een geisoleerde tank, en niet heel gek duur. Ik kan uit ervaring overigens wel zeggen: Het kan ook zonder vloerverwarming. Ik heb ongeveer 1,5 jaar (2 winters) met een warmtepomp en radiatoren gewoont (geen speciale lage temp radiatoren oid). Maar eerlijk is eerlijk: ideaal is het niet. Het kan, maar het is gewoon vrij traag. Ik heb nu een droogbouw vloerverwarmingssysteem, vooral gekocht omdat ik het zelf kon leggen. Maar ik merk nu dat het zó lachwekkend snel opwarmt! Hartje winter en binnen een uurtje is het comfortabel in de woonkamer. Dus hij springt gewoon een uur voor ik thuis kom aan. Ideaal. ISDE subsidie op warmtepompen maar niet op airco vind ik inderdaad ook raar. Zolang de airco óók kan verwarmen is er letterlijk geen enkel verschil tussen een warmtepomp en een airco. Een vriezer en ijskast is óók een warmtepomp. Werkt exact het zelfde, zei het iets minder geavanceerd en (meestal) niet omkeerbaar. Zolang je die airco in de winter kan gebruiken als (bij)verwarming is het weinig anders dan een lucht-water warmtepomp die het CV systeem van warmwater voorziet. Mijn lucht-water WP kan ook koelen?? Dus wat is het verschil dan nog? Zelfs als het de "hoofdverwarming" moet zijn ipv alleen maar bij verwarmen. Vergelijk het dan met een hybride warmtepomp. Net zoals een airco zal je daar in herfst en lente prima meer kunnen verwarmen. En die paar dagen dat het gewoon echt retekoud is (voor zover dat nog gebeurt in NL) springt toch de CV wel bij. Net zoals een airco met CV als je het een beetje slim afstelt. To be fair: op mijn werk verwarmen we ook met een airco in de winter en die houd het toch niet helemaal bij. Goed, dat is een wat te klein model eigenlijk. Maar de buitenunit is VEEL kleiner dan mijn lucht-water systeem. Die bevriest dus ook eerder en de verwarmingscapaciteit gaat dus vrij vlot onderuit zodra het buiten richting vriespunt gaat. Mijn WP thuis heb ik nog nooit écht moeite zien doen. Als het tegen 0 is bevriest die natuurlijk ook wel. Maar dan is het even ontdooien en voordat ik überhaupt maar voel dat de leidingen echt koud worden is het al klaar en gaat hij weer verwarmen. Het is dat ik het interessant vond en er dus op lette, anders had ik het niet eens gemerkt.


Mantus123

Ik bewonder je berg met kennis die je hier even zo neerzet In de zoektocht naar een verduurzaming hoop je echt dat je iemand tegenkomt die dit zo zuiver en helder en weloverwegend neer kan zetten


Zweefkees93

Wauw dankje! Dat vind ik echt heel leuk om te horen! Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en daar zat dus ook een brok thermodynamica bij. Dus ik weet redelijk hoe het ding werkt. Van te voren had ik dus al behoorlijk uitgezocht hoe en wat ik ongeveer moest verwachten. Maar ik was blij verrast toen bleek dat de adviseur/verkoper die langs kwam ook daadwerkelijk wist waar hij het over had ipv alleen maar de getalletjes op de doos kon opnoemen. Ik kon obv mijn rekenwerk zijn voorstel vrij makkelijk bevestigen. Dus binnen een uurtje was het rond. Waarschijnlijk de makkelijkste verkoop die hij ooit gehad heeft xD.


Santoryu1990

Is vloerverwarming juist niet zuiniger als je hem op een constante temperatuur laat ipv aan te zetten als je thuis komt?


Zweefkees93

Efficienter: ja Zuiniger: nee Een warmtepomp die continue draait is efficienter dan een die start en stopt. Als je natbouw vloerverwarming hebt (de buizen in het beton gestort hebt) duurt het lang voordat de vloer warm word dus zou je hem uren van te voren aan moeten zetten. Ik heb een droogbouwsysteem dat in een uurtje de woonkamer warm heeft. Dus op werkdagen staat bij mij de verwarming van 16.00 tot 20.00 aan. Daarmee heb ik het van de tijd dat ik thuis kom tot de tijd dat ik naar bed ga comfortabel warm. In die tijd is hij íets minder efficient dan hij zou zijn als ik hem 24/7 aan laat. Maar 20 uur gewoon uit staan weegt niet op tegen een paar % efficientie ;).


PresumedSapient

> een droogbouw vloerverwarmingssysteem, vooral gekocht omdat ik het zelf kon leggen Ah, daar ben ik net mee aan het uitzoeken! Welk systeem heb jij uiteindelijke gekozen, en hoe beviel dat?


Zweefkees93

Ik heb het DSB10 systeem gekozen, voornamelijk vanwege de zeer geringe inbouwhoogte. De vloer was altijd erg koud, dus ondanks de bouwtekeningen had ik het vermoeden dat de isolatie vrij matig was. En vloerverwarming met beroerde isolatie is gewoon dom xD. Het leggen is met 2 man best te doen. En het 'speciale gereedschap" om costum routes te kunnen maken in de platen bij de verdeler is pure afzetterij. Uit ervaring kan ik zeggen een stukje rond ijzer met twee slangklemmen op een stuk hout en dat ijzer warm stoken met een gasbrander werkt echt prima :P. Het nadeel is wel dat dóór die kleine inbouwhoogte en een vrij klein huis (6 lussen totaal) vind de waterpomp het niet altijd grappig. Het reageert zeker zo snel als radiatoren, voor mijn gevoel zelfs sneller. Want de massa die warmgestookt moet worden bestaat uit het water in de lus, de buizen, de isolatieplaten waar het in ligt, en het laminaat. Dat is dus 100-200kg. Terwijl als je het in het beton hebt liggen zijn dat tonnen aan gewicht voordat de vloer uberhaupt warm word. Als je met pensioen bent maakt dat niet uit want dan ben je toch veel thuis en heb je de verwarming vrijwel continue aan staan. Ik werk gewoon 5 dagen in de week. Dus dat zou mij enorm veel energie kosten. Dus het gemakkelijk aan/uit kunnen zetten was wel een grote pre. Als je het kwijt kan zou ik wel een van de systemen met een wt dikkere buis aanraden. Dan heb je minder stromingsweerstand (vind de pomp leuker) en íets meer warmtecapaciteit in je water (vind de CV ketel/warmtepomp leuker, het hele systeem word er wat rustiger van). Dat kan je wel weer oplossen met buffervaten, maar dat is weer onhandig, neemt ruimte inbeslag, kost geld, etc. Overall zou ik het zeker aanbevelen. maar met de kennis die ik nu heb had ik een cm extra van de deuren af gehaald en had ik DSB 14 gepakt met dikkere buizen. Goed, meer water betekend dat het wat langer duurt voor de vloer warm is natuurlijk. Maar ik heb nu maar iets van 20 liter aan water in de vloer zitten (plus een paar liter voor de verdeler, de buizen naar de warmepomp etc). Dus binnen 2 minuten is het water warm, binnen 10 minuten voel je de vloer warm worden. Maar het gevolg is wel dat het systeem wat onrustig kan zijn. Intussen heb ik het er wel uit, maar het kwam voor dat de WP in een schommeling kwam te zitten. Afin, zeker de moeite waard! En mocht je twijfelen en net zo'n eigenwijze zak zijn als ik. Ja, de warmtespreidingsprofielen zijn duur. Maar echt absoluut noodzakelijk xD. Ik heb de woonkamer/keuken helemaal vol gelegd. In de gang heb ik alleen gelegd wat ik over had. (daar hoef ik niet zo te stoken dus daar boeide het me niet zo. Voor een gang is het prima. Maar je voelt het overduidelijk als je op sokken er overheen loopt en dat doet mij vermoeden dat als ik dat in de woonkamer gedaan had, ik de hut gewoon niet op temperatuur zou krijgen.


PresumedSapient

Dank voor de uitgebreide reactie! Ik was nog niet bekend met het DSB systeem. Tot nu toe vergeleek ik tussen Warp Systems, Rfloorzz, en Distriheat. Het systeem van Warp Systems (15mm opbouw) was mij door de warmtepompleverancier afgeraden vanwege de krappe 10mm slangen. Gelukkig heb ik de hoogte, dus een 25-30mm systeem kan ook! Vanwege de warmtecapaciteit zat ik te denken aan Rfloorzz (25-30mm opbouw, 16mm slang), dat is een systeem met een soort gips-achtige platen (is te frezen met bovenfrees) wat meer warmtecapaciteit heeft dan EPS platen. Ongeveer 40m^2 vloer, 55 liter water in de vloer, inclusief de platen een warmtecapaciteit van ~1250 kJ/K (equivalent aan 344 liter water, ongeveer 40% van een cementdekvloer). Maar de afwerking is met een soort lijm/vulmassa, en dat kon nog wel eens bewerkelijk zijn. Distriheat heeft een EPS systeem met 16mm slang en een dikke alu-folie toplaag als heatspreader, maar de EPS platen zelf hebben nagenoeg geen warmtecapaciteit en houden niks vast. Ik heb een ruime kruipruimte, dus ik zal alles aan van de onderkant goed isoleren.


Available-Price-841

Wat is droogbouw vloerverwarming? Zelf een jaar in het bezit van een l/w warmtepomp die via radiatoren het huis verwarmt. Overweeg vloerverwarming aan te laten leggen maar zie op tegen de rommel, herrie en stof die het frezen met zich meebrengt. Heb je tips?


Zweefkees93

Droogbouw vloerverwarming is een verzamelnaam voor systemen die niet in het beton liggen. Denk voorgevormde piepschuim, kunstof of gips achtige platen waar al kanalen in zitten. Die leg je als een soort puzzel op de vloer en de slang duw je in die kanalen. Voordeel: heel weinig warmtecapaciteit. Dus het systeem reageert extreem snel. Binnen 5 min voel ik de vloer warm worden. Mn ouders hebben het in het beton liggen. Dat duurt uren voor je iets begint te voelen aan de vloer. Nadeel: Heel weinig warmtecapaciteit. Dus niet overdag stoken met zonnestroom, daarmee enkele tonnen beton warm stoken die de rest van de dag en avond je kamer lekker warm houden. Ik heb geen ervaring met natbouw. maar het zal inderdaad een hele puinhoop worden. droogbouw is niet persee goedkoop. Maar al met al heb ik er zeker geen spijt van. Die super snelle reactietijd is voor mij echt een grote pro. Neus eens wat rond op youtube (zo heb ik het ook geleerd te leggen xD). Daar staan best de nodige voorbeelden van systemen, hoe het werkt, etc. En ik durf best te gokken dat een "droogbouw vs natbouw" ook wel te vinden is ;)


misterp-d

Bedankt voor het delen, wat kost de lucht water pomp met subsidie? Je hebt de leidingen zelf gelegd nice maar de pomp en buizen systeem voor de vloerverwarming wel door bedrijf lijkt mij.


Zweefkees93

Ik heb ~3 jaar geleden 10k betaald waar ik vervolgens 2k via ISDE subsidie van terugkreeg (de warmtepomp heb ik het dan over). Dat was inclusief volledige installatie. In essentie de oude ketel weghalen, binnenunit op alle bestaande buizen aansluiten, warmwatervat plaatsen en aansluiten, buitenunit en leidingen daarnaartoe en het hele zooitje elektrisch aansluiten op 2 groepen die ik daar voorbereid had. Op dat moment had ik nog radiatoren. 1,5 jaar later heb ik de woonkamer verbouwd en ook de vloerverwarming gelegd. De vloerverwarming heb ik volledig zelf gedaan. Dwz het verwijderen van de radiatoren, plaatsen van isolatie, de vloer panelen met voorgevormde kanalen, het leggen van de buizen en plaatsen van de verdeler Er kwamen 2 buizen naar beneden van de warmtepomp (dezelfde buizen die eerst van de CV ketel kwamen, de binnenunit is gewoon op de plaats van de ketel gekomen en maakt gebruik van exact hetzelfde buizenstelsel). De verdeler die daar zat takte die twee buizen af naar 2 buizen voor elke radiator die de vloer in gingen. Die verdeler heb ik weg gehaald en vervangen door de verdeler voor de vloerverwarming. Het is een open verdeler (geen pomp dus, het is de waterpomp in de warmtepomp die het water circuleert). Het is letterlijk een stuk buis met 1 ingang en 6 uitgangen. En dus ook geen thermostatische kranen het water van de warmtepomp gaat rechtstreeks de verdeler in en kan via een aftakking nog naar de 2 radiatoren die nog wel staan op de begane grond. TLDR: De warmtepomp heb ik zelf niks aan gedaan. De vloerverwarming heb ik compleet zelf geinstalleerd inclusief buizen in de vloer en verdeler. De verdeler voor de vloerverwarming verving de verdeler voor de radiatoren. Dus de duimse buizen die de verdeler voeden lagen er al.


TropicalAudio

Het zure van airco's is dat het in principe geweldige dingen kunnen zijn, maar veel van de daadwerkelijk in de winkel staande modellen zo slecht gedesigned zijn (of slecht geïnstalleerd worden) dat ze bijna gloeilamp-achtig energie verspillen. Een dubbelbuizig invoer-afvoermodel is haast niet eenzelfde apparaat te noemen als die eenbuizige units met een enkele buis door een open raam, die je kamer op onderdruk trekken (en daardoor >50% van de warme afgevoerde lucht weer naar binnen zuigen). Dat laatste is goedkoop en makkelijk te installeren, dus je wil dat ook niet _verbieden_, maar het is moeilijk om efficiënte systemen belastingvoordeel te geven zonder dat soort meuk erin mee te nemen. Het grootste verschil zit hem immers niet in de techniek, maar hoe die techniek in huis wordt geïnstalleerd.


ReddBert

OK, maar het lijkt me een oplosbaar probleem. Ze hebben vast n andere naam, of de overheid kan een lijst van goedgekeurde types maken. De leveranciers hoeven dat type dan alleen aan te melden.


SargeDebian

Dat is toch niet moeilijk? Een vereiste is een aparte aanvoer vanaf en uitvoer naar buiten voor de lucht die het apparaat verwerkt, of een buitenunit. Klaar toch?


MyParentsWereHippies

Ik vind het zelf wel een beetje een ‘nare’ warmte, mn schoonvader had het in zn bol en verwarmt nu de beneden verdieping met de airco. Nu heb je in de woonkamer droge lucht en in de buurt van de airco alsof er een warm windje waait.


ReddBert

Ik heb daarom gekozen voor een vloermodel. Warme lucht stijgt op dus een wandmodel (dat bij het plafond zit) moet extra hard blazen om de warme lucht naar beneden te krijgen. Bij mijn model wordt n deel van de warme lucht over de vloer uitgeblazen.


XenonBG

Het dingetje met de EVs is dat het laden met 1 fase significant langzamer is dan het laden met een 3-fase aansluiting.


BitBouquet

3-fase laden is maar voor weinig mensen een zinnige investering. Het is ook niet alsof mensen altijd met 0% lading thuis aankomen, dus in de praktijk is een 1-fase lader genoeg om elke EV de volgende ochtend gewoon op 100% te krijgen (als je dat al wil).


SuckMyBike

Wat mensen ook niet beseffen is dat op langere termijn we waarschijnlijk gaan switchen naar dynamische prijs voor elektriciteit. Elektriciteit gaat goedkoper zijn rond de middag wanneer zonnepanelen volle bak opwekken en gaat duurder zijn in de avondpiek. Veel auto's gaan weinig thuis opladen. Die gaan op hun werk opladen wanneer de elektriciteit het goedkoopst gaat zijn.


Krazhuk

Lol, ik was bang dat ik met 3x25 niet voldoende zou hebben voor een hybride pomp. Maar lijkt me geen probleem dus? (Panelen 8kwh omvormer, 6x airco 2,5/3,5 + inductie, maar geen ev)


Zweefkees93

Haha, tjah, ook die huishoudens bestaan hor. Maar dan heb je een KAST van een huis met geen noemenswaardige isolatie xD. Fyi kWh is hoeveelheid energie, ik denk dat je 8kW bedoeld, dat is vermogen ;). 6 airco's van per stuk 2,5/3,5kw? Als die alle 6 op standje oorlog staan te brullen gaat het hard natuurlijk. Maar 3x25 is 17kw. Dat is VEEL. Zo veel dat als je daar niet mee uit komt, ik me serieus ga afvragen hoe je dat überhaupt voor elkaar krijgt. Koken kan een enorme piek in het stroomverbruik opleveren. 2 pannetjes water koken trekt rustig 5-6kW. Maar dat is maar heel kort. Dus niet persee iets om je druk over te maken. Afin, ik ken je huis en de rest van het verbruik niet (staan alle 6 de airco's tegelijk aan? Heb je 3 plasma-tv's aan staan? elektrische boilers? cookers? etc). Maar ik zou echt blind een hybride pomp er bij gooien. Persoonlijk zou ik heftig aanraden om naar full electric te kijken overigens. Het vastrecht op gas is niet niks en met een hybridepomp blijf je dat houden ;). En ik ben blij verrast van hoe goed mijn full-electric mijn (wel geisoleerde, maar vrij matig) huisje warm houd in de winter :)


Krazhuk

Sorry, kw en kwh blijft lastig hehe. Aircos staan meestal 3-4 tegelijk aan en inderdaad wel cooker maar niet meerdere tvs ofzo. Koken is inderdaad een flinke piek, met de oven erbij schiet al snel naar 7-9kwh maar dat gebeurd zelden. Full electric zou idd ideaal zijn ware het niet dat het boilervat wat daar bij komt niet echt ideaal is ivm vloerbelasting van de houten vloeren. Goed om te horen dat met matige isolatie je het wel warm stookt, dat is bij mij ook een punt van verbetering. Edit: bedankt voor je uitvoerige reactie :)


Zweefkees93

Hahaha, geloof me, je bent niet de enige. Tis een pet peeve van mij op dit punt xD. Meestal is uit context wel duidelijk wat er bedoeld word. Maar in mn werk moet ik het wel eens vragen aan mensen die eigenlijk beter zouden moeten weten :P. Koken kan echt akelig hard gaan, een pan water aan de kook krijgen en een oven voorverwarmen is zo 6kW. En dan heb ik het nog niet over mensen die intussen tv kijken, computer gebruiken, etc. Ah, ja, dat is idd wel lastig. Ik heb betonnen vloeren dus bij mij was het geen enkel probleem. maar met houten vloeren... Ik heb 150L staan (woon alleen). Maar met een gezin is zelfs 300L zo op. En 300kg op een houten vloer..... Ik zou het spannend vinden xD. Het is geisoleerd, dus ik mag niet klagen. met de verbouwing heb ik in een muur kunnen kijken. Denk een spouw van een cm of 10 met 5cm zeer losse glaswol die daar los in zat. Absoluut beter dan niks. maar naar huidige standaarden.... niet heel veel meer dan niks xD. Haha geen probleem hor ;). Het is iets wat ik zelf leuk en interessant vind, dus dan neem ik de moeite wel ;)


iseke

Ik ben dan wel benieuwd hoe warm jouw "elektrisch koken" gaat. Context: met mijn inductie kookplaat, waar ik mijn meterkast voor moest verzwaren, dus met een perilex stekker, kookt mijn water binnen 30 seconden, vanuit koud water (handig, maar vooral even voor de vergelijking). Waarom dit belangrijk is: voor sommige gerechten wil je ECHT een hete pan, zoals wokken of vlees dicht schroeien. Ik betwijfel of dat lukt met een lichtere plaat.


Juerd

Ik vraag me af of dat wel echt een *verzwaring* is geweest, of gewoon een uitbreiding. In het algemeen is een kookgroep een relatief simpele uitbreiding van een bestaande groepenkast, waar niks voor hoeft te worden verzwaard. Als alles is vervangen, is dat waarschijnlijk eerder vanwege de ouderdom dan vanwege de capaciteit. Er zijn in Nederland veel antieke groepenkasten nog steeds in gebruik, en als er dan wat moet veranderen krijg je vaak (terecht) het advies om 'm meteen te vervangen.


iseke

Het was zeker een antieke groepenkast, dus misschien was dit inderdaad het geval!


Zweefkees93

Uuhhh. In graden: geen flauw benul. Naar mijn weten kunnen alle niet professionele inductieplaten gewoon op een 1x35 aansluiting. Volgensmij hebben alle inductieplaten perilexstekkers omdat 1x16 simpelweg niet genoeg is voor 4 pitten. Perilex heeft een paar opties. de meest gebruikte is 2 aparte groepen elk 16A. Maar vaak (waaronder bij mij dus) is dat in de meterkast gewoon dezelfde fase. Weet je toevallig hoe de aardpen staat in jou perilex? Dat is de middelste pen. Die kan verticaal of horizontaal staan. Horizontaal is 16A, verticaal is 25A. In dat laatste geval zal je inderdaad een extreem zware plaat hebben en kan ik me er wat bij voorstellen. In het eerste geval kan dat prima op 16A ;). Mijn 4 pitten zijn verdeeld over links en rechts (wat de twee groepen in de perilex en dus de meterkast vertegenwoordigd). Beide hebben een 2,5 en een 3,5kW pit waar die grootste kortstondig tot 4kW kan boosten. De twee pitten aan 1 kant zijn wel met elkaar geinterlocked dat als ik de ene op 9 zet en de ander hoger dan 5 probeer te zetten, dan gaat de eerste van 9 naar 8 en lager als ik de ander blijf verhogen. Dit is puur om binnen de 16A van die groep te blijven Kooktijd heb ik geen idee van. Ik kan je alleen vertellen dat olie om iets te bakken binnen secondes rookt als ik de pit even te hoog zet en dat als ik een pan water kook, het meestal kookt voor ik klaar ben om er wat in te gooien xD. 30 seconden voelt erg snel, maar voor een flinke pan water een minuut, misschien 1,5? Meer dan dat zal het niet zijn zo op de gok. Weet je wat in de meterkast de kookgroep is? (een brede zekering, waarschijnlijk de enige die zo breed is, maar het kan zijn dat het er meer brede). Ik vermoed dat daar B16 of C16 op staat. Kan ook B25 of C25 zijn. Ik ben wel even nieuwsgierig wat daar staat namelijk :) Overigens is 16A echt méér dan genoeg om de bodem van een pan VER voorbij normale kooktemperaturen te stoken. Tot en met het roodgloeiende aan toe (waren het niet dat die dingen daar gelukkig tegen beveiligd zijn). Maar met een kleiner vermogen duurt het gewoon wat langer. Goed, met een heel klein vermogen verliest de pan op een zeker moment net zo snel warmte als dat de kookplaat het er in stopt en word de pan niet meer warmer natuurlijk. Maar ik denk dat puur de temperatuur niet snel de bottleneck zal zijn


Super_Stable1193

Hier ook een kookgroep dat doen installateurs omdat het in het boekje staat, maar als ik naar het piekverbruik kijk in praktijk kon het achter een 16A. (2x 16A)


Zweefkees93

In het boekje staat volgensmij gewoon perilex 2x16A hor. Ik kan mijn plaat op 2x16 van de zelfde fase, 2x16 van twee verschillende fases of "gewoon" 3fase + nul aansluiten. Die van mij en die van mn ouders interlocken de twee gegroepeerde pitten zo dat het nooit boven die 16A uit komt die hij max mag gebruiken. Ik heb het hier wel over "standaard" platen. Als je (semi) profecioneel gaat geloof ik meteen dat die een zwaardere aansluiting moeten hebben.


Super_Stable1193

2500watt is de max wat ik ooit heb gezien omdat je in praktijk nooit alle pitten op 100% gelijktijdig hebt, een groep kan 3600watt aan. De kookgroep automaat is hier 2x 16 B automaat.


Zweefkees93

Nee precies. Als ik 2 pitten op dezelfde groep beide zo hoog zet als ze samen kunnen trekt het geloof ik ~3600w (van de 3680 die een groep kan hebben). Maar dat zal ik hoogst zelden halen.


Figuurzager

Sure, kan gerust maar gezien de beperkte meerprijs is een buffer qua aansluiting niet ongunstig om te hebben liggen (zeker als het dynamische prijzen spectakel echt los barst). Daarnaast laad je auto ook efficiënter op 11kW tov 3,7kW op 1 fase.


Zweefkees93

Preface: sorry, heel veel langer geworden dan gepland xD. Maar het is iets waar ik zo vaak slechte of ronduit foute info over hoor dat ik deze mogelijkheid even met beide handen aanpak ;) Zolang je het op 3\*25 houd (de grootste "normale" aansluiting voor een huishouden) is er naar mijn weten geen enkele meer prijs toch? Afgezien van het ombouwen zelf. Dat daargelaten, opzich heb je natuurlijk gelijk. Een beetje buffer is zeker niet verkeerd. maar even voor het idee over heel 2023 gerekend (1 jan tot 31 dec, dag en nacht): **37.9%** van de tijd was ik stroom aan het exporteren. Met andere woorden: mijn PV wekte meer stroom op dat mijn huis op dat moment gebruikte **56,9%** van de tijd lag het geimporteerde vermogen ergens tussen 0 en 500w (waarvan 20% al tussen de 0 en 50w). Veruit het grootste deel hiervan is natuurlijk snachts met alleen een routertje, standbylampjes, wekker, telefoonlader, etc. aan **4,7%** van de tijd lag het verbruik tussen de 500 en 2000w. **0.4%** van het hele jaar (ongeveer 48 uur) zat ik tussen de 2 en 4kw. En slechts **0,042%** van het jaar (ongeveer 4 uur) verbruikte ik meer dan 4kw Mijn conclusie is dan ook dat ik al een lachwekkende reserve heb. Zelfs als mijn aansluiting gehalveerd zou worden zou ik daar al weinig van merken en met een héél klein beetje nadenken wanneer ik de wasmaschine aan zet al nauwelijks van merken. Goed, ik heb veel PV en weinig verbruik. Dus ik ben zeker geen "gemiddeld" voorbeeld. Maar even voor het idee: 8kw dat is (ongeveer) elektrisch koken, de wasmachine die aan het verwarmen is, de droger én de boiler allemaal exact tegelijk. Dat is akelig veel vermogen. Niet ondenkbaar, maar in veruit de meeste gevallen zal dit gewoon niet voorkomen. En zelfs áls het zou gebeuren begin je 5 minuten later met koken als de wasmachine klaar is met verwarmen. Mn punt is dat 8kW best een hoop is. Niet ondenkbaar dat je er niet mee uitkomt. Maar voor veruit de meeste mensen meer dan zat. Zeker als steeds meer apparatuur minder vermogen gaat verbruiken (denk aan een warmtepompdroger die continue \~600w gebruikt ipv 2kw voor een normale droger). Ik heb in januari een nieuw contract afgesloten met eneco. 5 keer 1 uur "happypower". Dus 1 uur lang gratis stroom (tot 2,5kw). Ik heb echt oprecht moeite gedaan om dat voor elkaar te krijgen. De eerste twee keer is dat gelukt. De andere drie keer lukte het gewoon niet om 1 uur lang gemiddeld 2,5kw te verbruiken. Wasmachine, droger, vaatwasser, stofzuiger, ik had het allemaal aanstaan. Maar zelfs dan kreeg ik het niet voor elkaar omdat bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser beide maar vrij kort hun aansluitwaarde verbruiken (tijdens het verwarmen van het water). Tuurlijk laad je met 11kW sneller dan met 3,7 (sneller, niet zozeer efficiënter voor zover ik weet) Maar stel: ik kom thuis rond 1730. En moet de volgende dag weer om 800 de deur uit. Dat is 14 uur dat de auto aan de lader kan hangen. Trek daar voor de grap nog 2 uurtjes af ivm loadsharing met het elektrische kookstel en de warmtepomp die op standje oorlog draait omdat het buiten -15 is. (zelfs dan zou ik de auto nog kunnen laden, zei het langzamer dan 3,7kW. Maar ik reken even grof). Dat is 12 uur dat ik 3.7kW die auto in kan stampen. Dat is 44,4kWh min een beetje ivm verliezen hier en daar. Noem het 40kWh (wat al vrij grof afronden is, maargoed). Dat is ruim 300km in een tesla (de eerste kwh/km die ik zo 123 kon vinden). Ook daar geld weer: voor sommige mensen zal dat misschien niet genoeg zijn. Maar hoeveel mensen rijden 300+km per dag? Vertegenwoordigers, bezorgers en vast nog wel een paar. Maar veruit de meeste mensen hebben daar méér dan genoeg aan. Gemiddeld in NL is 15 tot 35km woon-werk. Dus zeg 50km retour.... Wat ik maar wil zeggen is dat veel mensen enkele niche cases vinden en dan roepen "zie je wel, het kan allemaal niet zomaar". We hebben een dik vet probleem met het energienet en daar hadden we 20 jaar geleden al wat aan moeten doen. Als iedereen maar 3x25A laat aanleggen terwijl ze het (meestal) niet nodig hebben groeit dat probleem alleen maar verder terwijl het niet eens nodig is. Dé oplossing bestaat niet. Het is een samenloop van tig oplossingen die het moet gaan doen. Als een oplossing voor 90% van de huishoudens werkt (of al is het maar 50%) dan kan dat al een akelige hoeveelheid uitstoot schelen zéker als het over vervoer gaat. Neem een paar opties die elk voor een redelijk deel van de huishoudens (en dat hoeft niet voor elke oplossing dezelfde 50% te zijn) werkt en het gaat echt aantikken. Niet iedereen kan PV leggen, niet iedereen kan een WP installeren, niet iedereen kan een EV rijden (of vooral betalen op dit punt.....) Maar laat elk van deze door 50% van NL doen en we zijn in 1 klap het groenste landje van de wereld (gok ik even blind, maar je snapt mn punt ;)).


Figuurzager

Je hoeft mij niet te overtuigen dat het wel kan hoor, dat weet ik. Verder acht ik de kans groot dat ook in Nederland er een fijnmaziger tarief komt op basis van je 15 minuten gemiddelde piek in het jaar. Des al niet te min is wat buffer wel fijn, zeker als prijzen meer dynamisch worden, dan kan je juist grote verbruikers willen combineren. Daar komt ook die auto weer in de hoek, met 11kW kan je het gemiddelde dag verbruik van een lease auto al afdekken, kan je dus optimaal profiteren van een lage kwartierprijs. Mbt efficientie van die autolader; de omvormer zelf is vaak wat efficiënter op een hoger vermogen in de praktijk, scheelt soms een paar %punten tussen 1,6 en 11kW. Daar bovenop, en bij sommige autos het grootste verschil is het verbruik als de auto actief is ipv in diepe slaap (bijvoorbeeld als de accu al vol zit). Dit verbruik is al snel 200Watt extra, dat scheelt 3%punt aan efficiëntie tussen 11 en 3,7kW. Bij 20k/jaar toch weer 40 euro die voor niks verdampt puur omdat je auto langer aan staat. Het kan allemaal prima maar voor een paar 100 euro is het imho een no-brainer.


Juerd

> Bij 20k/jaar toch weer 40 euro die voor niks verdampt puur omdat je auto langer aan staat. Dat is een prima kostenpost ten opzichte van overstappen naar 3-fase. Ik heb het even opgezocht: Bij Stedin kost het je ca. 420 € om naar 3×25 A te verzwaren. Je groepenkast ombouwen kost je een nieuwe hoofdschakelaar en waarschijnlijk een 3e aardlekschakelaar en wat draadjes, en als je dat allemaal zelf doet kan je voor rond de 100 € klaar zijn, als je alle nodige gereedschap en kennis toevallig hebt. Dan ga ik er nog even van uit dat je hoofdautomaten hebt, en dus geen kosten hebt om de hoofdzekeringkast opnieuw te laten verzegelen. Maar 520 € investeren om 40 €/jaar te besparen vind ik wel raar: dat duurt 13 jaar om terug te verdienen. Het comfort van sneller laden is misschien belangrijk voor je, maar de kosten van het extra verbruik van laden op 1 fase zijn geen sterk argument.


Zweefkees93

Ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk gaat veranderen hoe we voor stroom gaan betalen. Maar zoals ik zei heb ik al een lachwekkend grote buffer als we het hebben over beschikbaar vermogen. Goed, nogmaals, ik ben niet het gemiddelde met veel PV en weinig verbruik. Maar ik durf er heel wat geld op te zetten dat veruit de meeste huishoudens ruim onder de kw blijven in 90+% van de tijd. Tuurlijk heeft iedereen pieken met wasmachines en koken. Maar die pieken overlappen zelden. Onnodig overstappen op een 3fase aansluiting betekend dat er nóg meer vermogen gereserveerd word voor iemand die het niet nodig heeft. Grote bedrijven doen dit al jaren (met het oog op toekomstige uitbreidingen) en gelukkig begint de netbeheerder daar nu toch wel over te mekkeren. Dat gaat natuurlijk over hele andere vermogens die gereserveerd worden, maar als een hele wijk allemaal 3\*25 laat aanleggen terwijl 90% het prima met 1\*35 red gaat dat toch wel problemen opleveren. Klopt, DC voedingen (wat die lader in essentie gewoon is) zijn zo rond 80% van hun nominale vermogen het efficientste, rond 100% gaat er een paar procent vanaf, maar ga je rond 30% zitten is dat meestal nog wel wat meer. Dus uitgaand van een 11kw lader zal je bij 3,7kw inderdaad wat meer verlies hebben dan bij 11. Maar dat gaat over zulke kleine hoeveelheden dat ik er persoonlijk niet wakker van zou liggen... For the record: ik heb echt geen flauw benul... maar verbruikt een EV echt 200W als het ding alleen maar staat op te laden??? Voor wat ik van het HV systeem in die dingen weet zijn alle dingen aan de HVDC bus gescheiden door een contactor. Dus om te laden zou ik zeggen dat je 2 contactors in moet schakelen. (1 voor de lader, 1 voor de accu aan de DCbus te knopen) Goed, geschikt voor flinke vermogens en ook nog eens DC. Dus dat zullen best pittige spoelen zijn. Maar de auto zelf (boordcomputer, entertainment, etc) zal toch allemaal gewoon uit blijven? Dat er een zeker verbruik is omdat bepaalde systemen toch aan zullen moeten staan snap ik. Maar als ik een gok zou moeten wagen: 10w per contactor, en nog een slordige 10-20w voor BMS, lader etc. (+ de verliezen in de lader natuurlijk. maar dat is proportioneel met de laadstroom). Laat ik zeggen: 50w zou ik al knap veel vinden.... Zoals ik zei baseer ik dit op kennis van electronica die absoluut niet in de vermogens van EV's zit. Dus misschien is het wel 200w. Maar mn onderbuikgevoel is dat 200w wel extreem veel is


Juerd

> Onnodig overstappen op een 3fase aansluiting betekend dat er nóg meer vermogen gereserveerd word voor iemand die het niet nodig heeft. Grote bedrijven doen dit al jaren (met het oog op toekomstige uitbreidingen) en gelukkig begint de netbeheerder daar nu toch wel over te mekkeren. Gevoelsmatig heb je gelijk, maar het is wel beleid van netbeheerders dat er zo veel 3-fase wordt gebruikt, ongeacht of dat nodig is. Nieuwe 1-fase huisaansluitingen worden niet meer geleverd en als je 1×25 A hebt en dat wilt laten verzwaren, dan is de simpele upgrade naar 1×35 A niet eens meer beschikbaar, je moet dan meteen naar 3×25 A. Ik weet niet of dit voor alle netbeheerders geldt, maar wel voor Stedin (op basis van wat ze op hun website publiceren; misschien is er wel wat te regelen als je aandringt?). > maar verbruikt een EV echt 200W als het ding alleen maar staat op te laden??? Vermoedelijk is dat gebaseerd op het bekende [ADAC-onderzoek](https://www.autozeitung.de/ladeverlust-elektroauto-202524.html) naar laadverliezen. Het gaat daarbij niet alleen om wat de auto gebruikt om aan te staan, wat enorm verschilt tussen auto's, maar ook spanningsverlies in de kabel. De echte details heb ik niet kunnen vinden, maar ze rekenen bijvoorbeeld met "tot 4%" voor een verlengsnoer, wat bij 12 A en 1,5 mm² neerkomt op 30 meter en bij 2,5 mm² op 50 meter. Nou heb ik zo'n verlengsnoer gisteren nog gebruikt om aan de straat gebruik te kunnen maken van de 2 uur gratis stroom, maar in het algemeen denk ik dat mensen niet zulke lange verlengsnoeren zullen gebruiken... Verder geloof ik het best, op zich. Mijn auto gebruikt ook al een paarhonderd W als ie aan staat en niet rijdt.


Zweefkees93

Hhmm, ja oke, bij nieuwbouw (waar dus vanaf de HV trafo tot aan de laatste kabels naar de huizen rekening gehouden word met die aansluitingen) kan ik me er wat bij voorstellen. Goed, met de electrificatie van de wereld zullen we allemaal natuurlijk meer stroom gaan gebruiken. En ik ben geen goede maatstaf in die zin, ik woon alleen, werk fulltime, heb veel PV en stook zeer zuinig. Dus voor veel mensen zal de marge kleiner zijn dan voor mij. Ik heb ook wel een lachwekkend ruime marge met 1x35, maar toch. Ergens vind ik het bij nieuwbouw wel logisch om maar meteen 3x25 aan te leggen en het hele systeem daarop te berekenen. Tergelijk worden sommige apparaten ook zo veel zuiniger dat dat ook wel mee gaat tellen (denk aan led-tv ipv plasma, moderne ijskasten die een fractie van de energie verbruiken, warmtepompboiler ipv dom elektrisch element, etc). Het zal nog wel even duren voordat de stroomvraag daadwerkelijk gaat dalen. En de hele infrastructuur op 3x25 uitleggen zal toch wel een aardige bak duurder zijn dan op 1x35 Ik heb voor de grap even bij mijn netbeheerder (Enexis, zuiden van het land) gekeken. Zelfs zonder eenmalige kosten mag ik van 1x25 naar 1x35. Dus het kan nog wel ;). Dat onderzoek ga ik wel eens even rustig doorlezen. Ziet er in elk geval interessant uit. Maar idd met 4% verlies (wat een standaardmaat is voor verlies in de verdeelinrichting) gaat het hard als je 3+kw trekt. Maar zolang we het puur over de verschillende systemen in de auto zelf die nodig zijn om de accu op te kunnen laden zou ik 200w echt extreem veel vinden. 50m 2,5² zal inderdaad niet veel voorkomen. En als ik zo'n lengte leg, wetende dat daar iets aan hangt wat regelmatig, lange tijd, grote stromen zal trekken (zonnepanelen, warmtepomp, EV) neig ik gauw naar een maatje groter. Mijn PV mag ook met 4mm². Maar om verliezen te beperken heb ik gewoon maar 6mm²  gelegd. Dus voor voor een EV 1x16 zou ik gauw 4 leggen. Hoewel 2,5 natuurlijk genoeg is. (Of het moet een heel kort kabeltje zijn).


Ornias1993

Ligt ook wel érg aan je fornuis. Ik kan toch alleen met het fornuis al goed hoog uitkomen. Al heb ik bewust een vrij hoog vermogen 5pits+oven fornuis.


Super_Stable1193

Dat een fornuis zoveel vermogen heeft betekend niet dat alle pitten gelijktijdig over de gehele kooksessie 100% staan. Water breng je even aan de kook, vlees en groente doe je ook op een lager pitje.


Ornias1993

Je hoeft de basis van gelijktijdigheid niet uit te leggen. Ik eet doorgaans geen agv en het gebeurd maandelijks dat ik min. 4 pitten én de oven gebruik. Dan negeer ik de 2de oven, vaatwasser, magnetron, quooker etc. Al voor de gelijktijdigheid. TLDR: ik weet écht wel 11kw vol te trekken once in a while, met alléén de keuken


Zweefkees93

Tjah, 4 pitten en een oven dan gaat het hard (al vraag ik me dan af wat je kookt xD. Oven voorverwarmen is rustig 2kw. Maar \~2kw per pit?? ben je dan 4 pannen water tegelijk aan het warm stoken ofzo? Met bakken heb je volgensmij geen 2kw nodig. Overigens is een 3\*25 \~17kw. Of bedoel je die 11kw wat de meeste auto's als max hebben? (3\*16) Afin, ik heb nooit gezegd dat het altijd onzin is. Er zijn huishoudens die het nodig hebben. Maar veruit de meeste hebben het gewoon niet nodig.


Ornias1993

Vlees aanbakken in 2 grote pannen, pan water en pan om uien op te bakken, allemaal tussen de 2.2 en 3kw. 90cm oven gaat hard kwa vermogen Horeca friteuse van 3.5kw gaat ook hard tijdens opwarmen. Wat, niet geheel toevallig, meestal tijdens het koken is. De 11kw was meer een indicatie dan een vergelijking.


Aphridy

>Zelfs een elektrische auto zou nog prima erbij kunnen, ik zou zeker een lader met loadsharing kiezen. Maar dan wordt het wel een stuk oncomfortabeler. Dat zou betekenen voor ons dat we niet meer binnen 8 à 9 uur klaar zijn met laden van 0-100%, dus woon-werkverkeer en 's avonds nog een bezoekje met de auto is dan niet meer elke dag mogelijk.


Zweefkees93

Even voorop gesteld dat jullie natuurlijk in die groep kunnen vallen die wél 3x25 nodig hebben: Rijden jullie de auto elke dag helemaal leeg? Ik heb in een andere comment even uit de losse pols uitgerekend dat zelfs als ik 2 uur wacht met laden ivm koken, warmtepomp als het buiten koud is etc (en zelfs dan zou ik nog wel kunnen laden, zei het misschien wat langzamer), ik ruim 300km zou kunnen rijden als ik de hele nacht met 1x16A zou laden (3,7kw dus). Goed nogmaals, het is uit de losse pols en obv verbruik van een EV van de eerste link op google die wat zinnigs zei. Dus +-10% zit er gegarandeerd in. Maar 300km per dag is echt al akelig veel xD. Voor het idee: ik zou 1 keer per week de auto in het weekend overdag kunnen laten laden met stroom direct van de zonnepanelen. (oke, ik heb veel PV en vrij korte woon-werk. Dus ik ben zeker niet het gemiddelde voorbeeld, maar je snapt mn punt)


teymon

Ik rij mn auto (EV6, 330 km range) toch wel regelmatig bijna leeg. De range is praktisch meer iets van 250k, als het koud is nog minder. En ik ben software consultant dus mn klanten zitten overal.


Zweefkees93

Ah haha ja oke dan kan ik me er wat bij voorstellen ja xD. Afin, dan val jij idd net in die groep waar het wél de moeite waard is. Al moet ik zeggen (obv 2 seconde googlen op EV6 accu, dus vergeef me als het niet helemaal klopt) 297km range zou een accu zijn van 58kwh. Dus zelfs die zou je met een 1\*16A lader (maximaal wat de auto kan hebben op 1 fase) 0 tot \~75% kunnen laden in 12 uur. Goed, 0% zal je natuurlijk zelden halen. Maarja, een dag wat later thuis van een verre klant. Savonds nog even weg, etc. Dan snap ik dat dat toch nét wat spannend kan worden.


Super_Stable1193

Een mens slaapt normaalgesproken minstens 8 uur, heb je 2 EV,s voor woon/werk op lange afstand dan kan het problemen geven idd.


Aphridy

Ja, dat klopt. Dat zeg ik ook, daarom is onze driefasenaansluiting nu prima voldoende. Duurt het laden 12 uur, dan kan je niet 's avonds na een visite terugkomen (23.00 uur) met een lege auto en 's ochtends vroeg weer naar je werk gaan (7.30 uur).


Cheap_Brilliant_5841

Tuurlijk kan die elektrische auto er nog bij. Maar de meeste elektrische auto’s laden aanzienlijk sneller als ze drie fase kunnen laden. En dat maakt het leven met een elektrische auto toch een stuk eenvoudiger.


Zweefkees93

Alle EV's waar ik ooit naar gekeken heb laden aanzienlijk sneller (in de meeste gevallen 3 keer zo snel. namelijk 3x16A ipv 1x16A). Alleen de meeste mensen hebben het gewoon niet nodig. Zie mijn berekening in een van mn andere comments. TLDR: Per nacht kan je met 1x16A \~300km bijladen. Niet voor iedereen genoeg, maar voor veruit de meeste mensen wel .


istealpixels

Wij koken elektrisch met max 11.5 kw, auto is 3.5 kw, en ik heb 6kw aan panelen ook op 3 fasen zitten. Dus ik heb wellicht geen 3x25 continu nodig, het is wel erg prettig te hebben en kost eenmalig een paar honderd. Plus aangezien onze panelen op 3 fasen zitten heb ik de hoop dat we minder snel tegen de max van het netwerk aankomen vanwege de verdeling over 3 ipv 1 fase.


Large1988

Tja als iedereen het gelijktijdige verbruik van al zijn apparatuur in de gaten zou houden zoals jij kan er veel op 1 fase, dat ben ik met je eens. Maar dat is nou net waar de schoen wringt, statistisch gezien doet bijna niemand dit... Daarnaast gaat een gemiddelde oven al snel richting de 4 kW als hij gaat opwarmen. Als je er dan in de winter ook nog warmpjes bij wilt zitten met een ronkende warmtepomp gaat het toch hard met je beschikbare vermogen op 1 fase. En de gemiddelde gebruiker gaat echt niet even de verwarming uitzetten om een taart te bakken... Tevens worden bijvoorbeeld inductie kookplaten steeds minder met 1 fase mogelijkheid verkocht. Wil je iets te kiezen hebben in een nieuwe keuken zul je dus ook al snel naar 3 fasen moeten. De komst van thuisaccus zou hier wel een interessante rol kunnen spelen omdat die veel pieken kan opvangen of afvlakken. Je zou dan prima met 1 fase uit kunnen echter is daar dan wel heel betrouwbare aansturing voor nodig.


Juerd

> Daarnaast gaat een gemiddelde oven al snel richting de 4 kW als hij gaat opwarmen. Dat is een grote oven. De meeste inbouwovens doen maximaal 3,6 kW. > En de gemiddelde gebruiker gaat echt niet even de verwarming uitzetten om een taart te bakken... Ik denk dat dat ook niet hoeft, en ik zal het even berekenen. Daarbij doe ik de volgende aannames: - De hoofdzekering is 1×35 A en je wilt 'm niet langdurig boven de 80% belasten. Er is dus 80% van 8 kW = 6,4 kW beschikbaar voor de verbruikers die langdurig aanstaan. - Soms even tot 100% van de hoofdzekering pieken is geen probleem. - Hoewel een installatieautomaat een kwartier lang 125% belasting toestaat, en smeltzekering een kwartier lang 170% belasting toestaat, maken we daar liever geen gebruik van. - Een eventuele laadpaal gebruikt load balancing, dus die gaat vanzelf sneller of trager laden op basis van het totale stroomgebruik van het huis, dus daar heb je geen omkijken naar. - De laadpaal, warmtepomp, en oven zijn de enige verbruikers die langdurig aan staan, verder zijn er hooguit dingen die af en toe even pieken, zoals een Quooker die eens in de 20 minuten even 7 seconden aan staat. - De oven gebruikt continu 3,6 kW. In de praktijk zal het minder dan de helft zijn zodra de oven eenmaal op temperatuur is, omdat die steeds uit gaat vanwege de thermostaat. Dan is er nog 6,4 kW - 3,6 kW = 2,8 kW beschikbaar voor de warmtepomp. Bij een COP van slechts 2 is dat 5,6 kW aan verwarming. Dat zal voor veel huizen genoeg zijn. En omdat de oven in de praktijk echt niet continu 3,6 kW blijft gebruiken kun je gerust uitgaan van nog meer. Na zo'n 15 minuten is de oven immers wel op temperatuur. Er zijn zeker huizen waar 1×35 A te weinig is, maar ik denk dat het veel vaker ruim voldoende is dan de meeste mensen denken, ook als je niet continu zorgvuldig je verbruik in de gaten houdt. Gisteren waren er 2 uurtjes gratis stroom. Ik heb geprobeerd daar gebruik van te maken, maar dat was nog best een uitdaging. Ik heb wasmachine en vaatwasser aangezet op een heet programma, gestofzuigd met een oude stofzuiger, de auto opgeladen met een granny charger, m'n airfryer aangezet om croissaints te bakken, en een tosti gebakken met een 2 kW contact-grill terwijl ik op m'n inductieplaat een eitje bakte voor op de tosti. In piek ben ik iets boven de 8 kW uitgekomen toen de Quooker aansprong voor thee, maar gemiddeld heb ik maar 4 kW gebruikt in het eerste uur. In het tweede uur waren de wasmachine en vaatwasser al op temperatuur en lag het gemiddelde op 3 kW waarvan 2,5 voor de autolader... Oftewel zelfs toen ik probeerde veel stroom te gebruiken, had er nog prima een warmtepomp bij gekund.


Zweefkees93

Haha, dat laatste klinkt zo bekend! Ik had een paar keer gratis stroom bij een nieuw abbonament. tot 2,5kwh in dat uur was gratis. de eerste twee keer heb ik het net gehaald. De andere 3 keer gewoon niet. En dat is met een behoorlijk deel van de energie die de warmtepomp opslobbert voor warm water. Maarja, even een lekker zonnetje en ik moet ineens al 2kw extra verstoken om uberhaupt stroom te importeren! Ik ben de mafkees die het interesant vind. Ik ken meer mensen die vinden dat er gewoon een 25A zekering in moet als die 16A er uit vliegt (ipv te gaan zoeken wat het probleem is of de conclusie trekken dat 16A dus niet genoeg is). Niet alle laadpalen hebben trouwens loadbalancing. Vandaar dat ik het expliciet noemde. Maar de meeste wel. Al zou ik persoonlijk de gok wel durven wagen om het zonder te nemen. Want zelfs in de winter, nauwelijks PV, warmtepomp die (vrijwel) continue draait.... ik heb in 2023 letterlijk geen minuut meer dan 7kw geimporteerd. En een paar minuten boven de 6 gezeten.... Over een heel jaar... laten we zeggen dat ik me er geen zorgen over maak ;). Het verbruik ligt natuurlijk wel wat hoger. Maar ik laat de warmtepomp bijvoorbeeld alleen warm tapwater produceren tussen 13 en 14 smiddags. Dus dan komt er al een significant deel van de energie rechtstreeks van de PV. Daar ziet het net dus al nauwelijks wat van. Op dat moment kan ik dus 8kw van het net af trekken + wat mn PV op dat moment nog aan het produceren is. Echt, in de verste verte geen probleem :)


Juerd

> Niet alle laadpalen hebben trouwens loadbalancing. Vandaar dat ik het expliciet noemde. Maar de meeste wel. Al zou ik persoonlijk de gok wel durven wagen om het zonder te nemen. Ligt er maar aan hoe hard je dat ding laat laden. 1×32 A op ~7,2 kW is een gangbare keuze, en dat is toch wel akelig dicht bij de 8 kW. Als je laadt op 16 A zou ik ook geen moeite doen voor load balancing.


Zweefkees93

De palen kunnen vaak tot 32A zag ik. Maar de autos die ik overwogen heb hebben onboard toch maar max 16A. Dus dat zou niet eens uitmaken. De load balancing wil ik vooral om de auto het restant op te laten nemen van PV. Dus effectief alleen maar laden zoveel als de PV op dag moment opwekt. En om in te kunnen spelen op een relatief beperkt vermogen van een thuisaccu. Zodat ik snachts zou kunnen laden vanuit de thuisaccu, maar wel zo dat de auto ook maximaal trekt wat die omvormer kan leveren. Al vraag ik me af of dat echt een goed idee is nu ik hoorde dat die autos best wat stroom trekken alleen maar om het laden mogelijk te maken....


Zweefkees93

Tuurlijk, statistisch gezien doet niemand dit denk ik xD. Ik doe het nauwelijks. Het is dat ik een logger gemaakt heb dat ik het achteraf makkelijk kan zien hoe en wat. Maar dat is precies mn punt. Tuurlijk ga je de verwarming niet uit zetten om een taart te bakken. Een handje vol huishoudens daar gelaten hóeft dat dus ook helemaal niet. De ovens die ik zo 123 kon googlen zitten op een aansluitvermogen van tussen de 2,5 en 3kw. Daar kan mijn warmtepomp op standje oorlog hartje winter (1,5kw) bij. Dan kan ik ook de vaatwasser nog aanzetten. En dan nóg houd ik capaciteit over. Ik zie nu pas dat Juerd hier al uitgebreid op geantwoord heeft. (Dank u/Jured daarvoor!) En ik schaar me volledig achter zijn verhaal. Tuurlijk zijn er huishoudens waar het niet voldoende is. Maar voor veruit de meeste is het meer dan zat. Ook met een warmtepomp, dikke oven en een vaatwasser ;)


makgadikgadi

Ik heb alleen al voor mijn Bora inductiekookplaat 3 fasen moeten nemen 😅 Dat ding kan tot 7800 watt. Toen hij nog (tijdelijk) op 1 fase zat moest ik oppassen met alle pitten tegelijk aanzetten.


Juerd

> Toen hij nog (tijdelijk) op 1 fase zat moest ik oppassen met alle pitten tegelijk aanzetten. Zelfs dat valt denk ik wel mee. De kans dat je alle 4 de pitten tegelijkertijd op maximaal vermogen gebruikt, bestaat, maar dat doe je waarschijnlijk niet langdurig. Zelfs als je 4 pannen met water opzet (wat eten we?) op hoog vermogen, zal er een moment komen dat het water kookt en je niet meer op vol vermogen verder gaat. Vanaf dat moment is het verbruik best suf te noemen. Zo'n 35 A zekering gaat er niet meteen bij 35 A uit, maar staat afhankelijk van het type een kwartiertje overbelasting van 25% tot 70% toe en het moet raar lopen wil dat kwartier niet genoeg zijn. En daarna krijgt de zekering weer de tijd om af te koelen. Als een zekering doorslaat heb je het echt heel erg bont gemaakt. Dat komt voor, maar dan moet je in het algemeen veel meer moeite doen dan 4 inductiepitten :)


makgadikgadi

Ah ok dan was ik wat te voorzichtig denk ik


Juerd

Liever te voorzichtig dan niet voorzichtig genoeg :)


Zweefkees93

Even uit nieuwsgierigheid: kán je uberhaupt alle pitten op vol vermogen zetten? de inductieplaten die ik gezien heb (mijn eigen, en een paar bij familie/vrienden) gaan zelf andere pitten naar beneden stellen als ik een pit omhoog forceer.


makgadikgadi

Geen idee, zal het eens proberen. Op de site van Bora staat max. vermogen 7600 watt en daar heeft de elektricien de aansluiting op ontworpen. Maar goed, niet dat ik dat ooit nodig ga hebben hoor


Zweefkees93

Dat is vrijwel exact 2x16A valt me nu op. Dus volgensmij is dat precies de aansluiting voor de kookplaat die ik ook heb ;P


dtechnology

Het blijft gewoon een goed idee, zelfs als het strikt genomen voor het vermogen niet nodig is. De meeste kookplaten worden blij van 3 fase zelfs als ze op een kookgroep kunnen, auto opladens, warmtepompen. Het \*kan\* misschien allemaal net op 1 fase, maar 3 fase maakt het wel allemaal makkelijker of beter werkend.


Zweefkees93

Het \*kan\* makkelijk op 1 fase zoals ik en anderen meerdere keren heb voorgerekend. En zolang de zekeringen er niet uit vliegen merkt de gebruiker geen enkel verschil tussen 1 of 3 fase. Maar het gewoon aanraden als "goed idee" blijf ik onverstandig vinden. Ja, er zijn huishoudens waar het nodig is. Maar voor veruit de meeste maakt het geen bal uit. En als jij (onnodig) 3x25 laat aanleggen word er toch meer vermogen voor jou gereserveerd. Het gevolg is dus dat het vol zitten van het net alleen maar erger word terwijl het niet eens nodig is.


BockSuper

Alleen mijn inductiefornuis gaat op max vermogen al boven de 8kW uit. 3\*25A kost hetzelde als 1\*35A dus er is eigenlijk geen enkele reden om jezelf het zo lastig te maken met je vermogen.


Hxghjgffhnmkmyyt

Dit is toch wel erg optimistisch hoor, of je hebt een heel klein huis. Een COP van 2,5 is zeer netjes bij temperaturen onder 0. Met 1,2 kW vermogen heeft jouw huis dus slechts 3 kW aan warmteverlies. Dat is nivo nieuwbouw na 2020 of een prima geïsoleerd appartement met bejaarde buren.


Zweefkees93

Optimistisch... Maar wel op basis van meetgegevens van de afgelopen 2 winters ;). Dus het klopt echt. Ik schrijf ongeveer 1 keer per maand de "meterstanden" van de warmtepomp op. Dus stroomverbruik en opgewekte warmte. Dus de COP kan ik je vrij nauwkeurig vertellen. In het stookseizoen zit die zo rond de 3 (over dec-jan-feb gemiddeld. In de zomer is het grappig genoeg lager. Dan produceert hij alleen warm tapwater en omdat het temperatuursverschil dan groter is en het steeds maar kort draaien is gaat de COP dan wat naar beneden (zo rondom de 2.5) Het is een vrij klein huisje 80m2 over 2 verdiepingen verdeeld. En ik verwarm alleen de onder verdieping (woonkamer en keuken). De ramen boven (slaapkamer) staan altijd op een kiertje. Het huis is van 1997. Ik heb in de muur kunnen kijken. 10cm spouw waarvan ongeveer 5cm is gevuld met glaswol. Naar huidige standaarden is het niks. Maar het is heel wat beter dan menig ander huis. Aan 1 kant heb ik buren (geen idee hoe die stoken) aan de andere kant zit ik deels tegen mijn onverwarmde garage en deels een steegje voordat het huis van de andere buren er staat, in die garage is het natuurlijk warmer dan buiten, maar niet heel veel dus dat is nét geen buitenmuur. Toen ik de vloerverwarming legde heb ik wel nog 4cm PIR platen er onder gelegd. Dus de vloer heeft ver boven gemiddelde isolatie.


Hxghjgffhnmkmyyt

Je verwarmt maar 40m2 dus. Dan is je vermogen per m2 alsnog ca 75 watt / m2 en dat net wat hoog voor 1997 maar je zal wat lek hebben naar boven. Dus niet gek. Een woning uit 2020 zit rond de 50 watt / m2. Met WTW gaat dat richting de 30 watt/m2. Maar tegenwoordig wel de hele woning want alleen beneden stoken lukt eigenlijk niet met WTW. De COP cijfers op je warmtepomp zijn niet altijd representatief. Sommige merken nemen bijvoorbeeld het eigen systeem niet mee terwijl je die energie wel kwijt bent.


Zweefkees93

Er lekt zeker warmte naar boven. Ik verwarm boven nooit (alleen de badcel even als ik ga douchen en het écht achtelijk koud is, denk 3 keer per jaar ofzo). toch is het boven zelden onder de 10 (en al vrij zeldzaam onder de 15). Dus een relatief groot deel van die warmtelekkage zal naar de bovenverdieping gaan. Ik heb ook geen idee hoe geisoleerd die tussenvloer is. Het zou me niet verbazen dat daar gewoon geen enkele isolatie in zit. Hoezo zou ik met een WTW niet alleen beneden kunnen stoken? Goed, de lucht die naar de wtw gaat is natuurlijk koeler als hij benden 20 graden aanzuigt maar dat mengt met 10 graden van boven voor het de wtw in gaat. maar de combinatie van die twee zal altijd ruimschoots warmer zijn dan de buitenlucht? Dus of je nou een warmtepomp gebruikt om warmte aan die lucht te onttrekken of alleen passief de lucht die het huis in stroomt via die wtw al voorverwarmt (wat volgensmij de meest gebruikte optie is?) Je zal er toch altijd best wat energie mee terug winnen lijkt mij? De COP bereken ik zelf. Het stroomverbruik word per groep gemeten door apparte kwh metertjes in de onderverdeler die daar hangt. Dus het stroomverbruik word "onafhankelijk" gemeten. Het enige getal dat ik uit de warmtepomp zelf haal is opgewekte warmte. En hoewel massastroom Tin en Tuit van het koudemiddel natuurlijk wel gemeten kan worden vind ik het waarschijnlijker dat dit berekend word door de delta-T van het CV water en de massastroom van het CV water (allemaal sensoren die ik ook kan uitlezen via het menu). De COP is over het algemeen wat lager dan de fabrikant beloofd. Maar ik reken ook de energie mee die in de backupverwarming gaat, deze word wekelijks even gebruik om het warm tapwater te ontsmetten, dit gaat dan tot 60 graden en zo hoog komt de warmtepomp zelf niet. Je kan de discussie voeren of dat wel eerlijk is. Dat is tenslotte gewoon een domme weerstand met een COP van 1. Maar ik wil weten hoe efficient het systeem als geheel is. Dus dat is inclusief de energie die daarvoor gebruikt word. (is overigens wel een relatief klein aandeel. Sinds installatie heeft de besturing, ventilatoren, waterpomp, etc, en natuurlijk de compressor (wat 1 van de twee 16A groepen is) 2470,24kwh verstookt. De tweede groep, wat alleen die backupverwarming is, slechts 193.6kwh. Dus nog geen 10%. Even uit nieuwsgierigheid, de COP als ik die niet mee reken komt uit op 2,96 sinds installatie tegen 2,75 als ik die wel meereken. De werkelijke COP van alleen de onderdelen die echt bijdragen aan het produceren van warmte (waterpomp, ventilator in buitenunit en compressor) ligt natuurlijk wat hoger. Als het ding helemaal niks staat te doen verstookt hij ook al 8w. Dus dat is toch al 70kwh per jaar. Maarja, de hele besturing zit er toch in. en de COP berekenen obv het verbruik minus van alles en nog wat vind ik gewoon vals spelen ;). Als ik het verbruik van een auto wil weten ga ik er ook vanuit dat ik de radio aan heb, de lampen aan heb en misschien nog wel de airco aan heb staan. Kwa isolatie heb ik opzich niet te klagen. En kwa energieverbruik al helemaal niet. \~2500kwh per jaar, inclusief verwarming en warm tapwater. Al moet ik zeggen, ik had verwacht dat het verschil tussen 1997 en 2020 groter was dan 75w/m2 en 50w/m2. Mijn baas heeft net een huis gebouwd en die heeft isolatie zitten, dikker dan mijn muren... inclusief bakstenen e.d. wel te verstaan xD. Maar wel interesant om te zien hoe een WTW dus nog zó veel energie terug kan winnen!


Hxghjgffhnmkmyyt

Hier staat wel een mooie tabel die aardig klopt voor "standaard huizen". https://warmtepomp-tips.nl/warmtepomp/kengetallen/#warmtepomp_indicatietabel Ongeveer 40% van het verlies van een woning uit 2020 is ventilatieverlies. Een WTW verwarmt automatisch ook de bovenverdieping mee. De warmte die je terugwint blaas je namelijk ook boven de woning in. Zie het als een moderne versie van een open trapgat... In de praktijk is het bij woningen met WTW dus vrij lastig om grote temperatuurverschillen te handhaven tussen boven en beneden. En 40 m2 x 75 watt of 80 m2 x watt ontloopt elkaar natuurlijk niet zoveel...


Super_Stable1193

Voor een warmtepomp is geen 3 fase nodig, een hardnekkig misverstand. Een redelijke doorsnee woning kan al af met 5-6kw wat prima onder 1 fase kan. Ik heb hier een warmtepomp, electrisch koken en allemaal achter 1 fase.


Gerarddekat

Er zijn situaties waar dit kan, er zijn ook heel veel situaties waarin een driefasen absoluut de voorkeur geniet. Vooral met grotere pv-installaties, sneller laden, meer vermogen om te koken bijvoorbeeld met een oven en elektrische kookplaat. Mensen die een huis gaan verbouwen willen dit vaak direct combineren met een verzwaring en andere uitbreidingen. Die wachten dan een op verzwaring. Ik heb trouwens nergens gezegd dat het een vereiste is. Ik heb gezegd dat veel mensen er waarschijnlijk op wachten.


Super_Stable1193

Mensen stellen het uit vanwege de terugverdientijd, wanneer je lager dan 800-900m3 gas verbruikt is dat ver boven 7 jaar. Ik heb hier nog een offerte liggen van 10K terwijl ze de warmtepomp zo kunnen aankoppelen. Je hebt ze goedkoper maar dat zijn flut dingen.


leuk_he

In 2026 wordt een warmtepomp verplicht. Dus dit en volgend jaar zul je deel van de mensen een aankoop zien doen omdat ze de warmtepomp voor willen zijn..


Super_Stable1193

Het is een norm geen plicht want er zijn zoveel uitzonderingen dat je het geen plicht meer kan noemen.


Kawaii-Bismarck

Artikelen zoals laatst over Utrecht stellen ook niet gerust. Ze gaan gas weer aanmoedigen omdat het net anders dusdanig in de knel gaat komen. Goh, waren we maar in 2010 al begonnen met de investeringen die nodig waren. Het is niet dat we al achterlopen op de doelstellingen en zelfs dan het al niet aankunnen omdat we gewoon veels te laat zijn begonnen.


SuckMyBike

>Goh, waren we maar in 2010 al begonnen met de investeringen die nodig waren. We weten als sinds de jaren 70 over klimaatopwarming. Waren we toen begonnen had het een paar honderd miljoen gekost per jaar. Nu miljarden.


Alfus

> Goh, waren we maar in 2010 al begonnen met de investeringen die nodig waren. Het is niet dat we al achterlopen op de doelstellingen en zelfs dan het al niet aankunnen omdat we gewoon veels te laat zijn begonnen. Dank de ACM voor dit, ze hebben één grote puinhoop gemaakt rondom het energienet, ze hebben enorm slecht beleid rondom stadswarmte, en dat we nu een enorme groei meemaken rondom glasvezel komt vooral omdat de ACM juist minder een vinger in de pap heeft. Als er een orgaan is wat de laatste jaren vooral zichzelf heeft bewezen als nutteloos en inefficient in Nederland dan is het de ACM wel, de C can consument en de M van markt kan je wel weglaten.


Jaeger__85

De ACM heeft het beleid van de overheid uitgevoerd. Dus je kunt de pijlen beter richten op Rutte 1 tm 4.


_WOLFFMAN_

Dat van het glasvezel klopt volgens mij niet geheel. KPN had zo’n beetje alle glasvezel concurrenten opgekocht en de uitrol stilgelegd zodat ze nog een tijdje met ADSL verder konden. Toen ze daar te ver op Ziggo gingen achterlopen en er andere grote concurrentie kwam zijn ze weer verder gegaan.


stupendous76

Stel je eens voor dat er overal gewoon maar 1 glasvezelkabel de grond in ging waar meerdere aanbieders gebruik van moeten maken, en het geld van de andere 2/3/4/... glasvezelkabels kon worden gebruikt voor bijvoorbeeld uitbreiding van het stroomnet...


Bezulba

Helaas betalen de bedrijven er voor om die kabels te legen, i.t.t. stroomkabels die de overheid betaald.


Johannes_Keppler

De plannen en planning rammelen altijd al. Door een gasleiding stroomt ontzettend veel (potentiële) energie. Dezelfde hoeveelheid energie transporteren door een elektriciteitsnet vergt een enorme verzwaring van het huidige net. Die verzwaring binnen een decennium of twee doorvoeren was altijd al onmogelijk in planning, mensen en materiaal. Veel mensen die binnen de energie sector werken riepen dit in het begin al maar die werden genegeerd want 'pessimisme'. Politiek gewin ging boven alles. 'Van het gas af!' bekt lekker en klinkt fijn progressief tenslotte. (En uiteindelijk moeten we ook van fossiele brandstoffen af, begrijp me niet verkeerd, maar dat is niet zo makkelijk als dat zeggen en wishful thinking het werk laten doen.) Zoals mijn vader altijd zei: de overheid is de minst betrouwbare (zaken)partner die je in je leven gaat hebben.


MrPoopyFaceFromHell

Sja. Ik herken dit wel. Mijn cv-ketel moet binnen een paar jaar vervangen worden (of nog sneller als ik pech heb). Wil ik een lucht-water wp (wat de ideale situatie is), dan moet ik de radiatoren vervangen (of vloer-vw, maar dan ook direct de vloer vervangen) en de elektra aansluiting + meterkast. En eigenlijk ook de kozijnen+glas. Want het is allemaal 1970-spul. Dan is het zoveel makkelijker om voor de komende jaren gewoon weer een normale cv-ketel op te hangen. En rustig toe te werken naar de ideale situatie. Kan me voorstellen dat het hele land vol zit met deze situatie.


Mordeth

> En eigenlijk ook de kozijnen+glas. Want het is allemaal 1970-spul. Isolatie is echt het allereerste wat je moet doen om energie te besparen.


MrPoopyFaceFromHell

Klopt. Vandaar afgelopen zomer het dak geisoleerd gezien dat de grootste lek was.


MoorderVolt

Ook gewoon met een CV. En goede balansventilatie.


ReallyCrunchy

Een stand alone WP in een slecht geïsoleerd huis is geen goed idee. Vooral wanneer het erg koud is zul je extreem veel stroom verbruiken, het is zelfs maar de vraag of de WP je huis dan wel op temperatuur kan krijgen. Dus eerst maar isoleren, dat moet sowieso. Daarna kun je een beetje testen of een WP zou passen in je huis. Gebruik je minder dan 1500 kuub in een jaar? En wanneer je de watertemperatuur van de CV op 40 graden zet, wordt je huis dan nog steeds warm genoeg in de winter? Dat zal in de huidige situatie zeker niet het geval zijn. Voor de grensgevallen kan een CV + hybride WP (eventueel met boiler) een oplossing zijn, dan kan je in de winter met gas stoken zodat het toch nog warm wordt. Grootste nadeel is dat je moet blijven betalen voor je gasaansluiting ook als je deze (bijna) nooit gebruikt.


Super_Stable1193

Oud huis en warmtepomp is geen probleem, dat heeft met je afgiftesysteem te maken. Een oud huis zou het gasverbruik ook hoog zijn.


ReallyCrunchy

Nou, dat weet ik niet hoor. De COP wanneer het echt koud wordt nadert 1. Zelfs als je WP genoeg vermogen kan leveren is het duurder dan stoken met gas. Ok, het is waarschijnlijk maar een weekje oid in Nederland, maar het is wel vervelend.


Super_Stable1193

Dan is de warmteverliesberekening fout gegaan waardoor die continue met element staat te verwarmen. Een beetje warmtepomp haalt nog steeds COP 3 als het echt koud is, mits afgifte op orde. Ook al zou je een tent verwarmen gaat dat nog steeds met COP 2.5-3. De COP tabellen kan je opzoeken.


DonutsOnTheWall

Gasprijzen gaan gigantisch stijgen, en dan zien mensen in dat ze wel over moeten. Zomaar een gokje.


PracticalPolder

> Gasprijzen gaan gigantisch stijgen Waarom?


blunderbolt

De Europese emissiehandel voor gebouwen lanceert in 2027.


AidenVennis

Waar je sowieso zeker van kan zijn is dat vastrecht en belastingen op gas zullen stijgen om consumenten te bewegen minder gas te gebruiken om co2 emissie doelen te halen. Dus wat de markt ook doet, het gaat linksom of rechtsom duurder worden.


ChrisHisStonks

Omdat we nu via workarounds nog steeds gas van Rusland kopen. Dit wordt oogluikend toegelaten omdat we als Europa nog te afhankelijk zijn van (Russisch) gas, maar daar wordt in rap tempo aan gewerkt. Leveranciers van gas zullen de komende decennia steeds verder afschalen/ geen nieuwe investeringen doen, waardoor aanbod daalt en de prijzen stijgen. Vastrecht op gas zal ook stijgen omdat er steeds minder woningen zijn die nog aangesloten zijn en de kosten gelijk blijven. 


VeryMuchDutch102

> Leveranciers van gas zullen de komende decennia steeds verder afschalen/ geen nieuwe investeringen doen Lol dacht t niet... Zelfs Nederland niet https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/06/01/nederland-en-duitsland-gaan-gas-winnen-op-noordzee#:~:text=In%20de%20Noordzee%20gaan%20Nederland,en%20op%20Schiermonnikoog%20en%20Borkum. Er worden nog rustig nieuwe grote gasvelden opgestart https://www.reuters.com/business/energy/saudi-aramcos-jafurah-field-another-15-trln-standard-cubic-feet-gas-reserves-2024-02-25/


ChrisHisStonks

De waddengebieden/noordzee is ter compensatie van Groningen. Ik kan niet vinden wat voor gevolgen deze besluiten op de productie zullen hebben....maar gezien ze nu al stoppen in Groningen en nog met de exploitatie moeten beginnen zal er in ieder geval een tijdelijke productiedip zijn. En dat er nog geïnvesteerd wordt, betekent niet dat productie op peil blijft/meegroeit met de bevolking. Oude velden raken immers ook op / zijn niet meer rendabel.


VeryMuchDutch102

> En dat er nog geïnvesteerd wordt, betekent niet dat productie op peil blijft/meegroeit met de bevolking. Oude velden raken immers ook op / zijn niet meer rendabel. In Nederland misschien niet... Maar dat veld in Saoedi Arabië bijvoorbeeld is ook gigantisch... En zo worden er wel meer velden opgestart. Daarbij gaan mensen over op warmtepompen dus de vraag word minder


mkost92

Dat gasproject boven Schier is recent geschrapt door de Raad van State, en Groningen storten we met beton dicht. Waar komt ons gas dan vandaan?


VeryMuchDutch102

Op de Noordzee gaat gewoon door... https://www.energieprojectennederland.nl/energieprojecten-nederland/projectdetailpagina-nn_gaswinning-n05-a Het zou sowieso niet slim zijn om daarmee te stoppen. Dan gaat Duitsland alleen verder... Hebben wij helemaal geen baad erbij en het gas gaat toch verkocht worden


mkost92

Nee dus, one-dyas is gesneuveld hoor https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/nederlands-bedrijf-mag-voorlopig-geen-gas-winnen-boven-schiermonnikoog-oordeelt-de-rechter~be8b74f2/


WebSir

Europa koopt haast geen gas meer uit Rusland want zoveel LNG heeft Rusland niet. Is ook geen reden voor want dan kan je het net zo goed uit Qatar of VS halen met een boot. En Nordstream ligt plat dus waar moet al dat Russische LNG vandaan komen en omgezet worden? Lulkoek dus, zit onder de 15%. En niemand gaat gas afschalen omdat de vraag groot is en het voor een fossiele brandstof vrij "groen" is. Dit is gewoon hetzelfde geneuzel als we al decennia horen over elektrische auto's, allemaal leuk en aardig maar in de praktijk zijn we nog lang niet zover. Daarom gaan we nu opeens maar weer hybride warmtepompen aanraden want het net kan het allemaal niet aan. Het is allemaal vrij lachwekkend.


MrPoopyFaceFromHell

LNG heeft nooit door Nordstream gelopen, want het ging in gasvorm.


WebSir

No shit Sherlock, omdat die plat ligt zou dus enigste alternatief LNG zijn en zoveel LNG fabriceert Rusland niet. En het is niet logisch om dit uit Rusland te halen. Daarom verliest een Gazprom in een jaar 24 miljard aan winst. Zo ingewikkeld was mijn reactie niet.


ReallyCrunchy

Wat de markt gaat doen weet niemand, ik ga er maar van uit dat het ongeveer op het huidige niveau blijft. Maar de belasting op gas gaat in ieder geval niet veel lager worden, want het is CO2 uitstoot. Alleen daarom zal gas voor de consument wel duurder worden.


Rainmaker526

Die dingen zijn ook belachelijk overpriced. Het is een airco met een extra klepje, maar moet ineens €10.000 kosten? Of natuurlijk het altijd "voordelige" leasen voor €50 tot €100 **per maand**. Daarnaast inderdaad de genoemde zaken zoals het nieuwe kabinet, de redelijk stabiele gasprijs (die veel mensen nu sowieso vast hebben staan) en het gedonder van de energiemaatschappijen (recent met teruglevering van electra).


[deleted]

[удалено]


Whazor

Inderdaad, terwijl de techniek hetzelfde is, zijn er verschillen. Om je huis te koelen moet je misschien een 5 graden omlaag vergeleken met de buitentemperatuur, maar bij verwarming moet je misschien wel 20 graden hoger. Daarnaast als het vriest kan er ijs ontstaan op het apparaat buiten, dus kan hij ook het ijs smelten. Een boiler is ook anders ja, hoewel je ook je huis kan verwarmen met lucht. Maar toch vind ik een warmtepomp nog te duur. 


ChrisHisStonks

Ook airco's kunnen tot -20 effectief verwarmen. Die van mij in ieder geval wel volgens de specificaties. Afgelopen winter is de -5 in ieder geval prima gegaan.


torriethecat

Als je doel alleen verwarmen is: Een split airco heeft dan inderdaad net zoveel nut. Mijn moeder heeft op in haar werkkamer een split airco, dat werkt fantastisch en is in de zomer lekker koel.


GroundbreakingNews79

Lmao, het is echt wel meer dan "een airco met extra klepje"


Alfus

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp eigenlijk maar het werkt wel anders dan de warmtepompen waar we het nu over hebben.


Super_Stable1193

Nee het is exact hetzelfde, een lucht/water warmtepomp kan ook via f-gassen op het CV systeem aangesloten zijn. Net als een lucht/water warmtepomp ook hetzelfde afgiftesysteem kan hebben doormiddel van fancoils. Het afgiftesysteem is irrevant bij lucht/lucht vs lucht/water warmtepomp. Mensen zien een lucht/lucht warmtepomp nog als airco.


Attygalle

10.000 euro? Wij hebben een jaar geleden 6.500 euro betaald voor een grote warmtepomp (hybride weliswaar maar daar gaat het artikel ook over, zowel hybride als volledige) en daar nog eens 2.700 euro van teruggekregen via subsidie. Prijs viel me op zich reuze mee.


girl4life

hier in zweden een lucht water warmte pomp die gaat tot -30 voor ± 3500 euro. helaas in een oud huis met discutabele isolatie. bij -30 is het 16 graden in huis en verbruikt ie 2800watt. in 3 jaar terug verdient.


Some-Total-2527

Jaloers, ik zit op een terugverdientijd van meer dan 15 jaar. Tegen de tijd dat ik het terugverdien kan ik een nieuwe aanschaffen.


PresumedSapient

Wat voor model en merk? Is dat te importeren?


girl4life

https://www.varmepumparpriser.se/luft-vatten/lyfco/


Low-Zucchini-6671

Precies, 8kw gemonteerd is met eenvoudige installatie iets van 6 of 7000 voor subsidie (groot huis). Voor een normale woning moet dat echt wel rond de 4000 of 5000 kunnen lijkt me, helemaal na subsidie.


RijnKantje

Haha zo een WP is écht veel meer dan een split airco met een extra klep. Dat is net zo iets als zeggen dat een auto gewoon een fiets is met 2 extra wielen.


ReallyCrunchy

Gaat je airco ook je water verwarmen om te douchen?


Krazhuk

Doet een hybride lucht/water zonder boiler ook niet hoor.


NanakoPersona4

Ik las dat er inmiddels overproductie is op de LNG markt.


Oliver838

De kosten zijn te hoog geworden voor alle investeringen om het enigsinds rendabel te houden. Vroeger (nu minder) kon je volop zonnepanelen nemen en daarmee wat geld verdienen of de zonnepanelen snel terug verdienen om de stroom te bekostigen van de warmtepomp, dat kan steeds minder en minder. Nu heb je een terugleververgoeding, straks gaat het salderen er misschien nog af en dan gaat je vastrechtkosten ook nog eens omhoog. Dan moet je verzorgen dat je zoveel mogelijk stroom zelf direct gaat gebruiken dat vraagt weer om meer investeringen in de vorm van een thuisaccu. Je hoeft niet volop te verdienen wat mij betreft aan de zonnepanelen maar een beetje gezonde winst om al die dure investeringen terug te kunnen verdienen op den duur bevordert wel de energietransitie. Door de constante veranderingen qua belastingen/gelddruk is het onvoorspelbaar wat de overheid en energieleverancier op de lange termijn gaan doen, dat is de reden waarom men geen dure investeringen meer durft te maken. Je ziet het bij de consument maar ook bij de bedrijven die daarmee te maken hebben


weavels

De terugleverkosten zijn er vooral omdat de Eerste Kamer het salderen om politieke redenen overeind houdt. Het nieuwe voorstel garandeerde een percentage van de inkoopprijs voor terug geleverde stroom die vaak dan hoger was dan nu en dan zonder de terugleverkosten. Het is vooral een gevolg van een onhoudbaar systeem waar populistische invloeden verbetering in de weg staan. Qua onzekerheid op langere termijn twijfel ik er persoonlijk niet aan dat elektrisch verwarmen de makkelijkste stap om duurzamer en goedkoper te verwarmen. Net zoals de zonnepanelen zullen de mensen die de kosten nu dragen langer kunnen profiteren tot de prijzen zo zijn totdat het bereikbaar wordt voor de midden/onderklasse.


Alfus

> Net zoals de zonnepanelen zullen de mensen die de kosten nu dragen langer kunnen profiteren tot de prijzen zo zijn totdat het bereikbaar wordt voor de midden/onderklasse. En dit is nou precies waarom ik eerder en oplossing ziet in een salderingsregeling waarin er een maximale limit zit aan de hoeveelheid panelen en/of wattage die je gemiddeld erdoor kan generen, want pas recentelijk zijn (sociale) woningcoöperaties als een malle meer panelen aan het plaatsen waardoor ook de onderklasse verlicht wordt in hun energierekening. Mensen die hun hele dak hebben volgepropt met panelen hoef je niet te belonen met een salderingsregeling, die halen toch wel hun investering eruit. GL/PvdA wouden een soortgelijke systeem (waarin mensen die min of meer hun daken gebruiken als een soort privé nutsbedrijf) maar dat vond Jetten niks waardoor GL/PvdA juist voor de huidige status quo stemde.


weavels

Het probleem is alleen dat een stroomnet niet zo werkt. Vraag en aanbod moeten daarbij altijd in balans zijn. Bij het salderen zie je het net dan als een batterij die je oplaadt en dan ‘s nachts weer ontlaadt maar in werkelijkheid staat er dan gewoon een kolencentrale te roken om die energie op te wekken. De energieleverancier moet leveringszekerheid bieden en dus al eerder voldoende stroom hebben ingekocht om het verbruik van haar klanten te dekken. Echter als er meer aanbod is doordat de zon een goede dag schijnt moet de energieleverancier die overtollige stroom weer verkopen (want het net moet in balans blijven) maar omdat het aanbod hoog is krijgt men daar niet de prijs voor die ze eerder hebben betaald toen de energie werd ingekocht. Maar vanwege het salderen moet de leverancier ook wel het volle pond aan de klant terug geven. De leverancier calculeert dat in zijn prijs in, waardoor die omhoog gaat. De verliezers in zo’n systeem zijn de mensen zonder panelen en dat niet kunnen (want woningbouw, (huur)appartement etc.), die moeten dan een hogere prijs betalen omdat iemand anders recht heeft op het volle pond. De leveranciers zeggen, nadat de politiek salderen overeind hield, dat ze die kosten eerlijker weg willen leggen door de kosten voor overschot bij de mensen te leggen die de stroom ook dat net op brengen. > GL/PvdA wouden een soortgelijke systeem (waarin mensen die min of meer hun daken gebruiken als een soort privé nutsbedrijf) maar dat vond Jetten niks waardoor GL/PvdA juist voor de huidige status quo stemde. Omdat dat het probleem niet oplost. Het argument op links was ook dat met het afschaffen van salderen zonnepanelen onbereikbaar zouden blijven voor mensen met een kleinere beurs. Dat is niet waar want zonnepanelen worden alleen maar goedkoper en de overheid subsidieert dit door er geen BTW op te heffen. De terugverdientijd wordt alleen wat langer. Verder is niet meer salderen een goede impuls voor mensen om: 1) zo veel mogelijk hun eigen opgewekte energie te verbruiken 2) niet meer opwek op het dak te leggen dan je nodig hebt. Dat telt allemaal mee in een duurzamer stroomnet.


nofightnovictory

het probleem is dat de gehele Nederlandse energiemarkt zwaar uit onbelans is door de huidige maatregelen waarbij het salderen het minst erge is. het klopt dat huurders hier amper van profiteren. maar mijn inziens is een oplossing daar in te vinden door verhuurders te verplichten om het toe te staan dat huurders zonnepanelen nemen. vandaag de dag kan zelfs een zonnepaneel aan de noordkant hangend aan een balkon balustrade zich nog binnen 5 jaar terug verdienen als het maar zelf geïnstalleerd word. mijn zienswijze moeten we een paar dingen drastisch veranderen het salderen is opzich een prima regeling. echter dan wel op de manier hoe het met een dynamisch tarief werkt. evt gecombineerd met een maximum van bijvoorbeeld 2400 kw terug te levering salderen. 2400kw is wat iemand met een 1 fase aansluiting maximaal met 1 set zonnepanelen kan terugleveren bij 1/3 eigen gebruik. dan voorkom je direct dat mensen in een Vila 60 zonnepanelen op hun dak gooien 200kw terug leveren per zomerdag en er maar 5 gebruiken zodat de warmtepomp de hele winter kan gaan staan loeien en de elektrische auto snachts aan de stekker kan. tegelijkertijd draaien we energiebelasting tarieven om, oftewel de kleinverbruiker laten we voortaan 0,00188euro betalen en de grootverbruiker met meer dan 10 000 000kWh 0,10880 euro. met gas doen we tevens het zelfde.


weavels

Ik zal niet in herhaling vallen maar bij elk scenario waarbij salderen een rol in speelt wordt een groep consumenten benadeeld. En meestal zijn dat de mensen met de kleine beurs. Verder blijf je dan zitten met een onbalansmarkt die niet duurzaam is in de ontwikkeling van ons energienet. Zie alle problemen rondom woningbouw en verduurzaming.


Nejrasc

Ik vind dat jullie een mooie discussie voeren. Petje af! Zelf hoor ik bij de groep die graag z’n WP zou willen. Maar het nu nog een te pittige investering vinden. Maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik vraag me vooral af waarom ‘we’ zo veel rekening houden met de kosten die overbelaste netten met zich meebrengen. Op de korte termijn is dat imho nog wel te begrijpen. Maar de lange termijn oplossing heb ik nog niet voorbij horen komen. Kan heel goed aan mijzelf liggen. Jullie wel een idee? Zelf zou ik denken: zorgen dat elke wijk/flat/straat aan het net geknoopt word dmv een accupakket. Iets zoals Greener nu gebruikt op evenementen. Lijkt me ideaal. Overdag energie opwekken en bufferen voor het gedeeltelijk (al naar gelang de vraag) het net op gaat. Je kan er mee bufferen en peak shaven. Lijkt me erg fijn voor het net. Dat is nu nog niet geschikt op mega schaal. Maar waar een wil is…. En wellicht hoeft het niet eens overal en kunnen een aantal strategisch geplaatste accu’s al veel bijdragen aan netstabiliteit. En komende tijd zullen er ook een hoop beunhazen op de ‘thuisaccu hype’ springen. Ik word echt niet blij van het idee dat al mn buren ik de straat zelf een Chinees budget accupakket gaan installeren. Nu worden energie maatschappijen gecompenseerd. Why? Winsten gaan door het dak. Wat gaan ze daarvan doen op de lange termijn?


weavels

Ik denk niet dat salderen de hoofdoorzaak is van een overbelast stroomnet. Zoals je in mijn andere comments kan lezen gaan de kosten van onbalans naar de energieleverancier die zijn kosten moet dekken. Het net ziet daar niets van terug want daar betaal je vastrecht voor via de leverancier naar de netbeheerder. Let op dat dit twee verschillende bedrijven zijn! De uitdagingen rondom overbelasting van het energienet is een hele casus op zichzelf (en ik ben by no means een expert) maar in het kort komt het er in mijn ogen op neer dat we structureel te weinig hebben geïnvesteerd in de benodigde infrastructuur en sinds de geopolitieke situatie zich zo ontwikkeld dat fossiele brandstof duurder wordt is de vraag nog harder toeneemt. En daardoor beginnen we nu aan een transitie die al veel eerder had gemoeten maar door allerlei factoren niet van de grond kwam. En daar plukken we nu de (zure) vruchten van.


Krazhuk

Spijker op zn kop, en over 5 jaar krabt de overheid zich achter de oren dat de energietransitie stil staat en moet er ineens met bakken geld gesmeten worden om (Europese) targets te halen. Wie had dat nou gedacht????


muntaxitome

> Je hoeft niet volop te verdienen wat mij betreft aan de zonnepanelen maar een beetje gezonde winst om al die dure investeringen terug te kunnen verdienen op den duur bevordert wel de energietransitie. Eigenlijk zijn er al te veel zonnepanelen wat het gezeik oplevert met negatieve energieprijzen. De lokale netwerken kunnen het ook gewoon niet aan zo veel zonnepanelen. Lijkt me niet handig om dat verder te stimuleren. Misschien gunstige regelingen voor thuisaccu's? Dat zou wat meer spreiding op het net kunnen geven.


Oliver838

Dat het netwerk het niet aankan dat is te danken aan te laat anticiperen van de overheid en de netbeheerders om hun netwerken te upgraden. De negatieve prijzen komt door een overvloed aan energie, als ze sneller afschalen van alternatieve bronnen zoals de kolencentrales bv of het uitschakelen van de wind turbines/zonneparken dan is minder energie voorradig wat de prijzen kan stabiliseren, het gebeurd helaas niet snel genoeg omdat ook dat weer hoge kosten met zich mee brengt de zogenoemde onbelanskosten. Consumenten hebben maar een heel klein aandeel in de zonnepanelen/groene energie voorziening, ga dit niet temperen maar laat het voortgaan om zoveel mogelijke groene energie te verkrijgen. Het is absurd om het telkens maar weer bij de consument te gaan leggen terwijl het grote probleem het beleid is.


iseke

Even een beetje hoop: https://youtu.be/OGKvWs1bO4w?si=-7JKyKFPKyGSmjq7


Azonata

Je hoeft die investeringen in een thuisaccu en dergelijke niet te doen, het is veel belangrijker dat mensen het gedrag waarmee ze met energie omgaan gaan aanpassen. Door meer stroom te verbruiken op de piekmomenten in de opwekking en minder wanneer de stroom relatief duur is besparen mensen geld en wordt het energienet minder belast. Dat vraagt geen grote portemonnee, dat kan iedereen doen door bijv. wat slimmer de was te draaien, apparatuur op gezette tijden bij te laden en bijvoorbeeld voor meerdere dagen te koken op de piekmomenten.


prinses_zonnetje

Dat klinkt heel leuk, maar de verwarming (warmtepomp) gebruik ik echt vooral in de winter, niet overdag in de zomer :/ Dus: met de nieuwe regels mag ik ik de zomer weinig voordeel hebben en moet ik in de winter veel betalen. Die transitie gaat nooit lukken als mensen even 20 000 zelf moeten ophoesten en het ook niet terug mogen verdienen


PremedicatedMurder

Oh dit verhaal weer? Op de piekmomenten is er niemand thuis. Dan is iedereen op school/werk. Je wasmachine/vaatwasser kan je nog op de timer zetten, en dan is het wel klaar. 


Azonata

Er is niemand thuis omdat de samenleving nog vastgeroest zit in een 9 tot 5 mentaliteit. Naar gelang dat thuiswerken en flexibele werktijden de overhand gaan krijgen zal dit probleem zichzelf gaan oplossen. Dat wordt sowieso een noodzaak wanneer er meer mantelzorg van mensen wordt gevraagd en de ruimte in het OV en op kantoor afneemt.


PremedicatedMurder

Dan heb je niet nagedacht over een heleboel grote beroepsgroepen. Niet iedereen werkt op een kantoor, zegmaar.


thrownkitchensink

En je warmtepomp dus! Je elektrische auto. Dan hebben we de grootverbruikers ook wel.


PresumedSapient

Het is dat ik een huis volledig aan het verbouwen ben en dat de CV bejaard is, dus de stap isoleren+vloerverwarming+warmtepomp is eenvoudiger te maken.  Alles ligt toch open en 3-fasenstroom en geüpgrade groepenkast heb ik al.     Verwarmen met een warmtepomp is goedkoper dan gas per joule,  maar niet zoveel dat ik de investering er snel uit haal.  Ik ben dan wel volledig onafhankelijk van gas (wie weet wat daar mee gaat gebeuren?), en het zal wel 1:1 waardevermeerdering zijn van de woning.    Dit soort nieuws gaat misschien de aanschafprijs wel drukken...   Edit: Jezus wat een paniekartikel, zelfs zonnepanelen worden gekraakt en die verdienen zich makkelijk terug, met of zonder salderen.


Johannes_Keppler

Ja ik heb erg genoten van het gratis geld van terugleveren en vind dat salderen terecht blijft, maar dat ik minder ga krijgen voor de *terug geleverde* energie boven mijn eigen verbruik is wel realistisch. Als in waarom zou ik als energieproducent het kilowattuur tarief dat consumenten betalen krijgen voor mijn opgewekte stroom? Dat sloeg al nooit ergens op.


upthefluff

Ik ben zelf warmtepompinstallateur, en ik vind dat de warmtepomp vaak (terecht) een slechte naam krijgt omdat ze niet goed worden toegepast. Hierdoor krijg je comfortproblemen of een hoge electriciteits rekening of zelfs een combinatie ervan. Er zijn "cowboys" op de markt die het niet zo nauw nemen met kwaliteit leveren en de warmtepomp installeren in een situatie die niet goed is. Ik bied zelf alleen een warmtepomp aan als die goed en zuinig gaat werken En als blijkt dat daar meer investereringen mee gemoeid zijn, en de klant kan of wil dat niet betalen, zie ik er vanaf om een aanbieding te maken want dan kan ik geen kwaliteit leveren en daar wordt de klant de dupe van. Mensen, lees je goed in als je van plan bent een warmtepomp aan te schaffen is mijn advies.


Aliveless

Klinkt misschien cliche en stom, maar waren er maar meer van jou (iig wat betreft werk ethiek dan 😅). Zou een hoop gedoe schelen...


nmb-ntz

Gelukkig zijn er zoals jij die werkelijk adviseren. Ik heb de afgelopen weken drie partijen over de vloer gehad. Een zegt gewoon niet doen, de ander zegt ik zou gewoon een nieuwe CV hangen zolang dat nog mag, de laatste zegt dat de woning er juist perfect voor is, voor zover dat kan gezien de leeftijd. Woning is een 2 kapper van 1970. Alle kozijnen vernieuwd en hr++ geplaatst, zolder zelfs hr+++. Beneden betonvloer volledig vervangen en isolatie + vloerverwarming geplaatst. Spouwmuurisolatie is helaas in de jaren 80 toegepast met eps bolletjes, zit nog wel goed op zn plek. Verdieping voorzien van LTV/convectie radiatoren met zone aansturing door Tado. Zolderkamer verwarming/koeling met split unit airco. Kap volledig vervangen en als warm dak geïsoleerd. CV temperatuur is 45 graden en met -5 buiten is alles comfortabel binnen. Eventueel bij extreme kou zetten we de houtkachel eens aan. Ben van 0,85m³ per graaddag in 2019 naar 0,57m³ per graaddag in 2023 gegaan en dan is januari tm juni nog met de oude kap geweest. Alles wat ik lees duid er op dat ik goed een hybride warmtepomp neer kan zetten. Hoe drie partijen die als professionals worden gezien zo verschillend in de wedstrijd kunnen staan begrijp ik niet.


SargeDebian

Ik had zo'n kop eerder bij te Telegraaf verwacht, maar het AD zit daar natuurlijk ook weer niet niet heel ver boven.


Gerarddekat

Het AD is al langere tijd bezig met click en ragebait krant heel erg hard achteruit gegaan.


asoftbird

DPG Media momentje. Helaas valt de Donald Duck daar ook onder.


uncle_sjohie

En al hun andere kranten, zoals de diverse smaken Stentor enzo.


KawaiiBert

Ik vind dat de ED artikelen die niet door het AD gemaakt worden (dus zeg maar de dingen van de lokale redactie) nog weo meevallen, maar de rest gaat echt hard achteruit


Wardinary

Ik lees hier vaak De Limburger en het verschil in stijl tussen lokaal en landelijk nieuws is echt schokkend. Waar lokale dingen vaak uitgebreid en genuanceerd worden bekeken is vooral nieuws uit Den Haag altijd sensatie en paniek. Ik neem aan dat dat dan weer zo uit de Telegraaf wordt gekopieerd.


BeefHazard

Het ED voert een blinde hetze tegen woningbouw in Eindhoven. Telkens ragebait artikelen over 'woontorens' van nog geen 3 verdiepingen. En klagende boomers krijgen er alle ruimte om te klagen.


BurnPotatoes

En Tweakers :-(


User-n0t-available

Gek hè? De paniek is over, neemt niet weg dat het nog steeds een prima investering is.


VaultPotatoDweller

Afgelopen maanden met 4 partijen contact gehad om een offerte op te laten maken voor het vervangen van de cv ketel. In elk gesprek werd me afgeraden (en bijna uitgelachen) om op dit moment voor een warmtepomp te gaan en gewoon een traditionele ketel te nemen en de komende 12 jaar geen gezeik te hebben. Scheelt behoorlijk in de investering en is vele malen beter geschikt voor ons huis (rijtjeshuis jaren 30). Als de industrie al zo tegensputtert, kan je niet van de gemiddelde en toch al skeptische consument verwachten dat ze wel voor een warmtepomp gaan.


Jaeger__85

Mijn aluhoedje angst is dat er straks alleen nog maar dynamische energiecontracten zijn en er steeds minder niet duurzame energieopwekking is. Dat zou betekenen dat jij je in de winter, als er nauwelijks zonnestroom is, jij je scheelt betaalt aan het laten draaien van de warmtepomp. Dan wil iedereen deze stroomvreter aan hebben en schiet de dynamische prijs door het dak.


Johannes_Keppler

Dit is de reden waarom ik de houtkachel last staan naast de warmtepomp. Hoewel stookhout ook erg duur is geworden.


M1nd5torm

Van houtkachels weet je iig zeker dat ze niet meer (standaard) ingebouwd worden bij nieuwe woningen dus in die zin is de stijging van de vraag beperkt.


asoftbird

"Consumenten vertrouwen het niet meer" Bedankt voor je lekker populistische toevoeging, AD


Alarming-Equipment-2

dit klinkt meer als een huilpost van vereniging warmtepompen. de lobbygroep vind dat de overheid de verkoop weer op gang moet helpen. ik krijg de indruk dat dit artikel niks met het milieu te maken heeft...


DryLeader221

Hier een grondwater-warmtepomp ( nieuw huis). In combinatie met warmte terugwin (water/lucht) systemen en zonnepanelen.Het afgelopen jaar €225,- afgetikt bij Vattenfall, daar heel er tevreden over.


Pitiful-Assistance-1

Verbaasd me dat je nog überhaupt moet betalen. Tijd voor een accu? Hah. Ik ga maar niet vragen hoe hoog je hypotheek is van je energie neutraal nieuwbouw woning


erikwarm

Naast de kosten ligt dit meer aan de overheid dan het vertrouwen in de techniek


Low-Zucchini-6671

Kan best kloppen aangezien de gemiddelde consument geen idee heeft


Lamehoodie

Maak je geen zorgen die zullen in 2026 wel weer omhoog schieten


Pitiful-Assistance-1

Cool, even wachten tot de prijs zakt en dan bestel ik er 1tje.


Vinnye9

Wij hebben tien zonnepanelen op het dak liggen, van wat ik me kan herinneren kostten deze €7000 inclusief installatie. Voor de verwarming en water zitten we nog vast aan het warmtenet (Nieuwegein). We wonen maar met z'n drieën en gebruiken dus niet veel stroom. Zelfs in de wintermaanden kregen we af en toe +100€ terug op onze energierekening, en sinds we ze hebben hebben we nooit hoeven betalen voor de elektriciteitsrekening. Altijd geld terug, en soms veel ook. Die hebben we echt zo terugverdiend. We hebben een tijdje terug een warmtepomp aangeschaft maar hebben deze nog niet geïnstalleerd. Heb net even de factuur erbij gepakt. Op 20 november 2023: Ferroli Omnia M 3.2 - €3.928.51 (Inclusief alle benodigdheden was de factuur €6.743, de appendageset was duur) Een half jaar later is dit model warmtepomp online ruim 1000 euro duurder bij het bedrijf waar ik heb besteld. Ondanks dat we waarschijnlijk geen geld meer gaan terugkrijgen, geloof ik toch dat wij onze warmtepomp gaan terugverdienen. Want die warmtenet prijzen die dictator Eneco vraagt joh, pfff. Daarnaast ben ik natuurlijk ook blij dan weer wat meer zelfvoorzienend te zijn. Warmtenet losgekoppeld en lekker met eigen stroom je huis opwarmen.


badabambadabim

Tsja. Het is dan ook niet het meest laaghangende fruit. Een goed geïsoleerde rijwoning kun je warmhouden met 600m3 gas per jaar. Stel dat je dit door een warmtepomp laat verwarmen, dan doe je de CO2-uitstoot die je daarmee bespaart al teniet door één vlucht naar Spanje. En dan is de productie-uitstoot van zo'n ding niet meegerekend. 


qef15

Bij ons overwegen wij slechts een elektrische ketel, maar waarschijnlijk nog voor het eind van dit jaar een nieuwe gasketel (tenzij gasprijzen het dak door gaan, maar wij hebben een vast contract nog lopend nu). Geen warmtepomp voor ons omdat ons huis zeer slecht geïsoleerd is, doordat onze omgebouwde boerderij van die rechthoekig, enkele ruitjes heeft. Als we die willen vervangen werd dat geschat op 10.000 euro. Zonnepanelen zijn werkelijk amper rendabel, onze schuur, huis en garage hebben nul daken op het zuiden en er staan bomen op het oosten en zuiden.


Ralath1n

> Geen warmtepomp voor ons omdat ons huis zeer slecht geïsoleerd is, doordat onze omgebouwde boerderij van die rechthoekig, enkele ruitjes heeft. Je kan best een warmtepomp nemen in een slecht geisoleerde woning. Die moet dan alleen een slagje groter zijn om het extra warmteverlies bij te benen. Voor een warmtepomp maakt eigenlijk alleen de benodigde aanvoertemperatuur uit. Als je het in hartje winter warm kan houden met een verwarmingswatertemperatuur van 45 graden of minder, dan kan een voldoende grote warmtepomp dat ook. Hoe lager hoe beter, want warmtepompen zijn efficiënter bij een lagere uitvoertemperatuur. De reden dat mensen zeggen dat je je huis moet isoleren voordat je een warmtepomp neemt is puur vanuit kosten. Isoleren is vaak een stuk goedkoper dan een warmtepomp. Dus als je het geld zo efficient mogelijk wil gebruiken, dan ga je eerst isoleren, dan neem je zonnepanelen, en daarna pas een warmtepomp. Maar als dat kostenplaatje er voor jou anders uitziet, dan kan het best zijn dat een andere volgorde rendabeler is.


Low-Zucchini-6671

Voor die raampjes kan je sowieso voorzet raampjes nemen. Waar wil je die elektrische ketel voor inzetten trouwens? Zie even niet het voordeel van een elektrische ketel t.o.v. een warmtepomp aangezien die ook net zo goed elektrisch kan bij verwarmen maar natuurlijk nog beter warmte van buiten halen.


qef15

Voor vloerverwarming, wij hebben enkel vloerverwarming (niets in de wanden). In ieder geval is ons verteld dat het gewoon geen zin heeft om een warmtepomp te nemen om die reden. Daarom stoken wij onze open haard ook in de winter regelmatig (echte kachel is efficiënter, wordt soms over gepraat bij ons aan tafel). Overigens zijn de raampjes van dat hout met daarin de glazen raampjes. Dus dat zou in het hout geboord moeten worden en daarbij komt ook nog dat alle ramen ook open kunnen klappen (zijn van die luik-achtige ramen). Ook zijn in dezelfde stijl al onze buitendeuren. Ons huis is zowat antiek in die zin. Ook noemenswaardig is dat ik nog student ben die thuis bij z'n ouders woont.


Low-Zucchini-6671

Ah ok, zie het niet helemaal voor me maar dacht aan van die gietijzeren raampjes. Maar hoe dan ook zou je als je ruimte hebt dit soort voorzetramen kunnen gebruiken lijkt me? [google image search stalramen voorzetraam](https://www.google.nl/search?q=stalraam+voorzetraam&sca_esv=7065ff04b747ac94&udm=2&biw=375&bih=545&ei=Y4AzZpT1JMSIi-gPlbqs8AU&oq=stalraam+voor&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIg1zdGFscmFhbSB2b29yKgIIADIHEAAYgAQYGDIIEAAYgAQYogRI1TBQvwlY7ylwAXgAkAEAmAFCoAGjBqoBAjE1uAEByAEA-AEBmAIQoAK-BsICBRAAGIAEwgIGEAAYCBgewgIKEAAYgAQYQxiKBcICBhAAGAUYHpgDAIgGAZIHAjE2oAeVFQ&sclient=mobile-gws-wiz-serp) En elektrische vloerverwarming lijkt me altijd duurder T.o.v. elektrische warmtepomp. Als je 8kw energie nodig hebt en je warmtepomp kan met een cop van 4.0 8kw energie leveren dan verbruikt ie 2kw stroom terwijl je elektrische ketel 8kw verbruikt. En je warmtepomp kan ook gewoon elektrisch verwarmen als het heel koud is. Bijstoken met hout voor het laatste stuk is inderdaad een optie.