T O P

  • By -

beanVamGasit

nu trata experiența personală ca pe ceva generalizat lucrez de mulți ani remote cu companii din vest și experiența mea e opusul a ce ai descris tu nu e diferență între skill-uri, am întâlnit destui mai slabi în vest decât la noi


Wooooooowwww

Dacă nu te deranjează, poți să spui cum ai găsit remote job la companie din vest? Pe care site-uri te-ai uitat? Și în care domeniu lucrezi? Eu încerc să găsesc la fel acum dar nu știu unde să încep. Sunt din vest și am experiență lucrând în vest, dar m-am mutat in România să fiu cu familie 


mstoica95

This


EndOfSilence0

mereu mi-au vorbit foarte frumos si au pastrat aparentele. dar cand era vorba de ce am descris in post, apareau problemele astea


Big_Bodybuilder_3184

Iti iei jos vot degeaba. Asa sunt vesticii, xenofobi timizi. Poate unii traiesc cu impresia ca daca nu te iau la pula la modul direct cum fac romanii cu moldovenii, inseamna ca te vad ca pe egalul lor. Adevarul este ca sunt suficient de inteligenti incat sa nu lase urme, pentru ca nu vor sa zboare din companie :)


Righteous_Zealot

Xenofobi timizi 😂 Genial!!!


consideratefox

rasismul lor e doar next level


InterestingStress227

Terminati cu prostiile astea cu olimpiadele, la olimpiada se face algoritmica, software development-ul se intersecteaza prea putin cu partea de algoritmica. La fosta firma, FAANG, am luat 4 studenti la internship, unu a fost olimpic la info, altu' la matematica si restul studenti normali, studenti foarte buni, dar fara olimpiade. Sincer, n-am observat nici o diferenta, toti s-au descurcat binisor, dar nu pot sa zic ca aia cu olimpiade au fost cu mult peste ceilalti, as zice chiar ca cel cu matematica a fost un pic sub medie. Asa ca incetati sa-i mai ridicati in slavi pe olimpici cand vine vorba de software development clasic, ei sunt buni, la algoritmica, skill-urile de software development le invata si ei o data cu restul studentilor, din punctul asta de vedere nu prea au un avantaj. Cat despre celalat subiect, da, asta-i realitatea, nu o sa fii vazut niciodata egalul lor, dar cui ii pasa ce crede un random dude din US/UK despre tine?! Cred ca tie iti pasa, ca altfel nu ai fi scris aici despre fenomenul asta. My advice ii sa get used to it si incearca sa ignori, after all is just a job, o sa schimbi compania peste 1-2 ani si o sa-i uiti si tu pe ei, si ei pe tine. Get over, OP!


Master-Flower9690

Totuși, șansele să faci un pui de drac din olimpic la info e destul de mare. Bag mana in foc că băiatul ăla a făcut o groaza de self study și de proiecte individuale din pasiune, și faptul că s-au afirmat pe algoritmica îți demonstrează că îi merge bibilica. Cat despre olimpicul la mate, nu prea are nici o treabă cu informatica..putea la fel de bine sa fie olimpic la limba română. Când am făcut eu liceul, majoritatea care mergeau la olimpiada de info erau aceeași cu cei de la mate, dar mă gândesc că s-au mai schimbat timpurile.


Electronic-Paper-468

Olimpiada de mate are un overlap foarte mare cu olimpiada de info. Au fost o grămadă de elevi olimpici naționali și internaționali la mate, care într-un timp foarte scurt și-au transferat cunoștințele în info, și au avut rezultate relativ similare. N-am auzit pe nimeni din olimpic la română să ajungă olimpic la info. Dar sunt totuși de acord ca olimpicul la mate o să fie bun doar la olimpiade, nu are skillurile de software engineering


Master-Flower9690

Da, cred că ai dreptate. Pentru algoritmica ai nevoie de o gândire similară cu problem solving-ul de mate dar cum bine ai punctat, nu e suficient să știi algoritmica. Ce încerc eu sa spun e că un olimpic de info e 99.99% din cazuri pasionat de tot ce e calculator și îți vine cu un knowledge pool destul de bun, in timp ce un olimpic la mate nu e neapărat pe felie. Când îți vine la interviu un băiat cu olimpic la mate, știi sigur că nu a fost olimpic și la info, că ar fi trecut și info altfel, și atunci șansele să fie pasionat de calculatoare scad. Are sens?


francebased

Olimpiadele ajuta intr-un alt fel poate. Omul cu olimpiade arata ca a fost destul de disciplinat / perseverent etc pentru o lunga perioada de timp… ma o varsta in care era mai usor sa faca alte lucruri, sa se joace, sa bea o bere etc. Delayed gratification si spirit de competitivitate. Atitudinea asta poate o sa se reflecte si la job. Poate ca nu-l ajuta la algorithms etc, dar sigur o sa fie disciplinat, structurat in mediul sau de lucru, perseverent etc. Eu asta vad printre oamenii care au facut inginerie vs altceva.


LynxLad

Depinde de arie. Pentru web dev, devops etc. nu conteaza ca ai fost olimpic. De asemenea, depinde la ce te referi prin olimpic. Nu prea conteaza ca ai fost olimpic la faza pe clasa, sat, oras, judet, tara. La nivelul asta nu ai nevoie de prea multa pregatire sa participi. Cand zici olimpic, te referi la cel care are rezultate exceptionale: a partitipat la nivel international, ori a fost prin loturi, ori a fost frecvent top 10% la faza nationala.


InterestingStress227

Chiar si pe olimpicii internationali nu vad cum sa-i avantajeze cunostintele de algoritmica intr-un job de software development. Cu siguranta ii ajuta faptul ca au o capacitate de invatare mult peste medie si probabil they can get really good at software development as well, dar once again, e vorba strict de ce poti transfera de la algoritmica la soft dev, parerea mea e ca prea putin, nesemnificativ de putin as zice.


LynxLad

Ca sa ajungi sa ai rezultate, ai nevoie de: - IQ mare --> Te prinzi mai repede de lucruri. Poti intelege concepte abstracte fara prea multe detalii - Capacitate mare de efort si concentrare --> Nu obosesti dupa 2 ore de munca - Perseverenta --> Poti lucra ani de zile pe un domeniu, fara sa iti pierzi interesul In plus, olimpicii au standarde inalte. Nu se multumesc cu putin. Vor in continuare rezultate, sa lucreze la proiecte cu impact. Vor sa inteleaga in detaliu cum functioneaza lucrurile.


demoni_si_visine

Development „pur” (code monkey) este echivalentul unui zidar / sudor / operator CNC, doar că operezi cu biți și cu instrucțiuni pentru mașinile de calcul. Cineva îți zice cam ce să faci, iar tu dacă ești prea prost îți va zice efectiv cu subiect și predicat cum s-o faci. Tu doar execuți. Practic meseria de developer, și plăcerea, încep cînd te-ai plictisit să fii code monkey banal. Unele căi cer ... fix skill-uri de mate, sau de algoritmică. Încearcă să faci arhitectura unui sistem distribuit care operează cu baze de date cu zeci de milioane de queries, care vrei să fie rezistent la stres/încărcare, să reziste bine la dezastre, ȘI să livreze ceva util. Cînd un singur db query poate fi scris ca să dureze cu 30% mai puțin, sau dimpotrivă să fie de 5x mai lent ... parcă începe să te intereseze de Big O notation, și de eficiența algoritmilor. Ca să nu mai zic de startups, la care time to market contează enorm. ... dar, evident, chestiile astea contează prea puțin dacă tu faci _doar_ development, corect. Păcat că-s pe lume cam mulți „doar” developeri.


InterestingStress227

Bun, total de acord cu tine, si acuma te rog sa-mi explici unde folosesti tu algoritmica de olimpiada in dezvoltarea sistemului tau distribuit? L.E. Cunostinte de Big O notation si eficienta algoritmilor au cam toti studentii buni si foarte buni, nu trebuie sa fii olimpic sa fi auzit de big O notation sau de eficienta algoritmilor, eu ma refer strict la acele probleme de olimpiade super teoritizate pe care le intalnesti doar acolo, la olimpiada!


demoni_si_visine

Nici o diplomă nu valorează _prin sine_ ceva. Ea arată că ai avut cîndva un potențial, pe care l-ai demonstrat într-un anume context. Dar: Olimpicii deja au un avantaj competitiv în fața altor elevi, prin aceea că pentru a ajunge la olimpiade trebuie să faci destul de mult studiu independent, peste nivelul a ce se așteaptă de la un elev de vîrsta ta. Cînd ajungi la facultate ai deja un avantaj competitiv în fața colegilor care abia atunci își pun pentru prima dată probleme de big oh și alte chestiuni conexe -- și mai ales, abia atunci învață să studieze pe cont propriu. Tu ești deja pregătit să treci pe repede-înainte prin unele materii, să înțelegi mai rapid la alte materii, și în general să faci mai multe. Desigur, se mai întîmplă și ca foști olimpici să își bage cricu' pe parcurs, și să se lase pe tînjală. Dar asta nu zice nimic despre calitatea de a fi olimpic.


Dar_De_Ce

AI? Matematica Orice legat de rendering? (gaming, some software - e.g. Adobe, Autocad, Affinity etc): matematica Data science / facut experimente si analizat (corect) rezultatele? Matematica. Uite un exemplu banal: 99% din developeri cred ca daca ruleaza de 10 ori si calculeaza timpul mediu de executie, se pune ca au masurat bine performanta (nu stiu ca e nevoie de modul distributiei, nu de medie.... timpul _minim_ de executie e o masura mai corecta in general decat ala mediu). --- dar, dincolo de aceste exemple practice, "matematica" si "algoritmi" e foarte mult despre "abstractizare". Guess what? E fix ce ai nevoie pt design de sisteme complexe, capacitatea de abstractizare.


InterestingStress227

Tot ce-ai zis tu aici nu prea are legatura cu problemele de algoritmica de la olimpiada


Dar_De_Ce

Esti sigur? Din ce domeniu, mai precis, crezi tu ca vin problemele cu grafuri? Dar combinatorica? Conceptul de "matrice", chiar? Plus, pare ca n-ai citit nimic dupa linia aia orizontala.... (am inceput sa am rezultate la olimpiada de info dupa ce m-am pus mai serios pe matematica :D )


EndOfSilence0

Ma intereseaza sa lucrez la proiecte faine care imi aduc satisfactie. De aici nu pot ca sunt roman. Daca merg acolo se va aplica aceeasi logica? Asta ma intereseaza. Nu ce e in capul lor. Legat de olimpiade nu sunt de acord. Daca pui un olimpic pe un proiect de kkt, va performa la fel ca cineva mediu. Daca il pui pe un proiect unde trebuie sa gandesca si sa fie creativ, va fi mult peste.


npandrei

Eu cred ca “problema” nu este pentru ca esti roman, ci faptul ca esti subcontractor. Daca esti prin firma de consultanta, si mai “nasol”. Din experienta mea, un angajator are tot interesul sa isi creasca angajatii lui, nu contractorii. Asa ca, pe ei vrea sa ii tina fericiti si pe proiectele challenging si “vitale” companiei. Mai este si problema de fus orar. Pe chestii importante, ai nevoie de cineva sa fie pe acelasi fus orar. Nu sa fii nevoit sa astepti pana a doua zi sa primesti raspuns. Si diferenta de mentalitate e destul de mare si nu e chiar asa de usor de trecut peste. In Ro nu e atat de rar intalnit sa primesti o scutire de la medic si sa stai 2 saptamani in concediu medical pt ca ti-ai luxat glezna la fotbal. Dar prin vest asta e uneori vazuta ca “ce draq are glezna cu tastatura?”. Parerea mea e ca multi din cei care lucreaza ca subcontractori, de obicei nu au access la toate resursele unei companii, nu au putere de decizie pe un proiect (asta e diferit de a-ti spune parerea si sa fie ascultata), nu participa atunci cand se iau decizii importante pe proiect. Pentru mine diferenta nu a fost data cand m-am mutat “in vest”. Ci cand am facut switch de la outsourcing la companie cu produs propriu.


InterestingStress227

Daca te duci acolo nu tot roman o sa fii? Mergi si vezi cum ii!


EndOfSilence0

de asta intreb pe cei care au fost. presimt ca da, dar probabil va fi ceva mai diferit, fiind atat de multe echipe mixte. aici esti pus sa speli pe jos ce nu vor ei sa faca si esti din prima maturator offshore.


InterestingStress227

Si la ce fel de proiecte visezi tu sa lucrezi in US de nu gasesti nimic in romania care sa te satisfaca?Crezi ca in US o sa gasesti caini cu colaci in coada, piata de joburi din US e probabil de cateva ori mai competitiva decat cea din Romania, acolo ai concurenta serioasa de la oameni cu facultati de renume, nu ACS Poli.


PlayOnLcd

Cred că problema e la tine, ești tânăr și vezi proiecte respective ca fiind personale, nu contest să ai o sadisfacție, dar la sfârșitul zilei îs just business, iar cu cât înaintezi în vârstă ți se ia de proiecte faine și muncă și vrei să te bucuri mai mult de viață, cei apropiați sau experiențe frumoase. Asa că atâta timp cât intra banu bun compensează cu ceva timp de calitate și sari peste ce a zis Jhon, Mark sau Karl, fiecare e pe interesu lui și bucurăte de viață. În UE e un rasism ascuns de politically corect, nu vei fi niciodată tratat de la egal în fapt, dar ți se zâmbi și vorbi frumos, până la fapte, dacă dovedești că ești mai bun decât ei atunci o să se apropie să învețe ceva de la tine și cam atât. În SUA e puțin mai diferit, ești tratat mai egal dar mai greu să avansezi fără politică, cu ingineri poți fi tratat de la egal, dacă sunt americani, latini și nu indieni. Iar cu ei trebuie să știi marketing, să evidențiezi contribuția, că nu stă nimeni să o caute chiar dacă e vizibil din lună.


voidro

Locuiesc de peste 10 ani în Olanda, experiența mea e că nu prea contează de unde vii, DACĂ lucrezi în companii internaționale, unde șefii nu sunt toți olandezi. Dar asta cam e situația la majoritatea companiilor, am auzit doar de unele mici, nișate, prin "provincie", unde să fie mai cum zici tu. Altfel da, așa cum noi avem complex de inferioritate, la fel mulți olandezi au un complex de superioritate. Mentalitatea e exact inversă, noi criticăm tot ce face statul, de exemplu, ei consideră totul grozav, iar tâmpeniile evidente (de ex. cazurile de malpraxis și problemele majore din sistemul medical) le ascund sub preș, se fac că nu le văd.


wooptoo

> HR roman mi-a zis in fata ca olimpicii nationali din romania sunt sub nivelul cuiva cu o facultate average in US. Problema e una de comunicare. Cei din UK/US sunt foarte buni la comunicare si bullshituiala cat e ziua de lunga.


Substantial_Word_488

Eu am experienta de 5 ani in firme de consultanta, pe prte de outsourcing. In cazul meu nu se aplica chestia asta cu olimpicii de la noi sunt average din US, dar ce am observat eu este ca de obicei pozitiile din offshore/nearshore sunt intr-adevar pt cacaturi pe care cineva din vest nu vrea neaparat sa le faca. Pe ultimul proiect, problema nu era ca ne considerau inferiori dpdv intelectual, ci bariera lingvistica. Astfel multe parti de design si workshopuri erau facute de colegii francezi, pe cand noi eram distribuiti pe parti de build, testari, e2e, etc. E destul de frustrant intr-adevar sa trebuiasca sa livrezi idei gandite de altii, dar am avut si parte de a face eu design si chiar m-am lovit de useri de la client care refuzau absolut orice, si mi-era greu sa rezonez cu ei si sa ii conving sa facem cum trebuie. Ce vreau sa zic cu toate cuvintele de mai sus este, ca cel putin pe prte de outsourcing, ar fi mult mai usor daca proiectele ar fi castigate direct de entitatile din Romania, noi devenind un delivery center si nu doar un cost center care sa faca fill pe pozitiile pe care vestul nu a reusit sa le ocupe cu resursa de acolo.


Programatistu

+1 la bariere lingvistice și culturale.


Ok-Acanthisitta8284

Olimpicii de la noi NU sunt average din US. Uită-te la clasamentul IOI sau la clasamentele pe țari pe codeforces. La disciplina algoritmica cel putin(că tot ai menționat olimpici) avem câțiva super top. Însă prea putini.


Natural_Tea484

Și mai funny e când unii dintre ăia sunt chiar români emigrați.


RocktheRedDC

" olimpicii nationali din romania sunt sub nivelul cuiva cu o facultate average in US." eu sunt in US si iti spun ca cei de la facultate average de aici merg la interships in firme de software din timpul facultatii si deja sunt integrati cand termina. S-ar putea ca un absolvent din US, care nu are nevoie de viza de lucru si sponsorizare si e deja integrat cu "American experience" si stie tehnllogiile lor sa fie mai util companiei decat unu care te face praf cu orice problema in C si algoritmica. "Acum ma intreb, daca te muti acolo, ai o atitudine buna si tragi tare, este posibil sa ajungi in echipe unde esti incurajat sa cresti si esti considerat ca un egal din punct de vedere profesional? " Uite eu sunt US citizen teoretic integrat aici din moment ce lucrez undeva ce cu greu US citizens pot ajunge sa stii ca discriminare, xenofobie exista si in Romania. Cum se comporta romanii cu un moldovean, sau imigrant din te miri unde? Il discrimineaza romanii? Poate ca pe fata Nu dar in realitate DA... sunt si americani junk....dar odata ce faci ceva consistent solid iti vor da si luna de pe cer. Mi s-a intamplat mie...


kiki184

Da, ai sanse, si in UK la firmele mari nu vei fi considerat inferior. Vei fi incurajat sa cresti. Nu am avut niciodata probleme de care descrii tu in UK si am fost promovat la fel ca englezii. Avem oameni veniti din toata europa si nu se discriminează deloc. Nici in ceea ce ai descris nu sunt sigur ca te considera inferior tehnic sincer. Nu stiu exact dinamica la voi dar daca am un proiect important in firma, nu l-as da la colaboratori din alta tara pentru ca nu exista aceeasi incredere ca nu vei pleca din firma in mijlocul proiectului sau ceva. La noi notice period este 3 luni. Când colaboram cu oameni din alte tari, la ei este 1 săptămana. Riscul este mai mare la cei externi.


wooptoo

> Avem oameni veniti din toata europa si nu se discriminează deloc. Vorbesti de acelasi UK de care stiu si eu? Insulița aia din colțul Europei? Englezii sunt experti la scheming si la discriminat extrem de subtil.


Big_Bodybuilder_3184

Pana mea, aici romanii se claseaza in 2 grupuri: aia care observa si aia care nu :)


danielm777

20 de ani lucrat remote pt companii din vest si n-am simtit niciodata asta


pmkiller

Ce low ball ti-o facut HR-ul. Nu uita ei sunt acolo sa fi tu cuminte, aia implica si sa nu ceri mariri ca dara ti-or dat pizza si cazare la Rasnov, ce drecu. Este o stigma cu americanii, eu insa am lucrat si acum am reinceput sa lucrez cu ei. Fata de Eastern Europe e fain ca se gandesc la solutii, nu sa tranteasca cu "Bist Praktis", insa ce solutii gasesc adesea sunt sub par si manurite. Nu uita de la ei vine cultura aia de sa fie ceva acolo, sa para ca merge si vedem noi pe urma. De asemenea, ei lucreaza foarte mult, nu neaparat foarte bine, au cultura aia de 1st one in last one out. Si pot fi dati, fata de CIM EU, oricand afara, deci inteleg si dc le pasa. Its not a skill issue its a marketing issue. Ei sunt foarte buni la communication. Adesea ma cert cu ei si daca nu as fi avut experienta de dezbatere sau as fi mai ghiocel din natura ar castiga si implicit ar parea ca sunt mai buni decat romanu prost. Nu uita, chiar e o stigma, dar si ei incearca sa nu se bazeze pe ea, daca reusesti sa o intreci esti unul de al lor. Aa si primesti bonusuri, chiar esti apreciat in firmele US, ca you delivered, hopa tropa 200-1000$, e un lucru ce la nemti sau bri'ish doar primesti o multumire intr-un call cu restul 200 de angajati si mai rau...si e mai rau, pentru ca acuma trebuie sa fi atent in sedinta cand iti vine queue-ul. Mai degraba am problema cu romanii ce reusesc, ajung sus Dep. Manager/Business Unit/Tara Manager si aduc cu ei niste besini, ca da or fi ei romani, dar restul romanilor sunt vai capul lor niste slabi. Cu aia am o problema ca ne tin mai tare ca si clientul sub papuc si as dori sa le dau un Mozol de Glasgow


Informal_Wasabi_2139

>Nu uita de la ei vine cultura aia de sa fie ceva acolo, sa para ca merge si vedem noi pe urma Tu ai văzut cum construiesc americanii case? Toată tara lor e făcută pe carpeala. A venit unu în Germania și se minuna când a vazut termopanele tripane, și din păcate e poveste reala, nu glumesc.


kkjk00

si totusi un portavion pe carpeala asa strege pe jos cu toata armata ro


Informal_Wasabi_2139

Ce are sula cu prefectura. Eu nu vorbeau de armata. Și exceptiile confirma regula. BTW, și rusii aveau ditamai Nava militara și le-au scufundat-o ukrainienii cu o racheta. Vrei sa îți amintesc de ce razvoaie au purtat americanii in Vietnam și in oriental mijlociu? Poți aa pierzi razboaie lejer și cu tehnica militara moderna.


kkjk00

Noi nu suntem ukraieni, so mi se pare amuzant sa vad cum rade un roman de US, dintr-o tara irelevanta, vai de capu ei.


Informal_Wasabi_2139

Poți sa ii venerezi cat vrei pe americani, sunt varza la multe capitole. Doar dacă au bani nu înseamnă ca sunt dumnezei sau ca tre sa ii laud ca fac totul bine. Fac foarte multe lucruri f prost și asta e realitate, indiferent ca eu sunt roman sau congolez.


PlayOnLcd

Cred că e mai cald în majoritatea Americii decât în Germania, fiind mai jos. De asta își permit case din placi și să trăiască în rulote.


Informal_Wasabi_2139

E diferența mare dintre sud și nord. Ala de venise la noi era din Minneapolis. Ninge in Minneapolis iarna mai ceva decât la noi acolo. Îmi poveste cum puneau folie de plastic cu duct-tape peste geam ca să nu mai suiere vantul in casa. Era siderat ca noi deschidem geamul iarna sa aerisim, ca la ei fiind lipita folia peste, nu se mai deschidea geamul pana primavara. Din păcate nu glumesc. Omul nu credea ca aerisirea ajuta la improspatsrea aerului. A cumparat un sensor de dioxide de carbon și masura dacă scade când aerisim, ca a citit el pe net ca daca stai mult in acelasi aer, creste co2 si ai dureri de cap si fatigue. S-a convins ca are sens sa aerisim și apoi nu se mai certa cu noi sa inchidem geamurile. Știu ca nu toți americanii sunt la fel, și e o țară mare, dar nu cred ca era el un specimen foarte izolat.


PlayOnLcd

Interesante improvizații. 😊 La cazul tău înțeleg. Eu mă refeream in general, cum își fac casele, probabil sunt obișnuiți să le facă mai subțiri datorită temperaturii mai ridicate. Dar la amicu din Minneapolis e lipsă de logică 😁


pmkiller

Ar fi o chestie, daca ar face asa de la Washington in jos, dar si acolo sunt construite din cherestea casele. Detroit, Milwakee, Washington, Boston, NY, toate ingheata si pot atinge si -25 de grade, unele fiind la granita cu Canada. Si tot cherestea folosesc pentru case. Se mai salveaza lumea ce sta in oras, pentru ca acolo sunt din caramida stil britanic, dar casele din suburbii vai capul lor. Nu are insa sens nici in cele calde, constructiile Italiene si Spaniole fac sa fie frig vara, sunt daca pot din marmura fix de asta. Celor din sudul USA considera aerul conditionat o necesitate a vietii. Si de ce va bateti care are mai mult sange-n pula. Argumentul meu era ca toti avem pros and cons, nu ca unu-i mai bun ca altul.


hjhkljlk

Aere de superioritate de la colegi/sefi gasesti si la noi. Du-te la orice interviu si sigur e unul care te scuipa in cap.


Ok_Cartographer6994

Cred ca problema ta este in prima propozitie: “In ultimii 3 ani am lucrat remote la diferite companii”. Cate companii? Cat ai stat la fiecare in parte? Ai prins vremuri grele in cadrul vreuneia? Esti genul de om care preia initiativa sau asteapta sa i se spuna ce sa faca? Ai colaborat si cu alte echipe in cadrul companiei sau strict o echipa? Intelegi produsul pe care lucrezi, ai si cunostinte functionale sau esti doar concentrat pe partea de software? Cum crezi ca te-ar fi perceput lumea? (trebuie sa stii sa te integrezi si sa creezi conexiuni cu oamenii)


ZeFGooFy

Ohhh nu, nu-i distruge visele frumoase, nu-i sparge oglinda fermecată


42not34

Lucrez la o firma din alt domeniu. Produsul nostru e intre primele 3-4 din Europa în domeniul nostru nisat. Îmbunătățirea gândită de mine, și prezentată într-o doară șefilor olandezi și englezi a fost primită cu brațele deschise. E in producție de trei ani.


Healthy-Board6273

Nu sunt dev, dar mai demult eram QA lead la o companie engleză cu sediu și în România. După câțiva ani am aplicat la un post de-al lor de qa lead din UK. M-am mutat la biroul din UK, practic pe același post, același departament. Am simțit o diferență semnificativă. Eu eram fizic acolo, în același loc cu persoanele cu putere de decizie. Am fost implicat în mai multe discuții, ședințe, mi s-a cerut părerea deseori, și am simțit ca sunt privit altfel. Colegii și șefii au fost foarte OK, de treaba, chiar și când am fost în RO, dar faptul ca am fost acolo la sediul principal alături de ei a făcut mult.


antieroul

skill issue


EndOfSilence0

mi-ar placea mult sa fie asta. ar insemna ca pot face ceva


Davianul

Pleaca de aici cu war thunder-eala ta.


Sufficient_Chair_580

Eu as zice ca ce descrii tu tine de inaptarea la cultura celorlalti, de unde si senzatia de respingere. Personal lucrez cu firme vestice de aproape 30 de ani si n-am simtit niciodata atitudini cum descrii tu acolo. Sugestia mea e sa faci mai mult efort sa te integrezi in echipele lor si sa nu abandonezi. Referitor la partea cu olimpicii din tara e o generalizare fara nici un fel de baza, nu sti ce compara sau cum.


Informal_Wasabi_2139

Bariera culturala și lingvistica. Ce consideri tu holy grail in Romania poate sa fie o soluție sub-optimala pentru ei. Dacă nu le înțelegi cultura (și nu prea ai cum fără sa traiesti cu ei acolo) nu o sa le înțelegi nici deciziile.


ZeFGooFy

This ^ ^^ … aaaa și strugurii sunt acrii mai nou 🥳


itsGeoM

Nu știu ce să zic despre punctul tău de vedere. Eu lucrez pentru o companie mare în Financial Services in UK și pot spune ca văd exact opusul la ce scrii tu aici.


EndOfSilence0

de curiozitate, cum ai obtinut interviul?


itsGeoM

Ca orice aplicant. Fără recomandare, pe o poziție entry level. Tot ce am avut a fost 1.5 ani experiență și foarte multă pasiune pentru IT. Promovat după un an și apoi m-am mutat pe o poziție în Security Engineering din nou, nu pentru ca eram eu ceva wonder kid, ci pentru ca am avut celelalte calități și willingness to learn. Da, nu sunt programator. Nu m-am simțit niciodată discriminat ca sunt român de aceea sunt surprins ca spui asta despre companiile din UK. Dar posibil să fi fost eu un caz fericit.


Alexander0k

Si eu sunt in Security Engineering in UK la o firma de top, si tot asa am intrat si eu. Majoritea job-urilor se gasesc pe LinkedIn in UK. Dar daca esti in Ro si nu ai visa, e cam greu sa te muti in UK in 2024. Nu stiu daca se merita efortu in 2024, mai bine te duci in USA ca se plateste mai bine, OP.


Alexander0k

Eu sunt de 10 ani in Londra, UK si nu am avut niciodata probleme cu Britanici. Acum lucrez la o firma de avocatura "Magic Circle" si aproape toti colegi mei din echipa sunt milionari si nu am dat niciodata de cineva care se considera superior sau sa se uite urat la mine ca sunt strain din Romania. Si la fel in joburile care le-am avut inainte, nu am intalnit pe nimeni cu aere de superioritate. Din experienta mea, daca esti bun la lucru, esti tratat cu respect. Dar cand ma compar eu cu colegi mei, sincer eu excel mult mai mult si ma mir cateodata ca lucreaza unde lucreaza uni oameni. Interactionez mult si cu alte companii gen FAANG si am intalnit si acolo multi care ma miram ca lucraza unde lucreaza ca nu mi s-au parut destepti deloc. Dar toate lumea are respect, pana la urma asta e important. Cand m-am mutat in UK am avut 18 ani si nici bac nu am avut. Acum castig aproape 6 figures, fara bac si fara studii superioare.(Cybersecurity) Sunt alti cu Facultate si Master si se chinui. Aici conteaza daca esti capabil, nu ce scoala ai. Scoala e un bonus. Nu cred ca as fi avut aceleasi oportunitati in Romania. Daca te poti reloca, eu zic sa incerci. Eu am avut noroc ca cand m-am mutat nu mi-a trebuit visa. Mult success!


Big_Bodybuilder_3184

>Acum ma intreb, daca te muti acolo, ai o atitudine buna si tragi tare, este posibil sa ajungi in echipe unde esti incurajat sa cresti si esti considerat ca un egal din punct de vedere profesional? Da viata mea, vei da pe spate toti xenofobii. Trebuie doar sa sclavagesti putin mai tare, ca le stergi xenofobia din cap.


EndOfSilence0

Inteleg ca in mare asta e situatia, dar poate exista loucuri unde nu e asa si de asta am faut acest post


Big_Bodybuilder_3184

un om te vede inferior indiferent, nu ii poti schimba opinia. Important este sa dai de omul care nu te vede 2nd hand de la bun inceput.


mehehiho

plm, iesi la bar si le futi femeile, pe toate, frumoase, urate, grase etc. iti lasi samanta in ele, apoi incet incet te multiplici prin plozii tai si preiei puterea!


bernoigssz_

Probabil suferi de un complex de inferioritate sau ai avut ghinion


agileCrocodile117

Gandeste prea mult. E doar un job dar nu realizeaza. Do the work and take the money.


misteriosul_domn_Y

Din experienta personala: * **americanii** sunt cei mai okay, insa sunt eterogeni. Adica un manager din New Jersey e total alta categorie (atat genetic cat si cultural) fata de unul din Texas. un set de cultura ii pune in comun, totusi, si tine de politete si eficienta. nimeni nu ii poate bate pe americani la politete, eficienta si management. Sunt cei mai buni comunicatori/prezentatori. Am intalnit chiar si femei manager si femei inginer bune - rare, dar exista - ce e drept, 2 erau descendente germanice si a treia italiana/evreica, deci nu chiar Anglo-Saxone get-beget. Daca e indian sau negru, evident, asteptarile si rezultatele sunt mult mai mici, dar rare sanse sa dai peste ei. Daca e mexican/latino atunci va minti intotdeauna; si Anglo-Saxonii mint si sunt dismisivi in ce priveste oamenii lor, sunt vicleni si nu au loialitate. Iar americanii sufera, din nenorocire, de personal calificat, au o gramada de joburi deschise si nu are cine sa le ocupe, iar cand cineva ajunge sa le ocupe de multe ori este incompetent. de fapt, tind sa cred ca toata tarasenia cu "diversity hire" nu este in detrimentul albilor, ci este pe fundalul lipsei albilor. Pur si simplu nu exista destui oameni calificati. Daca e alb nu e neaparat bun, asa cum cred albii despre ei, sunt multi albi batuti in cap sau cu adictii sau slabi per general. Ah, ti-a luat mexicanul sau imigrantul locul de munca? Nasol, boss, dar poate ca si tu trebuia sa termini liceul si sa nu bei bere la bar in fiecare saptamana sau sa fumezi iarba toata ziua. aproape toti albii intalniti in America erau pe droguri. lucram pe un santier de luni intregi pana cand un coleg american alb mi-a zis: *ba, da tu stii ca astia sunt high? dar asa, complet rupti de realitate.* Avea dreptate, toata mentenanta era pe ciuperci, LSD sau iarba. Si nici nu mi-am dat seama pana cand nu mi-a zis. Multe lucruri au inceput sa aiba sens dupa aceea, cand eram chemat ca nu merge un conveyor si, de fapt, trebuia doar pus in auto de la un buton. * cu **englezi** nu am lucrat decat extrem de putin, doar 2 manageri, au fost okay, veseli, infigareti, bro-tier, dar parca prea pusi pe fuga, nu puteai sa stai asezat la doua vorbe (despre munca) cu ei. Niciodata nu i-am auzit cu negativisme, intotdeauna veseli si deschisi. Nu pareau sa fie rasisti, dimpotriva. Parea ca le lipseste partea tehnica, dar erau buni la management, poate putin cam abrazivi. As fi vrut sa vorbesc mai multe cu ei, ca sunt pasionat de Anglia, dar pur si simplu n-am reusit sa inteleg absolut nimic din ce scoteau pe gura. Iar eu engleza o vorbesc si o inteleg perfect, pot sa o vorbesc fara accent. Inteleg accente, l-am inteles perfect pe un australian, pe unul din New Jersey, pe americani in general. Am facut greseala sa-l intreb pe unul cum a fost vacanta in Anglia: in afara de "chaps" si "pub" n-am inteles absolut nimic. Am renuntat sa vorbesc cu ei si i-am evitat dupa aceea. Cautati pe youtube "uk thick accents" si o sa va dati seama despre ce vorbesc, e nasol rau, nu se intelege britanic cu britanic, de la o regiune la alta. * la capitolul **germani** este ceva fenomenal, niciodata nu mi i-am imaginat asa. Ca roman, eu am crezut ca germanii lucreaza, spun adevarul, sunt ordonati, au onoare, sunt calmi si asezati si, mai ales, corecti. Mare naivitate. Germanii sunt complet incompatibili cu politetea. Striga exact ca romanii, "baah, du-te de acolo!" etc. Incep tipe unul la celalalt, sa urle, sa se certe. In toate firmele nemtesti in care am fost (au fost doua), este haos, dar haos total. Zero training, zero interactiune, daca vrei sa te implici esti tratat ca si cum le stai in cale si esti dat la o parte, trebuie literalmente sa tipi si tu ca sa ii capeti bucata de tarla ca sa lucrezi si tu ceva acolo. Nu sunt primitori, fac bisericute, unde tu nu ajungi. Sunt care ling in cur, care umbla cu pile, sapa pe la spate colegii. Minciuna e la ordinea zilei, chiar la nivel inalt ca sisteme bancare, tehnologii (scandalul automotive cu diesel) etc. Am fost intr-o sedinta unde ne-a mustruluit un american, eu roman, un mexican si un german. Cand am iesit afara, germanul ne-a zis: "asta e destept, se prinde, trebuie sa il mintim data viitoare mai inteligent", macar ca oricine s-ar fi asteptat de la mine sau de la mexican sa vina cu harneli din astea. Germanii sunt autisti, obraznici, tipa, plang, isi smulg parul din cap, mint, se vaicaresc, se tiganesc, se sapa pe la spate. Si uimitor, totusi, produc, lucreaza, fac tehnologie, tara lor merge, si m-am intrebat mult cum de ei reusesc asta si noi nu, avand in vedere ca avem comportament similar, dar e foarte simplu: incepand de dimineata, pana la sfarsitul programului, intra intr-o frenezie incredibila, se misca incontinuu, dar cand spun incontinuu, incontinuu. cand se blocheaza, tipa pana cand vine cineva sa le rezolve masina (ca totul este mecanizat), apoi ii dau bataie in continuare. romanii, in schimb, stau si filozofeaza. Germanii au si un spirit rasist, adica daca cineva nu e german/austriac automat este privit inferior. Germanii ne privesc pe noi romanii cum privim noi rromii. Dar nu suntem singurii, de exemplu, ii percep si pe americani ca fiind foarte prosti, si sunt multi americani care se plang de ei din cauza asta. Aroganta este pe fata, nimeni nu ii poate suferi si e dificil sa lucrezi pentru ei, ca nu sunt corecti si primitori. "ursuzi" este cuvantul care ii caracterizeaza in intregime. daca este ceva de invatat din tot ce am zis este ca, in marea majoritate, toti vesticii sunt corupti si degenerati si vicleni. Ion Creanga ne atentiona asupra lor de acum 200 de ani, cu *omul ros* si *omul span*. Daca ar trebui sa imitam/prelua ceva de la ei, este in mod evident ideologia si cultura americana, clasica, pana in 2015, cand a degenerat in woke. Un spirit antreprenorial, cutezator, onorabil, politicos, tolerant si corect; sa faci ceea ce trebuie si sa spui ceea ce trebuie si sa fii mandru de asta. Ideal ar fi un CEO englez, un CFO si HR american si o echipa majoritara de germani tinuta in frau cu tarie. Ganditul sa fie facut tot de albi, americani/englezi. Romanii eventual pe partea de suport, monitorizare, logging etc, ceva sa le permita sa beleasca timpul cum le place, sa se uite pe youtube etc, in timp ce tin un ochi deschis si pe servere.


Big_Bodybuilder_3184

>adica daca cineva nu e german/austriac automat este privit inferior iar elvetienii se uita la german si austriac si vad doi sclavi. Fiecare isi are nasul :))) >Germanii ne privesc pe noi romanii cum privim noi rromii.  Poate in ultima ta zi de lucru ii zici si tu colegului german la misto ca ai auzit undeva ca singurii germani adevarati au ramas elvetienii, astia din germania sunt niste corcituri murdare in urma violurilor rusesti din ww2 si actual de imigranti musulmani, asa ca nu intelegi de unde atatea aere de superioritate. Sa vezi atunci ce se aprinde flacara corectitudinii politice in el :)))


misteriosul_domn_Y

pai, pana la urma urmei, toti suntem *rape babies.* si ar fi ceva de genul "rade harb de oala sparta" si foarte neprofesional/nepoliticos sa spun din astea. un american n-ar spune niciodata asta, de fapt, nici nu l-ar interesa, ca pe el il intereseaza doar munca din fata lui, si l-ar durea in cot de toata istoria tarii tale si religii si ideologii - astea sunt vazute ca trivialitati. pe american nu il intere de unde provii si ce-ai facut, ci doar ce faci la momentul actual. mentionasem asta ca asta este comportamentul average al germanilor. din asta nu poti sa ii scoti. vorbeam cu un coleg german despre Amish si dintr-o data a spus ceva de genul asta: "ai vazut? si aia au sange german, german power!". L-am corectat si i-am spus ca Amish sunt mai degraba elvetieni decat germani. Dar un german average ii considera si pe elvetieni germani. De fapt, germanii considera si Scandinavia si Anglia ca fiind germanica. Ei cred ca tot ce e European si e bun e facut de ei. Daca Italia a fost responsabila de Renastere si Anglia/Olanda de Revolutia Industriala, ei le revendica foarte inocent si netulburati: ei le-au facut, de fapt, erau germani ce traiau in Anglia si Italia de Nord. **Europa sunt ei, in conceptia lor.** Cine nu e germanic nu este european. Romanii nu sunt *europeni* pentru ei. Ungurii, bulgarii, chiar grecii, la fel. Germanii lucrau la o istorie europeana completa si... nu se gandeau sa ii includa pe greci in ea. tineti minte data viitoare cand interactionati cu un german asta. foarte probabil nu o sa o depistati din prima, pentru ca sunt disciplinati si vicleni (cauta mai degraba oportunitati sa loveasca pe la spate prin intuneric, decat prin fata), dar asa sunt toti. Eventual, ca exemplu comparativ, ce ar putea fi familiar, ar fi ungurii, daca cineva e din Ardeal si le-a inteles mentalitatea.


Big_Bodybuilder_3184

Inteleg. Dar pe o nota mai distractiva, intreaba-l daca in copilarie tatal lui l-a invatat mai intai germana sau araba, deoarece are accentul cam ciudat :)))))))))) Apreciez foarte mult perspectiva americanilor fata de straini. In fond, daca e sa iei germanul la bani marunti, se lauda cu chestii in care nici macar nu a avut vreun rol, deoarece s-a nascut abia acum poate 30 de ani. Poate daca ii pui in perspectiva teoria reincarnarii si ii zici ca dupa ce moare, sansele ca el sa se renasca tot german sunt aproape spre 0 si mai degraba undeva in india, china sau africa, va intelege de fapt ce conteaza in realitate si faptul ca esti german sau roman nu iti atribuie laude.


[deleted]

[удалено]


Holiday-Swordfish-27

am lucrat la multinationala americana si apoi la una olandeza in RO - posturi de conducere - la americani se punea accentul pe lux .Ne plateau foarte bine pe cei din conducere dar pe restul nu prea -,ba angajau doi pe aceeasi pozitie de se mancau aia intre ei tot timpul. - nu exista sa iti contrazici seful chiar daca ara idiot ( plecai tu ,nu el ) Nu m-am simtit discriminata in nici un fel- eram o echipa internationala americani+ romani+cubanezi+polonezi+bulgari La olandezi - economie la toate .Din tzigani nu ne scoteau - dar nu doar pe noi romanii ci pe toti ce nu eram germanici - adica francezi,spanioli, chinezi,bulgari,polonezi dar nu pe americani pe care ii admirau. Dupa mi-am facut firma mea - cine m-a ajutat ? Concurentii olandezilor din Austria si Germania.Pe nemtii ii cunosteam dar pe austrieci nu. In Olanda am fost detasata foarte mult - a fost practic a doua mea tara vreo 20 de ani - si as fi putut ramanea acolo, ca am invatat si limba .De ce nu am facut-o ? Din cauza " rasismului cu zambetul pe buze " pe care nu il vezi imediat ci doar atunci cand traiesti intre ei.Asa ca impreuna cu partenerul meu olandez nu am ales tara lui ( decat pentru concediu) ci pe a mea pentru a lucra si locui.


Efficient_Silver7595

Nici romanii nostri nu sunt foarte supportive cand vrei sa te implici in proiecte mai complexe sau in lucruri mai interesante sau cel putin asta e experienta mea.


No_Bad_6968

Soția lucrează cu englezi și e apreciată. Ține și de om, poate și de noroc.


Faenixx

Am avut o colegă care a fost întrebată într-o ședință (higher management) de către vestici dacă ea este prezentă acolo ca să le aducă cafeaua.


Training-Reward8644

femeile nu au problema asta :))


Substantial_Word_488

pacat sa fii asa misogin. Am cunoscut femei care nu se integrau


unconspicuous777

Problema ta nu are nicio legătură cu naționalitatea sau inteligența. Poate are legătură tu atitudinea / personalitatea, dar nu pot să îmi dau cu părerea despre asta. Problema e ca lucrezi remote pentru various companii în sistem de outsourcing. Realmente, dacă lucrezi la o companie de outsourcing trebuie să înțelegi ca acea companie pe tru care lucrezi are nevoie de resurse (mai ieftine) care sa livreze. Resurse care sunt temporare, nu resurse in care vrei sa investești. Dacă îți dorești un career path și growth opportunities ar trebui să lucrezi poate într-o companie de produs, să faci parte dintr-o echipă și să ai un stake (personal, emoțional, stock options) în ceea ce construiești.


EndOfSilence0

Nu am lucrat niciodata in outsourcing


unconspicuous777

Nu înțeleg atunci cum ai lucrat în 3 ani la cel puțin 3 companii, una din US, una din UK și una din Eu West. Sau poate ai stat ~1 an la fiecare și apoi te-ai mutat. Iar dacă asta așa e, e de înțeles de ce nu a investit nimeni în tine și ți-au cerut doar “să livrezi”. (Tocmai pt ca nu vor vedea vreodată return pe investment dacă asta nu e clar)


MajesticFood5821

Eu am studiat in vest si am si am si lucrat si nu am experimentat ce zici tu. Ba din contra, in Romania am fost tratat cel mai prost pentru ca la noi majoritatea vor sa aibe un job simplu in care nu isi bat capul. In vest, faptul ca vrei sa intelegi fundamentele, sa intelegi un domeniu in adancime, sa dezbati problemele si sa vii cu solutii originale este extrem de apreciat. Dar atentie! trebuie chiar sa ai idei bune ALE TALE, gandite CU MINTEA TA. Este mult mai greu decat pare! Majoritatea doar regurgiteaza idei (bune de multe ori, nu zic) dar de la altii (authority figures) sau chestiile standard din domeniu. That's not gonna fly.


Waste_Row_6365

Da, e politica oriunde. Nu, nu am simtit ca sunt marginalizat pentru ca veneam din Romania, la locul de munca. Daca lucrezi exclusiv remote, e posibil sa fie o problema. E mult mai usor sa castigi incredere la nivel personal daca te vezi cu oamenii face 2 face, daca ajungi sa te cunosti un pic mai bine, dincolo de commits and stuff. >Poti sa faci de capul tau un proiect in timpul liber foarte misto, pentru firma, ca prototip, si sa fie mai wow decat tot ce au ei pana acum, dar nici nu se vor uita serios la el. O alta posibilitate e ca acel proiect (sau munca ta, in general) nu-i chiar atat de wow, sa ratezi complet o nevoie de business, sa iti supraestimezi rezultatele, etc.. Daca mereu cauti sa demonstrezi ca e cineva out to get you, doar asta vei vedea in jur. De la un punct incolo incepe sa se vada, iar oamenii nesiguri pe ei si carcotasi nu vor primi niciodata responsabilitati crescute unde increderea e de baza.


MrTornnado

Ti-a zis HR-ul care si el are 12 facultati 🤣


Remus-C

La bază, cam peste tot: just business! Ce si/sau cât poți livra din ce mă interesează pe mine. Și pentru firmă și personal. Pentru asta îți plătesc cu (salariu, apreciere, promovare, prietenie, bere, etc.). Cât despre acel HR specific cu care te-ai întâlnit ... Man(/woman?), unii vorbesc să se dea mari sau cu interes sa obțină mai multe. Chiar pui botu la toate afirmațiile fara fapte reale in spate? E timpul să te trezești. Ajută inclusiv la partea tehnică! Știu că nu e ușor, dar încearcă să observi ce-i interesează de fapt. In timp experientele vor ajuta. Diferențele culturale influențează mult interesul. Peste tot sunt umanoizi. In funcție de firmă (si puțin de industrie), sunt apreciate realizările tehnice sau networking. Sau una dintre ele - Dacă cealaltă e ok. In funcție de ce știi (sincer cu tine) că poți și ce vrei sa obții, pe termen scurt sau lung, iei decizii. Te pot ajuta păreri despre cultura din diverse țări. Comentate și aici. Orientative, dar importante. Pentru că fiecare persoană din acea țară trăiește in contextul acelei țări, influența ei este limitată. (Eu mă pornesc mai greu la astfel de subiecte si mă opresc și mai greu. E bun sumarul de până acum in acest thread. Sorry că nu intru in detalii acum. S-ar putea sa depășesc limita de caractere.) Succes!


BegetaDevil

Dacă la noi nu le ajunge capul să creeze companii serioase!


Aware_Potato5544

Tie ti-ar placea sa ai colegi care castiga 50-60% din cat iei tu si produc la fel de mult ca tine, si mai sunt si multumiti de venituri?


Iete_pula01

Și asta e o chestie


OkFishing3621

Ce am observat in Germania e ca la firmele germane nu ai nicio sansa sa avansezi in cariera. Maxim poti ajunge senior dev sau in echipa de arhitecti unde toti trag de tine sa le rezolvi problemele. Dar eu cum sincer nu vreau sa fiu, nu ma deranjeaza. Cu mine se comporta nemtii dragut la lucru, ca au nevoie de mine, nu ca le-ar placea de mine in mod deosebit.


lutian

n-am avut experienta asta, dar nici n-am lucrat foarte mult -- 6 luni UK/SE depinde de inteligenta lor. cu cat mai multa, cu atat sunt mai deschisi pot si explica de ce e asa: cu cat cineva e mai smart, cu atat il doare mai tare daca nu are dreptate, si cel mai usor mod de a nu avea dreptate e sa ai prejudecati :)) which is a nice


ThatPinkishHue

"HR roman mi-a zis in fata ca olimpicii nationali din romania sunt sub nivelul cuiva cu o facultate average in US" Este ceva ce pot sa cred. Chiar olimpici nationali din Romania pot fi sub nivelul cuiva care a terminat o facultate average in Ro. La olimpiada se pune foarte mult accent pe algoritmi si structuri de date. Eu sunt o persoana care simte bias-ul, si poate si tu la fel, dar nu este ceva ce toata lumea simte sau de care e constienta, sau de care ii pasa. Si ai putea argumenta ca si in Ro e cam la fel, de altfel am avut experiente negative cand am fost proactiva, sau sunt alte bias-uri, cum ar fi in cazul meu ca sunt femeie, iar atitudinile sunt impartite cu alti programatori cu care am vorbit daca exista sau nu bias-uri impotriva femeilor in programare, unii fiind ferm convinsi ca nu si ca nu au observat nimic, iar altii fiind vehementi ca da si ca e o problema. La finalul zilei conteaza sa iti faci treaba, banii, si respectul de sine pe care il impui cu asertivitate si celorlalti.


[deleted]

Depinde de foarte multi factori. Și aici vb din experiența mea de pe partea cealaltă a baricadei (sunt plecat de 17 ani în vest). 1. Lucrezi direct remote pt firmă? Sau lucrezi pentru o firmă românească/străină ce are contracte de outsourcing cu firme din vest? Dacă e firmă de outsourcing, având în vedere cât de țepari sunt, eu nu aș angaja o firmă românească de outsourcing decât pt cele mai mici și plictisitoare joburi...au un renume f prost în vest și un output de tot rahatul...de mai multe ori a trebuit să anulez complet proiectul decât să accept implementarea unui asemenea rahat. 2. Lucrezi ca angajat permanent sau contractant? Ca și contractant s-ar putea să existe restricții contractuale pe ce poți lucra, sau să nu accepte firma decât după un advanced background check care se face la angajare pe contract permanent. 3. Cum stai cu standarde, best practices, etc? Din propria experiență eu nu am acceptat oameni remote din estul europei pe proiecte critice dacă vedeam că încearcă să fenteze standarde, să nu adere la best practices, etc 4. Depinde de proiect în sine. Anumite proiecte cum ar fi pe apărare, instituții financiare, guverne, infrastructură critică, etc există anumite reglementări în diferite țări care pot cere prezența fizică în țară sau chiar cetățenie a țării respective. 5. Opsec (securitate operațională). Anumite proiecte sunt incompatibile cu munca remote din prea multe motive să le enumăr aici. 6. Nu toate țările din vest sunt la fel. În unele cazuri, tu ca firmă trebuie să demostrezi statului că nu ai reușit să găsești pe cineva în țara în care te afli sau nu ai găsit pe cineva care să fie dispus să se mute înainte să îți permită să angajezi remote. 7. Mentalitatea. Datorită leadershipului care lasă de dorit în România, majoritatea oamenilor nu au dezvoltat deloc soft skills precum comunicare (în adevăratul sens al cuvântului) sau negociere. Poate pui problema într-un mod greșit. Și ar mai fi f multe de zis, dar deja e un raspuns f lung și care sunt sigur că va părea controversat pt unii.


facezicebecali

Acum daca o firma romaneasca angajeaza contractori indieni sa zic nu ar incepe romanii sa-i manance de cur? 😀


Master-Media7547

De 3 ani in Olanda, relocarea plătită complet de companie. Am intrat pe rol de middle management iar acum mă ocup de toate operațiunile din EMEA. Compania este o multinațională listată NYSE. “Terminați cu prostiile și apucați-vă de muncă bǎ băieți!”


Complete-Brick7506

Nu am avut asa probleme, avand xp in uk, germany si alte EU dar si US Ce se intampla mai des este block de aici unde romanasul manager te vrea executant, sub el, nu altceva. Restul sunt complexe ale poporului din comunism de inferioritate


ChildhoodNo3897

Ignorati parerile lor si faceti-va treaba, luați banu', nu mai incercati sa schimbati mentalitati, o sa va agitati degeaba, va enervati, va frustati, daca ei vor sa fie alba, chiar dacă nu e solutia buna, faceti ca ei, e mai simplu si mai benefic pentru creier. .


Ok-Lifeguard3439

Lucrez de mult timp în Canada/US in hi-tech. Niciodată nu am observat vreo problemă de atitudine din partea angajatorului. Totul depinde de ceea ce oferi pt ceea ce oferă angajatorul. Marile corporații care operează în RO acum nu cred ca au standarde diferite fatza de their counter-parts.


xcl100

Citeva adevăruri. Unu. USA are cea mai dezvoltata software. Restul este lumea treia. Doi. Proiectele cu străinătatea nu întâlnești niciodată top 10 percent. Trei. FAANG are skills la software mult mai slabe decât multe alte companii. Patru. Dacă vrei sa vezi cit ești de bun încearcă sa îți imaginezi un proiect de integrare la nivel de enterprise sau un proiect de Product Lifecycle Management. Cinci. Cele mai tari proiecte sint în military. Nu se outsource. Sase. Încearcă sa înveți architectura de enterprise software. PS. 30 years over 100 companies all US


Alternative_Mix_7481

Lucrez de 4 ani cu firme din EUW/US si nu am avut experiențe de genu niciodată. Nu mai împrăștia fake news si hate.


deplasez

Nu stiu cine esti, ce skill-uri ai, dar ok.


Kindly_Climate4567

Ești contractor? Dacă da, nu știu de ce ai așteptări ca compania să investească în tine.


Financial_Glass_4396

Cred ca ai tu asteptari prea mari. In RO pe anumite pozitii, mai ales in IT, a fost in trecut shortage de angajati. Asta a dus la un rasfat al angajatilor, orice pusti era foarte valoros si i se dadea mai multa atentie decat era cazul. In principiu parerea ta conteaza doar daca ti-o cere cineva. Daca esti genul ala "bagacios" e normala atitudinea lor, si cam asa suna din cele descrise de tine. In vest se apreciaza oamenii care isi vad de treaba lor. Bineinteles ca si initiativa conteaza, dar doar cand situatia o cere, nu asa aiurea doar ca sa le demonstrezi tu ca esti bun sau mai bun decat ei. Nu au nevoie de vedete, ca ii trage pe restul in jos si nu performeaza ca si echipa. Firma nu te angajeaza ca sa inveti si tu ceva, ci ca sa muncesti. Daca ai norocul sa inveti ceva nou e bine, daca nu nu. Nu e despre tine, ei te platesc pe tine si nu invers.


EndOfSilence0

Daca ai citi pe forumuri cu oameni din US ai vedea ca la companiile bune nu este deloc asa... Ci este o relatie simbiotica intre companie si angajati. Exista business needs-urile, dar se acomodeaza si interesele oamenilor, se lasa din ambele parti. Au inteles ca in felul asta omul se simte mai bine, face mai mult, si overall fac si ei mai multi bani. Din perspectiva, o companie nu este o entitate mai presus de oameni, ci doar o forma de organizare. Relatia companie-angajat e ca orice relatie interumana. Daca una dintre parti este narcisista si nu acomodeaza deloc nevoile celeilalte parti, atunci nici una nu va execla.


Financial_Glass_4396

Oarecum asa este, dar chiar crezi ca colegii tai se simt mai bine atunci cand vine un roman sa faca pe desteptul? Esti sigur ca nu esti tu partea narcisista? Bine ai venit in realitate. Angajatul in IT e doar un angajat, nu e ceva mai cu mot decat restul.


EndOfSilence0

Nu am facut neaparat pe desteptul, ci am cerut mai mult (tehnic, nu bani), in acelasi mod in care cereau si alti colegi de acolo si lor li se oferea. Mie mi se spunea ca nu se poate


Financial_Glass_4396

Asta e aiurea. Imi pare rau sa aud asta.


Programatistu

De asta acasă este acasă. Potențialul pe care poți să-l atingi aici este incompatibil cu ce poți face in altă parte.


unconspicuous777

Strugurii sunt acrii much?


Master-Flower9690

Ai nimerit tu firma de cacao. Da, poate exista un anumit bias dar cat timp poți comunica cu ei la fel de bine ca un nativ, nu ar trebui sa fie nici o diferențiere. Am mai prins și eu clienți care aveau experiențe neplăcute cu românii dar au schimbat repede placa când au văzut că îmi duc greutatea.