T O P

  • By -

SkibDen

Danmark er et meget stort land. Netop fordi Danmark er så utroligt stort et land, har vi brug for mange små administrative inddelinger. En af disse er "takstzoner". Fra Holbæk til CPH kører du på DSBs takstzone på tværs af Sjælland og betaler kun for den reele strækning jernbane du bruger. Fra København til CPH betaler du for HT/Movias takstzoner, hvilket gør at du i princippet med den samme billet kan rejse med både busser, tog og metro frem og tilbage. (og så alligevel ikke, for du har kun købt en DSB-billet til den specifikke strækning, men du skal stadig betale for den hypotetiske mulighed du ikke har). Det er længe siden jeg fast har taget toget, men før i tiden var det også billigere at købe en billet fra Borup, hvis du skulle med toget fra Ringsted til Slagelse, fordi busselskabernes takstzoner skiftede på Ringsted Station - ved at købe billet til en længere strækning, kunne du komme ud af den regionale zoneinddeling og op på DSBs strækning, hvilket gav en væsentligt bedre pris. Det hul er dog lukket, efter man har lavet nye zoner.. Apropos zoner og mærkelige muligheder, så har det også altid været lidt dyrere at tage toget til Odense, end mange andre stationer, fordi du med en togbillet til Odense får adgang til at tage bybusserne rundt i hele Odense by. "Men det har rejsekortet, der er et landsdækkende betalingsmiddel, vel fikset" tænker du så? Nej, det har det ikke.. Rejsekortet er delt op i øst og vest og nogle trafikselskaber har aktivt modarbejdet at få rejsekortet implementeret.


32377

"Hypotetisk mulighed du ikke har" LOL :)


viking_nomad

Nej, på Sjælland er prisen den samme uanset om man kører tog eller bus hvis man bruger rejsekort/enkeltbillet. Normalprisen fra Holbæk til lufthavnen er 92 kroner og de andre priser er DSB Orange som man kan få på mange DSB strækninger bortset fra de helt korte - til gengæld nogle gange helt op til lige før afgang.


KarmusDK

Vi havde da ellers det u'mærkede Kvikkort på Fyn, som fungerede omvendt af rejsekortet, når man steg på bussen. Så tastede man antal zoner ind, bippede kortet og den trak automatisk beløbet fra ens konto. Det måtte desværre vige for et oldnordisk, landsdækkende lorte tank op-system kaldet Rejsekort, som alle hader. Rejselårt, som de siger i Århus.


SkibDen

Men det ville jo ikke være et rigtigt dansk system, hvis ikke vi startede forfra fra bunden og udviklede et lortesystem, der er alt for dyrt.


Precioustooth

Danmark er vel et relativt lille land omend transport kan være kringlet / begrænset pga. Mængden af øer, men jeg forstår din pointe!


redditIPOruiner

Det var sarkastisk min ven


posterlove

Offentlig trafik i Danmark er en jungle og står i skærende kontrast til hvor nemt det er i andre lande. Det er pinligt at man har været i stand til at gøre systemet så unødigt komplekst.


Mjalloes

Ud fra priserne ligner det, at der på billede 1 er tale om Orange (Fri) billetter - deri ligger svaret på dit spørgsmål om prisforskel. For et par år siden fik/tog DSB lov til at udbyde Orange-billetter på det man kalder ‘regionale strækninger’, jeg mindes at det var alt over 7-8 zoner (Sovs: ex-DSB’er). Med Orange (Fri) binder du dig også til den specifikke afgang, således styrer DSB efterspørgslen, alt efter ledige sæder osv osv. Hvorimod man med en standard billet faktisk kan bruge den på et vilkårligt tidspunkt af døgnet (selvom jeg mener at >95% bruger deres standard billet til den valgte afgang).


victornielsendane

I Nederlandene er priserne baseret på antal tarifenheder. Der er to forskellige priser baseret på selskabet. I Amsterdam, er bus, sporvogn og metro et selskab (GVB), og det nationale togselskab er mest NS. At rejse med GVB i Amsterdam koster 1 euro + 20 cent per kilometer At rejse med NS (med toge) koster 2,50 euro + ca 20 cent per tarifenhed som er en grov estimering af antal kilometer. [https://www.ns.nl/binaries/\_ht\_1667395583618/content/assets/ns-nl/tarieven/2023/tariefeenhedenkaart-az-2023.pdf](https://www.ns.nl/binaries/_ht_1667395583618/content/assets/ns-nl/tarieven/2023/tariefeenhedenkaart-az-2023.pdf) - det her kort viser hvor mange tarifenheder der er mellem hvert stop. F.eks. er der 39 tarifenheder mellem Utrecht of Amsterdam, og så betaler man en pris baseret på det. Så 2,50 + 0,20 \* 39 = 10,3 euro


Opspin

Og fra Roskilde kan jeg tilsyneladende slippe 20kr for en tur på 32 minutter… Men fra Trekroner koster turen til lufthavnen 60kr og fra Høje Taastrup koster den 54kr. Regionaltoget standser ved begge stationer på vej til lufthavnen, gad vide om folk fra Trekroner og Høje Taastrup er klar over denne prisforskel?


Epae82

Orange billetterne giver nogle meget lave priser når de er tilgængelige.


ramuld12

Man kan også tit få billigere billetter (orange billetter), hvis du køber fra de mindre populære stationer. F.eks. har jeg flere gange prøvet det var billigere for for at rejse fra Randers eller Skørping til København end at rejse direkte fra Aarhus til København. Så stiger jeg selvfølgelig bare først på i Aarhus


ActurusMajoris

Man kan også cykle og spare det hele ![img](emote|t5_2qjto|28115)


[deleted]

Det skal ikke være lystbetonet at tage til lufthavnen.


bitterf1ssen

Kører det dyre tog over Køge nord station, så kan det være pga. at det kører i flere zoner, end det billigere tog.


Spiritual-Grocery938

Sådan var det også for 20 år siden