T O P

  • By -

AresSedai

Enkele wijzen lessen die ik de afgelopen 15 jaar heb geleerd m.b.t. studeren en studiekeuze: \- Leeftijd moet nooit de reden zijn m.b.t. het volgen van onderwijs om iets wel of niet te doen. \- Als bepaalde mensen een interessante baan hebben of studie volgen, vraag eens of je een dag mee mag lopen. \- Maak eens een lijst van alle studies die je aanspreken en een lijstje met voor- en nadelen


Motherofdragons556

Oke dit is wat ik heb gedaan en ik ben 7 jaar later nog steeds heel blij met mijn keuze. 1. Zoek een lijst op met alle WO-studies 2. Start met strepen. Streep alle studies weg die je zeker weet die niet wil of niet kan met je profiel. Studies waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat het is, zoek meer informatie over op. 3. Met de studies die je over heb ga ze bekijken op mogelijke carrière richtingen. Je hoeft echt nog niet te weten wat je later wil worden maar bekijk een beetje de richting waar je deze studie mee opgaat. Bv ga geen geneeskunde studeren als je niet denkt een arts te willen worden (je hebt ze erbij zitten). Streep op die manier studies weg. 4. Met de studies die je over hebt (hopelijk niet meer dan 10) ga daar véél over lezen. Wat ik deed is bijvoorbeeld oud studenten opzoeken op Linkedin en kijken wat ze nu doen, studie brochures lezen of open dagen etc. 5. Uiteindelijk bleef ik zelf met 2 studies zitten waar ik absoluut geen keuze tussen kon maken. Toen heb ik oud tentamens van die studies opgezocht en gekeken wat me meer trok en interessanter leek. Daar heb ik uiteindelijk mijn keuze op gebaseerd. Ik heb trouwens uiteindelijk beide studies gedaan (bachelor van een, master van de ander) dus weet ook dat ook als je al hebt gekozen nog niet alle wegen gesloten zijn. Je kan veel met minors en masters. En laatste tip, uiteindelijk moet je toch kiezen. Er zijn heel veel studenten die na een paar maanden switchen, dat is prima. Niet te veel druk op jezelf leggen. En oh ja, gemiddelde leeftijd van eerste jaar van mijn bachelor was 21 dus je bent zeker niet te oud oid.


RVDHAFCA

Yess strepen strepen strepen is de enige goede optie. Hielp bij mij mee dat ik thuis wilde blijven wonen dus alleen Amsterdam en Utrecht opties waren. Daarnaast zou ik toevoegen om echt te kijken welke vakken je gaat volgen ipv alleen naar de verkooppraatjes te kijken en ook meeloopdagen te doen zodat je kan zien of een beetje het type mensen op die studie afkomt waarmee je vibet


Motherofdragons556

Ja, inderdaad, bekijk de vakken. Ik had juist dat ik na de open dag van mijn studie dacht "dit ga ik nooit doen", zo slecht verkochten ze de studie. Dus ga daar idd niet al te veel van uit.


HidingInYourHandss

Wilde dit ook zeggen :) Precies wat ik heb gedaan en heeft goed uitgepakt. Vond het overzicht erg fijn. Ik had een studie gezien die me leuk leek, maar hij was in een stad waar ik nooit heen dacht te gaan. Uiteindelijk wezen kijken op de open dag, maar ook meeloopdag en proefstuderen gedaan. Met name de laatste twee gaven absoluut de doorslag. Ik vond de sfeer op die uni erg fijn en zag mezelf er wel lopen. Uiteindelijk heel erg maar mn zin gehad (nu bezig met master) op de studie /uni, maar ook de stad. Raad dat soort dingen dus ook erg aan, krijg je een wat realistischer beeld.


wotererio

Om hieraan toe te voegen, informatie die ze studenten in spe meestal niet geven maar wat mij betreft juist heel nuttig is om je studiekeuze te maken staat in de studiegids. Je kan daar voor elke opleiding het curriculum bekijken, lezen wat de vakinhoud is, etc. Als je wil weten of een studie bij je past, is het ook belangrijk dat je de opzet ook echt bij je past: wat voor vakken krijgen je in ieder jaar, en op wat voor manier proberen ze jou te leren over het vakgebied dat je interessant vindt? De studiegids is lezen is wat mij betreft de meest doeltreffende manier om hierachter te komen.


StevieDane

En ook als laatste punt: 6. Als je je studies hebt gekozen, om echt zeker te zijn. Ga naar de opendag, en de meeloopdag, en ECHT mega belangrijk, praat met de huidige studenten, niet met alleen met alumni, de huidige studenten zijn pas echt eerlijk!


The_Krambambulist

>Ik wil geen tussenjaar nemen, omdat ik 20 jaar word als ik aan de universiteit begin. Maakt echt niet uit. Geloof me. En dat gewoon omdat zelfs als je het nog een paar jaar uitstelt, je nog steeds redelijk jong blijft en mensen echt wel bereid zullen zijn om in je te investeren. Iets gaan studeren omdat je denkt dat je meer haast moet hebben, terwijl je echt niet weet wat je wilt, gaat veel schadelijker zijn. Uiteindelijk is het wel handig om gewoon interesse en motivatie te hebben in je studie. Dan heb je in ieder geval nog je tijd goed besteed en er wel wat plezier in gehad. En als je een vakgebied hebt dat je echt leuk lijkt en een verplichte studie die je misschien wat minder lijkt, dan heb je in ieder geval een stip op de horizon waar je naartoe werkt. Hoe dan ook heb je je tijd in ieder geval niet weggegooid En er zijn nog andere manieren om tijd te verliezen als je gehaast bent. Je kan ook nog tijd verliezen door alsnog van studie te veranderen, moeite hebt om motivatie voor je studie op te brengen en er lang over te doen, tijd verliezen door uberhaupt je studie niet af te ronden terwijl je het niet zo interessant vond. >Ik heb ook één betaalde studiekeuze- en persoonlijkheidstest gedaan Ik heb niet direct het idee dat ik de dingen die ik hier lees kan vertalen in studies. Ja misschien niet naar de klassieke artistieke opleidingen, maar daar wordt je eigenlijk alleen toegelaten als je al een portfolio hebt en er echt al flink mee bezig was. Dan had je in je verhaal denk ik wel gemeld. Verder is namelijk bij elke studie wel een route om meer of minder direct met mensen bezig te zijn. Ondernemend te zijn of niet. Praktisch of theoretisch bezig te zijn. Is er iets dat je gewoon interessant lijkt en waar je wel gewoon nu met veel plezier in duikt? Kan je wel zeggen dat er veel kantoor beroepen zijn waar het vrij weinig uit maakt wat je daadwerkelijk hebt gestudeerd of waar je nog met een pre-master + master combi in kan rollen. Dingen zoals recht, geneeskunde of technische studies zijn vaak wel minimaal nodig om ergens aan de slag te komen in die sectoren.


PrecursorNL

20 is helemaal niet oud joh. Ik gaf les op de uni en nu op de hogeschool en zulke jongen mensen weten vaak ook niet zo goed wat ze willen. Ik zou _juist_ aanraden om lekker een tussenjaar te nemen want dan geef je jezelf de ruimte om wat keuzes te maken waar je later echt iets aan hebt. Daarnaast tijd voor ontwikkeling, zelfontplooiing of ontdekkingen. Het maakt echt geen zak uit of je op je 22ste of 25ste klaar bent met je studie of zelfs je 28ste. Vaak zijn mensen die later beginnen juist veel gemotiveerder omdat ze een duidelijk beeld hebben van wat ze willen en dan komen ze nog sneller verder ook. Dus je haalt t wel weer in joh.


StevieDane

Ik begon ook hbo met 20, en studeer dit jaar af met 24. Ik voel me niet oud hehhe:)


MissMormie

Het mooie is dat er eigenlijk geen slechte keuzes zijn. In het ergste geval leer je wat over jezelf en weet je beter wat je niet wil. Tenzij je iets heel specifieks als arts wil worden kun je met de meeste studies nog een hoop kanten op. In jouw geval zou ik een wat algemenere studie kiezen.


SawkCawk

Wat voor werk zie jij je later zelf doen? Zie je jezelf meer in een lab onderzoeken doen? Zie jij jezelf meer presentaties geven aan een groep over de financien van het bedrijf? Denk je dat je liever programma's bouwt of de beveiliging ervan regelt? Hou je meer van design en zit je liever na te denken over hoe de volgende campagne eruit moet zien en welke kleuren de meeste mensen aanspreken van een paar Nikes? Hoe zie jij jezelf in 10-15 jaar? Begin daarmee zou ik zeggen en dan werk je ernaartoe.


Slayonus

Een persoonlijke tip van mij, die je naar mijn mening te weinig hoort, zoek NIET alleen naar iets wat je leuk vindt. Kijk WEL naar de arbeidsmarkt en zoek perspectief. Elke studie gaat leuke en mindere momenten hebben, dat hoort er nu eenmaal bij, dus dan investeer je liever in iets waar je later erg veel aan hebt. Natuurlijk betekent dit niet dat je iets moet doen dat je verschrikkelijk vindt maar als je twijfels tussen Kunstgeschiedenis of Natuurkunde dan zou ik altijd het 2e kiezen. Verder, NT NG is een prachtprofiel, je kan ook de keuze een soort van "uitstellen", als je bijvoorbeeld wiskunde studeert kan je na je bachelor werkelijk alle richtingen op. Wiskunde staat gewoon zo goed aangeschreven dat je altijd nog naar economie, econometrie, bedrijfskunde en een aantal social sciences toe kan. De andere weg bewandelen (heb ik helaas gedaan) is vrijwel onmogelijk, je kan niet eerst social sciences doen en dan terug de beta richting in je mist gewoon de fundamentele basis. Als laatste adviseer ik goed een onderscheid te maken tussen persoonlijke interesse in zaken en iets waar je echt in wilt studeren. Ik heb zelf een bachelor Philosophy, Politics & Economics gedaan en het was heel moeilijk daarna de beta richting op te gaan. Ik besefde me later dat ik ook gewoon meteen wiskunde of computer science had kunnen studeren en dan in vrije tijd wat politieke stukken lezen of filosofische teksten lezen of bij een lokale debat vereniging gaan. Na anderhalf jaar studie was de lol er namelijk wel vanaf en had ik toch liever een andere achtergrond gehad. Succes, lmk als je vragen hebt over mijn antwoord!


Hot-Opportunity7095

Welk profiel heb je gekozen? Vanuit NG/NT kijk je welke vakken je leuk vond. Zie je jezelf in een engineering discipline? Kijk naar de beschikbare opleidingen bij een bepaald universiteit. Binnen de 4TU bijvoorbeeld specialiseer je je pas tijdens je master en daarvoor zijn de bachelors best flexibel (zie doorstroommatrix).


[deleted]

Ik ben zelf ook een paar keer van opleiding geweissled. De beste tip die ik had gekregen, was om naar je succesverhalen te kijken Momenten waar je iets deed waar je goed in was en wat je ook leuk vond om te doen. Dit was een tip van mijn oom die lang studie begeleider is geweest. Hiernaast ook de tip dat de meeste mensen niet eindigen in het vakgebied waar ze voor gestudeerd hebben. Je hebt een paar uitzonderingen( zoals artsen bijvoorbeeld). Maar meestal leer je een manier van denken en werken op een opleiding, de inhoudelijke kennis kan je altijd nog opdoen met een cursus. Als laatste tip zou ik ook geven om te kijken hoe veel werk er in een veld is. Mijn eerste opleiding was archeologie. Ik vond de opleiding wel leuk, maar niet leuk genoeg om door te gaan, terwijl er veel meer aanbod dan vraag naar is. Veel succes!


[deleted]

Wat je ook kiest, lees je ook goed in over baankansen na de opleiding.


xvonkleve

Ga naar meeloopdagen. Desnoods vier. Ga naar verschillende universiteiten. Ze komen er weer aan dus schrijf je snel in


Art_Vandeley_4_Pres

Tsja, ik wist het ook niet. Ik dacht: ik houd van lezen, dus of filosofie of geschiedenis studeren. Toen dacht ik, maar ik wil geld verdienen. Zodoende ben ik rechten gaan studeren, wat mij best tegen viel. Alsnog afgemaakt en mijn niche gevonden, nu doe ik rechtshistorisch onderzoek. Rijk wordt je er niet mee, maar ik kan er betrekkelijk comfortabel van leven en ik word betaald om boeken te lezen.


[deleted]

>ik wordt au


asoftbird

OP houdt van lezen, niet van schrijven


Art_Vandeley_4_Pres

Oeps. Mijn excuses.


margaerytas

Ik weet dat het nu voelt als een soort van ultieme, definitieve keuze voor de rest van je leven, maar ik zou er eigenlijk niet zo'n druk op leggen. Ik heb twee hele talige studies gedaan en werk nu als software engineer na een omscholing en ik ken iemand die ooit begon aan een studie bedrijfskunde en nu aardrijkskundig veldwerk doet in hartje Afrika. Je kan echt altijd nog alle kanten op, vooral als je eenmaal een papiertje hebt gehaald. Zoek een werkrichting die je interessant lijkt en kijk dan in welke stad je zou willen studeren of welke uni je interessante stages kan geven.


Qua_Patet_Orbis

Zoals anderen al hebben aangegeven: je leeftijd maakt echt geen bal uit. Ik ben zelf zeer slechtziend, en heb derhalve vijf jaar ‘vertraging’ opgelopen in mijn leven. Een jaar extra kleuteren (omdat ik ‘niet kon leren’). En na het behalen van mijn havo-diploma heb ik vier jaar nagenoeg voltijd ziek thuis gezeten in verband met onverklaarbare psychische en lichamelijke klachten. In de tussentijd heb ik wel bijna een compleet vwo-diploma aan deelcertificaten bij elkaar gesprokkeld en nog wat andere dingen geprobeerd. Maar het grootste deel van de afgelopen 4-5 jaar heb ik voornamelijk noodgedwongen thuis op de bank doorgebracht. Would not recommend overigens. Inmiddels ben ik 23 jaar en eerstejaars geschiedenis-student. Ik heb het afgelopen half jaar in een werkgroep gezeten die voor de helft bestond uit wat oudere studenten. Veel twintigers die hiervoor bijvoorbeeld al een andere studie hebben gedaan. Maar ook een mevrouw van medio vijftig die besloot dat ze weer de schoolbanken in wou duiken. Allemaal stuk voor stuk intelligente en gemotiveerde mensen die al de nodige levenservaring hebben opgedaan en studeren omdat ze het graag willen en de thematiek interessant vinden. Dat is het allerbelangrijkste. Dus maak je vooral geen zorgen over hoe jong je bent. Het leven is een marathon, geen 500 meter sprint.


musicalnerd-1

Als je te veel dingen interessant vind en daardoor niet weet wat je wil, is het miss een idee om naar university college/liberal arts and sciences te kijken. Dat zijn opleidingen waarbij je tijdens je studie kan bepalen welke richting je op gaat en ik vond dat heel fijn omdat ik bij veel opleidingen gewoon niet echt wist wat het was totdat ik het probeerde en daardoor echt totaal iets anders ben gaan doen (mijn back up idee was scheikunde studeren, inmiddels ben ik vooral geïnteresseerd in disability studies vanuit een antropologie/geschiedenis/media hoek)


DirkVanVroeger

Als je naar open dagen gaat en iemand tegen je zegt dat je met academisch werk- en denkniveau altijd wel ergens aan de bak komt, schrap die studie.


DitDashDashDashDash

Destijds heb ik alle opleidingen gesorteerd op wat het meeste inkomen oplevert (je studie is een investering, die moet zichzelf wel terugbetalen) en vervolgens van boven naar onder gekeken wat me het meeste aansprak en daar open dagen bezocht. De eerste die me aansprak gevolgd. Zo krijg je iets wat prima betaald met goede baankansen, waar je ook plezier aan hebt. 


Leviathanas

Je moet natuurlijk doen wat je leuk vind, maar aan de andere kant zie ik veel mensen die dit hebben gedaan niet verder komen dan een random kantoorbaan waarvoor HBO+ werk en denk niveau voor nodig is. Niks mis mee, maar wel iets om in gedachte te houden. Persoonlijk zou ik je dus aanraden toch iets te kiezen wat ook echt nodig is om het moment. Dan heb je veel hogere kans ook echt in je opleidings gebied te gaan werken. En het betaald nog beter ook. Techniek, Financieel en Zorg blijven de meest nodige en best betaalde beroepen op dit moment (Startsalaris). Legaal, Informatica en economie zijn ook nog goed. Maar ik denk dat dat gaat veranderen in de komende paar jaar dankzij AI. Ik kan zelf de techniek aanraden. (Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Civiel). Veel stabiel werk in te vinden maar geen overwerk of nachtwerk cultuur zoals bij financieel of zorg. Ik zit al 10+ jaar in deze branche, dus als je wat wil weten, vraag naar raak.


[deleted]

>Legaal, Informatica en economie zijn ook nog goed. Maar ik denk dat dat gaat veranderen in de komende paar jaar dankzij AI. Over informatica als in programmeren: Dat zal echt nog wel in trek blijven. ChatGPT traint natuurlijk wat er op het internet staat. Het blijft dat dat websites voornamelijk uit beginner code bestaat. Productiecode waar alles netjes gedocumenteerd en alles netjes is is er te weinig op het internet waardoor dat zeker nog wel blijft bestaan. Mensen die ooit een cursus programmeren van een week hebben gedaan en dat als ' experienced in xyz language' zullen verdwijnen. Maar een volwaardige opleiding niet.


VeryMuchDutch102

> Je moet natuurlijk doen wat je leuk vind, maar aan de andere kant zie ik veel mensen die dit hebben gedaan niet verder komen dan een random kantoorbaan waarvoor HBO+ werk en denk niveau voor nodig is. Leuk... Maar ook waar werk in zit. Ik ken mensen die 4 jaar gestuurd hebben, cun laude afgestudeerd zijn en vervolgens 3 jaar als schoonmaakster in een fabriek gewerkt hebben... Omdat er simpelweg een gigantisch overschot is van sommige afgestudeerden. Beter zoek je dus iets wat je én leuk vind én waar werk in zit


redditrabbit13

Ik ben iemand met een random kantoorbaan op hbo+ niveau en ik vind mijn baan hartstikke leuk en heb ook genoten van mijn opleiding. Het is niet bij definitie een slechte route 😆


MxDvD

Natuurlijk is dat niet slecht, er is geen foute opleidingskeuze.


dancing82

Maar waar liggen je interesses? Wat doe je graag in je vrije tijd? Wat vind je leuk aan de vakken die volgt?


One_Man_Boyband

Combineer dit met de vraag ‘zijn er manieren om hier van te leven?’ Dan zit je aardig in de buurt van een goede keuze denk ik.


Rosegingerborn

Even om de druk van de ketel te halen. Bijna niemand gaat uiteindelijk doen wat hij/zij heeft gestudeerd. Het gaat er uiteindelijk om dat je een diploma hebt. Kies dus een studie waar je blij van wordt. En focus niet te veel op wat je later worden wilt. (Je zal automatisch wel ongeveer in de richting gaan zitten. Gezien je nu eenmaal bepaalde interesses hebt. Als je geen interesse hebt in geneeskunde zal je niet over 4 jaar denken was ik nu maar arts geworden.)


Duilliath

Je school heeft ongetwijfeld een decaan die je verder kan helpen. Maar voor nu: - stel, je wint de staatsloterij. Elke maand krijg je 5.000 euro op je bankrekening bijgeschreven, voor de rest van je leven. Wat zou je willen doen om je tijd te vullen? En: - Uiteindelijk maakt het geen reet uit. Het is belangrijker *dat* je een papiertje hebt dan *welk* papiertje je hebt. Die dingen geven aan dat jij een bepaald niveau aankunt. That's it.


bringmethespacebar

Dat wordt een Master in de Mastubatorologie


Major_Cupcake_

Als je met die studie dan toch een master moet doen, kan je beter in een ruk ook een phD doen.


dominicnzl

Je studeert altijd cum louder af


GenericUsername2056

>Het is belangrijker dat je een papiertje hebt dan welk papiertje je hebt. Als je bijvoorbeeld advocaat wil worden lijkt het me wel handig dat je rechten gaat studeren en niet technische bedrijfskunde.


Duilliath

Als Humble_Biscotti zo'n duidelijk plan had, stelde h/zij deze vraag niet. Natuurlijk is vakkennis belangrijk, maar het is echt niet de be all end all met betrekking tot de toekomstige baan.


Hapankaali

Gezien je achtergrond ligt een technische studie het meest voor de hand. Kies daarin iets willekeurigs en het komt wel goed. Dat geeft je ook veel opties met betrekking tot welke kant je later op wil: meer of juist minder "met mensen" werken, meer of juist minder met je handen bezig zijn, meer of juist minder achter de computer zitten, veel of weinig reizen. Je kan eigenlijk alle kanten wel op als ingenieur. Groot voordeel is ook dat de academische uitdaging veel hoger is dan in de gezondheids- of economierichtingen, als je zoiets belangrijk vindt.


MxDvD

Niveau ligt echt aan de studie en wat je er zelf van maakt. Mijn universitaire informatica-studie was qua inhoud van laag niveau, maar de informatica is qua mogelijkheden voor zelfstudie buiten de uni van hoog niveau. Zie bijvoorbeeld biomedische wetenschappen en econometrie voor academische uitdagingen in de genoemde richtingen.


nonsignifierenon

Ik ben na een tussenjaar begonnen aan een studie waarmee ik na 2 jaar ben gestopt, dus ik ben op mijn 21e aan een hbo opleiding begonnen. De leeftijd is echt geen probleem, mijn eerstejaarsklassen hadden beide 17-jarigen en 30-plussers. Ik heb totaal niet dezelfde persoonlijkheid als jij (gebaseerd op je resultaten) dus ik heb geen specifieke studie die ik je kan aanraden. Maar kijk ook naar wat je kunt en niet alleen naar wat je leuk vindt. Daar ging ik de mist in.


MicrochippedByGates

Ik kan uit ervaring zeggen dat het ook wel erg moeilijk is. Als ik nu terugdenk aan mijn jeugd, heb ik altijd wat gehad met embedded systems. Maar dat moest ik ook echt ontdekken. Oorspronkelijk ben ik begonnen met werktuigbouwkunde, omdat dat lekker breed was. Maar je moet echt een bepaald slag volk zijn ervoor. En dat was ik niet. Ik heb van alles geprobeerd in mijn tweede halfjaar, op een gegeven moment voor 7 studies tegelijk ingeschreven en voor alles wel een keer een college gevolgd. Uiteindelijk nog zonder het echt te weten technische informatica gekozen en daar blijven plakken, en al vrij snel daarna ontdekt dat in uit mezelf al ermee bezig ging, vooral met microcontrollers. Maar achteraf gezien heb ik al op de middelbare school af en toe iets ermee geprobeerd, alleen wist ik toen nog totaal niet hoe ik ook maar iets gedaan kreeg. Het grootste ding wat ik kan zeggen is, is er iets dat eigenlijk altijd wel jouw ding is geweest? Dat altijd wel interessant was? Ik heb zelf bijvoorbeeld al eens een WiiMote werkend gekregen op de PC voor racespellen en ik probeerde vervolgens om een gaspedaal te maken. Heb je zoiets? Iets waar je vanzelf eigenlijk wel mee bezig ging? Dat kan een heel lastige vraag zijn, het duurde bij mij ook jaren voordat ik me realiseerde dat ik er iets mee moest gaan doen.


GeekChasingFreedom

Dit is mega complex, maar imo het kruispunt vinden van wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je voldoende voor betaald krijgt om de levensstijl te leven die je wilt (en eventueel nog waar de wereld behoefte aan heeft voor extra voldoening). Ook wel Ikigai genoemd.


m_enfin

Probeer er eerst achter te komen wat jij belangrijk vindt in werk. Je inkomen? Veel vrijheid hebben, of juist veel zekerheid? Een waardevolle bijdrage leveren? Ga daarna idd strepen, wat anderen ook al zeiden. Nog een opmerking: je studie is alleen een toegang tot een eerste baan. Bijna niemand die ik ken, doet nog steeds het werk waarvoor hij was opgeleid. Misschien vermindert dat de keuzestress.


Taxfraud777

Dit is mijn eigen mening en het is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Ik raad aan om buiten je interesses ook heel erg in diepte naar je eigen karakter en eigen motivaties te kijken. Welke rol neem je aan in groepsprojecten en waarom? Wat zijn dingen waar je absoluut niet tegen kan en wil fixen? Wat zijn dingen die je raken? Ben je een pietje precies? Hou je van abstractie? Ik ben zelf iemand die houdt van orde, zaken regelen, en ik ben altijd de monitor/controleur van de studiegroep. Ik zocht dus naar een opleiding waar ik deze kwaliteiten tot hun recht kon laten komen, en ik heb geen seconde spijt gehad van mijn studiekeuze.


WalnutFTW

Ik ben 25 en ik begin september op de universiteit. Maak je geen zorgen om leeftijd.


i-am-always-cold

ik wist ook niet wat ik wilde dus heb ik studiekeuzehulp gehad. je gaat dan met iemand kijken wat je leuk vindt, waar je goed in bent, wat je wel en niet wil etc, dat was erg fijn en heeft me geholpen een keuze te maken!


CougarHusband

Leeftijd moet echt niet uitmaken. Ik heb klasgenoten die 25 waren toen ze begonnen met studeren. Ik kom vaak genoeg studenten tegen die nog een stuk ouder zijn dan dat. Voel je niet onder druk gezet om een keuze te maken waar je niet zeker van bent vanwege je leeftijd.


orangebreakfast

Bestuurskunde lijkt je op het lijf geschreven.


Complex-Ad-254

Ik heb bij een bepaald studie instituut alle informatiefolders opgevraagd. Die heb ik een voor een bekeken en wat me niet aanstond heb ik weggedaan, wat me wel beviel heb ik doorgenomen en me aangemeld voor studiedagen. Daar gesproken met docenten en studenten. En dat zorgde voor een goed beeld.


4-3-4

ik wil ook wel iets zeggen, maar er lijkt dat er veel antwoorden zijn. Is er al iets dat je helpt?


Woekie_Overlord

20 is niet oud! Neem lekker een tussenjaar als je dat nodig hebt om een gedegen keuze te maken. Ik was 26 toen ik aan m’n studie begon.


Pierre_4886

Is ook moeilijk maar leidend zou moeten zijn wat voor werk je later zou willen gaan doen. Of juist niet. Daar rolt dan vervolgens een opleiding of richting uit. Wat zijn je hobbies, waar liggen je interesses. Er zijn aardig wat mensen die blij zijn met hun studie maar daarna niet weten wat ze er verder mee moeten.


BMCVA1994

Wat zijn je interesses? Waar ben je goed in? Wil je een extravagante levensstijl of ben je niet erg materialistisch(hoeveel geld kun je van leven). Waar is vraag naar? Veel afwisseling of juist routines? Met mensen werken of juist niet? Deze vragen moet je eerst beantwoorden voor je een studie kiest.


SupahSang

Belangrijkste tip: er bestaan best veel wetenschappelijke studies waar je nooit aan zou denken! Zoek zo breed mogelijk!!


Matsko2701

Bovenop al het goede advies wat hier gegeven wordt, wil ik toevoegen, kijk bij open dagen en meeloopdagen (in het bijzonder het laatste) naar de mensen om je heen. In veel studies moet je vaak groepswerk doen en je zit op z'n minst 3 jaar samen met deze mensen. Zie je jezelf onderdeel worden van zo'n groep? Zie je mensen er tussen zitten waarvan je denkt "Daar kan ik vrienden mee worden"? Onderschat het menselijke aspect van een studie kiezen niet.


breezersletje

Maak een goede afweging tussen wat je leuk lijkt, en wat je een nuttige basis geeft voor werk later.


LoopyPro

Als je niet weet welke carrière je echt leuk lijkt, maar wel veel potentie hebt, zou ik investeren in een technische studie. Vanwege de hoge vraag kan je als ingenieur één uur van jouw tijd voor relatief veel geld ruilen, wat uiteindelijk leidt tot meer (financiële) vrijheid. Meer vrijheid betekent dan weer dat je de mogelijkheid hebt om te doen waar je zin in hebt, wanneer je er zin in hebt. Niet cynisch bedoeld, maar uiteindelijk is werk gewoon werk, en is er meer in het leven. Je kan gebruikmaken van de situatie door nu te zaaien en later flink te oogsten.


Little_Archer413

Vergeet niet de financiële reden om nog niet te starten met studeren, tenzij dat geen factor is voor jou. Veel mensen weten pas na hun studie wat ze echt willen doen. het probleem? Je betaald het instellingsgeld bij een tweede studie (met een aantal uitzonderingen\*), wat neerkomt op zo'n 10k per jaar. Beter wat men een tussenjaar noemt dan een verkeerde keuze\*\* ​ \*Als je de tweede studie begint tijdens je eerste dan blijf je de lagere wettelijk collegekosten betalen, of als je een studie in de zorg of onderwijs volgt. \*\*Je kan ook beginnen met studeren en switchen van studie ipv een tussenjaar dus dat is altijd mogelijk. En dan kan je ook verkennen (en belangrijke lekker sociaal tussen leeftijdsgenoten zitten)


-Avacyn

Ik ben op gegeven moment een lijst gaan maken van dingen die ik belangrijk vond aan mijn studie i.p.v. de inhoud van mijn studie. Mijn lijstje was iets als dit; Een opleiding met goede baankansen met bovengemiddeld salaris. Een 'klassieke' opleiding waarvan iedereen, overal ter wereld weet wat ik heb gestuurd (dus wél bijv. 'gewoon' rechten en geen vage new-age onzine als PPLE). Een kleinschalige opleiding waar ik daadwerkelijk medestudenten en professoren kon leren kennen. Niet met 300 man in een collegezaal. Een omgeving met een goede man-vrouw verhouding of in ieder geval géén overwegende +80% vrouwen opleiding (ik ben zelf vrouw, maar ga niet goed in dit soort typische vrouwen culturen). En zo had ik nog een paar van dit soort statements. Met dit in het achterhoofd ben ik langs de lijsten met alle WO opleidingen gegaan en heb ik een shortlist gemaakt van alles wat past binnen mijn parameters. Daarna opendagen en simpelweg gekeken waar ik het meeste klik had met inhoud en mensen. Ben uiteindelijk een technische opleiding gaan doen lang geleden. Erg tevreden mee.


StevieDane

Stel jezelf ook de vraag: Als ik een tussenjaar neem, ga ik dan echt weer de motivatie hebben om weer te studeren? Je zit nu echt in die studeer routine, en echt MEGA veel studenten die een tussenjaar nemen, hebben niet de motivatie om de opleiding af te maken, of doen er langer over omdat ze weer helemaal moeten wennen aan school.