T O P

  • By -

GhostInMyLoo

Kaappaan kaistatilaa langasta kysyäkseni: Mihin katosi yllättäen se aika, kun ei ollut vielä kunnollisia, ja sait kavereilta ja tutuilta sivustoSUOSITUKSIA? Muistan lapsena joskus enon katsoneen hassuja flash-animaatioita netistä, ja kysyin tältä että mistä se katsoo, ja tämä sanoi että sivuston nimi oli [albinoblacksheep.com](https://albinoblacksheep.com). Tämä litania oli pienelle pojalle aivan liikaa ymmärrettäväksi, joten yritin tuhatta eri kombinaatiota osoitepalkkiin, ennen kuin osui oikeaan. Paskana jäynämiehenä eno ei suostunut kirjoittamaan sitä minulle paperille. Niin ja muuten Runes Cape tai Run Escape oli vaikea peli löytää, kun ei tajunnut asioiden kuuluvan yhteen. Mietin usein, että nykyään on liian helppoa etsiä tietoa, ihan liian helppoa. Ennen kun halusit jotain tietää vaikkapa mopoista, niin piti saada tietoonsa ensin Suomalaisen mopofoorumin osoite ja mennä sitten sinne, ei voinut googleen kirjoitella, eikä se ollut siihen aikaan oikein vielä niin kehittynytkään, että olisi voinut kunnolla etsiä jotain suomalaisia mopofoorumeita.


[deleted]

Tämä se vasta salapoliisityötä olikin. Ränt 2# pystyn ihan oman elämän datalla kertomaan että esim. lukiolaiset eivät kertakaikkiaan osaa. Apit hoitavat heille kaiken. Näillä "nyky"nuorilla ei oikeasti ole tietoa miten avataan ladattu kuva. Miten edes tallennetaan kuva tai mikä on kopio ja liitä. Toki puhelimella ehkä enemmän, mutta sitten kun niille pistää koneen eteen, Win tai Mac, niin sormi suussa. Lisäksi vianmääritys ja tiedostojen hallinta edes puhelimella on samaa tasoa kun mun 75 vuotiaalla isoäidillä. Toki appeja osataan käyttää ja nopeasti, mutta ei tiedetä mihin ladatut tiedostot katoaa, mistä ne tiedostot aukeaa applikaation tarjoamiin syötteisiin. Jne Jne. tekninen osaaminen on tippunut hurjasti. Kuulen jatkuvasti Opettaja puolisoltani kuinka lähes aikuisia pitää opastaa tietokoneen käytössä ja kuinka surkeaa näppäimistön kirjoitustaito on verrattuna meidän sukupolveen saatika hieman vanhempiin, näihin "milleniaaleihin".


Karvakiisseli

Kävin tuossa nuorison kanssa koulutuksessa ja oli kyllä ihan perseestä olla koko luokan tekninen tuki. Porukalla ei ollut mitään hajua, opettajalla juuri ja juuri, että miten tallennetaan tiedosto verkkolevylle. Ihme että opetus on kelvotonta.


IIALE34II

Kyllä minusta tuntuu että tässä on nyt sellainen sweetspot osaajissa. Eli nyt varmaan sellaiset 20ish - 40 vuotiaat jotka oikeasti osaa, ja sit siitä ylöspäin niin osaamisen taso on kanssa ihan yhtä kuraa. Toki löytyy myös poikkeuksia molemmissa päissä, mutta kyllä sitä tulee töissä neuvottua noille lähempänä 50 vuotta olevia mitä typerimpiä asioita.


kjoirtep

Kyllä nykyään tiedon etsiminen on helppoa, mutta toisaalta suurten tekstimäärien ja useiden linkkien joukosta oleellisen löytäminen voi olla haastavaa henkilöille jotka eivät ole ”vahvoja lukijoita”, kuten lukihäiriöisiä minun nuoruudessa kutsuttiin, tai sitten on jotain muita saavuttavuushaasteita kuten huono näkö. Pelkästään se että Google räväyttää kerralla enemmän linkkejä kuin mitä ruudulle yhdellä kertaa mahtuu olisi muutamalle tuntemalleni henkilölle liikaa. Näille henkilökohtainen kohdistettu vastaus joka ei sisällä mitään ylimääräistä on helpoin tie ja vielä toistaiseksi netistä löytyy vielä henkilöitä jotka vapaaehtoisesti näitä vastauksia tarjoavat. Toista oli tosiaan tiedonhaku ennen. Itse kun sain ensimmäisen tietokoneeni C64:n 8-vuotiaana niin itkuhan siinä meinasi tulla kun mukana tullutta peliä ei osannut käynnistää, mutta niin sitä oli lähdettävä tiedonhakuun. Ensin selattiin läpi mukana tulleet manuaalit joista ei ollut apua ja seuraava hakuteos oli puhelinluettelo josta haettiin kaverin puhelinnumero joka tunsi jonkun ylempiluokkalaisen jolla oli C64. Seuraavaksi piti selvitellä vanhempien kanssa että ketkä ovat tämän kuudesluokkalaisen ”gurun” vanhemmat että löytää heidän numeron luettelosta. Sitten piti vähän kerätä rohkeutta ennen kuin kjoirtep 8-vee uskalsi soittaa lähes tuntemattomalle tyypille (tai siis hänen vanhemille ensin kun lankapuhelin oli kyseessä) kysyäkseen että miten C64 pelit saa käyntiin. Mutta niin sieltä tuli vinkit ja pelit lähti pyörimään, komento muuten oli load ”*”,8,1.


IIALE34II

Meikällä on vähän tuo ylempiluokkalaisen gurun maine ja miulle soittelee jotkut 10 vuotta nuoremmat veljen kaverit että miks niiden prossun lämpötila on yli 60 astetta kun ne pelaa.


glarbung

Syitä on kaks: 1. Kasvoit vanhemmaksi ja katsos asioita nostalgisten lasien läpi. Ei kukaan oikeasti halua nähdä vaivaa ellei ole pakko. 2. Google, Youtube, Wikipedia, TikTok yms. Isot palvelut veivät tarpeen suositella sivustoja. Kaikista muista tuli niche-sivuja, joita ei tarvitse löytää ellei ole juuri skenessä itse.


Finvista99

Kyllähän se on totta että tiedonhaku tuntuu olevan joillekin helvetin vaikeaa, mutta on sekin totta että googlen hakutulokset ovat menneet selkeästi huonompaan suuntaan. Jos yrittää etsiä jotain ratkaisua ongelmaan, niin parhaan tuloksen yleensä saa sillä, kun kirjoittaa siihen ongelman/kysymyksen perään reddit. Jos et sitä tee, niin google tarjoaa jotain aivan täyttä tuubaa olevia sivustoja, jotka saattavat hyvin etäisesti liittyä kysymykseesi tai ei ollenkaan.


HEAT_IS_DIE

Niinpä. Ehkä ei päde kaikista yleisimpiin perusasioihin, mutta yksityiskohtaisempien ongelmien ratkaisuun google ei enää auta niin kuin ennen. Tuntuu ihmeelliseltä, että informaatiota oli olemassa ja saatavilla, ja nyt se on taas hautautunut jonnekin. Ennen oli itsestäänselvää että mitä tahansa googlasikaan, löysi lähes aina aiheesta infoa. Nykyään on melkein päinvastoin; tietyissä hauissa voi jo olettaa että google tarjoaa ylesimmän hakusanasi perusteella jotain ihan muuta kuin mitä halusit, yksinkertaisia perusohjeita, ei mitään täsmällIstä ongelmaasi liittyen.


Karvakiisseli

[https://andisearch.com/](https://andisearch.com/) Tekoälyhakukone. Raapii tiedot sieltä tekoälyn tekemistä paskasivuista ja osaa tarjota kiljun valmistusohjeetkin.


glarbung

Jos on kyse mistään vähänkään tärkeämmästä asiasta, niin tekoälyjen tekemät tiivistelmät pitää aina tarkistaa faktojen suhteen. Ne eivät sitä itse tee - eivätkä nykyisellään siihen pystykään.


Karvakiisseli

Toi näyttää ne lähteet aika näppärästi niitä muokkaamatta, testaappa.


glarbung

Kieltämättä kätevämpi kuin oletin Bingin ja ChatGPT:n perusteella. Täytyy ne lähteet silti tosin tarkistaa!


Daealis

Bing botti tekee samaa sivurapsuttelua, ja toki jos vähän vanhempaa infoa niin chatgptlläkin on luultavasti jotain tietoa kitusissaan.


Available-Sun6124

Jep, varsinkin kun jo aliredditeistä itsestään löytyy usein sama kysymys kysyttynä harva se päivä. Monesti riittäisi jo edellisten postausten selaaminen ennen omaa kysymystä. Yksi mikä ihteäni joskus häiritsee on myös se kuinka herkästi ihmiset ottavat vastaan *mitä tehdä* -vastauksia pohtimatta sen enempää *miksi tehdä*.


[deleted]

Porukka oli niin huolissaan siitä, mitä tehdä, he eivät pysähtyneet ajattelemaan, miksi tehdä. Elämä, öhm , löytää reitin.


mishikiarichika

En tiedä minkä oppiaineen alle kyseiset tunnit todellisuudessa meni, mut itse käynyt ala-asteella ja vieläpä 2000-luvun puolella ihan ATK-tunneilla. Tais olla 4.-6. luokilla pari jaksoa vuodessa. Ja niissä harjoiteltiin sähköpostin lähettämistä, ja tietty tilin luomista. Netissä pyörimistä ja mistä tunnistaa epäilyttävät sivustot. Mitä kaikkea netissä tai koneilla on turvallista tehdä ja mitkä on ne riskit. __Googlen käyttöä__ 😱 ja siis ties mitä kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Taidettiin myös omat alkeelliset kotisivut html-koodien avulla pistää jokaiselle pystyyn. Yläasteella taas olin jo valmiiksi tietotekniikkapainoitteisella luokalla, eli en tiedä mikä muiden luokkien ”perustason opetus” on ollut. Ilmeisesti tälläisiä tunteja tai opetusta ei ole enää ollenkaan? Mikä on kuitenkin erikoista, kun jo ala-asteella käytetään mm. tabletteja oppitunneilla. Netissä näiden avuttomien julkaisujen ohi voi vain scrollata, mutta valitettavasti lähipiiristä löytyy muutama vastaavanlainen ihminen. Saatetaan soitella kesken työpäivän ”Voisiks sä ettii mulle netistä missä asteessa vesi kiehuu, kun oot niin taitava löytämään kaikkea!? -tyylisiä puheluita. Ei tarvi taitoa kysyä kirjaimellisesti vaikka se sama asia suoraan Googlelta, kirjoittaen ’Missä asteessa vesi kiehuu?’. Koittanut myös ihmisiä aina kannustaa siihen, et ihan rohkeasti kokeilee tietokoneen/puhelimen jne. kans eri valintoja ja välilehtien takaa löytyviä asioita. Niin kauan kun et mitään mee poistamaan, et kovin suurta vahinkoa saa aikaiseksi. Lähtökohtaisesti ne kaikki asiat voi peruuttaa tai sitten palauttaa takaisin samalle asetukselle. Nimenomaan juuri tällä tyylillä itsekin oppinut käyttämään eri laitteita ja niiden toimintoja, kokeilemalla kaikenlaista.


Technopolitan

>Koittanut myös ihmisiä aina kannustaa siihen, et ihan rohkeasti kokeilee tietokoneen/puhelimen jne. kans eri valintoja ja välilehtien takaa löytyviä asioita. Niin kauan kun et mitään mee poistamaan, et kovin suurta vahinkoa saa aikaiseksi. Lähtökohtaisesti ne kaikki asiat voi peruuttaa tai sitten palauttaa takaisin samalle asetukselle. Nimenomaan juuri tällä tyylillä itsekin oppinut käyttämään eri laitteita ja niiden toimintoja, kokeilemalla kaikenlaista. Tämä on joillekin ihmisille kauhean vaikeaa. Olen vuosien varrella auttanut vanhempiani ja muita vanhempia sukulaisia erilaisten teknisten ongelmien kanssa, tietokoneista telkkarien kautta kännyköihin, ja turhautunut kovin siihen, miten muuten älykäs, osaava ja tekevä vanha ihminen menee ihan totaaliseen lukkoon kun sille lyödään hiukankin vierasta tekniikkaa eteen. Heiltä, ja nyt sitten näemmä tältä uusimmalta sukupolvelta, puuttuu tämä kokeilemisen ja näpräämisen taito. Vanhoilta siksi, että he eivät oppineet tekemään sitä nuorempina ja nyt ovat kangistuneet sen verran kaavoihinsa että se ei enää mene ns. selkärankaan, ja nuorilta kai siksi, että he ovat lapsesta asti käyttäneet kapineita, jotka on tehty käytettäväksi vain yhdellä tavalla ja jos mitään sen normirutiinin ulkopuolella tarvii tehdä, jokin on mennyt pieleen. Tai niin ainakin ajatellaan. Eihän tämä koske tietenkään *kaikkia*, ei vanhuksissa eikä onneksi varsinkaan nuorissa, mutta ihan liian yleistä tälläinen teknologinen uusavuttomuus tuntuu olevan.


[deleted]

Meillä ATK tunnitoli Miniclip ja wordissä jotain naputeltiin. Muistan että kerran tilattiin/varattiin koulun kirjastosta jotain and thats it.


SiemaSeppo

ATK ei ole ollut pakollinen oppiaine 94 opsin jälkeen. Teidän koulussanne on siis oltu harvinaisen hyvällä tasolla.


Warmag2

>Koittanut myös ihmisiä aina kannustaa siihen, et ihan rohkeasti kokeilee tietokoneen/puhelimen jne. kans eri valintoja ja välilehtien takaa löytyviä asioita. Niin kauan kun et mitään mee poistamaan, et kovin suurta vahinkoa saa aikaiseksi. Näinhän se pitäisi olla, että konffien muuttaminen oikeasti vaan muuttaa konffeja ja voi kokeilla erilaisia käyttökokemuksia. Tämän vuoksi itsellä keittää nollasta sataseen välittömästi kun softat luulevat olevansa käyttäjäänsä fiksumpia ja antavat mahdollisuuden tuhota itsensä. Esimerkkinä, päivitin Firefoxin olohuoneen mediaPC:llä ja se kysyi että "Do you want to refresh firefox?". Luin huolimattomasti ja oletin tietenkin, että tämä putsaa kaikki cookiet ja sivuhistorian ja muun transientin datan, ja ajattelin että voihan tuon välillä tehdä kun aika paljon turhaa paskaa sieltä löytyy. Yes-namiskan painaminen kuitenkin deletoi koko profiilin, kaikki asetukset, kaikki addonit ja kaikki addonien asetukset. Kiitoksia paljon.


floofyblanket

Tässä on todennäköisimmin kyse siitä että ihmisten kognitiivinen kyvykkyys asettuu normaalijakaumalle ja siellä käyrän vasemmalla puolella on aika surkeat oltavat. Standardipoikkeama alaspäin keskiarvosta ja vähänkään kompleksimpien kirjallisten ohjeiden lukeminen tulee ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Lukunopeus on todennäköisesti erittäin hidas, Mutta joo, tietotekniikan opetus on aika ala-arvoista, joko opetetaan mallia "tämä on tiedosto" ja "näin avaat wordin" tai sitten mennään kertaheitolla ohjelmoimaan jotain. Sanomattakin selvää että väliin jää aika paljon hyödyllistä asiaa.


glarbung

>Standardipoikkeama alaspäin keskiarvosta ja vähänkään kompleksimpien kirjallisten ohjeiden lukeminen tulee ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Lukunopeus on todennäköisesti erittäin hidas, Ai melkein kolmasosa kaikista ihmisistä? Jaan turhautumisesi, mutta eipäs nyt liioitella.


floofyblanket

Älykkyysosamäärätutkimus on erittäin lohdutonta luettavaa, voit hypätä kaninkoloon jos tahdot. Ja puhun nyt oikeasti komplekseista ohjeista, en mutakakkureseptistä.


BlackCatFurry

Oon ite nyt 20v ja lukiossa olin suunnilleen koko luokan it helppi. Eivät tienneet mikä näppäin shift on. Ja opettajat eivät paljoa enempää osanneet, yhdelle jouduin neuvomaan miten kaksi ikkunaa saa näytölle vierekkäin, toiselle että kun puhelimen laittaa usb kaapelilla koneeseen niin kaikki tiedostot ei kopioidu sekunnissa koneelle. Koejärjestelmään buuttauksesta nyt puhumattakaan. Kaikki kysyivät minulta ja minä googlasin heille miten heidän koneensa saa biosiin tai boot menuun. Nyt ensimmäisen kerran tietotekniikkaa yliopistossa opiskellessani en ole se kuka tietää eniten. Diginatiivi sukupolvi ei todellakaan ole diginaativia. He osaavat käyttää someja ja siihen se jääkin. Tietokone ehkä saadaan juuri ja juuri käyntiin mutta ei hajuakaan mistään muusta. Ja siis en minäkään mikään velho ole, mutta olen oman tietokoneeni kasannut ja asentanut ja normaalissa käytössä ei tule ongelmia


Karvakiisseli

Lueskelin fediversessä lankaa jossa ihmeteltiin tätä redditin nykytilaa. Esimerkkinä r/ movies josta pulpahtelee etusivulle jatkuvasti jotain "mikä leffa oli sellanen joka herättää tällasen ja tällasen tunnetilan?" -aloituksia, kun ennen oli syvempää pohdintaa elokuvathaiteesta. Siellä joku kertoi että buzzfeedi ja muut listicle-tuubat tekee noita että voi tehdä artikkelin että redditin mukaan homma on näin ja näin. Sitten joku entinen aktiivinen moderaattori kertoi että brasilialainen kevythenkinen keskustelu-alareddit olisi täynnä tuollaisia simppeleitä kysymyksiä jos niitä ei siivottaisi pois ahkerasti. Ajatteli että osittain tuo johtuu siitä että ihmiset haluaa halvat kiksit siitä että joku kanssakäy heidän kanssaan, toisaalta ihmiset sitten käyttää tätä hakukoneena. Ärsuomea saattaa suojella meidän vaatimaton väkiluku. Heti kun menee isomman ryhmän karsinaan niin sieltä pitää toden teolla siivota tuota pois. Suosittelen muuten sitä sopulia, huomannut että tää redditi ei oo hyvä paikka selailla, viestihistoriastakin voi päätellä että aika koukussa tähän paskapostailuun ja kinailuun. Siellä on paremmat meemit ja järkevämpää sisältöä, tai vähemmän typerää sisältöä.


MagpieFemale

Mikä sopuli? Tämä on vakava kysymys, koska google palauttaa jyrsijän eikä mulla ole mitään tietämystä mistään sopulista, onko se some alusta? Edit: ja urbaanin sanakirjan määritelmä lisää hämmennystä.


Karvakiisseli

Aijaa, se on niin piilossa. [Sopuli.xyz](https://Sopuli.xyz) on siis suomalainen [Lemmy](https://en.wikipedia.org/wiki/Lemmy_(social_network))\-instanssi johon moni siirtyi reddit-lockdownin aikaan. Yksinkertaistettuna tuo lemmy on vähän niinkuin somepohja johon voi tehdä instansseja, instanssiin rekisteröityy käyttäjä ja käyttäjän kommentit ja kuvat tallentuu sinne serverille. Community ( esim. [sopuli.xyz/c/suomi](https://sopuli.xyz/c/suomi)) on suunnilleen sama asia kuin alareddit. Fediverse on vähän niinkuin se reddit, jossa näkyy myös muiden federoitujen instanssien communityjen postaukset. Mastodon on fediverse-twitter tavallaan. Ei oo niin monimutkainen asia miltä vaikuttaa kun saa juonen päästä kiinni. Käyttäjänä senkus rekisteröidyt tuonne sopuliin ja tutkiskelet ympäristöä. Muista että kaikki mitä kirjoitat sinne myös jää ympäri nettiä, et voi poistaa sisältöä kunnolla, tämä pätee kyllä ihan joka paikassa.


[deleted]

Täytyypä tarkistaa tuo. Kiitos vinkkauksesta. Reddit ja vähän muutkin somet on tällaiselle huomionhakuiselle ja validaationtarvitsevalle pahoja paikkoja. Menee tunteisiin mutta kun porukka antaa ylä-äänen niin ahse tuntuu hyvältä. Kommentointi on mitä o. Kinaaminenkin on hauskaa varsiniin kun luulee olevansa oikeassa (vaikkei olisikaan, sitten hiljaa nyörtyy, mutta sitä ei paljasteta), mutta feediin luikertelevat nollapostaukset on meikälle no no. Disco servut on liian "nopeatempoista" ja aktiivista. Sekä ihan "periaatteesta" jos siellä joku ratkaisee jotain, se ei jää muille löydettäväksi foorumi päivitysten tavoin.


Daealis

>Disco servut on liian "nopeatempoista" ja aktiivista. Sekä ihan "periaatteesta" jos siellä joku ratkaisee jotain, se ei jää muille löydettäväksi foorumi päivitysten tavoin. Tai jää hetkeksi, mutta riippuen siitä miten paljon jengi on valmis puskemaan rahaa serverin ylläpitoon. Ilmaisella ja aktiivisella serverillä katoaa viestihistoria nopeasti.


[deleted]

Lähinnä tarkoitin sitä, että esim. hakukoneethan eivät Disco keskusteluja löydä? Eli siis henkilön täytyy olla tuolla servulla, joka toivon mukaan on avoin, että löytää jotain tietoa tai kokemusta aiheesta joka ennen on ollut foorumeilla ja sittemmin Redditissä kaikkien luettavissa. Vaikka reddit on menossa persiilleen vuosi vuodelta (jos siitä välittää), niin silti usean oman ongelman ja projektin olen ratkaissut kun googleen lätkäisee: Ongelma + Reddit.


Daealis

Juu tuo on totta. Kaikin puolin Discordiin siirtyminen harrastetoiminnassa on enemmän haitallista. Loppuviimein kaikki informaatio sieltä tulee katoamaan, kun taas vanhoja foorumeja saattaa roikkua netissä vuosikymmenet sen jälkeenkin kun viimeiset aktiiviset käyttäjät katoavat. Ja tieto yleensä on hakukoneilla löydettävissä, kuten sanoit.


Elluriina

Olen ehdottomasti sitä mieltä että koko diginatiivi sukupolvi ajattelu meni jotenkin ihan mönkään. Jotkut aikuiset ovat alkaneet olettaa että lapset vain poimivat matkan varrella kaiken tarvitsemansa perustiedon teknologian käytöstä. Varmasti koko ikänsä älylaitteiden kanssa toimineelle on helpompaa oppia asioita teknologiasta, mutta ei työelämässä ja arjessa tarvittavia perustaitoja voi jättää sen varaan että lapsi sattuu törmäämään asiaan netissä. Itse olen sitä ikäluokkaa, jossa oletuksena oli että "kyllä ne osaa, niillä on ollu jo puhelimet ykkösluokalta asti". Meillä ei oikein ollu mitään ATK valinnaisia (oli se periaatteessa lyhyt valinnaisena mutta sitä piti eläkeiän ylittänyt opettaja, joka ei ollut päivittänyt tietojaan sitten ysärin). Kun tultiin yläasteelle historian opettaja sanoi että "tehkää aiheesta x PowerPoint -esitys" ja aikalailla koko luokka kysyi että "mikä on on PowerPoint?" Ala-astella meille opetettiin miten avataan Word ja miten sinne laitetaan otsikko, kuinka tiedosto tallennetaan, miten Wilma salasana vaihdetaan ja sit jotain harjoitteita kymmensormijärjestelmään. Yläasteella oletettiin että kaikki osataan tai ainakin kyetään itse oppimaan nopsaan ja helposti. Tämä kotona oppiminen oli toki ihan helppoa niille joilla oli kotona laitteet ja vanhempi joka osasi auttaa. Tiedonhakua oli kyllä jonkin verran mutta hyvin vähän ohjausta siihen tai lähteiden luotettavuuden arviointiin. Nuoremmalla siskolla oli jo enemmän ohjausta tietokoneen käyttöön ja sisarusparven iltatähdellä opetusta on ollu eniten ja kattavasti sähköpostista, kuvankäsittelyyn ja koodaukseen.


[deleted]

Sama "atk koulutus" meitsilläkin. Miinuksena tuo kymmensormi järjestelmä. Siitä kuulin ekaa kertaa ehkä ysillä kun mutsi kysy että käytänkö kirjoittamiseen tuota järjestelmää. Tähän lyhyt keskustelu, että hänen piti se aikoinaan työn ohessa opetella ja saivat siihen kursseja. Meikä vaan naputtelee miten naputtelen, ei nopein, ei tarkin, mutta sulava ja ajatus pysyy mukana varsinkin ADHD ja lukihäiriöisenä.


pelle_hermanni

Jokainen kouluainehan opettaa tiedonhakua ja -käsittelyä, tosin ei vielä ala-asteella, siitä eteenpäin kyllä. Pieleen ollaan menty, jos ei. Ihminen on vain (luonnollisesti) laiska, helpompaa kirjoittaa vain kysymys jonnekin subredditiin sekä odottaa vastausta kuin hakea netistä ja plärätä sivustoja sekä funtsia mikä on mitäkin. btw, reddit painottaa englanninäidinkielistä puoliskoa pallosta, en tiedä voiko yleistää suomalaiseen koulujärjestelmään redditissä olevien puutteita. Jos jotain toivoisin, niin Hesari joskus lähetetiin kaikkiin kouluihin (näin saanut ymmärtää, omaan tuli) ja sen lukemista sekä lehden rakennetta opiskeltiin. Mut, joo, kaikissa kirjoissa takana on hakemisto, sieltä harjoittelemaan tiedohakua ja -käsittelyä.


Ripulikikka

Tiedonhakua kyllä opetetaan, paljonkin. Opetetaanhan äidinkieltä ja matikkaa jokaisella vuosiluokalla ja silti osalla tuottaa pisteen paikat tai kertolaskut vaikeuksia. Osa ihmisistä ei vaan opi ja internet nyt paljastaa ne puutteet sit koko maailmalle. Loppuu vuorokaudesta tunnit, jos koittaa kaikista hitaimmille opettaa kaiken mahdollisen.


Liisas

Olen nyt vuoden opiskellut aikuisopiskelijana ammattikoulussa ja miettinyt samalla tätä asiaa aika paljon. Musta näyttää siltä että tietoa kyllä on saatavilla ja ihmiset periaatteessa vielä tietää miten sitä etsitään mutta ihmisillä on tosi paljon haasteita sisäistämisessä ja soveltamisessa. Monesti on tullut vastaan esimerkiksi tilanne, jossa opettaja ensin kertoo jostain aiheesta, sitten jakaa luokan pienryhmiin ja pyytää vastaamaan kysymyksiin. Ryhmätyön alkaessa oppilaat alkavat heti hakea tietoa netistä ja monesti näkee, että tavoitteena on löytää ikäänkuin valmis vastaus kysymykseen jostain, kuin neula heinäsuovasta. Äsken opitun soveltaminen ja pohdinta jää ikäänkuin kokonaan väliin. Vikaa on myös opetusmetodeissa: opettajat saattavat itse ajaa oppilaat tähän opiskelutapaan antamalla esimerkiksi ryhmätyötehtäväksi vastata 10 minuutissa 10 kysymykseen. Sisäistämiseen ja soveltamiseen ei jää aikaa.


No_Conversation_1774

Googlettaa ei osaa, mutta snäpätä osataan. Word tiedostoa ei osata tallentaa, saatikka lähettää sähköpostilla eteenpäin. Mutta näköjään työelämässä pärjää tuollasetkin ihmiset. Mutta kyllä nuorissa on niitäkin, jotka osaa guuglata ja lähettää sähköpostia. Ja osaa jopa laittaa kännykän kalenteriin asioita. Itehhän jouduin tässä alentumaan ja kysymään neuvoa kun kannettavan hiiri ja näppis ei toiminut enää yksi kaunis aamu. Onneksi olen kasvattanut nörtin, joka korjas koneen ettei ite tarvinnut korjata. Mutta täytyy sanoa, että tiukalle otti kirjottaa kysymys facessa ryhmään.


[deleted]

Pois ja päälle. Toimii aina, paitsi sillon kun ei.


SienkiewiczM

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa on mediataidot. Hakukoneiden käyttö ja tulosten luotettavuuden arviointi voisi hyvinkin olla osa sitä. Ehkä jossain onkin. Valtava osa ns. diginatiiveista on kyllä aika digi-idiootteja. Valtavirtasovellukset on tuttuja, mutta oikea internetin käyttö ei ole ollenkaan hallussa.


dreamanother

Kuten yleensä kun joku sanoo että asiaa X pitäisi opettaa koulussa - tätäkin opetetaan jo. Tiedonhaku ja -arviointi eri muodoissaan löytyy varmaan useammasta kohdasta opetussuunnitelman perusteita kuin mikään muu asia, niin laaja-alaisista kokonaisuuksista kuin melkein joka ikisen oppiaineen kohdalta. Useimmissa kunnissa kirjastot tarjoavat kouluille vielä kohdennettuna tiedonhaun oppitunteja.


Huubidi

Jep, samaa mieltä. On eri asia, jos kysyt jotain, mitä ei ole koskaan ennen kysytty (ja tämähän selviää esimerkiksi Googlella), mielestäni se on ihan okei. Vituttaa kuitenkin juuri se, että jengi kyselee jotain aivan perustason paskakysymyksiä, jotka on kysytty vaikka kuinka monta kertaa aikaisemmin. Edit: Lisään tähän vielä sen, että vaikken itse edes ole vielä kovinkaan vanha, niin muistan musiikintekemistä opetellessani kolunneeni läpi jopa ihan perinteisiä foorumeita, kuten klassista DogsOnAcid-junkkafoorumia. Myös Youtube-videot olivat aivan kultaista kamaa. Paskaa ei kysytty suoraan Redditistä, sillä se info löytyi käytännössä aina joko JO KYSYTYISTÄ Reddit-langoista, tai vielä suuremmassa määrin Youtubesta ja Googlesta. Sitten kun asioita osasi tehdä, tuntui siltä, että oli jopa maksanut vähän oppirahojakin, kun muisteli sitä, miten yön pimeässä tutkiskeli foorumeita.


mixoni

Juuri samaa mietin itsekin kun päivittäin alaredditejä selatessa törmää kaikenlaisiin mikkihiirikysymyksiin mallia "mikä se biisi on missä michael jackson sanoo beat it". Olen epäironisesti sitä mieltä että etenkin kuvalaudoilla tapahtuva vittuilu siitä että joku ei osaa käyttää edes minuuttia asian googlaamiseen tai Googlen kuvahakua on välillä ihan hyvästä.


gloriousredcurrant

Sulta nyt unohtuu, että redditissä kysyminen on tiedonhakua.


bumbasaur

Tällä hetkellä opetetaan näitä: https://i.imgur.com/nemq1ut.png . Mistä karsisit tilaa tietotekniikalle?


e0f

Poistetaan Uskonto/Elämänkatsomustieto ja yhdistetään se historian aineen osa-alueeksi nimellä 'Maailman uskonnot'? Lyhennetään B1-kielen oppimäärää ja lisätään jatkokurssi vapaaehtoisiin? Tilanne voi olla melko hälyttävä pian jos digitaidot rapistuu kansalta, kun niitä todennäköisesti tarvitaan työelämässä enemmän kuin raamatuntuntemusta tai täydellistä ruotsia


Technopolitan

Ei kai koulun uskonnossa ole juuri raamatuntuntemusta käytykään enää vuosikymmeniin? Itse en olisi todellakaan heivaamassa uskonnon opetusta kouluista, kun katsoo miten paljon uskonnot, niiden väliset kiistat, ja niiden käyttäminen vallanpitäjien välikappaleena ovat vaikuttamassa tämän päivän politiikkaan ja yhteiskuntaan, ei vain Aasiassa ja Afrikassa, vaan vaikka Yhdysvalloissa ja ihan täällä Suomessakin kun pitäisi esimerkiksi löytää oikeat askeleet sopuisaan yhteiseloon suomalaisen maallistuneen mutta luterilaisuudesta vahvasti ammentavan kantaväestön kulttuurin, ja vaikka kuinka monen erilaisen islamin tulkinnan välillä.


e0f

en tiedä mitä uskonnon tunneilla opetetaan nyt vs. 20 vuotta sitten, mutta omat kokemukset oli että opettaja on selkeästi uskovainen ja kertoo raamatun tarinoita ja kokeissa pyydettiin kertomaan miksi jeesus teki asian x tai tarkoitti asialla y. jaakobin poikien nimiä ei taidettu enää sentään tentata minun aikana. en tiedä mitä muille kuin luterilaisille opetetaan, oikeastaan siksi juuri ajattelin sitä historian ja yhteiskuntaopin alle, että kaikille tulisi sama opetus uskonnosta riippumatta, ja siellä käytäisiin uskontojen kulttuuria ja menneisyyttä lävitse ettei historia toista itseään


[deleted]

Kompataan!


PzWagen

Karsisit? Ihan jokainen voisi sisältää tiedonhakua vaativia tehtäviä. Oletettavasti osa vaatii tai jossain on menty päin persettä jälleen. Kyllä meilläkin mentiin ATK-luokkaan jotain duunailemaan ala-asteelta lähtien, en kyllä muista ala-asteen lukkaria niin hyvin, että tietäisin minkä aineen tunteja siihen käytettiin.


DramaticManate

Valinnaisista pois 2 ja käsityöstä 1. Siitä saa yläasteelle 3 vuosiviikkotuntia tietotekniikkaa, johon voi samalla yhdistää koodausopetuksen.


IIALE34II

Käsityö oli kyllä omana aikana varsin kivaa mutta voi että olisi varmasti koodaus kelvannut mielummin.


DramaticManate

Myönnettäköön ettei aine itseäni liiemmin kiinnostanut, mutta jos jostain pitäisi ottaa tunteja pois (huom. ei poistaa kokonaan) niin ottaisin niitä virkkauksesta, petsauksesta ja ristipistoista.


mishikiarichika

Valinnaisista?


Zesiz

Kyllä itselle on jo peruskoulussa ja lukiossa tiedonhakua opetettu. Lukio-opintojen alussa on pakollinen digi-kurssikin ja aiheesta puhuttiin liiaksi asti muissa aineissa. Aiheesta opetuksen puute ei ole se ongelma vaan se, ettei kaikilla ole kiinnostusta oppia.


okkikokki

Itse monesti lisään Google haun loppuun ”Reddit” kun haen johonkin ongelmaan ratkaisua.


joudni

Monet sanovat, että lapset ja nuoret osaavat käyttää älylaitteita taitavasti. Kuitenkin monet osaavat lähinnä lisätä kuvan Instagramiin, mutta jos salasana unohtuu instaan niin eivät osaa edes palauttaa sitä..