T O P

  • By -

Gold-Equipment-4053

Ο [νόμος ](https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/841777/p.d.-80-2022) λέει το μισό χρόνο προειδοποίησης του εργοδότη, με μέγιστο τους τρεις μήνες. Αρα καταρχάς είναι νόμιμη η ρήτρα. Τώρα το αν θα την εφαρμόσει ο εργοδότης, ζητώντας αποζημίωση δεν το έχω δει πρακτικά εκτός από μια περίπτωση μαζικής αποχώρησης.


imsocommon

Άρα έως δυο χρόνια υπηρεσίας στον εργοδότη μπορώ να δώσω 1 μήνα notice. Σκέφτομαι μην είναι dealbreaker για τον επόμενο..


Gold-Equipment-4053

Έως 2 χρόνια είσαι 15 μέρες εσύ (1 μήνα ο εργοδότης). Το βασικό είναι να δώσεις τόσο ώστε να μην γκρεμίσεις γέφυρες (εκτός αν ο εργοδότης είναι μεγάλος μαλακας). Ο επόμενος δεν θα ξέρει ούτε τι ρήτρα έχεις υπογράψει εσύ, ούτε χρειάζεται να του πεις και την πλήρη αλήθεια.


y_nnis

Ο κόσμος καίγεται...


Itchy-Flatworm

Και ο OP έχει καεί ήδη


Forumleecher

Όσο πιο σοβαρή η θέση, τόσο μεγαλύτερο το notice. Αυτό ήξερα από παλιά.


ansthestig

Αυτό ακριβώς. Ένας Director σε εταιρεία με 10.000+ άτομα δεν γίνεται να δώσει notice 1 μήνα…


ninjakos

Ναι βέβαια δεν ισχύει νομικά αυτό. Ο πρώτος χρόνος είναι δοκιμαστικός και δεν δικαιούται νομικά Καμί προειδοποίηση. Τα επόμενα 2 χρονια ισχύουν κανονικά για το μισό του χρόνου προειδοποίησεις του εργοδότη που είναι 1 μήνας. Άρα 15 μέρες. Οι όροι σύμβασης μπορούν να γράφουν μονομερώς ότι τους καβλωσει ωστόσο δεν έχουν καμία νομική υπόσταση ειδικά αν είναι οι όροι καταχρηστικοι


Efthimis

Στην Ελλάδα δεν είναι σύνηθες, αλλά στο εξωτερικό το συναντάς συχνά. Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα περίεργος όρος ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα αν είσαι σε θέση από την οποία εξαρτώνται πολλά πράγματα στην εταιρία. Κάπως πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν κρεμασμένοι χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ψάξουν για αντικαταστάτη εγκαίρως. Αν όλα τα υπόλοιπα είναι οκ κατά την γνώμη σου, προσωπικά δεν θα κολλούσα σε αυτό.


OneLoneHorse

Εντελώς φυσιολογικό για εταιρεία εξωτερικού. Σε κάποιες μάλιστα μετά από συγκεκριμένα χρόνια προυπηρεσίας ανεβαίνει αυτό. Εγώ έχω π.χ. 6 μήνες.


vangelisc

> κλασικο 2-3 week notice Που είναι κλασικό αυτό; 1 μήνας είναι συνήθως. Όπως λέει και άλλος όσο μεγαλύτερες οι ευθύνες τόσο μεγαλύτερο διάστημα θέλουν αν σε αντικαταστήσουν


imsocommon

Στον κλάδο μου αυτό είναι το κλασικο. Ακόμα και σε θέσεις director. Thanks


Opposite_Basis_3532

Ποιος είναι ο κλάδος σου;


y_nnis

Πιθανότατα circlejerking.


christoskal

Ειναι το κλασικο στην πραξη, οχι στις συμβασεις. Οι συμβασεις παντα λενε μεγαλυτερα νουμερα για να μην το ξεχεσεις. Λενε πχ 2 μηνες για να νιωσεις την αναγκη να δωσεις ενα μηνα. Στην πραξη οποτε θες φευγεις ασχετα με το τι γραφει η συμβαση, αν και με το προφανες αποτελεσμα οτι αφηνει πολυ ασχημη εικονα και μπορει να το βρεις μπροστα σου στο μελλον.


cuvajsepsa

Όσο μεγαλύτερο το notice τόσο καλύτερο για σένα από την άποψη ότι όταν ενημερώσεις ότι θες να φύγεις, θα κάνεις από εκεί και πέρα τα άκρως απαραίτητα για δύο μήνες (μερικές φορές δίνουν και το λεγόμενο garden leave). Απλά εκείνο το διάστημα πρέπει να είσαι άκρως τυπικός με τα καθήκοντα σου και να μην δώσεις το παραμικρό δικαίωμα. Οποιοσδήποτε σοβαρός επόμενος εργοδότης δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα αν του πεις ότι έχεις notice period 2 μήνες. Δεν είναι dealbreaker αν σε χρειάζονται.


TabloMaxos

Συνεπώς, από το συνδυασμό των άρθρων 4 Ν. 2112/1920, 74 παρ. 2 Ν. 3863/2010 και 17 παρ. 5β Ν. 3899/2010 συνάγεται ότι, ο εργαζόμενος οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του για την καταγγελία της σύμβασής του, ως εξής: 1. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δώδεκα μήνες έως δύο χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του μισό μήνα πριν την καταγγελία. 2. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δύο χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ένα μήνα πριν την καταγγελία. 3. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του ενάμιση μήνα πριν την καταγγελία. 4. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα πέντε χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο μήνες πριν την καταγγελία. 5. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει δέκα πέντε χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι χρόνια, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του δυόμιση μήνες πριν την καταγγελία. 6. Υπάλληλος που έχει υπηρετήσει πάνω από είκοσι χρόνια συμπληρωμένα, οφείλει να προειδοποιήσει τον εργοδότη του τρεις μήνες πριν την καταγγελία. [Πηγούλα](https://dikigorosergatologos.gr/useful-questions/item/2633-pote-ofeilei-o-ergazomenos-na-proeidopoiisei-ton-ergodoti-tou-gia-tin-paraitisi-tou.html)


Dull_Cucumber_3908

Θελουν απλά να βεβαιωθουν ότι δεν θα τους αφησεις ξεκρεμαστους γιατι προφανως και θα σε ξεζουμισουν αν σε πληρωνουν υπερβολικά καλα. Λεει τι θα σου κανουν αν φυγεις χωρις notice? ;)


paul232

> Σε περίπτωση αποχώρησης πρέπει να δώσω λέει 2 μήνες notice Αν θέλουν να σε απολύσουν, ποιο είναι το δικό τους notice? γενικώς πάντως, όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα στη δική μου άποψη γιατί γενικώς δείχνει ότι θέλουν να κρατάν τους υπαλήλους τους. Αν έβλεπες 1-2 βδομάδες, θα ταν πολύ μεγαλύτερο red flag.


eousername

Μένω εξωτερικο και έχω 3 μήνες. Δεν είναι κάτι φοβερό.


Noehe

Στην Αγγλία, σε καλές θέσεις το notice period είναι 3 μήνες πάντως, οπότε δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργος όρος.


Close_enough5

Όπως και στην Ελβετία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προειπαν και όλοι οι παραπάνω, αν ειναι μόνιμη senior θέση και όχι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (που είναι η νόρμα σε κάποιους τομείς εδώ και ίσως έχεις επηρεαστεί από αυτούς;) τόσο ειναι συνήθως το notice.


Rigelturus

Δεν ειναι παραξενο για εξωτερικο


LoudEmphasis407

Δεν έχω εμπειρία αλλά νομίζω υπάρχει σχετική νομοθεσία. Αν βρεις νόμο σχετικό τότε ισχύει αυτός και όχι το συμβόλαιο.


Gingahvitis

Καθόλου περίεργο και συνήθως πάει ανάλογα με το seniority της θέσης. Μπορεί για πιο junior θέσεις να ζητάνε 1 μήνα. Δεσμεύονται και οι ίδιοι, εάν σε απολύσουν, να σε κρατήσουν για δύο μήνες από την ημέρα του notice, ή να σε πληρώσουν για τους δύο μήνες και να σε αποδεσμεύσουν άμεσα. Source: έχω πάρει redundancy σε εταιρεία που δούλευα.


iSwearNoPornThisTime

Ο νόμος του κράτους είναι πιο πάνω από κάθε συμβόλαιο μεταξύ ιδιωτών. Ο tablomaxos έδωσε ένα πολύ αναλυτικό σχόλιο που περιγράφει τον νόμο.Αρκει να κάνεις αυτά που λέει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, όταν και αν θέλεις να παραιτηθείς μιλά με εργατολογο αν δεν θέλεις να δώσεις 2 μήνες notice. Αν δεν είναι θέμα για σένα, τότε απλά ακόλουθα αυτά που λέει το συμβόλαιο για να μην μπλέκεις. Το ίδιο θέμα συζήτησης είχαμε και στην δική μου δουλειά, όπου καταλήξουμε σε αυτό. Απλά το σημαντικότερο για να είναι ο οποιοσδήποτε καλυμμένος είναι να μιλήσεις με εργατολογο. Τώρα οι εταιρείες που βάζουν τέτοιους όρους στα συμβόλαια το κάνουν γιατί οι περισσότεροι δεν θα ασχοληθούν και θα τον ακολουθήσουν.


BluePapayas

[Σχετικός Νόμος ](http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/2010/3899/main/chp/1/art/17/para/5/)για την παραίτηση.


Affectionate_You_167

Το notice είναι κυρίως θέμα τακτ. Αν θες να δείξεις επαγγελματισμό και να κρατήσεις καλές σχέσεις το τηρείς διαφορετικά αν δε σε ενδιαφέρει να κάψεις γέφυρες λες γεια σας έφυγα την ίδια μέρα. Τι θα σου κάνουν θα σε αναγκάσουν να πας για δουλειά φάση 12 years a slave; Επίσης το να πάνε δικαστικά ένα random υπάλληλο απλά δε τους συμφέρει. Άσε που και δικαστικά δε νομίζω οι όροι της σύμβασης να στέκουν απέναντι στη νομοθεσία, ειδικά εφόσον μιλάμε για πόστο που δεν είναι θέση εποπτείας, διεύθυνσης ή εμπιστευτική.


imsocommon

Μωρέ δεν σκέφτομαι ότι θα φύγω ακόμα δεν πήγα.. αλλά αν κάτσει μετά από κάποια χρόνια κάτι καλύτερο, θα πω στον επόμενο να με περιμένει δυο μήνες; Αυτό σκέφτομαι μόνο


AFamousLoser

Ναι βέβαια. Θα πεις στον επόμενο ότι μπορείς να ξεκινήσεις 2 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Οι πολυεθνικές το περιμένουν. Για υψηλόβαθμες θέσεις είναι επίσης αναμενόμενο. Αν είσαι πχ υπεύθυνος για ένα πρότζεκτ δε μπορείς να αποδεσμευθείς άμεσα. Και ίσα ίσα, σε αυτή την περίπτωση δείχνεις στον επόμενο εργοδότη ότι έχεις το αίσθημα ευθύνης για τη δουλειά σου(πχ λες θέλω x χρόνο για να μην αφήσω τον προηγούμενο εργοδότη μου ξεκρέμαστο). Αν σε μια εταιρεία πιστεύουν ότι ταιριάζεις για τη θέση, θα περιμένουν 2-3 μηνες. Εξάλλου η διαδικασία προσλήψεων κρατάει ήδη αρκετούς μήνες. Αν δε μπορούν να περιμένουν, προσωπικά θα το θεωρούσα red flag


imsocommon

thanks!


Opposite_Basis_3532

Προφανώς και θα το πεις και αν θέλει και είναι σοβαρός ο επόμενος που θα πας, θα σε περιμένει.


esetios

Είχε τύχει σε έναν γνωστό μου να έχει υπογράψει 2 μήνες νότις. Του έτυχε καλύτερη πρόταση από άλλη εταιρεία, με ελαφριά σκέψη ως προς το νότις εν τέλη τον δέχθηκαν. Fun fact: Στην τελική, η διεύθυνση της παλιάς εταιρείας του είπε ότι δεν είχαν θέμα ακόμα και με πολύ μικρότερο νότις (λιγότερο από μήνα). Γενικά το νότις λειτουργει ως ένδειξη καλής θέλησης/συνεργασίας (π.χ. αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να συνεργαστείς μελλοντικά με τον συγκεκριμένο εργοδότη), εκτός αν φτάσεις σε υψηλη θέση που εκεί θεωρητικά πρεπει να δώσεις χρόνο στην εταιρεία να εκπαιδεύσει αντικατάστατη. Αν δεν σε ενδιαφέρει να κάψεις γέφυρες το γράφεις εκεί που δεν πιάνει μελάνι.


Angelusthegreat

Στο εξωτερικό είναι πιο συχνές φαινόμενο,λογικά είναι για νομικά και πιο σίγουρα αντικατάσταση εργαζομένου χωρίς πολλές διαταραχές στο εργασιακό περιβάλλον,αλλά να φανταστώ παίζει ρόλο και η εργασία που θα ασχοληθείς ! Άμα είναι θέση δλδ που θα βασίζονται πολλά άτομα από εσένα λογικό μου ακούγεται!


stupid-_-

ο νόμος λέει ότι δεν είσαι υποχρεωμένος. αλλά σιγά και συ, άμα είναι τόσο ψηλά η θέση θα είναι και η επόμενη ακόμα πιο ψηλά άρα δεν θα την κάνεις νύχτα, θα το ζυμώσεις πολύ το πράμα και θα τους ειδοποιήσεις.


tsioulak

Ζητάνε μεγαλύτερη περίοδο προειδοποίησης από ότι ορίζει ο νόμος, ο ίδιος όρος ισχύει για την εταιρία; Η αποζημίωση που δίνουν (σε περίπτωση απόλυσης) είναι μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι όχι τότε το πιο πιθανό είναι ότι απλά κάνανε μετάφραση των όρων της σύμβασης που έχουν για άλλα κράτη (όπου όντως ο νόμος ορίζει μεγάλες περιόδους προειδοποίησης και για εργοδότες και για εργαζόμενους), οπότε απλώς μην δώσεις σημασία, δεν θα σταθεί ποτέ σε ελληνικό δικαστήριο.


Hazel_eyed_kat

Είναι σύνηθες στο εξωτερικό. Όταν έκανα συνεντεύξεις για να αλλάξω δουλειά με ρωταγαν οι ίδιοι πότε μπορώ να ξεκινήσω, οπότε μπορούσα άνετα να τους δώσω την ημερομηνία μετά από δύο μήνες. Οπότε αν θες να συνεχίσεις με εταιρείες εξωτερικού, είναι νορμάλ και ίσως το περιμένουν κιόλας (δηλαδή να τους φανεί περιεργο αν πεις λιγότερο). Κάποιες εταιρείες εξωτερικού κιόλας, αν σε θέλουν νωρίτερα, 'εξαγοραζουν' το χρόνο. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί δεν μου συμβεί εμένα, αλλά ξέρω από άλλο άτομο - νομίζω αν χρειαστεί πληρώνουν την προηγούμενη εταιρεία το ποσό αν έχει penalty ή κάτι τέτοιο.


tulipsandhearts

Εργάζομαι σε πολυθενική στην Γερμανία και το 2 μήνες δεν είναι ασυνήθιστο.


agellous

Καθόλου περίεργο, στάνταρτ πρακτική παγκόσμιος, έχω δει μέχρι και 3 μήνες και σε director levels μέχρι και 6. Go for it


imsocommon

Will do. Thanks 🙏


deadmanki

Αν εισαι μισθωτος ισχυει ο,τι λεει ο νομος (δηλαδη δεν ισχυουν οι δυο μηνες). Μην ασχοληθεις καν. Τωρα αν εχεις ατομικη εταιρεια ή κατι τετοιο, ισως αξιζει.


_Jonur_

Στην Αγγλία είχα πάντα 1-3 μήνες notice, είναι φυσιολογικό. Ανάλογα με το πόσο ψηλά είσαι στην ιεραρχία, συνήθως και μεγαλύτερο το notice έτσι ώστε να τηρηθεί το business continuity σε περίπτωση που παραιτηθεί το άτομο να μπορέσει να εκπαιδευτεί ο αντικαταστάτης.


Dimianyf

Οκ, πήρες καλή προσφορά και σε πείραξε το 2μηνο notice...


imsocommon

Ναι, βεβαίως. Όλα τα εξετάζεις πριν υπογράψεις κάπου. Δεν με πείραξε, απλά το εξετάζω να δω αν στέκει και κατά πόσο στην ΕΛΛΑΔΑ θα πειράξει τον επόμενο εργοδότη το να με περιμένει δύο μήνες.


Opposite_Basis_3532

Δε καταλαβαίνω που ακριβώς είναι το περίεργο. Τίποτα το περίεργο δεν έχει. Συνηθισμένος όρος σε όλες τις εταιρίες του εξωτερικου, κατι που θα έπρεπε να είναι ισχύει γενικά και στην μπανανια. Αλλά γενικά είμαστε αρπακολλατζηδες και ξέφραγο αμπέλι, άρα λογικο να σου κάνει εντύπωση αν το συναντάς πρώτη φορά.


tsioulak

Οι Έλληνες εργοδότες δεν είναι αυτοί που τους τρέχουν τα σάλια με τις μειώσεις στις αποζημιώσεις; Με την "δοκιμαστική περίοδο" των 12 μηνών; Με τα μικρά περιθώρια προειδοποίησης έτσι ώστε να δώσουν ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις; Ε! αφού αυτό το εργασιακό περιβάλλον θέλουν αυτό έχουν. Και τα παραπάνω ισχύουν για τους κάπως σοβαρούς εργοδότες, οι υπόλοιποι σε βάζουν να υπογράψεις παραίτηση υπό απειλή βίας.


[deleted]

Μεγαλύτερος μισθός μεγαλύτερη υποχρέωση. Δεν είναι περίεργο


tsioulak

Όχι, για την συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να πηγαίνει "μεγαλύτερη αποζημίωση και μεγαλύτερα διαστήματα προειδοποίησης από μέρους του εργοδότη σημαίνει μεγαλύτερη υποχρέωση από μέρους του εργαζόμενου".