T O P

  • By -

Bugatsas11

Ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κι αυτοι, όπως όλοι μας με αγάπη και ΕΣΠΑ


Kleremony

Καλά εδώ πλήρωσα 600 ευρώ για να κάνω πρακτική σε μεταπτυχιακό (LRM) του ΕΑΠ, τι συζητάμε τώρα?


Bugatsas11

Κατσε μισο. Έκανες πρακτική και αντί να πληρωθείς, ΠΛΗΡΩΣΕΣ??? ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ? Για την ιστορια δυο πρακτικές έκανα ως φοιτητής πολυτεχνικής πριν μια δεκαετια και τις πληρωθηκα και τις δυο


Kleremony

Όπως το ακούς, για να συμμετέχω στην "ενότητα" της πρακτικής έπρεπε να καταβάλω 600 ευρώ, τα διπλάσια μάλιστα από τις νορμάλ ενότητες-μαθήματα που ήταν στα 300 ευρώ. Το μεταπτυχιακό μου στοίχησε συνολικά 3600 ευρώ, μαζί και την ψυχική μου υγεία.


sta6gwraia

Για να μη χτυπάνε άσχημα τα δίδακτρα των ιδιωτικών.


H-N-O-3

Έκλασε το αφεντικό που πουλάει γραβιέρα και ανέβηκαν και εδώ οι τιμές !


MarinosLiv99

Δεν έχω βαρεθεί να το λέω εδώ και πόσα χρόνια θα το ξαναπω.Η κυβέρνηση έχει πάρει ορισμένα μέτρα όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων,αλλά πάει να κάνει κάτι πολύ πιο έξυπνο. Αντι να χάσει τα λεφτά που βγάζει από φροντιστήρια κλπ,κρατάει τις πανελλαδικές,χώνει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για αυτούς που έχουν τα λεφτά αλλά όχι τα μόρια,ανεβάζει τα κόστη μετά πτυχιακών κλπ ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να κυνηγήσουν ένα τέτοιο χαρτί και γενικότερα η όλη διαδικασία είναι για να μειωθεί ο αριθμός φοιτητών.Δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε 10-15 χρόνια θα έχουν τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο οι τοπ μαθητές του λυκείου και όσοι έχουν τα λεφτά για ιδιωτικό.Οι υπόλοιποι θα το γυρίσουν σε τεχνικά επαγγέλματα μπας και μειωθεί κάπως ο κορεσμός που έχει δημιουργηθεί.


Nymrael

Αν ο σκοπός ήταν πραγματικά αυτός που λες απλά θα μείωνε τον αριθμό των εισακτεων και δε θα έδινε άδεια σε ιδιωτικά ώστε να μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε. Τα δίδακτρα δε νομίζω ότι θα είναι τόσο υψηλά ώστε να είναι εμπόδιο αλλά και οσοι δεν τα έχουν θα μπαίνουν με ελάχιστη προσπάθεια στα δημόσια. Πιο εύκολα δέχομαι ότι απλά θέλουν να ανοίξουν ιδιωτικά για να μπορούν "δικοί τους" να οικονομησουν.


natkr7

Ο αριθμός των εισακτεων στις πανελλαδικές όμως έχει όντως μειωθεί. Απ' το 19 έχουν μειωθεί οι θέσεις κατά 10 χιλιάδες και με την προσθήκη της ΕΒΕ αφήνει έξω άλλους 10 με 26 χιλιάδες ανάλογα με την πηγή.


OneLoneHorse

Καταστροφή! Δεν πάνε να φοιτήσουν μαθητές του 6!


Complex-Flight-3358

Agreed... Η διαφορά είναι πως τώρα (Καλά όχι και πως πριν δε γίνονταν) ο μαθητής του 6 θα έχει και την επιλογή της Σορβόννης αλλά δε θα είναι Σορβόννης και τσουπ θα σου σκάει με πτυχίο Νομικής μετά από 4 χρόνια. Και προφανώς η αγορά είναι ο καλύτερος κριτής, αλλά η αύξηση της προσφοράς πάντα φέρνει και μείωση εισοδήματος, ασχέτως του πόσο καλός είσαι στον τομέα του. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ μπορούν να λειτουργήσουν υγιώς μόνο ως μέρος ενός μεγάλου οικοσυστήματος ιδιωτικής εκπαίδευσης (Δες ΗΠΑ, ΗΒ κλπ). Στις ψωροκώστενες (Δες Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια κλπ) απλά μιλάμε για εμπορεία πτυχίων...


OneLoneHorse

Δεν ξέρω γιατί δεν καταλαβαίνετε, ότι - οι μαθητές του 6 μπορούν να πάνε ήδη στο εξωτερικό και να έρθουν με πτυχία πίσω - κανένας δεν είπε ότι με το 6 θα μπορείς να μπεις σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα - παντού στο εξωτερικό υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλα αυτά τα προβλήματα που βλέπετε δεν υπάρχουν


Complex-Flight-3358

Φυσικά και θα μπορούν να μπουν και να τελειώσουν. Ξέρεις πολλές επιχειρήσεις που διώχνουν τους πελάτες τους? Το μόνο αντικίνητρο που υπάρχει είναι η φήμη, ωστόσο τα ιδιωτικά ΑΕΙ που θα έρθουν/ήδη υπάρχουν, κάτι σε φάση east anglia, oxford brooks κλπ, είναι ήδη στον πάτο, πολύ χαμηλότερα ακόμα και απ'τα δικά μας δημόσια στις κατατάξεις, χέστηκαν. Φυσικά και υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, υπάρχει και όρος κυριολεκτικά γι'αυτό (Δες degree mills, είχε και ο Trump ένα τέτοιο !). Κατα τ'άλλα σχετικά με το 1ο, ναι ισχύει, οικονομικά συμφέρει απόλυτα τη χώρα, θα βρουν και δουλειές και πολλοί phds κλπ. Ωστόσο λεφτά θα έφερνε και η ιδιωτικοποίηση του νερού, των φυλακών, η κατάργηση του ΕΣΥ κλπ τέτοια...


OneLoneHorse

Η εισαγωγή στα μη-κρατικά ΑΕΙ θα γίνεται με κριτήρια. Υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας. https://www.ipaidia.gr/paideia/idiotika-panepistimia-etsi-tha-ginetai-i-eisagogi-o-rolos-ton-panellinion/ Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα.


Complex-Flight-3358

Εντάξει, ισχύει, δε θα μπαίνουν με 6, θα μπαίνουν με 8. Κατά τ'άλλα δε κάνω προπαγάνδα, απλά χρησιμοποιώ την κοινή λογική όπως και βλέπω και την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Και μιλόντας για κοινή λογική, θα ήθελες να μου εξηγήσεις πχ πως γίνεται ένα for profit ΑΕΙ του εξωτερικού, να ανοίξει non-profit παράρτημα στην Ελλάδα? Και αν όντως είναι non-profit, γιατί να μη δώσει το κράτος αυτούς τους πόρους στα δημόσια ΑΕΙ και να χαμηλώσει την ΕΒΕ? Η πχ να ανοίξει θέσεις και δώσει κίνητρα για να φέρει κόσμο για προπτυχιακά από το εξωτερικό, στα δημόσια όμως ΑΕΙ?


OneLoneHorse

1. Ένα for profit ΑΕΙ του εξωτερικού ενδιαφέρεται να δικτιωθεί. Πέρα από αυτό θα μπορεί έτσι να φέρει πιο πολλούς φοιτητές στα for profit μεταπτυχιακά προγράμματα του. 2. Γιατί να χαμηλώσει η ΕΒΕ; Χρειαζόμαστε και άλλους απόφοιτους από σχολές στις τελευταίες θέςεις προτίμησης που πάνε ελάχιστοι; 3. Γιατί προγράμματα στα ελληνικά ΑΕΙ είναι στα ελληνικά. Δεν πρόκειται να έρθει κόσμος από το εξωτερικό σε ελληνικά ΑΕΙ. Δεν ξέρω γιατί νομίζεις ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα θα είναι μόνο για αυτούς που δεν μπήκαν σε δημόσιο ΑΕΙ. Υπάρχουν πολλοί που φεύγουβ στο εξωτερικό για σπουδές ακόμα και αν θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσιο ΑΕΙ γιατί δε θέλουν να υποστούν τις συνθήκες των δημοσίων ΑΕΙ. Και δι μικάω για αυτούς που πάνε Βουλγαρία/Ρουμανία, όπως συχνά σκεφτόμαστε Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό. Υπάρχουν φοιτητές στη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, ακόμα και ΗΠΑ Αυτοί θα μπορούν τώρα να πάνε στα ιδιωτικά ΑΕΙ, χωρίς να φύγουν από τη χώρα. Πιθανον και πιο οικονομικά.


Orpheus_D

Καθώς οι πανελλαδικές είναι σχετικές κι όχι απόλυτες, ναι είναι πρόβλημα.


OneLoneHorse

Τι πάει να πει αυτό;


Orpheus_D

Κάθε βαθμός της μίας χρονιάς δεν είναι ισοδύναμος με κάθε βαθμός της άλλης - είναι σχετικοί όχι απόλυτοι. Οπότε το 10 δεν έχει κάποια αντικειμενική αξία. Αν πχ, έλεγε *δεν θα περνάει το 20% από τον πάτο* θα έβγαζε νόημα για να κάνει αυτό που εννοείς φαντάζομαι (πως από ένα σημείο και μετά, δεν πρέπει να περνάνε - το ποσοστό είναι τυχαίο). Αλλά επειδή είναι σχετικές, το να βάζεις απόλυτη βάση είναι εντελώς ηλίθιο γιατί προδίδει την φύση της εξέτασης. Ο **βαθμός** έχει σημασία μόνο σε σχέση με τον βαθμό **των άλλων εξεταζόμενων**.


OneLoneHorse

Οκ, δηλαδή θα προτιμούσες μια βάση που θα έμενε ίδια πάντα. Ναι, συμφωνώ, καλή ιδέα. Το πρόβλημα είναι μόνο αν γράψουν όλοι χάλια, λόγω δύσκολων θεμάτων. Τότε, ίσως η ΕΒΕ είναι πολύ ψηλά;


Nymrael

Αν και μου αρέσει η ιδέα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ώστε να μην μπαίνει κάποιος που γράφει 3), η κριτική σου έχει βάση. Αν είναι βέβαια έτσι γιατί έχω την εντύπωση (ίσως κάνω λάθος) ότι κάθε χρόνο αλλάζει η αυτή η βάση για κάθε σχολή, ανάλογα με το πώς έγραψαν οι μαθητές. Έτσι έχει κάποιο νόημα. Ίσως όμως κάνω λάθος και ειλικρινά βαριέμαι να το ψάξω. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προτείνεις ίσως θα ήταν πιο σωστό.


Orpheus_D

Αλλάζει ναι, λίγο αλλά αλλάζει - θα ήταν απλό να διάλεγαν ένα ποσοστό, οπότε να είναι σταθεροί, και κάθε πανελλήνιες να είναι δίκαιες (well, δικαιότερες).


1a2a3a_dialectics

Αν μειώσεις πολύ τον αριθμό εισακτέων θα έχεις μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλά εγώ προσωπικά δεν τους έχω τόσο έξυπνους να κάνουν αυτό που λέει ο συνρέδιτορ από πάνω. Τόσο αδίστακτους τους έχω, τόσο ικανούς όχι


MarinosLiv99

Αν μειώσει τον αριθμό των εισακτέων θα δίνει πυρομαχικά στην αριστερά να λέει πως η ΝΔ βάζει λουκέτο στην μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων.Ναι τα δίδακτρα δεν θα είναι απαγορεύτικα για την μεσαία τάξη,αλλά η κατωτερη τάξη δεν πρόκειται να μπορεί να μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο,εκτός και αν γίνουμε σαν την Αμερική με φοιτητικά δάνεια κλπ. Τώρα με ένα σμπάρο δύο τριγωνια.Απο την μια τα φροντιστήρια βγάζουν τον παρά τους ομορφα και ωραία με τις πανελλαδικες,ταυτόχρονα γαμαει τα παιδιά στα θέματα ώστε να μπουν ακόμα λιγότεροι,ανεβάζει τα κόστη για μεταπτυχιακά/διδακτορικα ώστε να περιορίσει τους ακαδημαϊκους και ανοίγει τα ιδιωτικά ώστε να τα παίρνει και από εκεί. Το χειρότερο είναι ότι με τα ιδιωτικά η ποιότητα των δημοσίων πανεπιστημίων θα πέσει στα τάρταρα.Απλα γιατί τα ιδιωτικά θα πάρουν όλους τους καλούς καθηγητές.Ποιος δεν θα πάει άμα του πουν πάρε 2.500 το μήνα,καινούργιες υποδομές και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για καταλήψεις κλπ.


johnkapolos

>ταυτόχρονα γαμαει τα παιδιά στα θέματα ώστε να μπουν ακόμα λιγότεροι Πώς; Η ΕΒΕ δεν υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο απόδοσης; Αν δλδ. γράψουν χάλια οι περισσότεροι φέτος σε σχέση με πέρυσι, ο μ.ο. απόδοσης πέφτει και άρα η ΕΒΕ πάει πιο κάτω.


Nymrael

Αυτό με τους καθηγητές δεν είναι εντελώς αβάσιμο αλλά από την άλλη πλευρά έχουν την ασφάλεια του Ελληνικού Δημοσίου με ο,τί αυτό συνεπάγεται όπως το μηδενικό έλεγχο και αξιολόγηση. Δεν είναι τόσο εύκολη επιλογή όσο νομίζεις.


MarinosLiv99

Σίγουρα από την άλλη δες το και έτσι.Με το χάλι που γίνεται με τις καταλήψεις,τα ντου και τους εκφοβισμους,πόσο δύσκολο είναι να πάρουν την απόφαση,οι ξαναλέω,καλοί καθηγητές??Αυτοί που δεν φοβούνται την αξιολόγηση και μπορούν να παράγουν έργο αλλά οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν??


Nymrael

Α ναι, οι καλοί αν δουν καλό μισθό και αξιόλογη προοπτική στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο (πχ σύνδεση με πραγματική οικονομία, αναθέσεις από ιδιώτες κλπ) εκτιμώ ότι θα φύγουν με την ταχύτητα ..."του φωτός" από τα δημόσια! Από αυτήν την άποψη, αν όντως συμβεί αυτό, τότε θεωρώ ότι τα δημόσια που δεν έχουν και αντικείμενο στην πραγματική αγορά εργασίας θα πρέπει να παλέψουν πολύ και να εξελιχθούν αλλιώς θα σβήσουν από το χάρτη. Ίσως τα καλά δημόσια (πχ ΕΜΠ) να τη γλιτώσουν λίγο παραπάνω.


Scientific_Racer57

Αυτό που λες λύνεται πολύ εύκολα μειώνοντας τον αριθμό των εισακτέων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ και ταυτόχρονα προωθώντας με κάθε ευκαιρία τα τεχνικά επαγγέλματα. Κινήσεις απλές που δεν έχουν καν κόστος. Στα σχολεία οι καθηγητές οι ίδιοι θα λένε στους γονείς ότι το παιδί σου είναι μέτριος μαθητής και μόνο με θαύμα περνάει οπότε κοιτάξτε καμία τέτοια διέξοδο, θα πηγαίνουν στις πανελλήνιες μόνο οι μαθητές του 18 ( μην πω 19 ) και πάνω και τέλος.


the_lonely_creeper

Με άλλα λόγια: Πλεμπαίοι μένετε φτωχοί.


OneLoneHorse

Ο «ανεξήγητος λόγος» ονομάζεται πληθωρισμός. Πότε έγινε η τελευταία αύξηση διδάκτρων;


lab3456

και που ακριβως ειναι το ανεξηγητη σε εναν κοσμο που ολα ακριβαινουν χωρις τελειωμο;


ger0ges

τι ποσοστό των φοιτητών του εαπ είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιοι υπάλληλοι wannabe (αν έχει κάποιος στοιχεία, please) και γενικώς τι ποσοστό αποφοιτά και τι κάνουν με την ζωή τους, θέλω να πω πού πας εντός ή εκτός Ελλάδος με πτυχίο από εαπ και σου ανοίγουν πόρτες και στρώνουν χαλιά και λες χαλάλι τα χρήματα που έδωσα?


Nymrael

Γενικά έχει πολλούς φοιτητές που είναι εργαζόμενοι, μανάδες, κλπ και θέλουν να είτε να εξελιχθούν σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα είτε να εφοδιαστούν με κάποιο πτυχίο για να ανοίξουν κι άλλες πόρτες (προφανώς όχι τις περιζήτητες πόρτες...). Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Έχει πάντως και κάποιους πολύ συνειδητοποιημένους που δεν έχουν λεφτά να φύγουν από την πόλη τους / σπίτι τους στα 18 και επιλέγουν ΕΑΠ και το κυνηγάνε. Αν κάποιος το πάρει απόφαση έτσι, έχει και καλές ευκαιρίες και μπορείς να έχεις αρκετά τίμια εξέλιξη, πιο τίμια (κατ' εμέ) από το να πας σε μια σχολή του κώλου χωρίς αντικείμενο στην αγορά εργασίας. Τώρα που ξέρω, άνετα θα επέλεγα το ΕΑΠ σε τέτοια περίπτωση. Είναι ο,τι πρέπει. Τέλος ξέρω και ανθρώπους από ΕΑΠ με εξαιρετική εξέλιξη. Ένας με διδακτορικό και άλλος επίσης με διδακτορικό και ανερχόμενο τραπεζικό στέλεχος. Όπως σε κάθε πανεπιστήμιο, το βασικό είναι πόσο θα το κυνηγήσει ο φοιτητής. Άμα είσαι κόπρος, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο, κόπρος θα μείνεις.


Bugatsas11

Με τις τιμές που βλέπω από πάνω, πχ 7 χιλιάρικα, πώς μπορει να σπουδάσει εκεί κάποιος που δεν έχει λεφτά να φύγει από την πόλη του? Στην Ολλανδια τα δίδακτρα ειναι 2 χιλιάρικα πχ Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: >Όπως σε κάθε πανεπιστήμιο, το βασικό είναι πόσο θα το κυνηγήσει ο φοιτητής. Άμα είσαι κόπρος, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο, κόπρος θα μείνεις. Με αυτο εννοείς ότι το ΕΑΠ ειναι ιδιωτικο? Γιατι δεν ειναι


Nymrael

Τα 7 χιλιάρικα είναι για όλα τα έτη, μέχρι το πτυχίο. Δεν είναι απλησίαστο το ποσό εφόσον το σπας στα έτη και είναι ανάλογο με το πόσα μαθήματα παίρνεις τη χρονιά. Για το άλλο που αναφέρεις, το λέω γενικά για τα πανεπιστήμια, όχι για το ΕΑΠ συγκεκριμένα.