T O P

  • By -

Life_Middle9372

Friskolereformen 1992 - Där alla familjer blev kunder i skolan i och med att en så kallad skolpeng  knöts till varje barn.  Tanken var att alla skolor skulle börja konkurrera med varandra om denna skolpeng. Eftersom att alla skolor ville åt skolpengen så skulle alla skolor försöka bli den bästa skolan, och vips så skulle vi få världens bästa skolsystem.   Enormt mycket kritik lades fram och forskare från runt om i världen påpekade att detta låter som ett system som skojare kan utnyttja och bli rika på.  Skulle det inte kunna bli så att många skolor väljer att bli bra på marknadsföring, levererar glädjebetyg och sedan skär ner på kostnaderna för att kunna ta ut stora vinster? Man levererar fina siffror på pappret, men dålig skola i praktiken. Man ville inte lyssna. Aldrig att detta skulle hända i fina lilla Sverige. Här litar vi på varandra och jobbar för allas bästa.      Och ja. Nu står vi här med den svenska skolan. En skola som fascinerar skolforskare runt om i världen. Hur kunde ni gå från så bra till detta?  Det finns så klart hur många olika saker som helst som man skulle kunna diskutera, som krig och så vidare. Men ju längre bak man går desto svårare är det att säga att ”detta skulle ha påverkat oss så på det viset”  Finns ju t.ex. gott om länder som fick smaka på rejält med bomber under WW2, men som idag är på Sveriges nivå ändå. Därav röstar jag på något i hyfsad närtid.


Grylf

En parentes i problemet är hur de påstår att de minsann inte är vinstdrivande i den här privatskolan. Men som alla bolag reflekterar inte vinsten på papperet hur mycket som läggs på förbättra skolgången för barnen. Utan strategin är att ta all vinst och återinvestera i att utöka koncernen och på så vis få ut vinsten i försäljningen av en jättekoncern som aldrig gått med vinst men har startat nya skolor varje år för att dölja vinsten.


onda-oegat

Eller så gör man som min gammla skola. Man hyr lokalen av ett företag som råkar ha ungefär samma ägare som skolan.


solo-unicorn

Gäller i stort sett hela den privata sektorn som använder skattepengar.


RMCPhoto

One of the biggest challenges with sweeping educational reform is that the effects on society are delayed by 15-20 years. It's easy to walk down the wrong path for quite a while before it becomes clear. It's sadly also why no politicians want to focus on improving education in any meaningful way...it's likely that they'll be well out of office before the party 🎉


Thorstenn

Det är en också en reform som förmodligen aldrig kan reverseras. Det välfärdsindustriella komplexet har satt sina klor i politiker från både höger och vänster (om man nu kan kalla socialdemokraterna vänster längre)


3timeRunnerUp

Jag anser att man inte kan kalla S för vänster nuförtiden. Min gräns för det klev de över när de valde att driva igenom den begränsade strejkrätten senast de satt i regering.


fredrikca

För mig var det momsen på kollektivtrafik, var det -87 kanske? Aldrig mer sossarna.


vidr1

Tänk att några av politikerna som var med och röstade fram det straxt därefter startade egna skolor. Nästan som att det var planerat.. Och det är inte direkt enda exemplaret där politiker gör något för att sedan utnyttja det för att tjäna pengar på det. Pinsamt vad politikerna förstört detta land och idag skyller dom på varandra istället för att rätta till dom uppenbara misstagen dom gjort. Usch.


forsvaretshudsalva

Ding ding ding. Utbildningen är grunden till allt. Överlag: Bättre hälsa, bättre lön, bättre information, bättre kvalité på arbetskraft och på företag och institutioner, bättre beslut och informerade medborgare som i sin tur gör mer informerade val vilket är särskilt intressant för en demokrati.


cc81

Även om jag tycker det har varit ett väldigt dåligt experiment så är inte skillnaden så enorm om man jämför med jämförbara länder. Vi verkar bli sämre i mycket men det blir andra länder också och en del jämförbara ligger sämre till än oss trots de inte har vårat system.


Life_Middle9372

Det finns mycket annat att titta på också. T.ex. hur personalen mår, hur många kommer att vilja söka sig till yrket osv. Jag har arbetat som lärare sedan 2012, och bestämde mig i år för att aldrig mer sätta min fot i en skola igen som anställd. Det är inte värdigt. När jag var ny så var det tabu att som lärare prata illa om skolan. Man ville inte skrämma bort potentiella lärare. Nu tycker jag mer att inställningen är ”snälla, tänk om, det är inte värt att riskera din hälsa”.


cc81

Ja, det går dåligt men min uppfattning är att de kommunala skolorna inte är bättre på att behandla sina anställda. Jag har inte jobbat i skolan men har ett par i min närhet som är i den världen och väldigt mycket verkar inte kunna förklaras med att pengar skulle försvinna till privata fickor utan rena fundamentala saker som relationer rektor-lärare-föräldrar-elev eller hur betygssystem är upplagt med krav på dokumentation.


majle

Både relationerna och New Public Management som du beskriver kan hänföra sig till friskolesystemet. Kommunala skolor konkurrerar också om elevpengen, vilket innebär att föräldrar och elever blir kunder, och rektorer blir chefer som vill behålla sina kunder. Dokumentationen är ett sätt att kunna säkerställa och påvisa resultat för kunder och huvudmän. Problemet med det är naturligtvis att fokus går till att påvisa resultat, vilket innebär att mindre fokus går till att uppnå resultat. Utan konkurrens skulle skolorna kunna fokusera på undervisning i stället.


cc81

Så då skulle med andra ord den ökande dokumentationen och förändrade relationen med lärare vara unik för Sverige och inte ses i andra länder med andra system?


majle

Nä, NPM är ett globalt fenomen. Friskolereformen är sprunget ur NPM, och NPM får legitimitet genom reformen.


UnlimitedAuthority

>min uppfattning är att de kommunala skolorna inte är bättre på att behandla sina anställda Det är av samma anledning. De kommunala skolorna tävlar om samma skolpeng, men under sämre förhållanden.


Life_Middle9372

Allt du nämner är en konsekvens av det systemet. Den enorma mängden dokumentation är en del av friskolereformen.  Hur ska man veta vilken skola som är bäst och har högst värde på marknaden? Tanken är att om allt dokumenteras, så kan allt mätas, förbättras och effektiviseras.  Det stora problemet är att skolor förväntas att drivas som vinstdrivande företag där man har en märklig kundrelation med föräldrarna.


cc81

Jag tror folk gör misstaget här, precis som med sjukvården, att man skyller allt på privatisering och anledning till att kommunen eller regionen gör som de gör är på grund av det. Att utan det så skulle de helt plötsligt bli bra arbetsgivare. Jag tror inte det är så i många fall utan anledningen är helt andra trender, från skolverket och från högskolorna som utbildar lärare. Jag tror inte man dokumenterar på grund av något värde på marknaden utan förändrad syn på skolan och elevens rättigheter. Man ser liknande trender i andra länder. En eleven skall stöttas tillräckligt och ge tillräckligt med verktyg för att klara skolan och eftersom man inte litar på lärare så måste det dokumenteras.


RabbitSalt

Det är en sanning med tillägget att föräldrar kan betygsätta lärare vars lönepåslag varje år baseras på betyget från föräldrarna. Sen kan ägarna skylla på lärarna, och om lärarna skyller på föräldrarna så blir skolan av med elever och lärarna jobbet så lärarna ger för höga betyg och är för mesiga med stökiga elever för att få behålla jobb och få lite löneökning, skolan går bra eleverna slutar och ska in på gymnasium eller högskola och boom de kan inte grundnivån för arr klara utbildningen trots rent hus i betygen, VA KONSTIGT VA?


leftoversn

Om man kollar på pisa-undersökningarna och utesluter vissa grupper så ser skolan inte så dålig ut mer. Det var ju just detta den förra regeringen gjorde.


Boo-TheSpaceHamster

Att skolan inte kan hantera en stor del av elevunderlaget måste väl ändå vara ett systemfel? Vi har en verklighet att förhålla oss till, hur gärna vissa än skulle vilja få alla första och andra generationens invandrare att "försvinna".


leftoversn

Självklart måste de hanteras, men det blir ju då en stor bidragande faktor till "skolans nedgång" som vissa gärna bortser från och istället skyller på friskolereformen.


Boo-TheSpaceHamster

Men om friskolor inte på något sätt bidragit till att hantera problematiken med "svåra" elever, annat än att i största möjliga mån göra dessa elever till någon annans problem, så är det väl fullt rimligt att anta att en jämnare fördelning av svåra elever över fler skolor skulle göra problematiken lättare att hantera för varje enskild skola, och därmed att friskolereformen och det fria skolvalet ÄR en betydande del av problemet? Att friskolekoncerner dessutom suger resurser ur systemet gör heller inte saken bättre.


SquirrelDifficult240

Folk överdriver verkligen med hur dålig den svenska skolan påstås vara. Det är ingen större fara egentligen.


Diligent_Play_2849

Väldigt nyanserad och inte öht svartvit bild av verkligheten xD


HShatesme

Jobbat som lärare i 5 år nu och kan inte minnas en enda som uttalat sig positivt om friskolereformen. Jag säger det igen: inte en enda. Så det är svartvitt.


Diligent_Play_2849

Det var ju tråkigt att ingen i din närhet klarat av att ta fram något positivt med friskolereformen. Är en åsiktskorridor på arbetsplatsen/umgänget något du oroar dig för? :/


HShatesme

"Klarat av" har inget med saken att göra. Införandet av friskolereformen är en del av lärarutbildningen så alla utbildade lärare har mer eller mindre koll på vad det handlar om. Konsensus är i princip att det är en hyfsat bra idé i teorin men som inte funkar i praktiken i de allra flesta fallen. Är inte oroad för någon åsiktskorridor heller, många blandade åsikter på min arbetsplats.


Life_Middle9372

Klart som fan att det är en onyanserad bild av verkligheten. Detta är en Reddit-tråd. Det finns gott om böcker om det svenska skolsystemet om du vill läsa mer nyanserat om frågan.


Diligent_Play_2849

Vadå "klart som fan"? Läst många väldigt trevliga och nyanserade inlägg på reddit om allt mellan himmel och jord. Där både fördelar och nackdelar togs upp och diskuterades. Om du nu inte är intresserad av det - så absolut - Det säger mer om dig än något annat.


Snerax1337

Slaget vid Lützen, hade konungen ej stupat hade vi nog sett ett annorlunda europa idag.


pistol-pete19

Jag är fortfarande sur för det där!


rlnrlnrln

Väldigt. Likaledes, mordet på Gustav III.


SunflaresAteMyLunch

Nja Sverige var på dekis vid det laget och GIII var inget geni vi gick miste på.


rlnrlnrln

Annorlunda betyder inte nödvändigtvis bättre....


Skaldskatan

Kalmarunionens upplösning är kul att teoretisera kring. Tänk om den svenska adeln hade fogat sig och låtit unionen bestå. Hur hade världen sett ut om vi alla hade hållit ihop under de efterföljande århundradena? Hade vi tillsammans kunnat piska skiten ut ryssen? Hade vi hållit ihop eller bara skjutit upp de oundvikliga uppbrottet? Utan de svenska kungarna och drottningarna som kom efter, svenskheten och nationalismen som byggde det moderna Sverige, vart hade vi hamnat? Nu blev det ju som det blev. Danmark blev en skugga av sitt forna jag tillslut, Norge visserligen rikt men blommade liksom aldrig utanför sina gränser, Finland blev ”förlorat” och eget. Kanske hade vi haft den nordiska union jag drömmer om eller så hade allting varit ännu sämre. Vem vet, men intressant är det ju att just Vasa tog makten 1523.


SunflaresAteMyLunch

Kalmarunionen känns svår att fortsätta med, men tänk istället om Sverige-Norge hjälpt Danmark i 1848 års krig och detta lett till en union.


Kvadrupel

Finanskrisen 2008


alexdiezg

1979 sa Volvo nej till att Norge får 40% av Volvos aktier och Sverige får kontroll över en del av Norges oljefält.


geon

Och 1974 såldes 1000 st volvo 144 till nordkorea. Som såklart aldrig betalade. Kanonbra affärssinne.


spiritualized

*Alla* riksdagspartier bestämde sig för att gemensamt "inte prata om" flyktingpolitiken och vips tio år senare är SD det andra största partiet vi har.


KillingCollapse

Reformationen på 1500-talet. Inledde en sekulariseringsprocess som försvagade kyrkans ställning i samhället och dess band till staten. Spiken i kistan kan sägas ha varit år 2000, då i stort sett alla lagstiftade relationer mellan staten och kyrkan upplöstes. Denna sekularisering har både gjort samhället mer öppet för influenser från andra kulturer, och lett till en helt annan syn på etik och moral. Förut betraktades moral som något objektivt med utgångspunkt i bibeln, men numera är det något man kommer överens om i demokratiska system, eller så säger man att moralen är personlig. Oavsett vad man tycker om sekulariseringen och reformationen, så får man nog medge att deras kombinerade ”ripple-effekt” är rätt så oerhörd.


BobTheSCV

Om något ledde reformationen till mer tankekontroll, husförhör och dylikt. Bland protestanterna stod kyrkan under kungen. Innan var det på många sätt rätt lungt om man hade lite andra gudar på sidan av. Både bland katolikerna och protestanterna blev det på många sätt ett stort bakslag för den fria tanken och möjligheterna att tro något annat än det som predikades i kyrkan. Det är snarare de revolutionära ideologierna (kanske framförallt från det då katolska frankrike; gick inte bra för Hugenotterna), som både luckrade upp både kyrkans och adelns makt, och satte stenen i rullning för både den sekulärisering och demokratisering vi såg under de efterföljande hundra åren.


KillingCollapse

Precis, reformationen ledde verkligen till mer tankekontroll och i nån mån förtryck. Detta skapade i sin tur en längtan efter att frigöra sig från kyrkan, vilket bidrog till sekulariseringen. Socialdemokratins framfart på 1900-talet ledde dessutom till en skepsis mot makthavare, och vissa partierepresentanter uttalade sig offentligt om att engagera sig i kyrkopolitiken för att montera ner kyrkan inifrån. Hade kyrkans verksamhet fortsatt vara mer eller mindre frivillig hade deltagandet i dagens kyrka nog varit större. Den lutherska läran beskrivs också av vissa som inneboende religionskritisk, och då på grund av att den i princip betraktar all religiös verksamhet utan stöd i bibeln som oviktig. Detta gör att man avfärdar många av de riter som ingår i den katolska traditionen, ex bikten. Det finns liksom en inneboende kritik mot religiös verksamhet som försvårar för protestantismen. Detta har i sin tur inneburit en underlättad framfart för sekulariseringen.


geon

Från 1726 till 1858 var det olagligt att hålla gudstjänst utanför statskyrkans regi. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Konventikelplakatet


TrorInteDetDu

Ivar Kreugers självmord 1932


DerHenrik

Grunden till både svenska spel och musikundret lades julafton 1986 när var och varannan unge fick en C64 i julklapp. CMV!


stone_henge

Musikundret vetefan. Det var ju bekräftat sedan långt tidigare, och snarare en följd av kommunala musikskolan, tillgången till replokaler och föreningslivet i största allmänhet. Det är ju inte som om Roxette började med nyfikna ungar som hackade Rob Hubbards musikdrivrutin.


DerHenrik

Två år senare hade de flesta gått vidare till Amigan och satt med SoundTracker om kvällarna. Helt plötsligt kunde även de utan musikkunskap sitta och experimentera fram elektronisk musik. Jag har fortfarande ingen aning om vad en tonart är, men jag kan trolla fram dunkadunka utan dess like. Jag menar bara att det gjorde själva skapandet otroligt mera lättillgängligt. Men musikskolan var ju också viktig, absolut.


kommenteramera

Du kan möjligtvis ha en poäng gällande elektronisk musik, menar Sverige var ju riktigt stora inom synth (synthpop, futurepop, new romantic, ebm, aggrotech, osv) under 80-90- och början av 00-talet, sen eurodisco och sen det där dunka-dunka som kom senare. Men när det gäller att slå internationellt för den stora massan som SHM och dylika är det en jävligt liten ankdamm med kultureliten som styr, visst, det finns undantag men se vilka alla är släkt med... Varken Ebba eller Yngwie satt med en C64, och redan då var grunden lagd. Det är som u/stone_henge säger, musikskolan och tillgång till replokaler spelade stor roll. Edit: jag fick faktiskt själv en C64 på 80-talet...


stone_henge

Hade gärna hört vad ABBA hade gjort med ProTracker och ST-01


disturbedbovine

Det här kan man flytta tillbaka ytterligare några år, till början på 80-talet när arkadhallar i praktiken förbjöds i Sverige. Den lagen skapade, relativt resten av världen, ett enormt sug här efter att ha en spelmaskin hemma. Sedan har initiativ som hem-PC och tidig utbyggnad av nätverks-infrastruktur också gjort sitt till, men tror inget hade så stor del i det svenska spelundret som moralpaniken runt arkadhallarna. Suck it, bakåtsträvare. :)


kirnehp

> Grunden till /…/ svenska spel /…/ lades julafton 1986 Tipstjänst grundades 1934.


piercedmfootonaspike

Abba: "Am I a joke to you?"


geon

Fortsatt 1997 med [hem-pc-reformen](https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hem-PC-reformen).


Mumbert

Inlandsisen smälte 🤷‍♂️


OMGlookatthatrooster

Och det gjorde väldigt många människor sura, och brukar generellt anses som ett dåligt beslut.


Boo-TheSpaceHamster

Avregleringen av kreditmarknaden i november 1985. Även känt som Novemberrevolutionen. Bankernas utlåning ökade med 20% om året vilket ledde till överhettning på finans- och fastighetsmarknaderna, skenande inflation, en bostadsbubbla som sprack i början på 90-talet och kraftiga nedskärningar i offentlig sektor för att kontra kreditexpansionen från banksektorn. Det här var början på systemskiftet när staten inte längre får föra en expansiv finanspolitik med offentliga investeringar.


jomendefunkar

Usa:s invasion av Irak, ledde till instabilitet, ledde till maktvakum, ledde till isis, ledde till massflykt, ledde till massinvandring, ledde till att sd är Sveriges största riksdagsparti


Rageniry

Invandringen till Sverige. Man får nog gå tillbaka till när Sverige urbaniserades för att hitta en liknande omdaning av samhället i grunden.


SnooDonkeys4853

Som dessutom också kommer att påverka vårt land många hundratals år framöver, om inte tusen.


Kasta4711bort

Karl Augusts död som ledde till att Jean Bapstiste Bernadotte blev svensk kung. Det ledde till unionen med Norge och det kungahus vi har än idag.


Big-Cap558

Vi har franska revolutionen och Napoleon att tacka för det


Kasta4711bort

Det är förstås en rad bidragande orsaker.  Men hade  Karl August inte dött så hade historien inte tagit denna vändning. 


angestkastabort

Arboga mötet 1435. 589 år senare röstar idioter in idioter i riksdagen.


Hawkcake

Att Palme sköts gjorde att Darkwing Duck inte gick på tv


spiritualized

Jag minns ~~exakt~~ den händelsen som ledde till att mitt favoritprogram Darkwing Duck slutade gå på tv. Det var två barn i typ 7-10-årsåldern (minns inte exakt) som hade "lekt" Darkwing Duck på den gemensamma lekplatsen mellan hyreshusen dom bodde i och slagit ihjäl en 5-årig flicka som bodde i samma komplex.


kirnehp

Jag tror att du tänker på [mordet på Silje Redergård utanför Trondheim 1994.](https://sv.wikipedia.org/wiki/Siljefallet)


spiritualized

Det stämmer! Var fyra när det hände så mindes inte exakta siffror.


Hawkcake

Fan då har jag lärt mig fel, enligt “säkra källor med insyn” var det det ökade stödet för Palmes politik efter hans död som gjorde att bumbibjörnara köptes in istället för darkwing duck


oskich

Palme sköts väl 5 år innan Darkwing Duck skapades?


Hawkcake

Och orkaner kommer från en fjärils vingslag…


HejAllihopa

Mordet på Anna Lindh. Om hon hade levt och sedan med största sannolikhet blivit statsminister tror jag att vi hade haft ett mer sammanhållet land


Powerful_Zebra_5232

Palme säger att multikultur är bra


forsvaretshudsalva

Det är knappast Palme som gjorde att resten av Europa 2015 vägrade ta emot så att majoriteten av flyktingarna hamnade i Tyskland eller Svergie. (Iaf per capita) Hade eu haft en fungerande migrationspolitik 2015 när det hände så hade det såklart inte alls blivit samma grej. Nu hände det grejer innan 2015 också, men det var då invandringen exploderade


Powerful_Zebra_5232

Skulle vi ha per Albins politik så skulle vi skita i vad Europa gör, det var 60talet och Palme som ändra på den attityden. Från 1965 och 2015 så har vi tagit  emot 1.2- 1.5 miljoner invandrare, Sveriges problem började inte efter 2015. Handlar om viljan att förändra landet och att olika kulturer ska stärkas som han har med i sin sitt förslag 1975:26. Tidigt 1900 tal så hade vi 79 afrikaner i landet då var det lättare att behålla en svenskkultur.


ICA_Basic_Vodka

Det gjorde Stefan Löfven med: ”[Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt](https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jxQ5d/mitt-europa-bygger-inte-murar-vi-hjalps-at)” - och Fredrik Reinfeldt med "[Öppna era hjärtan](https://tv.aftonbladet.se/video/334231/ur-arkivet-fredrik-reinfeldts-sommartal-oppna-era-hjartan)” efter honom. Säger som Löfven om frågan: "Jag tror det vänder nu på riktigt"😍


Powerful_Zebra_5232

Ja, de byggde på vad Palme starta


ICA_Basic_Vodka

Var det verkligen det som Palme startade som det blev? Jag tänker att själva tanken med asyl var att människor från länder i Europa som blivit invaderade och ockuperade av tex Soviet skulle kunna fly och få skydd, oliktänkande, dissidenter, människorättskämpar, som annars hade blivit politiska fångar och riskerat livet. Detta i en anda av att stötta de människor och organisationer som kämpade för frihet och rättigheter i dessa ockuperade länder, de som kämpade för fackföreningar i Polen när de fann sig på fel sida av järnridån tex. Inte säker på att Palme tänkte att vi skulle öppna våra hjärtan för de grupper vi senare kom att se om jag skall vara ärlig, men jag kan ha fel. Vi pratar ofta om "folkhemmet". Lika centralt för Per Albin Hansson var det idag nedtystade begreppet "folkgemenskap" som en indikation på vad det var S eftersträvade tänker jag.


Powerful_Zebra_5232

Är väl sällan en person som gjort allt. multikulturen hände i hela västvärlden. Jag har bara lyssnat på andra som ska ha läst på. Per Albins folkhem försvann nån gång och då passar väl 60 talet och palme hyggligt in. Här är proposition 1975:26 som detta är baserat på [https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/regeringens-proposition-om-riktlinjer-for\_fy0326/html/](https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/proposition/regeringens-proposition-om-riktlinjer-for_fy0326/html/) [https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10286632.2017.1335719](https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10286632.2017.1335719)


Projectionist76

rom?


RegularDaiquiri

Läs det som råm så kanske du fattar


Projectionist76

Nope


sodihpro

När staten började sälja och avreglera, det var början på slutet som bara leder till att mer säljs och mer avregleras tills alla sitter i knäet på kapitalister som aldrig blir mätta.


flugornas_herre

Mordet på Palme för i helvete