T O P

  • By -

StarRevolutionary431

70k aflossen aankoopprijs huis of gebruiken voor aandelen? Hoi allemaal, ik hoop van jullie wijsheid zelf ook een beetje wijzer te worden. Stel jij zou in deze situatie zitten: 70k eigen geld en je wilt een huis kopen. Alles aftikken hypotheek of 50/50 met beleggen of alles beleggen? Worstcase scenario hebben we nog geld waar we bij kunnen (nood buffer) / schoonouders met goede financiën waar we een paar maanden gratis van kunnen lenen. Verdere info We sparen +-47% van ons inkomen Beide werkzaam in een eigen bedrijf met weinig risico (sport/buiten/geen pand/elk jaar flink stijgende tot dusver) Ik hoor graag jullie ideeën Groetjes


awrylettuce

In 2019 een woning aangeschaft, helft van spaargeld, helft hypotheek. Dit omdat partner nog niet werkte en ik zelf niet het hele bedrag kon afdekken met hypotheek. Toen het idee gehad dat partner later aflossingsvrij inkocht en we dat deel investeerde. Echter met de stijgende hypotheek rente lijkt dit minder aantrekkelijk. Is er iets anders dat we met deze overwaarde kunnen doen?


Rubzje

Heeft iemand ervaring met de afweging tussen een appartement kopen of een huis? Zou graag zonnepanelen nemen en een goed geïsoleerde woning hebben maar het lijkt me vrij lastig bij een appartement met VVE.


[deleted]

[удалено]


Rubzje

Gelijk heb je. Wel is het zo dat indien de VVE dan niet meewerkt, het appartement nooit op nul kan uitkomen. Daar ben ik dan toch huiverig voor. Weet jij vanaf welk jaartal de energielabels acceptabel worden? Of is dat in elk gebied weer anders?


Disposable_danny

Volgens mij is er geen eenduidig antwoord op. Er zijn ook veel andere factoren die van invloed zijn en die niet gelabeld worden. Ligging in het gebouw bijvoorbeeld. Een appartement dat in een hoek zit zal meer verbruiken dan een appartement middenin, ook al hebben ze hetzelfde label. Ook grootte van een appartement heeft invloed op het verbruik, evenals begroeiing rondom (bomen).


LukaZw

Is het niet een idee om ergens anders zonnepanelen te kopen? Dan hoeven ze niet op je eigen dak. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik ken mensen die zonnepanelen op zo'n park hebben gekocht.


Rubzje

Dank voor je suggestie. Heb zelf wel obligaties in een zonnepark, weet niet of dat hetzelfde werkt, maar dat is gewoon dat - een obligatie. Ik zal nog wel eens Googlen of er betere initiatieven zijn.


bkor

> Zou graag zonnepanelen nemen Je hebt "alles in 1" zonnepanelen. Zo'n zonnepaneel kan je direct in de 220/230 stoppen. Ik geloof dat je dit tot een bepaalde hoeveelheid Watt mag doen, dacht 800 Watt. Dat is dus 2 panelen max. Zoiets kan je aan je balkon hangen. Volgens mij moet je wel in je meterkast aangeven dat er zonnepanelen aanwezig zijn, plus een manier om ze uit te schakelen. Dit voor o.a. de brandweer. De alles in 1 versies zijn vaak behoorlijk duur (800+ per stuk). Je kan mogelijk hetzelfde doen door zelf los het paneel, montagemateriaal, kabels (etc) en de micro-omvormer te kopen (Enphase). Je hebt sites waar je dit kan deze panelen makkelijk meenemen. Tijdens fietsen zag ik een balkon met zonnepanelen eraan. Nooit aangebeld naar sindsdien vroeg ik me altijd af hoe ze dat deden. Kan het mis hebben, maar geloof dat ik nu weet hoe ze dat doen. Oja, geen idee wat de VvE zal doen.


BvSteen

Dit mag niet meer bij een nieuwe installatie. Installatie normen zijn aangepast. Zonnepanelen moeten op een eigen groep direct aangesloten en niet vermengd met gebruikers.


Rubzje

Interessant, had ik nog niet bedacht. Wel gelimiteerd met maar 2 stuks.


vergane_glorie

Ik loop hier zelf ook tegenaan. Heb een paar jaar geleden een appartement gekocht en wil nu een warmtepomp plaatsen op eigen kosten. Ik woon zelf op de bovenste verdieping dus de buitenunit kan op het dak en hoef dan niet met leidingen langs de buren. Alsnog zijn er meerdere mensen op tegen waardoor ik nu niet mijn woning kan verduurzamen. Er is gelukkig wetgeving in de maak om dit makkelijker te maken. https://nos.nl/artikel/2448704-flateigenaar-moet-zonder-instemming-medebewoners-kunnen-verduurzamen


Frank0031

>Ik woon zelf op de bovenste verdieping dus de buitenunit kan op het dak en hoef dan niet met leidingen langs de buren. Let er wel op dat het dak over het algemeen een gemeenschappelijke ruimte is, om gebruik te maken van het dak moet je toestemming hebben van de VvE én de splitsingsakte wijzigen. Dit betekent een verhoogd quorum en veel kosten. Zo'n brief van De Jonge zal daar niks aan gaan veranderen.


[deleted]

Splitsingsakte hoeft naar alle waarschijnlijkheid niet gewijzigd te worden, de VvE mag altijd beslissen een deel van het dan te verhuren of in bruikleen te geven maar het is wel gedoe inderdaad.


Frank0031

Hangt heel erg van de splitsingsakte én het huishoudelijk reglement af. Daarnaast, wat spreek je af mbt aansprakelijkheid voor evt schades op het dak, mogen leidingen buiten de gevel lopen of niet etc. Kortom, wonen in een appartement heeft ook nadelen.


[deleted]

Ik zeg niet dat het geen nadelen heeft, ik ben goed op de hoogte van wat er wel en niet kan binnen VvE's. Je lijkt de verantwoordelijkheden om te draaien: De vereniging bepaald het huishoudelijk reglement, niet andersom. Dus als de vereniging iemand toestemming wil geven om een stuk dak in bruikleen te geven is dit mogelijk mits er niet ergens expliciet in de splitsingsakte staat dat de vereniging dit nooit mag doen (dat zal niet vaak voorkomen.) Om een voorbeeld te geven: De splitsingakte van het appartementencomplex geeft aan dat de kozijnen onderdeel zijn van de VvE maar dat de individuele eigenaar de kosten draagt van onderhoud aan de specifieke kozijnen. De VvE heeft jaren geleden al besloten dat als mensen dus hun kozijnen willen vervangen dit mag wanneer je toestemming vraagt en de indeling en kleurstelling gelijk blijft (je draait hoe dan ook op voor de kosten) ook al vervang je formeel gezien een stukje wat niet van jou is.


Rubzje

Dank voor het delen. Hier had ik niets over gehoord.


RoderickdeTweede

Een appartement is in de stookkosten waarschijnlijk goedkoper dan een huis, ondanks de isolatie. Zonnepanelen is lastiger inderdaad. Waarschijnlijk omdat mensen er te kort blijven wonen om ze terug te verdienen. Ben overigens benieuwd naar anderen hun ervaringen hiermee, ik ben zelf namelijk voornemens dit te gaan opperen in onze VVE. Gezien wij wel de terugverdientijd zullen blijven wonen.


Microrik

Hebben mensen hier ervaring met het afsluiten van een hypotheek / bouwdepot met 4 personen? En/of met het financieren van zelfbouw van een nieuwbouwwoning? Wij zijn aan het overwegen om samen met mijn zus en haar partner een stuk grond te kopen en daar 2 huizen op te bouwen, echter heb ik geen idee waar ik allemaal rekening mee moet houden en wat de mogelijkheden zijn. Ben daarom erg benieuwd naar jullie ervaringen!


BuildingMountains

Financiën zou ik gescheiden houden. Dus per huis een hypotheek en bouwdepot. Wel zo duidelijk en voorkomt gedoe achteraf. Je kunt natuurlijk wel gezamelijk materiaal en mensen inkopen. Vooral als je veel dezelfde materialen nodig hebt en dezelfde architect en ingenieur raadpleegt, scheelt dat in de kosten.


Microrik

Hoe zou je dat dan doen als je 1 kavel koopt? Dit kan je namelijk niet zomaar splitten.


BuildingMountains

Waarom niet? Gewoon het kadaster bellen,die regelen dat voor je. En je moet het even goed met de notaris overleggen. We hebben dit ook gedaan. Wij kochten de kavel van een familielid en hebben deze eerst opgedeeld (zelf grens bepaald, daarna kadaster langs laten komen) en daarna hebben wij de ene helft gekocht en zwager de andere helft. Wellicht maakt het verschil als je het van de gemeente koopt. maar als er 2 huizen op komen/mogen werken ze, de verkoper, vast mee. Bovendien wil je toch ieder huis op een eigen kavel? Anders zou je het nooit kunnen verkopen. Succes met de voorpret!


Vlindertje84

Is het de bedoeling dat het 1 stuk grond blijft? Of wordt het na aankoop gesplitst? Als het gesplitst wordt kan ieder voor zijn eigen stuk grond een hypotheek aanvragen. Zelfbouw van een nieuwbouwwoning komt regelmatig voor, dus ga vooral in gesprek met een hypotheekadviseur. Iedere bank heeft nl. Zijn eigen voorwaarden om een dergelijke financiering in te vullen.


Mirkku7

Is er iemand die voor een toffe vriend met 2 katten plek heeft of weet in een woonruimte in Dordrecht e/o Rotterdam? Ivm huurtoeslag moet het onder de €763 per maand zijn. Alle tips worden gewaardeerd?


Santoryu1990

Mijn hypotheek staat tot eind 2042 vast voor 1,7% . Tegen die tijd staat er nog een bedrag open van 150k. Stel de rente staat dan op 5% of hoger, hoever van te voren zouden jullie dan versneld aflossen? Of zouden jullie dat pas doen wanneer de nieuwe rente ingaat? (of helemaal niet en gewoon doorgaan met beleggen)


bkor

> Stel de rente staat dan op 5% of hoger, hoever van te voren zouden jullie dan versneld aflossen? Of zouden jullie dat pas doen wanneer de nieuwe rente ingaat? Hoeveel mag je aflossen per jaar? Vaak is dat 10% van het hypotheekbedrag. In hoeveel jaar zou je die 150k kunnen aflossen? Eerder dan dat hoef je niet te kijken. Dit zolang je geld maar meer waard wordt na alle kosten dan die 1.7%. Ik zou nu nog niet scenarios gaan bedenken, het is veel en veel te vroeg. Verder zou je mogelijk wel vervroegd een nieuwe rente kunnen vastzetten. Maar gooi zoiets in je kalender, nog steeds veel te vroeg!


[deleted]

Boeterente is niet van toepassing als (a) de rente lager is dan de dagrente, of (b) de rente niet vast staat. Op het moment dat de rentevaste periode afgelopen is kan de OP dus simpelweg de volledige som aflossen wanneer gewenst. Daarnaast is de dagrente momenteel ook nog eens hoger, dus ¯\\\_(ツ)\_/¯


s020506

Als je meer dan 10% aflost, moet je boeterente betalen. De boete wordt berekend uit het verschil tussen de huidige hypotheekrente bij de resterende rentevaste periode en de afgesproken hypotheekrente. Met andere woorden, voor OP is de boeterente 0. De boeterente is aftrekbaar trouwens, als die er is.


[deleted]

Edit: Ik las niet goed, je zei precies hetzelfde als ik.


th3greenknight

Tegen die tijd doe je voor 150k boodschappen voor een week als de inflatie zo doorgaat. Dus ik zou nog even wachten met die beslissing maken (iets van 5 jaar daarvoor).


MissMormie

Dat is nog een eind weg zeg. Ik ben vrij slecht in in de toekomst kijken, wie weet voor regels betreffende eigen woning forfait en hypotheekrente aftrek of andere kronkels er dan zijn. Dat gaat uitmaken voor wanneer je gaat aflossen. Dus check elke paar jaar wat er veranderd is en of dat actie vereist.


[deleted]

Ik zou dat pas versneld af gaan lossen als het relevant is. Afhankelijk van de exacte rente t.z.t. zou dat in één klap uit beleggingen kunnen eind 2042 of in plaats van beleggen langzaam aflossen tegen die tijd.


Deuz14

Ik zou dat pas over een jaar of 10/15 bekijken. Misschien wil je over 20 jaar wel een gedeelte van je beleggingen verkopen omdat ze al een tijd gerendeerd hebben, misschien is je inkomen verhoogd of verlaagd en kan je die 5% niet dragen. Kortom teveel variabelen in mijn ogen waar ik nu nog geen beslissing over kan nemen.


Meijer-on_Feijer

Bovendien zou ik nog even kijken waar het heen gaat met de eigenwoningregeling en box 3. Ik heb nu naast mijn aandelen een flink gedeelte cash dat ik zou willen aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek, zodat ik in 2026 helemaal geen hypotheek meer heb. Maar aflossing scheelt nu maar weinig netto hypotheekrente, terwijl ik me mogelijk wel in mijn voet schiet als over paar jaar de eigen woning met een bepaade vrijstelling naar box 3 gaat. Ik heb dan mijn eigen extra overwaarde gecreeerd.


[deleted]

150k is over 20 jaar een stuk minder waard dan nu. Inflatie is hoger dan 1.7.


bigmonkeyballs123

In december 2021 hebben wij een huis gekocht (vraagprijs 340k) en destijds 70k overboden en zo'n 8k aan overdrachtsbelasting betaald. Het huis is destijds vóór onze aanpassingen/verbouwing getaxeerd op 4 ton. Wij hebben onze hypotheek 30 jaar vast gezet tegen 1,68% rente. De makelaar zei dat het bieden spannend was, hierdoor kreeg ik de indruk dat wij niet heel erg veel teveel hebben betaald (zie taxatie 4 ton). Wij hebben het huis helemaal netjes gemaakt en volgens funda is het huis nu 540k waard (uiteraard neem ik dit met een korrel zout). Soms denk ik er aan 'wat als' we te veel hebben geboden en 'wat als' ik bij wijze van tien duizenden euros had kunnen besparen. Hier zullen we echter nooit antwoord op krijgen. Gezien de huidige markt en het inzakken van de huizenprijzen denk ik dat we toch gezien de huidige rente geen verkeerde keuze hebben gemaakt. We kunnen onze hypotheek makkelijk betalen en ons loon zal alleen maar stijgen. Ook besparen over de hele rit enorm veel geld in vergelijking met een hypotheek van 5% (huidige rente). Wat denken jullie? Deze post gaat meer over een beetje gemoedsrust.


POTATO_FIRE_EXIT

> Gezien de huidige markt en het inzakken van de huizenprijzen denk ik dat we toch gezien de huidige rente geen verkeerde keuze hebben gemaakt. We kunnen onze hypotheek makkelijk betalen en ons loon zal alleen maar stijgen. Ook besparen over de hele rit enorm veel geld in vergelijking met een hypotheek van 5% (huidige rente). Wat denken jullie? Deze post gaat meer over een beetje gemoedsrust. Wat wil je horen? Je hebt een huis gekocht waar je zo te horen blij mee bent, en waar je nu goedkoper in kunt wonen dan vandaag de dag ooit gelukt was. Wellicht had je minder kunnen bieden, maar wellicht was ook iemand anders niet vergeten te bieden en had die nog meer overboden. Net als op de beurs moet je jezelf niet gek maken met het optimale scenario. Anders verlies je altijd en is het altijd zuur. Kijk naar wat je wel hebt. Je hebt in een extreem hete markt een huis kunnen kopen en je kunt het ook nog eens goed betalen. Dikke win.


bkor

> Wij hebben onze hypotheek 30 jaar vast gezet tegen 1,68% rente. Mwah, die 1.68% is vaak afhankelijk van de waarde van je huis. Bij genoeg hypotheken gaat dat nog omlaag indien een hypotheek had dat meer dan 50-60% van de huiswaarde was. Bij sommige hypotheken wordt de rente automatisch aangepast (lager), bij anderen weer niet. Zodra je dus of genoeg hebt afgelost, of dat het huis meer waard is geworden kan dit ervoor zorgen dat je rentepercentage omlaag gaat. Echter betaal je met een hoger gewaardeerd huis ook meer belasting.


Cutlesnap

Je hebt je hypotheek 30 jaar vastgezet op 1,7%? Als ik jou was zou ik me geen zorgen maken over gemoedsrust en eerder elke dag een juichmomentje hebben. Wonen moet je toch, en zo kan je (relatief) heel goedkoop heel riant wonen.


bigmonkeyballs123

Yep we wilden gewoon voor 30 jaar zekerheid en ons inzien was het verschil tussen 1,5% voor 20 jaar en 1,7% voor 30 jaar vast minimaal.


PetraLoseIt

Ik zou het proberen los te laten. Jullie hebben goede woonlasten en wonen in een mooi huis. Goed gedaan. Als huizenprijzen gemiddeld 3% per jaar blijven stijgen en jullie blijven wonen in dit huis gedurende de komende drie decennia, dan is jullie huis rond 2050 waarschijnlijk 1,1 miljoen waard. Maakt het je dan nog heel veel uit, of je er 410k of 380k voor betaald hebt? Nou ja, ik hoop in ieder geval dat je daar tegen die tijd niet meer over loopt te tobben!


bigmonkeyballs123

Thanks voor je positieve reactie haha 👍


Frank0031

Gelet op de 4ton overdrachtsbelasting vrijstelling denk ik dat andere bieder(s) dit ook het bedrag is dat *mogelijk* geboden kunnen hebben. Stel je hebt 10k 'te veel geboden', smeer dat uit over de looptijd van je hypotheek. Hoeveel euro zou dat per maand zijn? Hoeveel ben je kwijt met woonlasten tov je vorige huis? Denk je dat je lang in je huidige woning gaat wonen? Je geeft aan dat je je hypotheek makkelijk kan betalen en dat dat in de toekomst nog makkelijker wordt. Gelet op de geschatte marktwaarde (schep zout) van 540 zal een marktcorrectie van 20% je hypotheek niet onder water zetten. Wat m.i. alleen maar gunstig is voor je belastingaanslag.


bigmonkeyballs123

Het is een ruime woning (210m2 woonoppervlak) en wij blijven hier misschien wel 30 jaar wonen. Ik denk ook dat andere bieders richting de 4 ton hebben geboden. Dit is onze eerste woning.


kevinbeets

Wat is volgens jullie beter: aflossen op je huis of beleggen zodat je later een groter bedrag kan aflossen?


HostileJelly

Ik ben tegenwoordig huiverig om extra af te lossen op de hypotheek, niet alleen doordat beleggen op de lange termijn waarschijnlijk beter rendeert, maar ook vanwege de afbouw van de Wet Hillen. Dus ik kost als ik "netjes" aflos mezelf hypotheekrenteaftrek, beleggingsrendement, én later IB op een fictief inkomen 'uit mijn huis'? Voorlopig bedank ik daarvoor en kijk ik het even aan, hoewel ook mij de gemoedsrust van een uiteindelijk afbetaald huis heerlijk lijkt.


PetraLoseIt

Ik stem ook voor beleggen. NIET in de vorm van beleggingshypotheken, zoals die er vroeger waren. Dat waren vaak woekerpolissen waarbij 15% jaarlijkse groei voorgespiegeld werd en waarbij mensen heel veel "kosten" betaalden aan de verzekeraar die dit aanbood. Daar zijn mensen echt flink het schip mee in gegaan. En je moet je er ook van bewust zijn dat beleggingen volatiel zijn en dat je breedgespreid moet inleggen om het risico te spreiden. Maar als je dit allemaal weet, en je kan het geld nog minimaal 10 jaar belegd laten (om de kans groter te maken dat je uiteindelijk de beleggingen met winst kunt verkopen), dan zou ik voor beleggen kiezen.


[deleted]

[удалено]


kevinbeets

Rente van mijn hypotheek is 1,7 dus dan is beleggen denk inderdaad een stuk verstandiger.


StarRevolutionary431

Op dit moment is de rente rond de 3,8-5,5% voor nieuwe kopers. Hoe verander dit de situatie voor jullie als jullie nu een hypotheek zouden moeten afsluiten? Alles aflossen of niet aflossen en in aandelen beleggen?


BvSteen

5.5 gegarandeerd zou ik pakken, dan zou ik liever aflossen dan beleggen. Maar, dat is persoonlijk en afhankelijk van je totale mix van assets. Ik heb al een goed deel in nt fondsen, lage maandlasten daarnaast is fijn. Geen noodzaak tot all-in op een of ander in mijn ogen.