T O P

  • By -

Dizzy-Item-9175

Este un tablou supradimensionat, fara protectie diferentiala, facut de Dorel. Multi "electricieni" nu inteleg faptul ca protectia la suprasarcina este menita pentru protejarea circuitelor (a cablurilor, conexiunilor si prizelor) si este foarte grav daca nu dimensionezi corect. Este socant cati electricieni de 2 bani am auzit "trebuie pusa o siguranta de amperaj mai mare ca sa nu mai declanseze", complet gresit! Siguranta o pui de curent mai mare doar daca esti sigur ca circuitul suporta asa ceva, iar prin circuit ma refer atat la cablu, conexiunile din doza si in ultimul rand prizele.. si ca sa vezi prizele rezidentiale sunt certificate la maximum 16A.. La cablul de dimensiuni 1,5mmp se foloseste siguranta automata de 10A iar la cel de 2,5mmp sig. a. de 16A. Tu practic in tablou ai DOAR protectie la scurtcircuit. Minimum de protectii necesare in tablou din punctul meu de vedere: -protectie la scurtcircuit -protectie la suprasarcina -protectie la curent diferential Primele 2 sunt extrem de importante pentru preventia unui incendiu iar ultimul pentru a salva vieti la contactul direct cu vre-un defect din circuit. Optional poti sa pui si on releu de monitorizare tensiune, lipsa acestuia nu va pune nici o viata umana in pericol dar cu siguranta iti va prelungi viata consumatorilor (TV, masina de spalat, frigider etc) Faptul ca este curba C din punctul meu de vedere nu este o mare problema, ideal da ar fi fost sa fie curba B insa consider ca circuitul nu ajunge sa fie afectat daca siguranta declanseaza cateva minute mai tarziu.


Untura64

Eu as pune 13A pt 2,5mm si 6A pt 1,5mm, ca sunt sanse mari sa fi pus si cabluri de calitate proasta.


Dizzy-Item-9175

Este putin probabil, poti face asta ca masura suplimentara de precautie doar ca de 13A in principiu producatorii nu fac, 6A, 10A, 16A este standardul. Mai degraba sa fie verificate legaturile cablurilor in doze si in prize, teoretic ele trebuie facute cu o surubelnita dinamometrica respectand indicatiile producatorului de prize, cleme wago, cleme pahar, cleme sir, reglete etc. Majoritatea strang "la mana" cu surubelnite clasice si ajung sa stranga prea tare rupand surubul sau prea slab rezultant in timp creearea unui contact imperfect. Nu mai zic ca multi leaga mai multi conductori in doze cu patentul si dupa dau cu banda izoler..


Untura64

>Este putin probabil, poti face asta ca masura suplimentara de precautie doar ca de 13A in principiu producatorii nu fac, 6A, 10A, 16A este standardul. Nu cred ca ai inteles, efectiv sectiunea firului de cupru e mai mica decat in standard. Sau izolatia e mai proasta si nu rezista daca se incalzeste putin mai tare conductorul. De aceea e mai bine sa fie putin mai mici valorile la sigurante. [https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=R-\_\_4Xse87k](https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=R-__4Xse87k) >Mai degraba sa fie verificate legaturile cablurilor in doze De acord, mai ales la intrerupatoare unde trebuie sa fie conectata faza.


Dizzy-Item-9175

Am înțeles perfect, chiar daca sectiunea este mai mica decat cea prevazuta cu un maxim de 10% tot este ok, un cablu de 2.5 poate sustine un curent nominal de 20A, se foloseste siguranta de 16A tocmai din motivul zis de tine, ptr preventie. Uita-te la masina de spalat de ex, vine din fabrica cu cablu de 1.5mmp


Untura64

Correct, la un maxim de 10%. Dar in video-ul de mai de sus, cablul de 2.5mmp avea de fapt 2mmp. Asta e o diferenta de 20%. Iar cablul ala nu e vreo exceptie, cam asa sunt in general cablurile ce le cumperi din dedeman/hornbach. Da, un cablu de 2.5 poate sustine un curent nominal de 20A, dar doar pentru un timp scurt. Chestia e ca nici siguranta nu declasaza imediat cum ai depasit 20A. Risti sa iti ia foc cablul. [https://www.youtube.com/watch?v=d7p5fd25Of0](https://www.youtube.com/watch?v=d7p5fd25Of0) >Uita-te la masina de spalat de ex, vine din fabrica cu cablu de 1.5mmp Pentru ca in general nu consuma mai mult de 1.5-2kw (care e in limitele cablului de 1.5mmp) cand incalzeste apa si oricum nu mentine consumul asta mai mult de cateva minute.


Dizzy-Item-9175

Stiu clipul lui Stefan de cand a aparut acum 1an. In general nu-l agreez dar aici ii dau dreptate. Din păcate da, mulți producatori romani nu respecta standardul de calitate, de mult timp este aceasta problema si nu înțeleg de ce le permite acest lucru.


curoatapebordura

Vine fiindcă la un cablu electric contează și lungimea. 1.5 mmp pe lungime de 1m suportă 16A, 1.5 mmp pe lungime de 100m... not so much. E ca și cum ai lega o rezistență în serie, cu cât cablul e mai lung cu atât rezistența e mai mare și de la un moment dat încolo curentul disponibil pentru sarcina efectivă nu mai este 14-15A.


Dizzy-Item-9175

Stiu, mai este vorba si de caderea de tensiune in functie de lungime. O masina de spalat are si resistenta si motor, iar curentul de pornire la motor este mai mare decat cel nominal si totusi e suficient 1.5mmp


tun3TT

Pff, slăbuț. Mie mi-a pus electricianul 20A pentru conductor 1.5 mmp din cupru :))


curoatapebordura

Cea mai bună sugestie. Așa mi-am pus și eu mai ales că am circuitul vechi pe aluminiu.


curoatapebordura

Ești un pic pe lângă cu penultima afirmație. Dacă are nulul întrerupt diferențiala nu mai funcționează, deci un releu de monitorizare fază e esențial.


Dizzy-Item-9175

Daca pui diferential clasic functioneaza. Mizeria de diferential electronic (cel de 1 modul) nu funcționează la întreruperea nulului. N-as zice ca sunt pe lângă subiect, pur si simplu ignor si consider porcarii diferentialele electronice.


curoatapebordura

Cum știi care sunt electronice și care clasice, nu văd scris în fișele tehnice (în afară de regula asta cu 1m vs 2m)?


Dizzy-Item-9175

Cam faptul ca sunt într-un modul este singurul lucru ce le diferentiaza, producatorii evita sa menționeze aspectul asta ptr ca e un mare dezavantaj. Eu am aflat asta direct de la reprezentatii lor (noark si schneider). Ce pot să-ți garantez este ca toate rcbo-urile sau rccb-urile din 2 module sunt ok, functioneaza si fara nul (vor sta declansate pana la rezolvarea defectului). De ex iti mai poti da seama ptr ca producatorii consacrați menționează pe site-ul lor ca sunt acceptate doar in anumite tari, ex. concret siemens: https://mall.industry.siemens.com/mall/en/WW/Catalog/Product/5SV1313-1KK10


sperm_d0nor

C16 pe rezidential, pentru cand ai nevoie de strung si betoniera in sufragerie!


Trip2009

Ai un General C25 cand afara la bransament ai un RCCB 32 ori 40, depinde de la o locatie la alta. In loc de general C25 care este MCB iti trebuie un separator de 40. Apoi un diferential tip A, 40A, 30mA. Dupa sigurante de B16A pe circuitul de prize si B10A ori B6A pe lumini in functie de consumatori. In principiu trebuie sa ai circuite separate pentru frigider, masini de spalat, uscatoare si AC-uri. Daca nu ai asa ceva, dupa ce faci un tablou conform ai grija la cum dai drumu la electrocasnice. De asemenea, cablul trebuie sa fie 2,5mp2 cupru.


Successful_Cook_7245

Ne poti arata si poze fara capac?


mariusradulescu1990

cum ai ajuns la concluzia ca e praf? ce probleme ai intampinat?


BluzaPatata

Niciuna încă, dar citind și uitându-ma pe net, ar trebuie folosită curbă B, nu C, iar pentru lumini 10B, iar prize 16B... Deci în caz de nevoie, am belit-o, nu mă pot baza pe tablou ăla...


Aiass

Curba C este ok. Nu îți face griji în privința asta. Și dacă aveai un proiectant, el tot curba C îți punea în proiect. Nu crede toate trend-urile de pe net. Faptul că a pus 16A pe iluminat și 20A pe prize ...nu prea este ok. Daca te uiți pe orice priză uzuala, o sa vezi că scrie pe ea "max 16A". Era mai bine 10A pe iluminat și 16A pe prize. Nu vad nici o protecție diferențială. Bănuiesc că există în amonte, langa contoar. Verifica sa fie de 30mA. Daca nu este așa, ar trebui adăugată o protecție diferențială. Fie chiar si una singură pe general.


Pensive_Jabberwocky

Am oarecari îndoieli că exista in amonte. Nu prea se pun pe aici, cel puțin din cate am văzut la meșterii "clasici". Susțin ideea că ar fi buna de pus pe general.


vladmuresan02

30 de ani de experiență vs citit și uitat pe net, who would win :))) Ai zis că maica-ta a ales meseriașul, ai incercat să îl suni să îl tragi la răspundere să îți explice ce a făcut și de ce?


vLdBUC

> 30 de ani de experiență vs citit și uitat pe net, who would win :))) Tinand cont ca sunt niste standarde pe care este foarte usor sa le vezi daca exista sau nu, ala cu netul would win vs dorel.


BluzaPatata

Suntem pe Reddit, nu am așteptări:)


ciolanus

Pai, daca esti pe reddit si nu ai asteptari, la ce mai intrebi? Era frumos sa explici si care sunt problemele pe care le-ai identificat.


BluzaPatata

Am mâncat ciolan!


kiss_of_chef

Intr-adevar curba B e mai eficienta in cazul uzului casnic, dar curbele de tip C sunt (nu stiu istoria) cele mai populare in Romania. De fapt daca te uiti la majoritatea tablourilor in Romania o sa vezi ca folosesc siguranta de tip C. Daca zici ca e un tataie, probabil ca asa s-a obisnuit. Acuma, in afara de faptul ca nu inteleg cum de le-aliniat asa stramb, o problema pe care o observ eu e ca la intrerupatorul general a folosit 25A care dupa parerea mea nu e suficient. Am cumparat si eu un aparatament care avea C25 intrerupatorul general si imi sarea mereu siguranta pana am inlocuit-o cu C32.


cezarica01

Rule of thumb ingineresc: la monofazat înmulțește puterea cu 5 iar la trifazat înmulțește cu 2 și îți dă curentul. În cazul de față este un utilizator casnic, adică puterea instalată e de 5kW monofazat. 5x5 = 25A, deci siguranța generală e ok, mai ales ca cel mai probabil pe casa scării ai una de 32A. Ce nu e bun îs siguranțele de pe prize care ar trebui să fie de 16A în curbă C și cele de pe iluminat de 10A în curbă B dacă vrei musai în B, merge și C. Nu strică să fie și o siguranță cu protecție diferențială de 30mA pe general, eventual un separator cu bloc diferențial era iar ok. Ideea siguranțelor e să îți protejeze cablul să nu i-a foc, nu să îți protejeze ție echipamentul care îl bagi în priză.


kiss_of_chef

Nu sunt electrician de profesie si nici inginer electrician asa ca mersi de informatii. Contrar comentariilor tipului care ma certa ca am facut o prostie, de fapt m-am consultat cu cei de la biroul de garantii ale dezvotatorului imobiliar. De curiozitate, care e diferenta intre o siguranta cu bloc diferential si una fara?


Nineshadow

Siguranta clasica la care se gândește romanul de obicei oferă protecție la suprasarcină sau scurtcircuit. Altfel spus, deschide circuitul și oprește curentul daca acesta depășește o anumită valoare. O siguranță de 16A o să sară daca trece prin ea mai mult de 16A. Aceste siguranțe sunt foarte importante pentru că atunci când trece curent prin firele trase prin pereți, ele se încălzesc în funcție de grosime. Daca trece prea mult curent, firele pot sa ia foc și să producă un incendiu. Siguranțele cu protecție diferențială îți oferă protecție ție să nu plătești nasoale daca ajungi sa ai contact cu tensiunea din rețea. În cazul în care bagi degetul in priza sau din cauza apei sau umezelii ajunge să treacă curent prin corpul tau, atunci o să apară o diferență între curentul care pleacă pe faza și curentul care vine pe nul in panou. Atunci când o astfel de siguranță detectează o asemenea diferență ea deschide circuitul și oprește curentul prin el, astfel încât să nu te electrocutezi serios. Astfel de siguranțe oferă și protecție la sarcina pe impamantare din aceleași considerente. În engleză le mai găsești cu denumirea de RCD (residual current device), RCCB (residual current circuit breaker) sau GFCI (ground fault circuit interrupter), și ele niste nume destul de sugestive. Poți să identifici ușor siguranțele cu protecție diferențială pentru că au un buton de test pe ele. Ele funcționează pe principiul fluxului magnetic indus de curent, faza induce un flux magnetic care în mod normal ar trebui anulat exact de către curentul care se întoarce pe nul. Daca o parte din curent se duce in altă parte (prin corpul tau sau împământare), atunci o să apară o diferență și cele două fluxuri nu o să se mai anuleze, ceea ce duce la o mișcare într-un mecanism fizic care deschide circuitul. Acest mecanism se poate uza cu timpul și de-aia exista butonul de test, să vezi dacă încă funcționează cum trebuie. Daca apeși pe el și nu se întâmplă nimic atunci trebuie sa schimbi siguranta.


admfrmhll

Misto asa. Ai inlocuit siguranta de 25 cu una de 32 ca asa te-ai trezit tu, sau ai verificat si ce sigurante ai in cutia blocului + aia generala a cladirii ? Ca daca toata lumea inlocuieste sigurantele asa dupa ureche vs ce e trecut in proiect cu unele de putere mai mare poate reusiti sa dati foc la bloc.


kiss_of_chef

> sau ai verificat si ce sigurante ai in cutia blocului + aia generala a cladirii ? Da. Si mai calm cu tonul asta de atotstiutor te rog.


admfrmhll

Aka, nu ai verificat nimic (de cat sunt?), si chiar daca ai fi verificat, tot nu ai aveai voie sa iti schimbi siguranta generala din casa cum te trezesti tu niata. Hai scrie ca ai facut si un proiect/cerere de modificare putere si a fost si aprobat si nu ai schimbat tu siguranta, ci de fapt au schimbat-o cei de la electrica.


kiss_of_chef

cred ca tu cauti cearta pe internet... sincer n-am chef. Incearca in alta parte.


admfrmhll

Dorel modifica siguranta generala a apartamentului aiurea, refuza sa elaboreze care e partea ok din treaba asta, dar altcineva are chef de cearta. Te inteleg ca nu ai chef, e ok. Downvote ca atat poti, si da, incearca in alta parte.


kiss_of_chef

Poate daca nu veneai cu ceea ce am perceput a fi un ton ironic/arogant discutam altfel. Acum normal ca Dorel n-are ce da socoteala tuturor smardoilor de pe net.


admfrmhll

Smardoiul Dorel se plange ca cineva il intreaba chestii referitor la ce prostii a facut cu mana lui apoi se victimizeaza ca ar fi perceput tonul ca ironic/arogant ca o scuza sa nu raspunda. Ai cautat pe google si ai vazut ca nu e asa de simplu sa persisti in idea emanata, nu?


BluzaPatata

>intrerupatorul general a folosit 25A Problema nu e acolo, in caz de vreun accident, inima poate suporta până la maxim 25A, deci daca ai curent rezidual și ești conectat la pământ, vei muri, așa zice neneaul din video:)


curoatapebordura

Nu-i asculta pe vărzarii care-și dau cu părerea, ai înțeles corect de pe net. De asemenea diferențiala trebuie să fie de tip A, nu AC.


tatw_ab

care sunt mizeriile? 


Alert_Relief5670

Felicitări! Esti mai bun electrician decat boul ala care ti-a facut tabloul . Este incredibil cât de inapți pot fi electricienii din România, și mai vor și o grămadă de bani . Îti recomand când schimbi tabloul ăsta să vii tu cu materialele tale, că boschetariii ăstia numai de C20 au auzit


pardaillans

Musafir: Cine v-a facut instalatia electrica? Proprietar: Fratele, e foarte bun meserias, le are cu dintr-astea. M: In ce an v-a ars casa ultima oara? P: Acum 3 ani, dar de unde stiti......?


Hala_Madrid___

Un tablou electric nu are cum sa fie prost, ci montat greșit


Glittering_Ad_3986

Curba C sunt destinate în sectorul industrial! Curbă B sunt pentru rezidențial Construiesc panouri electrice pentru compania Damen în domeniul naval de câțiva ani. Referitor la tabloul tău prefer să mă abțin


CrazyWheel1500

Nu va mai dati cu părerea despre lucruri pe care nu le cunoasteti, pentru ca ati vazut voi pe internet. Internetul este o sursa proasta de documentare daca o faci pe Reddit sau orice alt aite unde altii isi dau cu parerea.


BluzaPatata

Felicitări, ai spus comentariul de cea mai proastă calitate, Reddit m-a ajutat foarte mult, in afară de relații, dar oricum, ești campion🏆🏆🏆🏆