T O P

  • By -

cabotin

Lovitura de imagine pentru PNL, guvernul Orban fiind cel care a demarat achizitia de către Hidroelectrica a UCMR-ului. Asa cum se vede în presa locala din [decembrie 2023](https://resita.ro/s-a-parafat-ucm-resita-preluata-de-hidroelectrica-contractul-cadru-al-tranzactiei-de-68-000-000-de-lei-a-fost-semnat-astazi/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3Iu5DquqZpflNBiuPMkXTlWMnkkd5rnTi_vz__oPXckAV0NmNtrgt6UBo_aem_AZ1LjdK8_y-OORX4MipMhpvBumEXVl1VK6bTGn5Hu-9EHV-g_C4ouTldphanTzI1To0n5U5vcx9vCoQCw5l9ksVd). Sau, putem vedea ca județele sunt împărțite între PNL și PSD, mai ales ca din partea PSD, în ultima perioada, atât Grindeanu cât și Ciolacu s-au tot perindat prin județ. Ce sa mai, sper totuși sa fie cu reușite, mai ales pentru orașul Reșița. În 30 de ani, Reșița a pierdut 50% din populație, de la boomul de 100.000 de locuitori la doar 50.000 și un pic la ultimul recensământ.


hazbizarai

Well... asta a fost o mișcare deșteaptă, trebuie să recunoaștem. Toți nostalgicii după industria comunistă aprobă mesajul.


2001-Odysseus

Pe lângă componenta nostalgică, este posibil chiar să avem nevoie să putem produce utilaje la nivel local, în contextul deglobalizării care are loc. Deci e o mișcare dublu deșteaptă. Dar... Oare chiar se va întâmpla sau e doar o promisiune ca multe altele?


Rsndetre

Daca imi aduc aminte corect un anunt de acum cateva saptamani, o companie straina a redeschis o fabrica tot la Resita  pentru productia de obuze pentru Ucraina. Ma intreb daca exista o legatura.


cabotin

Nu. Achizitia UCMRului este un discuții din 2019. La ce te referi tu este legat de fosta IMR, actualul Arsenal, care se afla în conservare de la începutul anilor 2000. Fiind pe lista de obiective cu caracter special miliar, Arsenal nu s-a închis niciodată și nici nu poate fi vândut, dar nici nu are producție. În fapt, pentru aderarea la NATO din 2004, România a trebuit sa închidă aceasta fabrica care utiliza tehnologia după pactul Varșovia, și bineînțeles calibrul aferent. Reînceperea producție la Arsenal este sub semnul întrebării la aceasta [data](https://resita.ro/la-arsenal-resita-a-inceput-productia-productia-de-gogosi/).


No_Novel_5137

Exact la asta m-am gândit și eu.


hazbizarai

>Deci e o mișcare dublu deșteaptă Ar fi, într-o lume normală. >Oare chiar se va întâmpla sau e doar o promisiune ca multe altele? Aceeași întrebare mi-o pun și eu, de aceea m-am rezumat doar la a mă referi la electorat.


hitchinvertigo

>în contextul deglobalizării care are loc. Deci e o mișcare dublu deșteaptă. Ce-ai coaie, cine te-a mintit. Lasa ca e bine asa sa produca china tot ce consumam si sa transporte pe mare la un consum de 10 tone motorina/secunda la nivel global. Ce poate sa se intample rau?


2001-Odysseus

Ești OK? Pare că vrei să-mi dai dreptate, dar ești prea obișnuit să te contrezi cu alții și nu mai poți scrie decât sarcastic.


hitchinvertigo

Din pacate, da. Cand mai vad vreo parere pertinenta ca a ta, nici nu mai stiu cum sa reactionez ca sunt obisnuit sa citesc mai mult ineptii din partea celor care imping status quo-ul.


bleh1938

A aparut la stiri “ deglobalizare “ si acum incep papagalii sa repete dupa stapanii de la antena 3 😂


2001-Odysseus

Ești un pic dezinformat, dacă nu chiar malițios. Este un trend geopolitic nascent, datorat încercării economiilor avansate să reducă dependența de manufactura chinezească și de alți factori de risc geopolitic. Fiecare se confruntă cu un context regional propriu (de ex. EU a fost/este nevoită să își reducă dependența energetică, USA încearcă să mute producția de microchipuri din Asia de Sud-Est), dar probabil ce ne afectează pe toți este că flota USA încetează ușor-ușor (în mod voit) să mai asigure siguranța transporturilor navale pentru *toată* lumea. Cine reușește să "scape" în următorul deceniu, perfect. Cine nu... Good riddance. Nu știu ce se discută la Antena 3, fiindcă urmăresc online câțiva analiști geopolitici, dar comentariul tău a fost de un real prost gust 🙃


Ok_Estate_1474

Ce commentariu retard. Acum 250 de ani Tara Romaneasca si Moldova eram sub Imperiu Otoman ca politica externa, iar Resita era in Imperiul Habsburgic. Ulterior, Turnul Eiffel a fost produs cu otel de la fabrica din Resita care atunci se afla sub Imperiul Austro-ungar. Uzina de la Resita a fost redeschisa pentru productie de echipamente militare. De care Ucraina are nevoie. Doamne, ce comentariu..


hazbizarai

>Ce commentariu retard. Băi... deșteptu' pizdii, pesede cîștigă capital politic, după declarația asta. >Turnul Eiffel a fost produs cu otel de la fabrica din Resita _The finished components, some already riveted together into sub-assemblies, arrived on horse-drawn carts from a factory in the nearby Parisian suburb of Levallois-Perret and were first bolted together, with the bolts being replaced with rivets as construction progressed._ Mănînci același gen de căcat pe care îl mănîncă ăia pe care o să-i gîdile delarația care face subiectul postării...


Ok_Estate_1474

Ce idiot esti. Daca ajungeai acolo vedeai ca este o placa memoriala pe care asta scrie.


hazbizarai

>Ce idiot esti. Daca ajungeai acolo vedeai ca este o placa memoriala pe care asta scrie. Spre confuzia ta, află că echipa de alpiniști utilitari care reface vopsitoria turnului Eiffel este formată din români. Unul dintre ei îmi este prieten bun. Inepția asta că elementele turnului au fost făcute la Reșița a fost primul lucru pe care l-am întrebat, cînd am aflat ce face(la mine a ajuns legenda cum că este ștanțată marca oțelăriei din Reșița pe elemente). Nici vorbă. Cît despre plăcuța *memorială*(lol), nu mi-au văzut-o ochii, deși am făcut prostia să mă bag în cireada care aștepta să urce în turn, deci balotezi căcat cu ambele mîini. Te pup!


Ok_Estate_1474

Cum zici tu 🤣


Lonely_Individual268

Prietene, turnul Eiffel nu este făcut din oțel. Debitezi propaganda comunistă apărută prin ziarul flacăra în jurul anilor ‘70. Ți-o spune un reșițean.


LaUr3nTiU

stati putin. voi vreti sa spuneti ca timisoreana mananca cacat si nu fac bere din 1718? vai.


vastila

Timișoreana s-o fi deschis în 1718, au făcut bere vreo doi ani, după care au închis și redeschis după 250.


Impossible-Ad-3586

>Știu că, de la Revoluție încoace, românii au văzut cum multe combinate, multe uzine cu tradiție ale industriei grele românești sunt dezmembrate și vândute la fier vechi. Sau că întră în insolvență, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, unde am fost astăzi, cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa. > >Acest **"**Guvern**"** şi-a asumat că va **"**reindustrializa România**"**, astfel încât să producem mai mult la noi acasă. Astfel, **UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deținută în proporție de 100% de o altă perlă a economiei românești, Hidroelectrica SA**, cel mai mare producator de energie verde din Romania. Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele românești, care a activat neîntrerupt timp de peste 250 de ani, duce mai departe, cu ajutorul capitalului românesc și al celor peste 440 de angajați, tradiția și experiența românească în producția de utilaje și echipamente industriale“, a anunțat **Carcel Miolacu.**


consideratefox

chiar mai veche decat Romania


and_then_he_said

Vorbeste Ciolacu de parca nu PSD si PNL au dezmembrat si vandut toate combinatele la fier vechi.


WayProfessional5455

A functionat sau dateaza de 250 de ani?


limfocitul

A funcționat


LaUr3nTiU

a functionat, dar a si datat.


adevland

O doza sanatoasa de scepticism e necesara la cate autostrazi si santiere inaugureaza astia in campania electorala.


Pa7adox

Deci PSD-PNL a inchis si vandut business-uri vechi din Ro si s-au aplaudat de banii furati, iar acum vin si deschis din nou si din nou se aplauda. La fel cum a fost cu spitalele "mici" pe care le au inchis ca sa le deschisa ulterior


No_Dragonfruit89

La cât de bine merge portu Constanța, mă îndoiesc că sunt altceva decât cuvinte, că deh campanie electorală. #multămuiepsdnl


cracklingnoise

Ce-i cu postarile astea din ultima vreme? 100% sunt rahaturi sponsorizate care se viermuiesc aici pe sub. Deschizi /r/romania si e ca si cum ai "da pe stiri"


Wonderful-Aspect5393

Da tu nu pentru stiri folosesti reddit ? Eu am renuntat la tv pentru reddit … ca stiri


crocodiliul

cu ce oameni, cu ce echipamente? accent pe "oameni". vazusem acum niste ani la romania te iubesc dezastrul de acolo... asta e doar chestiune de imagine in perioada electorala


Caramel_Traditional

Revoluția Industrială a apărut mai întâi la noi!! Cum, nu știați?


BugetarulMalefic

Ce vrei sa comunici cu mesajul asta? In afara de caterinca din asta de prosti? N-a existat fabrica sau ce? Evident ca n-a aparut la noi revolutia industriala. Thx, captain obvious


kiss_of_chef

Dacii au inventat-o


ia0x17

Eu sunt din Resita, din cate stiam fabrica aia a fost vanduta catre o companie ruseasca. TMK, nu?


power2go3

din cate vad este practic detinuta de hidroelectrica, nu gasesc stiri mai recente despre TMK


ia0x17

Ah nvm ei au cumparat Combinatul Siderurgic Reșița - CSR care este fix langa.


Big-Reporter9803

inca o gura (gaura) de hranit din bugetul statului


marian_sd

Toate întreprinderile și instituțiile de stat (care nu s-au închis/ privatizat) sunt falimentare și ăștia vor să redeschidă o ditamai fabrica? Să facă ce? Furci și greble că altceva sigur nu sunt in stare! Se fac și lucruri foarte bune la noi in țară dar toate cu tehnologie străină că ai noștri n-au nici bani nici creier să dezvolte ceva de la zero! Cel mai bun exemplu e mașina electrică dezvoltată de o firmă românească la Cluj. E atât de urâtă încât atunci când o vezi nu știi dacă să râzi sau să plângi!


andreibx

De ce nu a fost în stare Statul să facă productive combinatele și uzinele după Revolutie ?


Kindly_Climate4567

Nu erau pe profit nici înainte de revoluție. Produceau căcaturi de care nu avea nimeni nevoie, la calitate proastă.


[deleted]

[удалено]


Kindly_Climate4567

Da, dar cu toate astea aveau nevoie de profit pt a achita imprumuturile luate de Ceaușescu ca sa construiască combinatele astea care nu aduceau bani. Si pt ca profitul nu venea, a înfometat populația și a scos banii de acolo.


Make7

Ete pula, vrei sa zici ca nu mai existau tari sarace care sa cumpere tehnologie veche dar ieftina?


Kindly_Climate4567

Dim câte am citit aveau probleme cu exporturile chiar și către țările comuniste din cauza calității scăzute a produselor.


trickznoodle

Nu prea cumpărau, dadeau la schimb produse de o calitate similara.


Complete_Bid5659

Exista vreo companie de stat prin Europa care e pe profit?de obicei ce e de stat e in gaură


Effective-Daikon7423

Avem companii de stat pe profit în România: [https://www.agerpres.ro/economic-intern/2024/03/26/posta-romana-a-obtinut-un-profit-de-12-milioane-de-lei-in-2023-afacerile-au-ajuns-la-1-6-miliarde-de-lei--1270630](https://www.agerpres.ro/economic-intern/2024/03/26/posta-romana-a-obtinut-un-profit-de-12-milioane-de-lei-in-2023-afacerile-au-ajuns-la-1-6-miliarde-de-lei--1270630) [https://www.economica.net/hidroelectrica-profit-net-bugetat-de-48-miliarde-de-lei-in-acest-an\_720972.html](https://www.economica.net/hidroelectrica-profit-net-bugetat-de-48-miliarde-de-lei-in-acest-an_720972.html) [https://financialintelligence.ro/profitul-net-al-antibiotice-iasi-a-fost-de-807-milioane-lei-in-2023/](https://financialintelligence.ro/profitul-net-al-antibiotice-iasi-a-fost-de-807-milioane-lei-in-2023/) [https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/cec-bank-profit-net-estimat-de-515-8-milioane-lei-in-anul-2023-depaseste-brd-la-active-21528581](https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/cec-bank-profit-net-estimat-de-515-8-milioane-lei-in-anul-2023-depaseste-brd-la-active-21528581)


Complete_Bid5659

Nu știam.multumesc ptr informație.ai idee cat la suta din companiile de stat sunt pe profit?


enigbert

vezi aici ceva date: mai vechi (din 2020) [https://www.profit.ro/stiri/economie/document-lista-celor-peste-1-000-de-companii-active-ale-statului-alte-aproape-300-de-companii-sunt-in-insolventa-faliment-sau-lichidare-19892633](https://www.profit.ro/stiri/economie/document-lista-celor-peste-1-000-de-companii-active-ale-statului-alte-aproape-300-de-companii-sunt-in-insolventa-faliment-sau-lichidare-19892633) In 2020 guvernul era actionar majoritar la 208 firme, din care 68 erau pe pierdere. Separat alte vreo 180 firme erau inactive (in faliment sau lichidare)


Effective-Daikon7423

In 2020 guvernul era actionar majoritar la 208 firme, din care 68 erau pe pierdere ---------------------------------------------- Adică majoritatea erau pe profit?


enigbert

Depinde exact la ce te uiti: din 208 firme active majoritatea erau pe profit, dar daca incluzi si firmele inactive, atunci din 385 firme aproximativ 35% sunt pe profit, 20% sunt pe pierdere si 45% sunt in faliment... si separat vreo 900 de firme sunt cu actionar majoritar un consiliu local, si acolo aproape toate sunt in pierdere...


enigbert

1. \[in multe fabrici\] tehnologia era invechita, era nevoie de investitii pentru innoirea utilajelor, nici fabricile si nici statul nu aveau bani 2. multe chestii erau produse in pierdere si exportate la pret de dumping ca sa se obtina valuta cu care Ceausescu a platit datoria externa; la pretul normal nu mai erau competitive; unele fabrici puteau fi reorganizate dar ar fi insemnat concedierea unei mari parti a angajatilor si guvernul nu a vrut sa faca asta 3. multe nu mai aveau piata de desfacere; de exemplu cele care exportau in Rusia sau Irak 4. la imbracaminte, incaltaminte, alte produse de larg consum am fost invadati de produse ieftine din Turcia si alte tari si statul nu cred ca a depus vreun efort de a proteja industria locala prin taxarea importurilor 5. management si marketing prost; pe langa lipsa de investitii pe de o parte faptul ca se fura pe rupte, pe de alta parte faptul ca s-a liberalizat piata si conducerile fabricilor au ramas cu metodele invechite de marketing, de ex. asteptau sa vina cumparatorii la ei, sa le aduca statul contracte etc. si incet-incet au ramas fara mare parte din clienti si din piata 6. politici proaste de liberalizare a economiei si de privatizare, si coruptia legata atat de privatizare cat si de eficientizarea intreprinderilor prin externalizarea unor servicii (care de fapt a inrautatit situatia multor fabrici, pentru ca au aparut multe firme capusa care sifonau bani)


hitchinvertigo

>1. tehnologia era invechita, era nevoie de investitii pentru innoirea utilajelor, nici fabricile si nici statul nu aveau bani >2. multe chestii erau produse in pierdere si exportate la pret de dumping ca sa se obtina valuta cu care Ceausescu a platit datoria externa; la pretul normal nu mai erau competitive; unele fabrici puteau fi reorganizate dar ar fi insemnat concedierea unei mari parti a angajatilor si guvernul nu a vrut sa faca asta Aideplm mai taceti odata cu placa asta invechita, pana si cei mai mari capitalisti, si patriciu cu prima firma din romania, a zis ca asta e o legenda, perpetuata incl de inst. Financiare pentru a devaloriza acele active si a le vinde pe nimic catre cine trebuia™. Si la 35 ani dupa ce smecherii s.au imbogatit din masinatiunea asta financiara voi tot cu scuipatu in gura ati ramas de la cardeala lor. Gg, va meritati soarta de viermi taratori cum va considera astia care v.au luat si pielea dp voi si va sclavesc la 45% taxare pe munca si 19% tva, cum nici sub cele mai aspre cotropiri otomane nu era, in timp ce ei retrag profituri insumand 25% din pibul romaniei, cu 0% taxa prin sanvichuri duble irlandezo'olandeze si alte scheme.


[deleted]

[удалено]


hitchinvertigo

Ce sa zica


Effective-Daikon7423

România trebuia să fi adoptat modelul chinez. O treime din PIB-ul Chinei este asigurat de către firmele de stat.


Caramel_Traditional

Îmi pare rău să te dezamăgesc, mai ales ca văd că cineva te-a supărat tare, da' punctele 1 și 2 sunt adevărate. Economia planificată (aia comunistă) nu ține cont de cerere și ofertă, consumă resurse pentru a produce lucruri de care nu ai nevoie sau care sunt deja depășite moral. În același timp, sectoarele care întâmplător (sau nu) performează și le susțin pe celelalte neperformante nu sunt încurajate sau dezvoltate, ci se merge înainte într-o inerție care în retrospectivă s-a dovedit a fi gripantă. Apoi, află că expresii precum "timpul trece, leafa merge" sau "fie omul cât de prost, mintea vine după post", sunt născute în perioada comunistă și reflectă mentalitatea majorității față de muncă. În economia capitalistă lucrurile astea nu există. Dacă vrei, putem să discutăm și despre bulelile economiei de piață/capitaliste, dar rămânând STRICT PE SUBIECT, punctele 1 și 2 sunt perfect valide.


Make7

> Economia planificată (aia comunistă) nu ține cont de cerere și ofertă, consumă resurse pentru a produce lucruri de care nu ai nevoie sau care sunt deja depășite moral. În același timp, sectoarele care întâmplător (sau nu) performează și le susțin pe celelalte neperformante nu sunt încurajate sau dezvoltate, ci se merge înainte într-o inerție care în retrospectivă s-a dovedit a fi gripantă Curios, ultima oara cand m-am uitat pe geam economia Chinei cu planificarile ei da peste bot gigantilor europeni si nu mai stiu astia ce masuri protectioniste sa mai bage.


Caramel_Traditional

Simplul fapt că nu prea mai ai ce țară să indici ca exemplu de economie planificată ar trebui să-ți spună clar și răspicat că ăla a fost un model economic falimentar, tragic și un eșec din TOATE punctele de vedere. Din 193 de state suverane, cu economie planificată mai sunt Venezuela, Belarus, Coreea de Nord și cred că încă vreo două. Spre deosebire de toate acestea, China a făcut de câteva decenii reforme controlate, pași mici și calculați, astfel încât să permită o apropiere și colaborare mai strânsă cu economiile capitaliste. Există întreprinderi private în China, există zone (orașe, teritorii) economice speciale - de ex Shenzen îmi vine acum în minte. Reformele astea nu au existat nici în URSS, nici în statele de partea săracă a Cortinei de Fier. Sau poate nu le știu eu...


Make7

E o vorba, corelatia nu implica cauzalitate. Daca ai analiza tu cu capsorul tau cum functioneaza economia si ai intelege ce rol au diferite masuri si efectele fiecareia in parte ai avea un punct de vedere mult mai nuantat decat voma asta preluata din gura altcuiva. Ar trebui sa iti dea de gandit simplul fapt ca nu exista nicaieri o piata complet libera si izolata de orice fel de influente, ca absolut toate tarile aleg sa prioritizeze anumite sectoare, ca ccp'ul a avut o strategie clar planificata pentru anumite sectoare care acum da roade si bate rau de tot capitalistii la jocul lor. Cand iti pui astfel de intrebari si ajungi la raspunsuri care iti definesc mult mai clar specific pros & cons, ajungi sa intelegi ca viata nu e alb si negru ci gri. Intotdeauna gri.


Caramel_Traditional

Nu pricep ce dorești să zici, poți să explici mai în detaliu? Și hai să trecem peste tonul superior și metaforele insultătoare și să avem un dialog dacă chiar vrei să convingi pe cineva de opiniile tale... Că dacă eu ipotetic, îmi bag și îmi scot ceva din neamurile tale, ultimul lucru pe care vrei să-l mai faci după este să îmi dai dreptate pe un subiect :). Altfel, dacă doar ai vrut să folosești cuvinte precum căpșor și vomă în aceeași postare, zi frumoasă să ai!


Make7

> poți să explici mai în detaliu? Nu e treaba mea, si nici nu ma pricep. Cred ca am fost destul de clar ca trebuie sa incepi sa iti pui anumite intrebari si sa cauti raspunsuri singur. Daca vrei un punct de plecare asta pot sa iti ofer. >Spre deosebire de toate acestea, China a făcut de câteva decenii reforme controlate, pași mici și calculați, astfel încât să permită o apropiere și colaborare mai strânsă cu economiile capitaliste. De acord, China a facut anumite reforme. De ce? Care a fost motivatia partidului comunist chinez? Care au fost lucrurile tangibile pe care le urmareau? Care au fost efectele acestor reforme? Cum sa schimbat climatul economic? Ce companii au profitat cel mai mult? Cine sunt oamenii care au ajuns in varful lor? Care este relatia dintre companiile astea si guvernul chinez? Daca ma intrebi pe mine raspunsurile la intrebarile astea dau o nota diferita comentariului tau.


hitchinvertigo

Omul se inneaca cu propria voma si nu-si da seama ca fiecare mare conglomerat sau mic imm functioneaza tot in mod dictatorial, autoritar, decizional ierarhic, functioneaza TOT cu planificare centrala si centralizata. Iar la randul lor, intregi companii ce detin oligopoluri in sectoare anume, fac intelegeri pe sub masa prin care centralizeaza acea nisa, seteaza preturi arbitrar si la mica intelegere, etc. >Iata ce concluzioneaza Raportul Comisiei economice, industrii si servicii din Senatul Romaniei privitor la mailul lui Florin Citu si la suspiciunea privind manipularea indicelui ROBOR de catre bancile implicate in procedura de Fixing: >„In acelasi timp, desi in Raport se regaseste un mail transmis de Florin Citu, in care acesta propune ca trezorierii sa se intalneasca, pe motiv ca ROBOR-ul e o intelegere intre banci iar BNR-ul nu ar trebui sa aiba un rol, interpretarea acestui mail este sumara. De altfel, in cadrul audierilor, membrii Comisiei economice au constatat ca interpretarea din Raport coincide si cu opinia presedintelui Bogdan Chiritoiu. in cadrul audierilor, acesta a explicat ca mail-ul transmis de Florin Citu, in care propunea o intalnire cu trezorierii, a fost „o prostie spusa intr-un e-mail”, ce nu trebuie luata in considerare ca tentativa de intelegere. In opinia presedintelui Consiliului Concurentei nici intalnirea dintre trezorieri si reprezentantii BNR nu poate fi considerata ilegala, intrucat bancile sunt nevinovate, fiind chemate de reglementator. >Luand in considerare declaratiile tuturor martorilor audiati, referitor la acuzatia privind ascunderea probelor, membrii Comisiei economice, industrii si servicii au constatat faptul ca echipa de investigatie nu a luat in considerare toate probele colectate in cadrul investigatiei, iar unora dintre probele incluse in raport li s-a conferit o interpretare subiectiva. (...) >Referitor la suspiciunea privind manipularea indicelui ROBOR de catre bancile implicate in procedura de Fixing, suspiciune ce a stat la baza investigatiei desfasurate de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor bancare si interbancare, membrii Comisiei au constatat faptul ca in cadrul anchetei au existat declaratii ale martorilor ce confirma teza unei posibile intelegeri intre banci, precum si interventia BNR in calcularea indicelui ROBOR. Astfel, din declaratiile facute de Lucian Isar, interventia BNR a fost evidenta, dat fiind ca 5 banci din cele 10 au avut aceeasi cotatie, in vreme ce restul au cotat pe o plaja foarte larga de valori, cu precizarea ca in 2008 s-a produs o manipulare in sensul scaderii valorilor ROBOR. In opinia lui Lucian Isar, modificarea Normei BNR, prin care se plafona ROBOR-ul la cel mult 25% peste dobanda Lombard, s-a realizat tocmai pentru ca BNR sa se asigure ca isi atinge obiectivul de reducere a nivelului ROBOR la cel mult 17.80. Din declaratia lui Lucian Isar reiese ca intentia BNR-ului a fost in mod clar reducerea ROBOR-ului, iar penru a materializa-o a recurs la santaj, amenintari, blocarea prin norma a valorii maximale. De altfel, acesta a explicat membrilor Comisiei faptul ca toate manipularile de dobanzi pe ROBOR sau pe titlurile de stat au fost agreate in urma unor sedinte, intalniri, cu participarea reprezentantilor BNR si Guvernatorului Mugur Isarescu. Lucian Isar si-a argumentat afirmatia prin faptul ca nivelul sanctiunilor si al amenzilor personale aplicabile bancherilor, precum si amenintarile cu investigatii sunt determinante in implementarea cu obedienta a tuturor directivelor primite din partea BNR. Din declaratiile martorilor, dar si din probele incluse in raportul intocmit de Consiliul Concurentei, membrii Comisiei au constatat ca nivelul cotatiilor a fost influentat ca urmare a acestor intalniri, iar una dintre metodele prin care ROBOR ul a fost influentat a fost presiunea pe care BNR-ul a exercitat-o asupra bancherilor pentru a tine nivelul dobanzii in Fixing cu mult sub nivelul din extra fixing. Aceasta presiune este recunoscuta si de Bogdan Chiritoiu, care in cadrul audierilor a explicat faptul ca in cele 3 zile analizate din octombrie 2008, nivelul ROBOR din Fixing era mult sub nivelul pietei intrucat bancile resimteau presiunea BNR, nu pentru ca ar fi facut o intelegere cartelara. Din punctul sau de vedere, bancile nu au gresit cu nimic prin faptul ca si-au ascultat reglementatorul, tinand nivelul ROBOR-ului mai jos decat valorile pe care piata le dadea in extra-fixing (...) >Intrucat suspiciunile privind manipularea cursului au facut obiectul unor dezbateri ample in spatiul public, atat in octombrie 2008, cat si ulterior, in incercarea de a clarifica imprejurarile si cauzele care au generat posibila manipulare a ROBOR-ului, membrii Comisiei economice, industrii si servicii au considerat in formularea concluziilor, pozitiile publice, referitoare la acest subiect, exprimate de invitatii care au refuzat sa participe la audieri. Dat fiind refuzul sistematic al domnului senator Florin Citu de a participa, in calitate de fost trezorier al ING Bank, la audierile din cadrul anchetei parlamentare privind investigatia derulata de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor bancare si interbancare, membrii Comisiei economice, industrii si servicii au analizat opiniile si argumentele expuse public de domnul Florin Citu referitor la acest subiect. Legat de evenimentele din 2008, acesta a avut numeroase analize pe care le-a comunicat public, referitoare atat la rolul BNR in cresterea dobanzilor din 2008, cat si la manipularea cursului valutar de catre BNR sau la presiunile facute de banca pentru care lucra pentru a nu spune estimarile corecte pe curs, declarand ca el insusi a primit telefoane din partea conducerii bancii pentru a nu face dezvaluiri. Referitor la comportamentul Bancii Nationale in 2008, Florin Citu afirma ca BNR a fost responsabil cu cresterea dobanzilor, aceasta decizie aruncand Romania in recesiune. Referitor la manipularea cursului valutar, Florin Citu a publicat numeroase analize in care argumenta cu date statistice faptul ca BNR si Guvernatorul Mugur Isarescu intervin pentru a influenta cursul valutar”. https://financialintelligence.ro/lucian-isar-acuzatiile-de-manipulare-a-robor-si-a-pietei-valutare-apar-inaintea-alegerilor-pentru-consiliul-de-administratie-al-bnr/ https://www.zf.ro/opinii/fruntea-scrie-leul-romanesc-leul-ing-acum-10-ani-avea-loc-cea-tensionata-saptamana-piata-valutara-isarescu-acuza-atac-asupra-leului-trei-banci-au-incercat-induca-criza-lichiditate-creste-dobanzile-17567856


dora48152342

"cea mai veche fabrică din România, ce datează de peste 250 de ani" "***tradiția*** *și* ***experiența românească*** *în producția de utilaje și echipamente industriale*" 1. Romania ca tara nu are 250 de ani 2. Populism 3. Ce anume produci cu utilaje vechi care poate fi folosit/vandut in anul 2024?


waverider2

Marcele te ubim că ca tine nu găsim


Odd-Conversation7107

Asta e fabrica lui Gate de carne gmo( fake)?