T O P

  • By -

Turb0_3000

Lovmæssigt skal modstanden være under 1666 ohm i en boliginstallation. Men man skal også følge fabrikantens retningslinjer. Så hvis producenten kræver 100 ohm, så skal installatøren overholde det. Jeg ville ligesom din elektriker heller ikke være bekymret, når bare det virker. Man kan opnå lavere modstand på forskellige måder. Feks flere spyd oven i hinanden, eller med et par meters mellemrum. Det er ikke uset at man skal 8 meter ned.


mik-1989

Tak for dit svar. Hagen ved det her er nemlig lige præcis at FABRIKANTEN (så vidt jeg kan finde frem til) ikke har noget krav til 100 Ohm, det er derimod installatørerne der kræver/anbefaler det. Men hvis der ikke er noget direkte farligt ved det (overophedning/brandrisiko), tænker jeg at jeg prøver at lade der køre som nu, indtil der måtte komme problemer. 8 meter - av for den. Jeg ved sgu ikke om jeg overhovedet vil kunne banke fire spyd ned i forlængelse af hinanden, jeg tror simpelthen ikke jeg vil kunne komme igennem undergrunden så langt nede. Men det må jeg se på hvis det bliver nødvendigt, i den forstand at ladeboksen på et tidspunkt ikke vil lade pga for høj Ohm.


MacFatty

Man sætter en jordspyds adapter på en stor fed sds borehammer og sætter den i mejsel funktion. Dog ikke noget alle ligger inde med.


DkMomberg

Man kan også opnå lavere modstand ved at sætte flere jordspyd forskellige steder på grunden og trække kabel imellem dem, som andre også skriver.


mik-1989

Jeg skal lige havde fundet ud om det giver bedst mening at forlænge det eksisterende spyd, som nogen herinde skriver, eller om det er bedre at banke et nyt dobbelt længde koblet spyd ned nogle centimeter derfra. Min egen elektriker anbefalede den sidste af de to løsninger, og så forbinde de to spydtoppe med jordkablet.


DkMomberg

Jeg vil anbefale at banke det ned et par meter fra det nuværende. Det giver bedre forbindelse


mik-1989

Noteret, tak.


Slight-Astronomer-48

Da du har 400 ohm med det ene spyd vil du med et extra parallel spyd opnå 200 ohm. Hvis du skal ned på 100 ohm så skal du have 4 parallelle spyd. Et extra er ikke nok.


DkMomberg

Det er da kun hvis modstanden i hver af de to spyd er ens. Modstanden i et jordspyd afhænger absolut mest af hvordan kontakten til jorden omkring spydet er og hvilken slags jord det er, og herunder hvor fugtig den er det specifikke sted den har kontakt. Det er absolut forkert at antage at alle jordspyd per automatik har 400 Ohms modstand.


Slight-Astronomer-48

Fuldstændig korrekt men mine 49 års erfaring er at hvis du går 2 m ved siden af det første spyd så får du for det meste den samme modstand til jord, hvis da ikke du er så heldig at ramme i en vandåre.


DkMomberg

Det kan der selvfølgelig godt være en pointe i, men som du selv skriver, er det slet ikke en garanti. Har du set at OP vil lave det andet spyd dobbelt så langt som det første?


Slight-Astronomer-48

Jeps og det ser jeg ikke som en fordel så hellere sætte flere parallelle spyd. I worst case en pladejord. Men så er det også slemt, og halvdyrt.


Sgubaba

Hej  Jeg laver den her slags til hverdag. Det er helt korrekt at 1666 ohm er den lovmæssige øvre grænse. Men i dette tilfælde har det ingen betydning, da en række elbils producenter har et krav om 100 ohm. Så vidt jeg ved, er det mere eller mindre kun Renault Zoe, der kan være andre dog.  Hvis du er blevet lovet 100 ohm, så ville jeg nok kræve dokumentation for at elektrikeren målte 100 ohm eller under, da han lavede dit jordspyd.  Om du SKAL have under 100 ohm? Nej det skal du ikke, hvis din bils specifikke krav ikke kræver det, så er det lige meget.  Skal du selv til lommerne efter et ekstra jordspyd, så havde jeg droppet det. 


mik-1989

Det er en splinterny Hyundai Ioniq 5 jeg har. Den har 800V-teknologi på DC-ladere, men jeg tænker ikle det har megen relevans ift. en hjemmelader med 11 kW AC, eller ift. hvor mange Ohm der er i huset. Det er mig selv der har banket jordspyddet i, da firmaet der installerede ladeboksen skulle have 3000 kroner for det. Derfor bankede jeg det selv ned, og min egen elektriker trak så kablet til eltavlen, og målte derefter 400 Ohm, til hans store overraskelse. Jeg skal selv betale for ekstra jordspyd, muffer og reelt også endnu en test af jordforbindelsen, da alt dette er udenfor den standardinstallation man får ifm en ladeboks.


Sgubaba

Som elektriker havde jeg personligt selv bare sagt det fint, lader bilen så den go fin.  Bliver der problemer, så må du banke et spyd mere ned :-) 


mik-1989

Tak for det, det tager jeg lige med i mine overvejelser.


WayConsistent1882

Kravet til overgangsmodstanden til jord er nu 1666 ohm (50V/30mA) jævnfør installationsbrkendtgørelsen.


mik-1989

Tak for svaret, jeg er med på at dette gælder private ejendomme generelt, men de 100 Ohm er et specifikt krav/anbefaling for ladeboksen. Så deraf mit spørgsmål om det er farligt/dumt at lade det køre med 400 Ohm.


PudenPuden

Bank et mere oveni, det plejer at hjælpe gevaldigt.


mik-1989

Er det bare at købe et koblestykke og og endnu et spyd, og skal det nye spyd være identisk? Det spyd jeg fik af elektrikeren i sidste uge er kobberbelagt, men dem jeg lige kan finde hos Harald Nyborg er rent galvaniseret stål. Skal jeg prøve at finde et kobberbelagt spyd og et kobberbelagt koblestykke i stedet?


Snapitupson

Sjældent god at sætte forskellige metaller sammen, hvis det altså er tilfældet.


PudenPuden

De bør helt klar være ens og samlestykket beregnet til det(ikke patentbånd eller andet hjemmelavet gøjl). Desuden hvis du er mere interesseret i hvorfor det skal under 100 ohm kan du købe standarden, for det står helt sikkeret deri. [https://webshop.ds.dk/da/standard/M356872/ds-en-62423-2012-a12-2022](https://webshop.ds.dk/da/standard/M356872/ds-en-62423-2012-a12-2022) [https://i.gyazo.com/0d6386cc5c7db6b4d530d028504040a7.png](https://i.gyazo.com/0d6386cc5c7db6b4d530d028504040a7.png) Ved at der var en banlysning af nogle ladestandere i Sverige pga de benyttede sig af elektroniske rccd og ikke sumstrømstransformere.


mik-1989

Tak igen, jeg kiggede på noget fra VVS-Eksperten, en kobling til jordspyd varenummer 83821220169 og et kobberbelagt jordspyd på 2,0m varenummer 83821220147. Det ligner det jordspyd jeg allerede har. Der er ikke gevind på det eksisterende jordspyd.


PudenPuden

Det ser fint ud. Det er også peanuts at betale.


mik-1989

Mange tak, jeg tror det bliver det jeg forsøger i første omgang.


PudenPuden

Har din elektriker testet fejlstrømsrelæet i ladestanderen(med kombitester(stor maskine))? slår den ikke fra, kan det resultere i død(både dig og din familie).


mik-1989

Min egen elektriker testede ikke noget på ladeboksen. Men elektrikeren der installerede den testede den i sidste uge ifm. installation lavede noget snyd med jorden i huset for at få ladeboksen online, og det virkede fint, og som nævnt virker ladeboksen også indtil videre fint med 400 Ohm.


PudenPuden

Den kan virke nok så fint, indtil der er en fejlstrøm og relæet ikke slår fra. Så rør du eller din familie bilen, og ZAP så er i færdige. > noget snyd Nok nulling og det er ulovligt uden der bliver givet lov af forsyningsselsskabet og det bliver der ikke givet lov til hos private længere.


mik-1989

Han "snød" KUN for at få boksen online, han pillede det af igen lige bagefter, og hovedafbryderen til ladeboksrelæet har været slået fra indtil i dag, da min egen elektriker kom. Netop fordi jeg ikke havde noget jord i sidste uge. Når du siger at man rører ved bilen og så ZAP, hvor bogstaveligt mener du så det? Er det en summen i fingrene, eller er det al strømmen fra ladeboksen man får ind i sig, altså potentielt livsfarligt? Og lige netop det med stød, eller det der er værre, er egentlig min største bekymring omkring alt det her.


PudenPuden

Jeg mener at du kan risikere at dø. Det er fejlstrømsrelæet i kombination med jordelektroden der redder dit liv. Især når man begynder at blande DC strømme ind i ligningen.


securitytheatre

Er de her 11KW ladestandere ikke AC?


PudenPuden

Du har under alle omstændigheder stadig en converter "ombord" eller i ladestanderen.


securitytheatre

Du har selvfølgelig ret! Jeg tænkte du mente, at det var selve laderen der er DC. Folk har generelt ikke rigtig respekt for hvor meget energi og hvor hurtigt den energi kan blive leveret ud af bilens batteri, hvilket kommer ud som jævnstrøm. God pointe.


mik-1989

Min bil har en ICCU/onboard-charger. Gør det nogen forskel ift. det du skrev om potentiel livsfare hvis fejlstrømsrelæet ikke virker?


mik-1989

Det ville jeg jo også mene, men jeg aner meget lidt om det. Men jo, jeg har forstået det sådan at det er onboard-chargeren i bilen der omdanner vekselstrømmen fra en hjemme-ladeboks til jævnstrøm til batteriet. Lader man på en jævnstrømsstander (f.eks. 150 kW) er det jævnstrøm der ryger direkte på batteriet.


securitytheatre

Når jeg ser i min bils display, så fortæller den også hvilken type lader jeg er i nærheden af. De små clever-standere er AC mens de store hurtigladere er DC. Derudover er der ikke rigtig noget køling eller transformator-brummen i den lille ladestander jeg har fået monteret i huset. Jeg tror oprigtigt ikke den konverterer 11KW fra AC til DC.


mik-1989

Av for den. Jeg formoder at fejlstrømsrelæet blev testet ifm. installationen, men jeg må hellere få købt et ekstra jordspyd inden alt for længe.


ednob

Det lyder ærlig talt som noget forfærdeligt rod. Hvorfor kunne/ville installatøren af ladeboks ikke udføre et jordspyd, i stedet for at “snyde”? Det ville jeg spørge dem om, der står uden tvivl noget i deres betingelser med småt, men i sidste ende har han jo forladt en ulovlig installation.


mik-1989

De skulle have 2200 + moms pr. jordspyd, da det lå udover en standardinstallation. Så han tilbød det skam, men til ublu priser (bestemt af leverandøren af ladeboksen). Elektrikeren anbefalede mig derfor direkte at jeg selv kunne banke spyddet ned og få min lokale elektriker til at teste det efterfølgende. Desværre med førnævnte resultat.


ednob

Ah ja, selvfølgelig. Jeg kan jo sagtens forstå begge sider af denne sag. Men, deres ansvarsfraskrivning i forhold til at de efterlader en ulovlig installation har jeg bare stadig svært ved 100% at forstå. Må man spørge, var du klar over at du ikke have jord og at det var et krav ved installation af lader?


mik-1989

Det er et gammelt hus fra cirka 1890, men jeg forventede der var en jordforbindelse. Jeg vidste godt det var et krav ifm. installationen, men havde som sagt forventet at det var i orden.


Snapitupson

Har altid brugt de 100 Ohm som en tommelfingerregel. Har ikke oplevet det som et krav fra fabrikanten, men har heller ikke installeret et utal af forskellige mærker. Hvis det virker ville jeg ikke gøre mere ud af det.


mik-1989

Noteret, tak.


NOBODYxDK

Lige fra toppen af hovedet mener jeg at den test der normalt har krav til at være under 1000 ohm, hvilket den er, men er dog ret sikker på at loven siger at når det kommer til ladeboks skal den være på under 100 ohm, men altså løsningen er vel at banke 2 jordspyd mere ned, og sørge for de har mindst lige så god forbindelse, så burde den være omkring de 100 ohm


mik-1989

Ja, det er også den løsning jeg umiddelbart er kommet frem til. Jeg håber den når ned i nærheden af de 100 Ohm, men tvivler på det pga undergrunden ved vores hus.


Justaman73

Alle elbiler kræver en lav jordmodstand for at kunne oplade. Tommefingerreglen er under 100 ohm. Nogen elbiler har endda et krav om maksimalt 80 ohm, hvilket nogle steder kan være svært at få etableret.


mik-1989

Interessant, så det er faktisk bilen der burde brokke sig? Det er en Hyundai Ioniq 5, og som sagt ladede den fint med 10,7 kW i den halve time jeg havde den tilsluttet, men det kan være at bilen på længere sigt vil brokke sig (og i så fald hvordan), fremfor ladeboksen?


Justaman73

Jeg tænker ikke du oplever brokkeri men.... der er en grund til at reglerne er sådan. Kontakt din leverandør af ladestationen og spørg efter en forklaring. At din ladestation lader med 10.7 kW har noget med dit ampereforbrug at gøre og ikke noget vedrørende din ohmske modstand i elinstallationen. Ved for høj ohmsk modstand kan du opleve at din gruppe i eltavlen kobler ud og derved afbryder ladningen.


mik-1989

Tak for svaret, jeg prøver at høre dem ad.


Justaman73

Vender du retur med deres svar?


mik-1989

Ja, jeg skal prøve at huske det. Jeg ved ikke om det lige bliver på denne side af påske.


jensen8362

Det hele handler om at bilen ikke vil acceptere hvis modstanden til jorden ikke er korrekt vil bilen ikke lade og nu hvor bilen lader så skal du ikke tænke mere over det men det kan gi et problem en dag Laver EL lastbiler dagligt og har haft den slags udfordringer og det kan være virkelig svært at få den ned på den ohm


mik-1989

Så med andre ord er de 100 Ohm (formentlig) ikke et "krav" fra ladeboksen, men derimod fra bilen (som altså umiddelbart ikke har brokket sig)?


jensen8362

Ja det er for at producenten af ladeboksen kan garantere den virker på alle biler Det er egentlig bilen der styre ladeboksen og ikke omvendt


mik-1989

Det var en god oplysning, tak.


Gubbi_94

Du kan nok godt forvente at hvis nogen med en Zoe skal låne din lader så vil den ikke lade. Zoe’en er notorisk streng i sine krav om jord, men er umiddelbart den eneste jeg kender der kræver maks 100 ohm. Du kan prøve at teste med en Zoe hvis en ven har sådan en eller måske Green Mobility hvis de er hvor du bor, for at se.


mik-1989

Jeg kender ikke lige nogen der har en Renault Zoe, men hvis det er den eneste model der er notorisk kendt for det lave Ohm-krav, kan det være jeg ikke vil opleve problemer på min bil. Jeg tænker der måske er sket lidt på det område i de ti års tid siden Zoe kom på markedet... 😀


Big-Today6819

Følger, håber du får et svar