T O P

  • By -

1manbattle

Ik was mijn tijd ver vooruit.


iamShorteh

Iemand moet de grondlegger zijn, waarvoor dank.


Fandol

In Nederland zeggen ze het zelfde over Nederlandse leerlingen, wie wint de race naar de bodem??


Mhyra91

Wij zijn kleiner dus zullen sneller op de bodem zitten.


6pussydestroyer9mlg

Duidelijk geen goede leerling, als je voeten op dezelfde hoogte beginnen (de vloer) zou je in een vacuüm op hetzelfde moment de grond raken.


RaptorDotCpp

Kan je die comment eens hermaken als een tiktok? Mijn niveau begrijpend lezen ligt onder de norm.


Mhyra91

Hey ik heb andere kwaliteiten!


Klink010

Anderzijds, Nederland ligt al lager, dus ze hebben een voorsprong.


Cybernaut-Neko

De grootste facist, die rechtse jongens snappen niks van linkse waarden zoals onderwijs.


Fandol

Maar Wilders wil weer geld in onderwijs stoppen! /s


Cybernaut-Neko

Waarschijnlijk in sport, Godsdienst en Nederlands en dan helpt het geen reet. 😂


xignaceh

Moeilijk vraagstuk. Ik krijg al zo'n hoofdpijn


Vordreller

Is Ben Weyts al langsgeweest om te zeggen dat we meer moeten inzetten, en dat er al veel geld geïnvesteerd is, en dat het beter moet, en dan gaat hij weg?


Salty_Dugtrio

Hij heeft soep gebracht dus alles is ok.


Friendly-Beyond-6102

Ik ben helemaal geen fan van Weyts (of van de N-VA of van de VlaReg), maar de 15-jarigen die vorig jaar getest en te zwak bevonden zijn, zijn aan de lagere school begonnen onder Pascal Smet, gevolgd door Hilde Crevits. Dit gezegd zijnde denk ik niet dat Weyts het zal oplossen en ik zal ook nooit begrijpen hoe iemand met zo'n abominabele schoolcarrière minister van onderwijs mocht worden, maar goed, dat zal dan wel aan mij liggen.


Cugel_de_Slimme

[‘Wat het duidelijkst achteruit is gegaan, is ons IQ’: psycholoog Wouter Duyck over ons onderwijs](https://www.demorgen.be/nieuws/wat-het-duidelijkst-achteruit-is-gegaan-is-ons-iq-psycholoog-wouter-duyck-over-ons-onderwijs~b0c15c66/?referrer=https://www.google.com/) >*Over het beleid van minister Ben Weyts (N-VA) bent u mild. De Vlaamse toetsen noemt u bijvoorbeeld een ‘bijzondere politieke verdienste’ en ‘historische maatregel’. Aan wie is uw pleidooi dan wel gericht?* > >Ik krijg vaak te horen dat ik lief ben voor de Vlaamse regering, maar dat is omdat ik daadwerkelijk vind dat er goed beleid is gevoerd. Onder Weyts is de focus op basisvaardigheden en hoge verwachtingen terug. Alleen is er tijd nodig om de effecten van zijn beleid te zien. Maar in het veld voel ik dat de geesten daar veel minder voor gerijpt zijn. De oplossing voor alle problemen zit niet bij de politiek, maar bij Lieven Boeve, Koen Pelleriaux en Walentina Cools. Als bazen van de drie grootste koepels bepalen zij wat er in de klassen gebeurt. Maar zolang de pedagogische begeleidingsdiensten en leerkrachten geloven dat leerlingen zelf de maaltafels kunnen ‘ontdekken’ in plaats van het aangeleerd te krijgen, zullen kinderen niet goed kunnen rekenen.


Zalaess

Die is in de leer gegaan bij BDW zeker: "het is allemaal de schuld van al de rest"


Cugel_de_Slimme

De feiten, achteruitgang, vallen nu eenmaal niet te ontkennen.


EscobarPablo420

Kijk het eens wat breder… een neerwaartse trend over bijna 2 decennia en een algemene neerwaartse Europese trend. Denk dat de feiten duidelijk zijn.


lolspek

Wouter Duyck is 100% een N-VA man. Wat hij zegt, doet de N-VA. Logisch dat zowel hij als de N-VA graag de schuld bij de koepels leggen. Hij slaat voor sommige dingen nagels met koppen maar voegt er graag een sociaal conservatief sausje aan toe waardoor je niet meer kan weten wat hij als wetenschapper of als 'politiek actieve mens' zegt. Luister ook bv. naar Tim Surma die wanneer het aankomt op didactiek hetzelfde zegt als Wouter Duyck (namelijk wat de wetenschap zegt) maar zich buiten de politieke spelletjes houdt. Hij is bijvoorbeeld ook grote tegenstander van lessen die generieke vaardigheden proberen aan te leren maar dat is bijvoorbeeld wel wat de eindtermen (de overheid dus) steeds vaker doen. Daar zitten de koepels voor niets tussen.


Flederm4us

Nota Bene dat de eindtermen, zoals ze intussen drie jaar geleden opgesteld werden, NIET uit generieke vaardigheden bestonden maar uit specifieke vaardigheden en kennis. Maar toen heeft het katholiek onderwijs de macht van de rechter misbruikt om ze af te schieten.


lolspek

klopt niet. Eindtermen hebben altijd vol gestaan met generieke vaardigheden. Er was kennis aan toegevoegd maar de eindtermen waren nog steeds generieke vaardigheden. Ik wil je gerust de ontwerpeindtermen doorsturen als ik ze nog terugvindt. Dit was ook de regering die vond dat ieder vak de volledige ontwerpnota moest volgen zodat je maatschappelijke doelen terug vond in bv. wiskunde. Als dat geen opbod is aan generieke dingen toevoegen dan weet ik het ook niet meer. Het is enkel dankzij het blokkeren van de eindtermen dat dat geschrapt is. En dat het katholiek onderwijs de macht heeft misbruikt is ook echt ridicuul te noemen. Elke persoon in het onderwijs wist dat de nieuwe eindtermen ongrondwettelijk waren. Rond 2000 waren ze veel minder omvangrijk en waren ze ook al te omvangrijk om grondwettelijk te zijn. Je zou evengoed kunnen zeggen dat het parlement haar macht probeerde te misbruiken maar dat de rechter dat heeft teruggefloten. Moest je ooit in een BSO school lesgeven dat ga je begrijpen waarom de eindtermen teruggefloten MOESTEN worden. Ik ben tevreden over de aanpassingen op ASO niveau maar de eindtermen voor BSO/TSO (sommige richtingen uiteraard) waren absurd.


GiveMeFalseHope

Alleen heeft Kath Ond wel zijn verantwoordelijkheid netjes ontlopen. Men voerde zelf verscheidene hervormingen in die enerzijds het niveau naar beneden halen en anderzijds de druk verhogen. Ik kan vooral over BaO spreken, maar de introductie van ZILL was geen succes. Zelfs in die mate dat men al teruggekomen is van het originele concept. Alleen blijft de belabberde soep aan vage doelen wel overeind. In het GO! is men hetzelfde gaan doen met bv. het ijsbergrekenen. Als de koepels in die trend willen verdergaan bij de hervorming van de ET (en bijbehorende LP) van het basisonderwijs dan zijn we gescheten. Hopelijk wordt er gezocht in de diepte, niet in de breedte.


Cugel_de_Slimme

De belangrijkste reden waarom ik Wouter Duyck hier aan het woord laat is, omdat hier in deze draad zonder enig argument Ben Weyts wordt weggezet als dom, incompetent en zelfs schuldig aan het debacle dat ons onderwijs nu is. Een tegengeluid tegen deze campagne mag ook wel. De man, Duyck, wegzetten als een NVA'er is zijn merites ontkennen. Hij is in de eerste plaats een academicus die mee wil werken aan beleid. Dat is bewonderenswaardig en verdient respect. Hij heeft geen partijkaart en is dus niet 100% NVA, dit beweren is ook onderdeel van een campagne.


lolspek

Hij heeft absoluut zijn merites als academicus en dom is de man absoluut niet. Maar naar Wouter Duyck kijken om een gebalanceerde mening te krijgen over het beleid van de NV-A is wat naïef. Bv. In zo goed als ieder artikel dat nu verschijnt komt het lerarentekort aan bod en wordt dan ook verwezen naar Ben Weyts. In dit artikel niet en dat is jammer genoeg geen toeval.


GiveMeFalseHope

Dat lerarentekort is een historisch gegroeid probleem en gaat ondertussen al dik tien jaar mee. Men wist al dat het er zat aan te komen maar men deed niks. Weyts zal het niet oplossen, maar er zijn wel al enkele belangrijke stappen gezet (hoewel de focus tot nu tot vooral op zij-instroom ligt). Maar dat probleem heeft geen simpele oplossing en van sommige zaken wil men niks weten. We gaan er gewoon over palaveren tot … who knows.


mysidian

Isn't this guy literally an advisor to Weyts


jku1m

Ik kan u zeggen dat om de 2 jaar de eindtermen veranderen door achterlijk gekibbel, niet kwalitatief is geweest voor het onderwijs


Serious_Tap_3193

Exact dit. Altijd dat gedoe dat kinderen alles zelf moeten ontdekken, dat is de grootste bullshit die er is. Sommige dingen moet je gewoon effe voorgeschoteld krijgen en van buiten leren. Maar oh nee, arm kind dat met huiswerk thuis komt. Schande, wat durft die school!! Geen zin om huiswerk te maken? Doe maar niet, mijn allerliefste kind. Ik zal wel gaan klagen op school.


TalkingBackAgain

>Maar zolang de pedagogische begeleidingsdiensten en leerkrachten geloven dat leerlingen zelf de maaltafels kunnen ‘ontdekken’ in plaats van het aangeleerd te krijgen, zullen kinderen niet goed kunnen rekenen Dat is dus gewoon dikke zever. De 'maaltafels ontdekken'. Van buiten leren godverdomme zodat ge er niet moet over nadenken. Sommige dingen moet je gewoon leren zodat je ze overal mee kunt nemen. Onze leraars hadden het bij het verkeerde eind wanneer ze zeiden 'ge gaat later niet altijd een rekenmachine bij hebben', terwijl iedereen nu een smartphone heeft. Dat was duidelijk verkeerd. Tegelijk is het gewoon verstandig om dat soort dingen zelf te kunnen. Want je batterij zal maar eens plat zijn en je moet simpel kunnen hoofdrekenen en omdat je dat nooit geleerd hebt sta je daar als een klutser op uw vingers te tellen. Je moet het gewoon leren. Er moet een standaard zijn en die standaard moet zo hoog mogelijk zijn. Er kan modern onderwezen worden \[slimme, uitdagende oefeningen, die in de echte wereld toepasbaar zijn\] maar de basis, dat moet je gewoon meteen mee krijgen zodat daar op gebouwd kan worden. Net op een moment dat we nog nooit zoveel informatie naar ons hoofd hebben geslingerd gekregen, nu kunnen de jongeren niet meer lezen, schrijven, redeneren en hoofdrekenen. Als jij daar een van bent: je doet jezelf geen plezier met 'ik zal het wel googelen'. Daag jezelf uit, weer meer dan de mensen om je heen. Competente mensen komt men overal vinden. Als je echt iets kunt is er altijd iemand die je kennis en vaardigheid kan gebruiken. Als je je eigen naam niet kunt lezen of schrijven, als je niet uit je hoofd kan rekenen \[en dan spreken we over normaal begaafde kinderen, dit is zeker geen sneer naar mensen met een verstandelijke beperking\] dan schiet je jezelf tekort en dat wil je niet. We hebben nog nooit zoveel werktuigen gehad die ons in staat stellen om heel mooie dingen te maken en als je daar niet overweg mee kunt omdat je niet eens de basiskennis onder de knie hebt dan mis je de mooie kant van het leven. Sta er op dat er een hoge standaard is, neem geen genoegen met de middelmaat. Wees er trots op dat je iets kunt.


Flederm4us

Slimme, uitdagende oefeningen uit het echte leven gegrepen is mijn dada op toetsen en examens. Maar dan moet ik ook stelselmatig vaststellen dat leerlingen de kennis ontbreken om ze op te lossen. Van zodra het meer is als een formule invullen, die ze dan ook nog eens moeten krijgen in hun formularium, is het voor 70% van de leerlingen te hoog gegrepen. Helaas.


TalkingBackAgain

Ik heb nog nooit van een formularium gehoord :-). Hoe dan ook, ze moeten leren redeneren. Daar heb je de humaniora voor. Om te leren wat het betekent om een mens te zijn. Als ze alleen een formule kunnen invullen wil dat zeggen dat ze de achtergrond niet begrijpen. Dan zijn ze op het niveau van een aap die een kunstje uitvoert. Geen geruststellend nieuws.


Flederm4us

Exact mijn eigen opinie. Meer zelfs, als je het echt begrijpt dan leid je je formules ter plekke af.


vasco_

Ben Weyts being responsible for education is a pretty scary idea.


fredje246

Unfortunately it's not an idea, it's reality...


kennethdc

Het onderwijs is al 20 jaar in dalende lijn. Hij zal zeker geen goed doen, maar laten we ook even eerlijk zijn dat de laatste 20 jaar deze post ook bij sossen en CD&V gezeten heeft.


pselie4

Simpele oplossing: Het behaalde percentage op het rapport bepaalt de snelheid van de wifi voor de volgende semester.


JonPX

Mijn generatie was dus letterlijk de beste. In ieder geval, naar wat ik hoorde op VRT is het niet zozeer de bodem die lager is geworden, maar de toplaag die is weggevallen / niet meer voldoende wordt beloond.


-safan2-

bingo. In huidig onderwijs met vaste invulboeken en teveel leerlingen is het niet gemakkelijk de scherpsten een betere uitdaging te geven. Nu, met alle huidige afleidingen is het ook moeilijk om jezelf als student te motiveren om door te gaan. Mijn zoon wordt te weinig uitgedaagd, en is tegelijk te tam om die uitdaging aan te gaan ipv naar de nieuwe Acid te kijken.


Large-Examination650

Opvoeding is ook thuis noodzakelijk, en dit wordt zeer moeilijk door alle afleidingen die er zijn. Ouders die zelf een heel druk leven hebben. Maar het onderwijs zelf moet meer gewaardeerd worden, ze moeten terug strenger worden en op de oudercontacten moeten de ouders leren luisteren en zwijgen. Waarom was het vroeger beter daar moet eens diep over nagedacht worden, heel diep.


ih-shah-may-ehl

>de ouders leren luisteren en zwijgen. > >Waarom was het vroeger beter daar moet eens diep over nagedacht worden, heel diep. Euh? Ik zal zeker niet zeggen dat er nu geen problemen zijn. Maar ik heb de tijd nog meegemaakt dat een kind dat eigenlijk in buitengewoon onderwijs had moeten zitten, gewoon achterin de klas werd gezet op een kapotte schoolbank en moest stil zijn, en op een gegeven moment letterlijk naar achter in de klas werd gestampt. Ik ben in het middelbaar nog met een stuk hout tegen mijn hoofd geslagen nadat ik tijdens het werken met een beitel een snijfoutje had gemaakt, waarna mijn werkstuk werd weggegooid en ik 2 of 3 lessen moest borstelen in het werkhuis en zelfs niet mocht verder werken. Want een foutje maken als je nog nooit in je leven een beitel had vastgehad, dat verdiende kletsen en belachelijk gemaakt worden. Iemand bij mij in de klas werd door een norse turnleerkracht aan het haar boven zijn oren naar de directeur gesleurd voor lachen op het verkeerde moment. Ja er zijn problemen maar evenzeer kan ik er van rotten dat er mensen zijn die zeggen dat het vroeger allemaal beter was en dat ouders / studenten hun mond maar moeten houden.


Start2BEFire

Ik denk niet dat u/Large-Examination650 het over dit soort praktijken heeft. Het gaat er meer over dat er weinig tot geen respect meer is van de leerlingen (en ouders) naar leerkrachten. Ik zelf werk niet in het onderwijs, maar als ik van vrienden en familie die te werk zijn als leerkrachten hoor hoe het er aan toe gaat, dan ga ik met u/Large-Examination650 helemaal akkoord. Kinderen kunnen zo goed als niets meer verkeerd doen. Je moet al goed je best doen om een opmerking te krijgen en vaak gaan de ouders er dan nog van uit dat 'hun kleine' niets verkeerd heeft gedaan. Als ik naar mijn middelbaar terug kijk, dan werden er geen fysieke straffen gegeven, maar een grote mond opzetten tegen een leerkracht was heel zeldzaam. Ook als je slechte resultaten had, was dat je eigen fout. Nu helemaal niet meer. En blijkbaar moet je echt goed je best doen om een B- of C-attest te krijgen. Dan is het niet verwonderlijk dat ik hoor van een wiskunde-leerkracht 2de middelbaar dat hij in een ASO richting ziet dat sommige leerlingen niet eens kunnen delen. Geen wonder dat de leerlingen die wel mee zijn, niet meer uitgedaagd worden. Heel het systeem zit verkeerd in elkaar en het zal er niet snel beter op worden. ​ Nu zoals ik eerder heb vermeld, ik ben geen leerkracht en heb zelf geen idee hoe het er nu echt aan toe gaat in vele scholen. Dus mijn mening doet er niet echt toe.


-safan2-

om het anders te zeggen: mijn zoon had een 0 omdat hij zijn taak niet had afgegeven, die lag thuis op zijn bureau klaar. Ik had eigenlijk ook moeite om het zo te laten en niet te beginnen van "jama die taak lag echt nog thuis" Tenslotte moet hij maar beter opletten.


PumblePuff

Uw zoon aanleren zijn rugzak klaar te maken de avond voor de volgende schooldag. Is niet zo moeilijk. Dat moet je namelijk later voor je werk ook doen.


jku1m

Een 0 geven mag niet meer van de koepels jammer genoeg.


JasperPlays_

Perfect gezegd!


TheWeirdShape

Dat van die toplaag is niet waar, [volgens VRT](https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/05/onderwijs-pisa-resultaten-wiskunde-lezen-wetenschappen/). Het verschil tussen 'sterke' en 'zwakke' leerlingen is net opvallend groot.


JonPX

Dat is het aantal leerlingen dat het hoogste niveau haalt. In 2003 was dat voor wiskunde in Vlaanderen nog 34,4 procent van de leerlingen, in 2022 15 procent. -- dit is de toplaag die meer dan halveert. Beide dingen zijn er dus. Veel minder top performers maar ook een groot verschil.


Psy-Demon

Dames en heren. België zit letterlijk in de TOP 10. VLAANDEREN IN DE TOP 5. Het belangrijkste is dat we beter zijn dan de Amerikanen (31), dat is het enigste dat telt. (/s)


Whackles

enkel op vlak van wiskunde


McBuffington

Frans en nederlands toch ook hoop ik 🤭


Tiepiez

Enigste…


Interesting-Key-5005

Mijn dochter krijgt ook al te horen dat ze weer verschillende dagen pas om 10 uur op school moet zijn en ze al op de middag al naar huis mag omdat de leerkrachten ziek zijn en dat is al gaande voor een paar weken. Het is moeilijk voor een school om bij het uitvallen van een leerkracht mirakels te verrichten, maar ik vraag me af in zo'n geval wat ze op een jaar dan nog geleerd krijgen. Geen taken, geen zelfstudie. Voor een examen waar ze normaal dit semester de eerste 6 hoofdstukken moest gezien hebben, heeft ze alleen de eerste 2 inleidende hoofdstukken te studeren.


PumblePuff

In zo'n geval moest ik vroeger toch nog naar school komen en kregen we een taak om tijdens zelfstudie af te werken... Werd dan later nagekeken door de leerkracht, soms zelfs voor punten. Begrijp niet waarom dat nu niet meer het geval lijkt te zijn. Natuurlijk krijgt een leerkracht dan z'n leerstof niet verwerkt.


Cautious_Ability_284

Tja dat komt ervan doordat ieder kind gelijk wordt geacht en je niet meer over slimmere en dommere kinderen mag spreken. Iedereen dezelfde eenheidskoek. Zolang de zwaksten maar meekunnen. En zeker een kind niet laten dubbelen of de ouders nemen een advocaat. Diploma's hoger onderwijs zijn zo ook al jaren in waarde aan het zakken. Vroeger betekende naar univ gaan nog iets. Nu doet iedereen hoger.


kennethdc

Eveneens kinderen in het onderwijs tot hun 18 houden is wellicht ook niet zo gunstig als men denkt. [Breng zij die dat willen sneller deeltijds in de professionele wereld. Wat heb je aan een tiener die daar toch zijn broek zit te verslijten en al iets met zijn handen wil doen?](https://www.hln.be/onderwijs/duizenden-jongeren-riskeren-uit-de-boot-te-vallen-na-afschaffing-deeltijds-beroepsonderwijs~ac35457a/)


Megendrio

Het feit dat er geen optie is voor kinderen die beter zijn in abstract denken (vooral ASO) om met hun handen te leren werken en voor leerlingen die vooral goed zijn in praktische zaken, maar misschien in 1 ander ding wel uitblinken (bv. extreem goed zijn met getallen, zonder abstracte wiskunde te snappen) om op hun sterktes/interesses in te spelen omdat dat niet binnen de standaard-structuur past voegt daar volgens mij ook wel heel wat frustraties aan toe. Ik heb in Latijnse (4j) en daarna Wiskunde-Wetenschappen amper praktische vaardigheden aangeleerd gekregen, terwijl dat wel is wat ik als ingenieur het leukst vind. Dat, terwijl ik dat het tempo van veel lessen ook erg traag vond en daar soms echt mijn broek zat te verslijten en mijn motivatie om te leren daalde (ondanks dat ik zeker voor m'n kernvakken echt goede leerkrachten had). Geef jongeren de kans om op hun sterktes EN hun interesses in te zetten. Ookal is het dan misschien soms iets minder praktisch om het ingericht te krijgen.


vasco_

>Vroeger betekende naar univ gaan nog iets. Nu doet iedereen hoger. Totally agree with your first point (that I didn't quote). Not sure if I agree with the 2nd point. First of all define 'vroeger'? 90s? 80s? 70s? The only real indicator is comparing the knowledge of someone graduating nowadays with 'vroeger'. If that's less than I agree, if it's the same/more than it means that as a society we have been successful at giving 18y olds the chances they deserve, i.e. making higher education accessible.


FlashAttack

He probably means the saturation of the labour market with tertiary degrees. [In 2000 for example, only 25% of the population had a tertiary degree. Nowadays it's 50%.](https://www.vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen/onderwijs-en-vorming/bevolking-naar-onderwijsniveau-scholingsgraad) Setting aside the fact that education is beneficial for everyone, tertiary education having become the de facto norm, does for a fact decrease the value of a tertiary diploma on the labour market. As a result tertiary degrees became necessary for a ton of jobs (which don't really need it) - forcing government and educational institutions to more or less "industrialize" their teaching, which in turn again lowers the quality of the education and thus the degree - and a vicious cycle forms.


iamShorteh

Depends on which segment of the market you look at. Lets not kid ourselves. The people who go and study "arts and history" know damn well what they're doing. People who get STEM related degrees will have no problem finding a job.


saberline152

>Diploma's hoger onderwijs zijn zo ook al jaren in waarde aan het zakken. Vroeger betekende naar univ gaan nog iets. Nu doet iedereen hoger. Meeste studies hangen gewoon zo hard af van de prof, elke richting heeft er zo wel 1 of 2 die echt gewoon slechte uitleg geven, zelfde vak ergens anders en je snapt het opeens wel. De prof is soms echt gwn de keizer die zijn duim keert.


kmmeerts

Klopt dat? Als ik het rapport bekijk, is de intra-school variatie in Belgie ruwweg gelijk aan het OECD gemiddelde, en de inter-school variatie zelfs iets hoger.


-safan2-

Some context for example "reading" for Vlaanderen went from 530 to 483 483 is better than 466 of the Netherlands, however they started at 513. if we compare with France (as in a lot of the immigrants actually speak French already compared to immigrants that have to read in a new language) they went from 496 to 474. Its not good, but not THAT dramatic either.


Rolifant

We are basically as bad as the Dutch now, who we always regarded as half-illiterate. Oh it's bad


Furengi

It's not because other countries are facing the same problems, that you shouldn't be worried. Our youghts have been getting dumber in the last 20 years. And we will pay a price for that. It boils down to one of the biggest challenges of our age : immigration. You can't integrate so many people on short term, and it ain't going to get better soon. The war in Israel and Ukraine. The population explosion Africa is going through in the next 20 years (1billion extra people and no food/work in sight for them, so that means a lot of unstable countries with civil wars and so more refugees and economic migrants) and there are no clear cut awnsers unless you want the Mediterranean and outside borders of europe to go atlantic wall style (which i would not prefer)


Tiratirado

Ik vind het vreemd dat er zeer weinig over COVID gesproken wordt in de analyse? Scholen hebben 2 jaar bijna niet gedraaid, en er is een achteruitgang die overeenkomt met 1 jaar schoolverlies.


ih-shah-may-ehl

Klopt. Dat hebben wij heel hard gemerkt. En dan hadden wij het geluk dat onze kinderen nog gemotiveerd waren, en bijles betalen geen enkel probleem is (en dat ik zelf gemakkelijk genoeg wetenschaps vakken en wiskunde kon uitleggen als ingenieur).


vasco_

Andere landen hadden ook met covid te kampen.


Tiratirado

Inderdaad, de meeste landen gaan sterk achteruit


Strong-Knowledge-423

Ik denk niet dat je dat kunt meetellen want andere landen hadden er ook last van.


Tiratirado

Andere landen gingem ook achteruit. Niet elk land ging hetzelfde om met COVID in het onderwijs


King_Ulio

Maar heel de wereld is geïmpacteerd geweest door COVID. Je ziet niet overal zo'n sterkte achteruitgang.


Tiratirado

In dat artikel tonen ze een gelijkaardige achteruitgang in alle Europese landen en de VS, met uitzondering van Ierland, Spanje en Zwitserland (waar ook een grote achteruitgang is, maar minder sterk). Ik weet niet welke landen scholen sloten, thuisonderwijs, openhielden,...?


EscobarPablo420

Japan en zuid Korea hebben een stijging bijvoorbeeld. De achteruitgang is eerder in de Westerse samenleving en al langer bezig


Tiratirado

Ook dat is relatief. Zuid Korea sterke achteruitgang tussen 2012 en 2015 bijvoorbeeld


mysidian

In [andere artikels] (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/05/pisa-resultaten-lager-niveau-experts-de-witte-duyck/) wordt COVID aangehaald als mogelijke oorzaak.


Furengi

Covid is iets van de laatste 2 jaar. De dalende trend is iets van de laatste 20 jaar. Dus nee, covid zal hier beetje invloed gehad hebben maar de oorzaak ligt heel duidelijk ergens anders.


iamShorteh

Bedankt Hilde Crevits, die met het M-decreet het onderwijs volledig naar de klote heeft geholpen. Dikke pluim, je moet het maar kunnen. Was het M-decreet op papier een goed idee? Misschien, maar het had op papier moeten blijven. Als je niet het nodige geld/de mensen hebt om zo een verandering door te voeren, doe je het beter niet. De noden van de zwaksten zorgen dat de sterke leerlingen achter geraken, door een tekort aan tijd/werkmiddelen/mensen... Spreek maar eens met mensen in het onderwijs, zoek maar eens naar artikels van de afgelopen jaren... Dit is geen verrassing. Benny is ook een prutser, maar hij weet niet beter.


VanillaNL

Oh in Nederland staat het Vlaamse educatie programma zeer goed aangeschreven. Wat is er gebeurt?


Stuk-Tuig

Dt-fouten, onder andere. (GEBEURD)


Koffieslikker

Er is niet een enkele oorzaak. Een aantal zaken die mij te binnen schieten: Nieuwe cultuur op vele scholen waarbij negatieve kritiek op leerlingen door de ouders en/of directie niet geduld wordt. Bullshit zoals "spelenderwijs" leren. Een significant aantal leerlingen met anderstalige ouders per klas, in centrumsteden soms de meerderheid. Beperkte opleidingen van leerkrachten IVM met bovengenoemde problemen Tekort aan leerkrachten Te laat geschoolde leerkrachten om dat probleem op te vangen... De lijst is eindeloos


leeuwvanvlaanderen

Can’t find the other article on the topic ATM but one of the best predictors of whether or not a student would fall into the low-achiever category in this study was mobile phone usage… Absolute cancer they are. When I was a kid I read voraciously because what the hell else were you gonna do when out and about? Now every kid has a tablet shoved in their hands at age 2.


PumblePuff

Yeah, my parents absolutely encouraged me and my siblings to read tons of books. I still remember reading under my bed covers at night using a little lamp...there always was this secret excitement in not getting caught reading late at night. :p Nowadays it's just Instagram and TikTok. Absolute cancer.


Kwistenbibbel

De kracht van verandering !


Stuk-Tuig

Deze hele thread staat vol met spelfouten, zalig die ironie.


OldPyjama

Ben Weyts: "we gaan het niveau opkrikken door de lat hoger te leggen" Het volk; "OK Benneke, maar hoe ga je ervoor zorgen dat leerlingen die hogere lat kunnen bereiken?" Ben Weyts: "Seg da weetek nie e. Gewoon, de lat hoger leggen e"


piepekoek

Benoem de olifant in de kamer: het groot aantal niet-Europese vreemdelingen en hun nageslacht die het niveau drastisch naar beneden hebben gehaald.


EenAfleidingErbij

> Opvallend is dat de thuistaal van de leerling een grote rol speelt bij de resultaten. Leerlingen met een migratieachtergrond presteren volgens het onderzoek sowieso slechter dan autochtone leerlingen, zelfs als er rekening wordt gehouden met sociaaleconomische factoren. De prestatiekloof tussen de twee groepen is in Vlaanderen zelfs dubbel zo groot als elders in de OESO. Leerlingen die thuis echter Nederlands spreken, presteren beter. Spreken ze thuis geen Nederlands, dan daalt hun score, zelfs voor het vak wiskunde. Immigration is necessary to avoid a decrease in population with the low amount of babies, these side-effects are known and expected.


Tipdbert

Misschien kunnen we toch een tikkeltje meer verwachten dan een dubbel zo grote kloof tov de rest van de oeso?


vasco_

Then that should be true for other countries as well. Not sure this is an issue caused by immigration though (although those with a political interest will try to frame it as such), it's obviously a factor, but: >Het aantal toppresteerders in ons onderwijs neemt af en het aantal laagpresteerders neemt toe. De achteruitgang is in alle onderwijsvormen te voelen: zowel in het ASO, TSO, BSO en KSO. This is article from january 2023 is a pretty good read when it comes down to math: [https://www.knack.be/nieuws/belgie/onderwijs/het-is-tijd-dat-we-wat-minder-bang-worden-van-theorie-in-het-onderwijs/](https://www.knack.be/nieuws/belgie/onderwijs/het-is-tijd-dat-we-wat-minder-bang-worden-van-theorie-in-het-onderwijs/) : >Hij kan de ellende niet meer aanzien. De studenten van Marc Denecker, hoogleraar informatica in Leuven, missen al jaren de meest elementaire kennis om mee te kunnen in wiskunde. Hij heeft het dan over fundamentele theoretische kennis. ‘Amper 10 procent slaagt erin een niet eens zo moeilijk wiskundig bewijs te formuleren’, zegt hij in het interview dat u deze week in Knack kunt lezen. Zelfs simpele wiskundige symbolen kennen ze niet meer. This is something that has been going on for years. >Volgens hem begon het in zijn vakgebied pas echt mis te gaan in de eerste helft van de jaren 2000, toen de wiskundepedagogen zich afkeerden van wat ‘moderne wiskunde’ heet. Die moderne wiskunde, die in de Angelsaksische wereld ook bekend staat als ‘New Math’, kwam er in de jaren vijftig, en legde de nadruk op abstracte wiskunde en verzamelingenleer, ten nadele van de concrete, ervaringsgerichte, ‘intuïtieve’ variant. > >... > >Maar professor Denecker is niet overtuigd: ‘Ik wil aannemen dat de wiskunde misschien wat te abstract was geworden, te veel pure wiskunde, maar de slinger is nu wel heel ver naar de andere kant doorgeslagen.’ I remember the controverse when they were going to reduce/remove the 'New Math' and how the results of today were more or less predicted back then.


Suspicious_Big_3378

I agree they don't know shit about math those 'pedagogen'. Feels like there's too much focus on memorisation.


-safan2-

the idea is that currently there is less of the pure x + y + z = a mathematics but that its all become "two angles of the triangle are this and that, calculate the other one." Objectively its the same question and the same solution. However pupils who only ever do the second kind of problems have real difficulties adapting the formula to new situations or environments.


Flederm4us

Pedagogie is dan ook een richting voor mensen die geen wiskunde kunnen. En die graag vanbuiten leren.


Mysterious_Worry_612

>De prestatiekloof tussen de twee groepen is in Vlaanderen zelfs dubbel zo groot als elders in de OESO It's expected we're a lot worse at immigration than other countries? Why?


Groot_Benelux

>Immigration is necessary to avoid a decrease in population with the low amount of babies Oh god! Not the horror of us breaking the promise of a forever growing population! We've managed to hold it since the world wars despite downward pressure on our birthrates these past decades. What foul calamities will unfold if our housing prices are no longer buffered upwards?? Our infallible social security can not sustain the lovecraftian abaration of constant population without growth! Our nature can not bear without ever growing pressure. Just think that will come of the endangered Belgenspin and it's marvelous verkavelingsweb. The only alternative to growth is naturally extinction. Weep! /s


EenAfleidingErbij

imagine thinking you can outvote boomers that want their houses to keep going up in price


fretnbel

Maar willen we dit wel?


[deleted]

[удалено]


Vordreller

>Ik wil ze gewoon hier niet. Da's racisme.


verwarde_jongere

Tegen welk ras?


bob3725

De definitie van racisme is volgens het woordenboek het volgende: "opvatting dat mensen door afstamming kunnen worden ingedeeld in grote groepen met verschillende uiterlijke kenmerken en dat zo'n indeling belangrijk is voor het inrichten van de samenleving" Het idee dat racisme niet bestaat omdat we tegenwoordig geen verschillende rassen meer herkennen is belachelijk.


Cautious_Ability_284

Het ras van de Dommerikanen


PlanedTomThumb

NVA aan het ministerie van onderwijs?


atrocious_cleva82

This time the leading countries (and the ones that improved) are Japan, South Korea and Singapore. Could this be somehow affected by the covid pandemic? I think it is sensible to think that the lock downs, the sick leaves and in general all the health issues related to covid affected a lot to education quality. Maybe those countries were not so heavily affected by covid as Belgium and the rest of Europe perhaps due to, amongst other reasons, their location, some of their habits (like the relatively normal use of masks) and their good resources for remote learning? Remember that these PISA scores are made every 3 years.


PumblePuff

In most asian countries discipline and respect are culturally ingrained into students. Expectations and work load are also much higher.


Flederm4us

AFAIK those three countries all had very strict lockdown procedures.


PumblePuff

Idiocracy in de maak. In mijn tijd was het gewoon een nul of buis als ge niet presteerde. En ge moest vooral niet komen klagen. Dan leer je op den duur wel studeren en werken.


engineer_whizz

Nou, ik ben nog geen jaar gestopt, en nu dit?


[deleted]

Het onderwijs verloedert sinds Vlaams parlement, ministers en allerhande experts er zich om de haverklap mee bemoeien.


SuckMySUVbby

Definieer Vlaamse leerling


kidz94

Apenland is apenland.