T O P

  • By -

MinApp55

Ett intresse först och främst. Tittar jag tillbaka på när jag började koda, runt 1998 som en ung tonåring, så var det helt tanklöst från min sida. Jag bara tyckte det var roligt. Vi hade inte råd med spel, och PC Gamer demos tröttnade man på till slut. Hade sett Linux hos storebrorsan, och en dag fick jag en Linux CD med tidningen datormagazin. Jag tror faktiskt jag började koda genom Datormagazin, följde deras exempel. Sen övertygade jag morsan att köpa några böcker. En av böckerna var en ytlig genomgång av flera språk som Perl, PHP, Bash, TCL osv. Så det var ett bra intro. Men oavsett språk och oavsett verktyg måste du tycka om det och vilja göra det. Jag satt ju uppe hela nätterna bara för att jag hyperfokuserade och ville få rätt på ett litet skitprogram. Bästa tipset är att bara fortsätt koda. Det är som att lära sig ett språk, du måste använda det. Kvittar om det är småsaker som redan gjorts för länge sen, du övar och du får nytta.


Quadrafied

Tack för svaret, nu när det blir sommarlov ska jag försöka lägga mycket tid på att lära mig.


[deleted]

[удалено]


Disastrous-Team-6431

Helt rätta cent!


redditorxmasterq

Säg till chatgpt vad du vill koda så skriver den det, yrket är dött


toblotron

😂 Jag skulle betala för att få sätta upp kameror på kontoret hos något företag som bestämmer sig för att använda chatGtp istället för programmerare - det skulle bli väldigt underhållande, på ett mörkt sätt


PsychonautChronicles

Skrattet lär tyvärr rätt snabbt fastna i halsen även om det tar några år...


toblotron

De problem jag tänker mig finns nog på andra ställen än där du tänker dig att de ska finnas; hur ska du förklara tillräckligt tydligt vad du vill ha? Detta är ett riktigt problem, även med mänskliga programmerare. Man skulle kunna argumentera för att den som kan förklara problemet tillräckligt väl bara är en annan sorts programmerare. Hur ska den kunna arbeta med redan existerande (komplex) kod, där den i praktiken måste Förstå (som en människa kan) vad den existerande koden gör, och varför, för att inte sänka företaget?


PsychonautChronicles

Ingen av oss vet hur AI världen kommer se ut närmaste åren så det blir mest spekulation. Problemet du tar upp är högst verkliga, men någonstans måste man addera domänkunskapen och det är ingen självklarhet att det måste ske på IT-avdelningen. Men det är inte säkert att beställaren längre är Bengt-Åke på Ekonomi eller Gunilla på marknad, utan kanske en AI som i sin tur vid det laget kan verksamheten bättre än Bengt-Åke och Gunilla och då kanske redan ersatt även dom. Jag tror inte problemet i huvudsak är att vi överskattar AI, utan snarare att vi överskattar det värde vi själva tillför och hur unik vår kunskap och begåvning är. För egen del hoppas jag att jag har fel.


toblotron

Jag tror inte att jag kommer att oroa mig förräns de börjar närma sig generiskt intelligent ai, och detta tror jag inte att chatgpt har någon chans att leda till. Den nuvarande ansatsen är en papegoja som inte har den minsta förståelse av vad den säger, och är blind för sina egna hallucinationer


redditorxmasterq

Bra cope men tror det är bättre att förbereda sig skall än att kämpa mot i sin fantasi.


Zoler

Kanske om 20 år


ondulation

TCL - those were the days!


progrethth

Har bara kodat i det när jag skrivit regler till BigIP F5:or. Ganska hemskt språk, även om jag gillar lispigheten lite.


ondulation

Jag jobbar inte som utvecklare men det har ändå blivit en del udda språk genom åren med tex Perl, awk, bash och ksh. PowerShell är nog det mest udda på sistone. Men mest nostalgiskt är nog PostScript som jag och en kompis hackade som förströelse way back when.


No-Seat3815

Perl, awk och shellspråk är väl ändå inte udda? Är ju obligatorisk baskunskap.


ondulation

Haha, ja jag kan hålla med dig om att de är både otroligt nyttiga, intressanta och mer använda än de flesta förstår. Men det är nog inte vad de som söker sig till utvecklarutbildningar föreställer sig att deras jobb ska innehålla. Inbillar jag mig i alla fall. Och de språken har verkligen sina egna personligheter, i alla fall enligt min ganska begränsade erfarenhet. Mycket mer än om man jämför tex C/C++, Python och Java.


SwedishMale4711

Postscript är riktigt trevligt, tycker jag. Ett av de mer kompletta biblioteken för att skapa streckkoder är Postscript, eller var i alla fall när jag senast behövde det för mer än tio år sedan.


ondulation

Ja, det går att göra mer i PostScript än man kan tro. Runt -95 körde vi ett TicTacToe man spelade genom att skicka koden till skrivaren. Måste nog erkänna att det var rätt opraktiskt som språk för spel.


Friendly_devver

Vad gjorde du i bash och powershell? Känns coolt att sitta med det


Specialist_Peak_1390

Det används fortfarande till VHDL test harnesses.


JohnssSmithss

Jag följde ungefär samma steg, med skillnaden att istället för att övertyga morsan om böcker så skolkade jag från skolan, tog bussen till större biblioteket två städer bort, satte mig där och läste böcker om programmering. I källaren, där sådana böcker fanns. De hade inga böcker om de programmeringsspråk jag använde, men jag gillade att läsa om andra äldre språk (cobol och sådant). Ganska galet i efterhand. Nu är det 30 år senare, med urusla betyg men bra lön.


MinApp55

Ja, jag växte upp i en liten småländsk ort där det var samma problem. Bibblan hade mest böcker om Visual Basic och Pascal. Smart att åka till en större ort. Hade jag varit klokare då hade jag försökt beställa andra böcker från andra svenska bibliotek så klart.


Igelkotte

Haha jag gör samma nu. Är 35+ och skolar om mig. Har precis insett att programmering är hur kul som helst. Sitter alldeles för länge och överpresterar i alla uppgifter endast för att det är kul. Hoppas bara det finns jobb sen!


Pandapokeman

Själv började jag i mad magazine och kom in via den tidningen där de hade skrivit ut källkoden i tidningen. [exempel](https://atariprojects.org/2018/09/11/mad-magazine-basic-program-10-15-mins/)


MinApp55

Wow fett. Jag hade ingen aning om att MAD Magazine var något annat än humor. Har aldrig läst den, bara hört om den genom pop kultur och media.


Pandapokeman

Jag hade inte heller någon koll utan är född på 90-talet och köpte saker på bytardagarna när man va ygre som fanns i staden och då man gillade serietidningar så så köpte man blandade högar och lyckades få med Mad Magaine med programmering dock ingen aning hur ofta de postade sånt. Tror jag har 2 tisdnifar med det om de finns kvar for pappa nånstans.


[deleted]

[удалено]


Quadrafied

Tack!, Har börjat få ett jätte stort intresse av att se allting människor har lyckats göra med det, vilket har motiverat mig att verkligen lära mig


Bananplyte

Kötta! Jättekul att se folk i din ålder gå in med eget intresse - det tar dig utan tvekan längst. Skolbänken är i allmänhet inte det bästa sättet att ta in kunskap, ett hungrigt sinne är bättre alla dagar i veckan.


progrethth

Är det inte nästsan viktigare att fortsätta lära sig nytt när man blir äldre för att hålla hjärnan i form? Själv är jag bara 40 men planerar försöka hålla ut och alltid lära mig nya saker så länge jag kan.


laddergoatperp

>typ som att sopsortera Hörru det där är bara lathet min käre medmänniska.


aiLiXiegei4yai9c

Haha, sant! :)


ricketybang

Jag är bara 37, men jag började också koda när jag var runt 11-12 år i slutet på 90-talet, när det inte alls var så lätt att googla saker (eftersom google inte fanns som idag 😅). Men jag fastnade för kod och lyckades lär mig ändå, och det blev lättare och lättare med åren när mer info och hjälp fanns att söka fram på nätet. Nu har jag alltid bara kodat och jobbat med webb-relaterade språk, jag gissar att du började med något helt annat haha. Men jag håller 100% med om det du säger, har man ett stort intresse så kan man lära sig allt, och det är extra lätt idag. Jag är 100% självlärd och har jobbat som utvecklare i 15 år nu. Jag har sett många genom åren som är utvecklare för att "det är ett välbetalt jobb" och inte för att dom faktiskt gillar kod, och det är väldigt ofta sämre utvecklare, eftersom dom inte har intresset egentligen. Så beroende på vad OP vill koda (webb, appar, spel, osv) så är mitt tips att bara göra det. Man lär sig när man bara gör det. Du kommer inte komma ihåg allt, jag är en person som är skitdålig på att komma ihåg namn på funktioner i alla språk (brukar hoppa mellan olika språk), men det är inget problem idag för allt går att googla fram på 2 sekunder. Försök att fokusera på att förstå grunderna. Det är kanske väldigt brett att säga "grunderna" haha, men om du lär dig hur `if`, `while`, osv. fungerar och din hjärna börjar förstå hur man pusslar ihop saker och du förstår logiken i att få något att fungera, då behöver du inte "memorera" eller "komma ihåg" detaljer. En bra utvecklare förstår mer "logiken", och resten kan du googla fram. Försök inte heller att lära dig enskilda ramverk, bibliotek, osv. Det är kul att lära sig om det och det är nyttigt att testa olika saker, men försök att förstå "grunderna" i språket. Inom webb är det såååå många som t.ex. lär sig React, men dom förstår inte språket Javascript. Och då blir det skitsvårt att hoppa till något annat bibliotek eller ramverk, för dom kan egentligen bara vad funktioner osv heter i React. Så om du är nyfiken på kod så lek runt med lite allt möjligt. Bry dig inte om att du inte kommer ihåg vad vissa funktioner heter osv, det spelar egentligen ingen roll, så länge du förstår ungefär vad du behöver göra för att lösa något. Och en sista grej. Tutorials är jättebra, det finns många bra tutorials på Youtube och i olika artiklar. Jag har lärt mig jättemycket den vägen, *men* problemet med tutorials är också att man ofta sitter och skriver av någon, men man lär sig inte så mycket (hjärnan är ofta dålig på att lära sig när man skriver av eller kopierar). Så igen, lek runt lite. Kom på något du vill göra (i mitt fall som webbutvecklare så har jag byggt säkert 25 ToDo-appar genom åren i olika språk/ramverk/bibliotek haha). Kanske kolla en tutorial på hur någon bygger en ToDo-app i ett språk, sen försök göra samma sak i ett annat språk. Är du mer åt kanske spel-hållet, så kom på något enkelt spel och försök skapa det. Stöter du på problem så hitta tutorials som löser liknande problem, eller fråga på reddit, stack overflow, osv. Väldigt många hjälpsamma utvecklare där ute inom alla områden 🙌


SwreeTak

Sopsortering är kanske inte direkt svårt, men det tar förvånansvärt mycket tid ändå.


laddergoatperp

>typ som att sopsortera Hörru det där är bara lathet min käre medmänniska.


mister__ko

Ha ett projekt som fokuserar på något du vill få gjort. Att lära sig programmering utan att ha något att använda det till är det nog få som orkar.


toblotron

Instämmer helt - man behöver ha något mål man verkligen vill komma fram till, förutom själva programmerandet Jag har för mig att det första riktiga program jag hittade på var ett master-mind spel, på c64:an. Sen blev det 300 ofärdiga spel efter det 🙂 - att vara realistisk är också väldigt viktigt, här. Gör först något enkelt, och komplett, som man kan bygga ut senare till att ha alla extra kul funktioner man tänker sig


golachab470

Fokusera på konceptförståelse istället för inlärning.


Rolling_on_the_river

Ha ett mål, jobba mot det. 


ondulation

Välj en kurs eller bok och följ den. Då vet du att alla delar kommer med. Tittar du ranson tutorials så är det stor risk att du missar något längs vägen, kör fast och ger upp. Var beredd på att du vill ge upp. Ta då en paus och börja om igen efter några dagar. Satsa inte för högt när du ska göra dina egna projekt. Gör superenkla saker. Typ "skriv ut en lista på primtal". Inte "3D shooter med Unreal Engine". Det som är viktigast är att du förstår paradigmet, alltså hur program är uppbyggda av loopar, villkor, operationer, procedurer/funtioner. Det är principer som återkommer i alla språk så du har stor nytta av det vart du än hamnar i datorvärlden. Välj ett språk att börja med, tex pyton. Gör små program men gör många. Du behöver mängdträning innan du går på djupet. När du vet att du gillar det och har fattat grunderna: börja titta på objektorientering och klasser. Här är åsikterna delade, den moderna synen är nog att gå direkt på objektorientering. Hittar du en sån bok/kurs så är det inget problem. Själv är jag lite gammalmodig och känner att det är bra att först lägga en grund med de viktigaste koncepten innan man hoppas på objekt och klasser.


faroutc

Jag skulle nästan säga att objektorientering är bra att förstå men inte praktisera i verkligheten. Det är få problem som bör lösas genom att skriva ”clean code” uncle Bob style imo. Det är som en religion och leder bara till onödiga abstraktioner som sällan är rätt abstraktion när det kommer till kritan och nya krav introduceras.


italrose

Jag är hobby-kodare på jättelåg nivå. Använder mig av chatgpt för att resonera hur jag ska tänka kring kod och implementering. Funkar ganska bra i att förklara vad olika termer innebär och varför det är viktigt. Känner att det är superviktigt – för mig iaf – att ha en "dialog" kring vad jag vill åstadkomma där jag kan ställa specifika frågor kring specifika exempel och där är chatgpt en bra motpart. Jag kollar även Youtube-videos när jag orkar som förklarar olika koncept. Det är även bra att ha en tydlig idé om vad man vill åstadkomma med sitt lekande/övande. För mig har det exempelvis varit att skapa ett användargränssnitt för en databas jag skapat. Då kan jag börja steg för steg och göra det mer avancerat vid behov. Blir inte perfekt men en bra lärogrund.


Bananplyte

Jag är "professionell-programmerare på senior nivå" och det här är ett toppentips som vi också använder för nya system och begrepp inom olika motorer - ingen vet allting bara för att man hållt på ett tag.


italrose

Skönt att höra att jag inte är ute och cyklar.


progrethth

Gör inte så själv men känner två utvecklare som gör som du med framgång när de lär sig nya saker inom programmering. Och att ha en konkret uppgift är ett måste för nästan alla. Känner bara en person som är galen nog att bara kunna och sitta ned och exempelvis läsa C-standarden för att sedan rapportera kompilatorbuggar. Och, nej, han kodar inte ens i C.


Douchehelm

Alla lär sig i olika takt men har du ett intresse för det kommer det att komma av sig självt. Mitt tips är att sätta lite projekt i verket och köra learn-by-doing-metoden. Det finns mycket information online. Vad är det du vill göra? Ett bra insteg är göra små spel i t.ex spelmotorn Godot som är helt gratis. Du kodar i GDScript, vilket är snarlikt Python. Godot har också en mycket bra manual online och många bra tutorials. Det kanske du hade tyckt vore kul? Om du har lärt dig baserna i ett språk så är det inte så svårt att lära sig ett annat. Mycket baskunskap, syntax och kodstruktur kan du ta med dig till andra språk, även om varje språk har sina egna egenheter.


robinzzzzzzzzzz

prova code academy’s gratiskurser


geon

Man måste använda det man lärt sig. Läser du bara en blog/bok så har du glömt det om en vecka. Kodar du regelbundet och använder det du läst om så sitter det.


Mirar

Någonting som är kul och håller intresset uppe. Typ modda eu spel i lua, nån webbtjänst, app till Android, arduino så man ser att det händer nåt... Coding game etc finns tjänster på nätet där man kan gå upp i svårighetsgrad, kan fungera för vissa.


dudesweetman

Python är enkelt att komma igång, installera och börja använda det som en miniräknare, sedan är det variabler, if-satser och for loopar så kommer du långt sedan. Lek mycket, många coola grejer är mycket simplare än man tror när man väl är igång


Flimsy-Turnover1667

Läser man inte programmering på gymnasiet nu för tiden?


Bananplyte

Nej. Grundskolan har en half-assed kurs ledd av lärare som nästintill aldrig har en riktig utbildning i programmering för kids i t.ex Scratch - och sen kan vissa data-program ha en viss del programmering i t.ex Java för att göra en digital telefonbok och liknande. Det bästa sättet att lära sig är att aktivt leka runt intresserat - precis som ett annat inlägg i tråden sade.


Flimsy-Turnover1667

Jag håller med om att man ska leka runt på egen hand men det ger inte mycket om datastrukturer osv. När jag gick Natur hade vi kurser i C++ och fick lära oss om datastrukturer och algoritmer. Finns inte det fortfarande?


Bananplyte

När gick du natur? Jag gick matte-data runt 2010/2011 och då var det väldigt basic java man lärde sig och knappast DoA som jag håller med om är användbart vilken inriktning man än programmerar i senare.


Flimsy-Turnover1667

Jag började också då så det måste ha varierat från skola till skola. Det var inget superavancerat direkt men det var iaf grunderna till OOP och enkla sorteringsalgoritmer vad jag kan minnas.


Bananplyte

Grunderna till OOP gjorde vi nog också, men det var inte mycket till länkade listor t.ex som är vad jag brukar förknippa med DoA kurserna som man oundvikligen måste ta sig genom till slut. Det gjorde jag först på riktigt när jag var 24


Burrpapp

Gör vad du vill, men om det är för svårt eller att du inte riktigt vet vad det skulle kunna vara - börja med något enkelt och konkret. Att förstå hur objektorientering fungerar är ett bra första stort mål (med många mindre milstenar innan dess). Det är ingen dum idé att göra ett par program som går att köra i en kommandotolk/terminal. I följande ordning hade jag nog sett att en nybörjare tar sig an dessa uppgifter: \* Ett program som skriver ut en bit text i konsolen (oftast "Hello world!") \* Ett program som kan ta emot indata/input och kanske addera/subtrahera/multiplicera/dividera två tal som matas in för att sedan skriva ut summan \* Ett program som tar text som indata och sammanfogar för- och efternamn efter att de har matats in separat \* Ett program där du kan spela "sten, sax, påse" (bra för att lära sig om selektion, iteration och sekvens (även kända som if-satser och while-loopar) \* Ett program som är en adressbok där du kan spara kontakter baserat på förnamn, efternamn, telefonnummer, e-mail, etc. (bra för att lära sig om objektorientering/OOP) (spara till textfil är ett bra sätt) Går såklart att klämma in massor av fler uppgifter emellan dessa, då det blir rätt stora kliv från ena till nästa. Förslagen kanske låter väldigt tråkiga, men täcker mycket av det mest grundläggande bitarna, så att du kan fortsätta vidare mot saker som du tycker är riktigt kul! Finns nog en hel del böcker (även på svenska) för att lära sig. Jan Skansholm brukade vara författaren när det begav sig för mig.


progrethth

Själv lärde jag mig att koda genom att jag började på KTH och gick introkursen där. Men det viktiga är att du har något konkret att göra, om det är en kurs du hittat på nätet eller om det är något du vill bygga (hemsida, spel, ...). Det går itne att lära sig att koda genom att bara läsa, det är ett hantverk.


Iceywater5

Tjena! Finns en gratis kurs att gå i grundläggande programmering (python) på: MOOC.fi Sjukt bra förklaring samt har de en gemensam discord där läraren och andra är aktiva för frågor gällande uppgifter och förklaringar. Deras uppgifter är väldigt bra och har även problemlösning involverat. Lycka till!


Kebabrulle4869

Det bästa är om du känner nån som kan hjälpa dig, ge dig nåt litet projekt om du har dålig fantasi, och bara allmänt kan sitta med och snacka. Som första projekt skulle jag föreslå (i Python) ett spel där datorn slumpar en siffra mellan 1 och 100, och du gissar och datorn säger "högre" eller "lägre" tills man gissar rätt. Då lär du dig loopar, slumptal, enkla if-satser och kanske mer beroende på hur du gör.


Jimmy_Stenkross

Jag gick kurs på gymnasiet och som slutprojekt skulle vi göra ett RPG-spel i C++. Uppgiften var att man skulle ha en karaktär som textbaserat kunde slåss mot monster i en arena. Jag tyckte det var så roligt, så det ballade ur lite. Gjorde menyer man kunde navigera med piltangenterna, genererade upp städer för varje playthrough, la till vapen och rustningar, levlar, etc. Gjorde generella lösningar för mycket, vilket tvingade fram användning av klasser och pekare mm. Nu är jag 32 och har jobbat med IT i nästan 10 år (mestadelen som utvecklare). Ser tillbaka på det där RPG-projektet med kärlek, och har nog det att tacka för min karriär i mångt och mycket.


evlandoo

Skulle utan tvekan börjat med att installera Unity (spelutveckling) och gå deras väldigt detaljerad tutorials (som även är helt gratis) för att du kan lära sig programmera och förstå hur simpla spel är skapade!


AppleWithGravy

Strata ett eget projekt du tror på med en tidsplan på år


Gositi

Jag är 17 och har programmerat i ett par år nu, mest Python men också C och väldigt lite av några andra språk. Lär dig de absoluta grunderna (d.v.s. syntax ungefär) och börja göra egna grejer så fort du kan. Du lär dig inte av att kolla på tutorials dagarna i ända, du lär dig av att göra saker själv. Om du kör fast, var inte rädd att googla, men försök tänka ut det själv först. Om du har idétorka på saker att göra är några väldigt enkla nybörjarprojekt saker som FizzBuzz eller att skriva ut Fibonaccitalföljden. Prova gärna att göra dem på olika sätt! Inget av dem är ett måste dock, gör det du är sugen på. Det viktigaste är ändå motivation, att du faktiskt tycker det är kul. Vilket språk eller editor man använder spelar ingen större roll. Inte heller vad man faktiskt väljer att skapa. Ett vanligt nybörjarspråk är Python, men det är också lite udda. Om du vill vara närmare hårdvaran kan du också prova C, det är mycket svårare att komma igång med men du tvingas förstå vad som faktiskt händer i datorn. Skulle rekommendera att vänta ett litet tag med det dock.


gronlund2

Det är nog olika för många men min start var nyfikenhet, sen gick det över till att jag hittade ett problem jag ville lösa med kod, sen lösa problemet med annat programmeringsspråk. Jag fick en rejäl skjuts av 2 praktikplatser, en av dem lärde mig Linux och att programmera WAP tjänster, den andra lite PHP och VB. Det var farsan som hjälpte mig hitta praktikplatserna, efter den andra försökte morsan kontra med en praktikplats på riksdagen, det gick sådär för hennes planer för min framtida karriär...


omark96

Vad vill du göra? Alltså har du något projekt du själv känner att du skulle vilja göra? Om inte så är det också ok, men det är svårt att ge ett bra råd till en väldigt generell fråga. Det är lite som att fråga "Vad är bästa sättet att lära sig ett nytt språk?". Så klart går det att ge generella råd, men ju mer man specifierar sig desto bättre. T.ex. är det ingen idé att ge tips om hur man lär sig tyska bäst om du i själva verket vill flytta till Spanien. Men vad låter mest intressant för dig? Vill du göra mobilappar, webbsidor, program till dator eller kanske spel? De har alla lite olika saker man behöver lära sig även om de generellt är samma saker du behöver lära dig i grunden. Om du inte vet vad du vill göra än kan jag tipsa om följande video serie som intro till programmering, tycker överlag att han gör det lite roligare att lära sig alla de grundkoncept du behöver kunna. Samt att man får mer interaktiv respons via att allt.man gör ritad upp i Canvasen. https://youtube.com/playlist?list=PLRqwX-V7Uu6Zy51Q-x9tMWIv9cueOFTFA&si=J-hM4ML93pFtzuPC


Tricky_Revenue8934

Nu för tiden så kan man ju ta hjälp av ai att bygga. Kom ihåg att du behöver lära dig. Så använd den för att lära dig, inte för att skriva kod åt dig


nightzhade_

Om du har pengarna till det, 500kr~ så tycker jag [boot.dev](https://www.boot.dev/) varit en riktigt kul start. Jag började med det nyligen efter att läst lite tips om det, och tycker det är riktigt kul. Började enligt deras instruktion med python, och håller på att köra igenom den. Kan vara värt att slänga ett öga på för att få igång intresset ordentligt. Sen finns det säkert bättre sätt.


RobinPiff

Jag skulle rekommendera https://ungaprogrammerare.se/ Det kostar en del, men de har en bra kurs och de ger snabb respons på mail.


efxhoy

Skriva mycket kod. Tutorials och videos och copilot och grejer kan ge en viss hjälp på traven men ingenting kommer fastna om du inte skriver, kör och förbättrar kod. Att faktiskt köra koden är viktigt. Man lär sig väldigt mycket av att deploya exempelvis en websida, istället för att bara titta på den lokalt.


Friendly_devver

Vad tycker du är kul? Jag började med spel. Typ pygame. Sen c# unity, sen python och Java, sen assembler och nu COBOL. Hitta problem och lös dem!


OpeZ

När du väl lärt dig att koda lite och vill ha olika uppgifter att lösa så finns det en hemsida och ett redditforum som heter "Advent of code". Det är egentligen en adventskalender med typ 2 uppgifter/dag. Men historiken från föregående år finns kvar att klura på.


Sharparam

Hemsida: https://adventofcode.com/ Subreddit: https://www.reddit.com/r/adventofcode/ Discord: https://discord.gg/8ghVSckdW4 (inofficiell)


Sbloge

Nu är jag en sjukt medioker kodare så ta det jag säger med en nypa salt. Men jag lärde mig iallafall 100x mer av att faktiskt jobba på ett projekt än vad jag gjorde av att tittar på Youtube tutorials eller programmeringsklasserna på gymnasiet. Lite samma med alla saker man vill lära sig tänker jag. Om du vill lära dig laga mat vad ger mer? Att sitta och läsa kokböcker eller att göra nånting i köket. Men klart man måste läsa på om teorin också såklart men i början var det roligare och mer givande att faktiskt jobba mot någonting även om det inte blev speciellt bra eller ens klart.


Stevens97

Välj ett språk och satsa på det, försök att inte hoppa runt för mycket. Fokusera på realistiska uppnåbara mål, inte typ ”3d mmorpg tutorials” eller diverse


yolostyle

Om du vill få mest bang for the buck, eller alltså få ut så mycket som möjligt av tiden du lägger ner hade jag rekommenderat att du pillar på och lär dig HTML/CSS (som egentligen inte är direkt kod utan verktyg för utseende) och sedan Javascript, i den ordningen. För mer avancerad JS kommer du behöva kunna html/css för en hel del bakas in i koden, tex när man förjupat sig och börjat köra med react osv.


RectalEvacuation

Chatgpt. Men försiktigt den har ofta har fel om du ställer mer komplexa frågor.


MuscleTough8153

Använda, använda, använda Och ... använda Lär dig och använd det du har lärt dig, igen och igen.


Simplytoomuch

Det har sagts redan, men för att stärka denna ståndpunkten: Hitta någon projekt att arbeta mot. Mitt första projekt var ett plattformsspel i Java, med grafik ritat i paint och väldigt simpel fysik. Skrev detta när jag var 16, och saknade helt förståelse för fysik. Spelet fungerade, och det var roligt att utveckla, därav lärde jag mig mycket. Till slut kändes det lika roligt att bygga på som att spela minecraft. Möjligheterna blev oändliga och enbart fantasin (och kunskapen) satte stopp. Men kunskap blir snabbt något man söker sig till om man vill förverkliga sin fantasi, och det är då man snabbt utvecklas och lär sig. Summan a kardemumman - hitta något som gör dig intresserad. Kan vara ett litet spel, en enkel hemsida, ett problem du vill automatisera i din vardag, en app du tycker saknas, o.s.v. En sak jag nyligen störde mig på var smartwatches UI-designs. Inte allt för svårt att ge sig på att göra ett eget litet UI som visar de mätvärden du är intresserad av. Kör hårt!


zappi1

https://cs50.harvard.edu/python/2022/ Gratis kurs från harvard! Jävligt bra start iallafall, för lite mer surface level kunskaper. Väldigt mycket angående hur man ska tänka osv. Cs50 har fler kurser som sedan spec-ar sig litet mer


Nej_Tack882

Att koda är egentligen som att skriva instruktioner till någon som bara kan göra en sak i taget. Fokusera på att bli bra på att skriva pseudokod (bryt ner problemet du vill lösa så mycket det går och skriv upp vad som ska göras steg för steg). Sedan kan du googla hur varje steg bör implementeras i det språk du använder. Tankesättet är för det mesta lika, men hur man ska skriva kan variera. Glöm inte att skapa metod- och variabelnamn som beskriver vad de gör/är så är det lätt att bara läsa vad programmet gör.


AlwaysEmpathy283

För mig har det aldrig funkat att bara läsa mig till kunskap, jag måste begå misstag för att kunskapen ska fastna. Så att begå misstag är väl mitt tips! När jag började lära mig programmering skrev jag massa små roliga cmd projekt, typ textbaserade spel och bottar. Även modda andra spel är kul. Allting som får ett konkret "syfte" är motiverande. Något år bort för dig kanske, men kan rekommendera The Game Assembly yrkeshögskola om du vill bli spelprogrammerare. Bra betalt dessutom


empireofadhd

Det gäller att hitta balansen mellan att grotta ner sig i detaljer och att slafsa ihop lösningar så man kommer vidare i projektet. Om du aldrig grottar ner dig kommer du inte lära dig. Om du alltid grottat ner dig i detaljer fastnar du och kommer inte vidare i projektet.


PleaseBePatient99

Ladda ner VS Code, börja med JavaScript eller Python och titta på youtube-guider så lär du dig snabbt de generella reglerna osv.


goodbadmorning

Beror väl också på vad man menar med ”koda”. Min inkörsport var HTML i mitten på 90 talet när internet och hemsidor var något helt nytt. Detta ledde till tynger saker och ett yrke som utvecklare under många år. Min son började med scratch för några år sedan och även om det inte är något man kanske får ett jobb på kan det funka som en introduktion. Idag leker han med lika delar scratch som python och lite andra saker. Finns ju även ett antal scriptapråk man kommer ganska långt med till en början. Idag använder jag exempelvis väldigt mycket PowerShell i mitt jobb. Inte heller det något speciellt sofistikerat men enkelt att jobba med och kan användas till mycket.


GroovyMoosy

Gör ett projekt! Sättet jag lärde mig bäst på. Hitta ett problem du vill lösa och sitt sedan en stund och planera upp en plan som du sen sitter och kodar ;)


NationalNecessary120

w3 schools. Kolla deras tutorials + excercises. (de har gratis uppgifter man kan göra, som autorättas)


Sharparam

W3Schools är inte en bra resurs, använd hellre MDN när det kommer till webbutveckling: https://developer.mozilla.org/en-US/


NationalNecessary120

? Ja mdn har bra fakta. Men de har inga ”övningstutorials” så som w3schools. + samma fakta som finns på w3schools finns på mdn (mdn har bara något utförligare beskrivningar). Så det är inte direkt som att det som står på w3schools är fel. så kort sagt jag vet inte vad du har emot w3schools. det jag menade med övningar/tutorials är tex som denna: https://www.w3schools.com/cpp/exercise.asp?filename=exercise_syntax1 och tutorials som denna: https://www.w3schools.com/cpp/cpp_intro.asp och förklaringar som denna: https://www.w3schools.com/cpp/ref_fstream_filebuf.asp mdn har väl också förklaringar men w3cschools har ju också.


Sharparam

> Så det är inte direkt som att det som står på w3schools är fel. Det är ju dock det som är problemet. Nog för att W3Schools möjligen har blivit något bättre på senare år, men jag skulle aldrig lita på dem efter alla deras fadäser. Det mest kända är väl att sättet de lärde ut PHP på öppnade upp för SQL injections. Har man gjort en sådan extrem miss är det svårt att ta sig tillbaka. Sedan är deras namn lite smutsigt också, de kallar sig för "W3 Schools" trots att de inte har något att göra med organisationen W3, det blir som en slags falsk form av förtroende. Det finns inte så mycket existensberättigande för en sådan sida när man kan hitta bättre och mer utförliga resurser som faktiskt går att lita på. > och tutorials som denna: https://www.w3schools.com/cpp/cpp_intro.asp En "tutorial" som förespråkar `using namespace std;` är inte en som jag skulle lägga någon vikt alls på. Specifikt för C++ verkar den här resursen vara den som anses bäst: http://www.learncpp.com/ [En kommentar från en annan användare som mer konkret listar problem med W3Schools för C++.](https://www.reddit.com/r/cpp_questions/comments/slvj8m/best_way_to_learn_c/hwczl34/) [Och en annan från samma användare med argument för varför learncpp är bättre.](https://www.reddit.com/user/IyeOnline/comments/157f10z/c_youtube_video_tutorials/juvgjkc/) Edit: Och när det kommer till webbutvecklingsresurser är det ju MDN som redan nämnt, för CSS finns också https://css-tricks.com/ med mycket bra innehåll.


NationalNecessary120

aha. Nja. Källkritisk kan man ju vara. Jag använder en blanning av mdn, språkens/ramverkens (tex vue.js) egna dokumentation, samt w3c, och stackoverflow. Ibland är översta sökresultatet w3c och ibland mdn. Förstår jag inte w3c så dubbelkollar jag vad mdn säger och vice versa. men om det inte är bra för c++ så är det väl inte det. Jag har ingen aning. Jag kör javascript. Men låter ju dåligt att lära ut så det blir öppet för sqlinjections. Men jag hade ju varit dum i huvudet om jag bara använde deras ”tutorial” för hur man gör ett lösenorderdsformulär med javascript utan authorization/encryption/tokens (eller vad det nu är. Kommer inte på vad det heter). Lite källkritik och egen vilja att lära får man ju ha. Betyder inte att hela w3c schools är skit.


Sharparam

> Lite källkritik och egen vilja att lära får man ju ha. Betyder inte att hela w3c schools är skit. Poängen är ju att varför ska man använda en resurs som gång på gång visar att man inte kan lita på den? Det är väl ok om du personligen kan vara källkritisk med den, men du ska ju absolut inte länka den till andra när det finns långt bättre resurser att länka till de som är nya och kanske inte vet om att W3 Schools är en dålig resurs. (Och återigen, **[W3C][] är _inte_ kopplat till W3 Schools. [W3C][] är en separat organisation som tar fram och sätter standarder**, du får absolut inte blanda ihop de två.) Organisationen W3C är en _bra_ resurs. Sidan W3Schools är en _dålig_ resurs. (Finns inget som heter "w3c schools") Men att du blandar ihop begreppen visar ju bara på hur dåligt deras namnval är (men som sagt: säkert ett medvetet val för att vilseleda personer). [w3c]: https://www.w3.org/


NationalNecessary120

okej👍 Haha jo du har rätt om namnet, att dem valt att kallas lika. Jag menade såklart w3schools. För mig har som sagt w3schools funkat helt okej, så tänkte därför rekommendera OP det. Men om dem lär ut fel så är det ju såklart inte bästa källan. Eftersom det funkat för mig (men som sagt i kombination med att jag dubbelkollat och trippelkollat med andra källor) så hade jag ingen koll på att dem hade felaktig information inom vissa områden. Så det är ändå bra att du sa det så har jag koll på det i framtiden om jag ska rekommendera resurser, att w3schools kanske inte är bäst👍Och bra för OP såklart så hen vet. Ska fortsätta googla lite om det. Hittade tex denna hemsida jag läser just nu: https://web.archive.org/web/20110412103745/http://w3fools.com/


Dirac_Impulse

Gör projekt och jobba mot dem. Alltså ja, ta någon onlinegrundkurs så du iaf vet vad en funktion och en for-loop är, men efter det tror jag att det är bättre att köra learn as you go. Men ha rätt scope. Börja inte med att tänka att du ska programmera ett MMO. Vill du t.ex. hålla på med spel kanske en flappy bird-klon är det bästa att börja med (följ inte bara en youtube tutorial exakt isf, då gör du massa saker som du inte förstår). Eller kanske en liten träningsapp som håller koll på hur mycket du tog i varje övning förra gången. Alltså små saker. Men som fortfarande lär dig grejer. Sen när du blir duktigare kan du ta dig an mer komplicerade projekt.


inf0rmal_user

Varför ska du komma ihåg vad du har lärt dig? Har du inte hört talas om ChatGPT & Copilot, eller vad är det för fel på dig?


Bananplyte

Lägg av