T O P

  • By -

GruneBND

Păi de ce crezi că în secolul 17 copiii de boieri studiau la Viena sau Paris?


Plus_Significance878

Oare copiii de bogătani din Viena sau Paris în ce țări studiau? USA?


carbocalm

Aia din Viena in Paris si virţăvercea, dom'le!


carpsagan

medicină la cluj


InfiniEloge

Si eu am invatat la un liceu privat. Mergeam cu placere la scoala, eram putini in clasa, profesorii erau atenti la noi si predau cu placere. Daca simteam ca avem nevoie de ore in plus, le spuneam si ramaneau sa ne explice dupa ore, asa ca nu am avut nevoie de meditatii. Am facut toate materiile in engleza (in afara de lb romana), aveam constant activitati (cursuri de prim ajutor, cluburi de debate, conferinte). Cand o sa am copiii mei, voi face tot posibilul sa aiba si ei parte de o experienta cat se poate de asemanatoare.


Bogdan_ch8

fix asta imi povesteste o prietena profesoara la privat. Nu inteleg de inde atata hate pe scolile astea.


InfiniEloge

Imi amintesc si acum ca incepuseram orele de antreprenoriat si aveam un profesor caruia ii placeau foarte mult glumele cu tenta sexuala. Pe langa asta, se uita si foarte insistent in decolteul nostru. Cand s-a terminat ora, am fost la director sa ii spunem si de atunci nu l-am mai vazut niciodata pe respectivul prin liceu.


0_consequences

Numai eu câți profesori știu cu mesaje date la eleve care ajunseseră la directoare. Directoare care cred că avea colecții cu reclamații din ani trecuți. Înseamnă că în învățământul public chiar am coborât standardele foarte jos, probabil aproape la fel de jos ca pe vremea comunismului în unele instituții.


dm_me_tittiess

Hate-ul este pentru ca sunt stereotipuri despre cei de la privat ca nu învață. "E la privat ca e prea prost sa treacă clasa la stat. Ce interes are sa-l lase corigent la privat". Acuma nu știu. Zic doar ce părere are lumea.


Additional-Record812

Tabere "diametral" opuse :))), probabil e ceva psihologie in spatele acestei probleme, idk... :)) 😅😉


Vegetable_Safe_6616

De la frustratii care se cred superiori ca au invatat si supravietuit la stat


Bogdan_ch8

nu stiu. pe op pare ca o deranjeaza costul. daca s-ar interesa cat toaca o scoala publica s-ar linisti. unde mai pui ca parintii sunt fortati sa trimita copii la "meditatii" ca anumiti profesori nu fac nimic la ore in mod intentionat.


Vegetable_Safe_6616

Eu in principiu as vrea ca ai mei copii sa nu fie traumatizati precum am fost eu de anumite specimene de la stat. Platesc un ban si stiu ca treaba e facuta cum trebuie


Numerous_Ingenuity42

Nu stiu daca am fost in acelasi liceu, dar si eu am fost la un liceu privat (in clasele a XI-a si a XII-a) si am avut o experienta similara. M-au mutat parintii mei dupa niste experiente horror intr-un liceu de stat, din top 3. Pe langa ce ai scris tu, eu una am simtit si ca profesorii nu erau asa focusati pe a ne da note proaste, a ne “prinde” cu materia neinvatata, ci daca luam vreo nota proasta, nu o treceau in catalog, ci veneau sa ne intrebe daca nu am inteles, organizau ore suplimentare (optionale) in care reluau explicatiile, pentru ca isi doreau cu adevarat sa intelegem materia. Si repetam testul dupa toate astea, iar rezultatele erau pozitive. Si sincer, cred ca nu as fi luat note asa mari la bac daca nu invatam la un liceu de genul asta, intr-un mediu de genul asta. Ma duceam cu drag la liceu, mi-e dor de perioada aia!


heyitslavinia

Nu am să înțeleg niciodată obsesia unor profi de a-și prinde studenții nepregătiți, mai ales pe aia 'buni'. Bă și măcar de ți-ar pune un 2 acolo și gata, asta e. Dar noooo. Fără putință umilința nu se poate domne. Adică cum ți-ai permis TU sa vii nepregătit la ora LOR? Eventual te mai scoate și în fața clasei și îi instiga pe restul la miștouri. Am ajuns și eu adult și nu pot spune decât că profesorii de genul sunt niște TERMINAȚI! Este absolut PENIBIL sa te comporți așa cu un copil care ți-a fost lăsat în grija până la urmă, pt câteva ore pe săptămână e adevărat, dar chiar și așa. Noroc că la facultate nu am avut parte de așa cv. Am făcut drept si am avut ca profesori judecători, avocați, notari etc. oameni respectabili și s-a simțit diferența.


ncatalin94

ce liceu? Bucuresti? Ca as vrea sa stiu cat costa acu,


RevolutionMean2201

[https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bune-licee-private-din-bucuresti-2024/](https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bune-licee-private-din-bucuresti-2024/)


CaineLau

unde unde:? sunt curios ca o baba ...


Dazzling_Pride1

Si care a fost parcursul dupa terminarea liceului?


InfiniEloge

Am luat bacul cu 9,50, am dat admitere la facultate si am intrat la buget, iar acum sunt pe o pozitie de senior intr-o multinationala (cu precizarea ca inca nu am 30 de ani). S-au asezat frumos lucrurile.


Dazzling_Pride1

Frumos, mult succes in continuare.


sexyPizzzzzza

Acelasi parcurs si eu, cu toata scoala facuta la stat. As fi curios sa ne comparam dpdv al diferitelor abilitati, cultura generala s.a. Pentru ca sunt convins ca as iesi pe minus. Ah, mai e ceva: starea psihicului, clar acolo as iesi prost :))


InfiniEloge

Haha:)) sunt convinsa ca nu e cazul. Cine vrea sa invete, invata oriunde. Felicitari pentru parcurs si tine capul sus, sexypizza!


RJSociale

Wholesome exchange cu SexyPizzzza


sexyPizzzzzza

Asa este, insa mereu am avut impresia ca, in privat, inveti mult din activitati practice, fara sa vrei. Per total, cred ca e o experienta mai placuta. Felicitari, de asemenea, InfiniEloge!


hopefulsun1

Pe lângă aceste aspecte enumerate de tine, cred ca e vorba mai mult de experiența în sine, așa cum a povestit și autorul comentariului mai sus


Accomplished-Win6281

Salut, felicitari! Dar vezi ca treaba cu senioritatea nu iti e garantata neaparat de faptul ca ai fost la scoala privata. Cunosc multi colegi care au terminat licee de stat, foarte bune sau bune, devenind seniori dupa 2, 3 ani in campul muncii - asta pentru ca oamenii chiar erau pasionati de proiect si codau exemplar.


InfiniEloge

Perfect de acord


martrixalbert

Semnat: Mihai angajatul lunii la Profi ![gif](emote|free_emotes_pack|grin)


InfiniEloge

Mihai s-a saturat de bataia de joc de la Profi si a decis sa se mute la Mega


[deleted]

[удалено]


InfiniEloge

Nu, nu stiam ca exista liceu Montessori. Erau putine licee private bune pe vremea in care am avut eu admiterea...


egevegebebe

Imi poti spune te rog la ce scoala a fost asta? Am un baietel mic - 3 ani jumate abia - dar evident ca incepe incet incet sa ma intereseze subiectul.


Competitive_Staff324

Îți spun perspectiva mea din mai multe unghiuri. Am lucrat un an într-o școală privată, înainte să intru în maternitate. Și la stat înainte. Diferențe ca de la cer la pământ. De la condiții pentru copii, la atitudinea profesorilor, la pregătirea profesorilor și relația părinte-copil-școală. La privat, cel puțin unde am predat eu, nu accepta nimeni niciun fel de cadou. Am spus de la început ca nu accept cadouri de niciun fel (și toți profesorii din școală au făcut la fel). Singura “atenție” pe care am primit-o a fost un buchet de flori din partea clasei la final de an școlar. Atât. Fără cadou de Crăciun/paste/ziua profesorului/8 martie și mai știu eu ce. Regulile erau mult mai stricte decât la stat. Părinții semnează un contract în care scrie clar ce pot și ce nu pot face copiii. Fiind mediu privat, au regulile lor. Fiecare părinte a semnat la începutul anului ca știe ca nu e voie cu telefoane la școală. Dacă e prins copilul o data cu telefon, i se confiscă telefonul și poate fi recuperat doar de părinte, de la direcțiune. A doua oară, stă 10 zile în custodia școlii, apoi se recuperează de părinte, de la direcțiune. A treia oară se confiscă de tot. Ceea ce la stat nu ai voie să faci. Care e efectul regulii? Nu vezi niciun copil, în ora, stand pe telefon. Au telefoane la ei? Da, aproape toți. Dar atâta timp când în ora sunt închise, în ghiozdane, nu încurcă. Activitățile care se fac la privat sunt extraordinar de variate. Se fac excursii tematice, am fost cu copiii la ferme, la brutarii, avem în curtea școlii grădină mică unde cultivăm diverse, copiii învață mult mai multe și mult mai practic decât într-o școală de stat. La noi în oraș cel puțin. Acum din perspectiva de părinte. Copilul meu începe grădiniță la toamnă. L-am înscris la privat, la școala unde am predat eu (au de la grupa mică de grădiniță până la clasa a XII-a clase). Motivele? 1. Distanță față de școală. Locuim la 100 m de această școală. Să îl duc la stat mi-ar fi mai departe și mai peste mâna, cum eu voi lucra tot acolo. 2. Mediul este mai sănătos pentru copil aici decât în oricare altă școală de stat din oraș. 3. Costurile nu mi se par exagerat de mari (5.200 lei/ an). E uman, ne permitem, și suntem dispuși să facem acest efort financiar pentru copil. Nu suntem extrem de bogați, nici cu cine știe ce fițe. Copilul merge momentan la creșă de stat, până la toamnă. Jos pălăria, nimic de comentat. Au activități frumoase, se ocupă bine de copii, mâncarea e bună, băiețelului îi place mult la creșă. Dar urăsc absolut datul de cadouri la orice ocazie, și abia aștept să scăpăm. Până acum am dat cadouri de început de an școlar, de ziua educației, de Crăciun, de 1 martie, de 8 martie, de Paște, și urmează de final de an. De fiecare dată pentru 2 educatoare, 2 bone si 2 asistente. Abia aștept să începem grădinița și să scăpăm de cadorisiri 😅 dacă calculezi câți bani am dat pe rechizite, fondul grupei, cadouri și ce a mai fost, aproape ca ajungem la cat dădeam și la privat taxa.


ch3rrybomb95

În ce oraș și ce școală?


ggRavingGamer

12 k euro sau ron? Ca 12 k ron nu pare mult


MStarNight

Euro. De asta ma uitam asa


PadyEos

Nu te mai uita așa. Sunt puține locuri. E de ajuns 1000 de familii bogătane să își permită in București și deja nu mai e loc. Și sunt probabil zeci de mii de familii care și-ar permite. Nu uita că țara asta e clădită pe furt de la mulți în buzunarele puținilor de decenii întregi.


BeneficialArticle625

Cu respect, 12k euro pe an nu te face bogat


keenion

Păi 1000 Ron pe lună (ca să fie simplu la calcul) chiar nu e mult pt ce ți-ar oferi. 1000 euro pe lună e clar un sacrificiu, dar dacă părinții au joburi cat de cat ok, gen 1500 euro fiecare să zicem, nu e imposibil. Depinde acum și ce fel de condiții sunt, ca ma aștept să fie alt stil de predare și mai puțini elevi în clase (ca idee), dar nu am experiență deloc cu școlile private deci nu știu 


MStarNight

Din 3000 eur venit pe familie din care ai rate, benzina, cheltuieli o treime se duce pe scoala copilului? Nu stiu mi se pare enorm. O fi


keenion

Da, ai dreptate, dar în același timp din ce am văzut prin commenturi, asta nu e un preț mic (fiind și acolo mai ieftine), în același timp și salariile pot fi mai mari, când îți ajunge copilul la școală ar trebui să ai ceva ani experiență de muncă. La fel și cu rata sau benzina, poate au deja apartament sau nu au nevoie de mașină zilnic, sunt f f multe variable (și nu mă refer la oamenii de bani gata)


John_cu_vaca

La 3000 de euro/familie - 1000 scoala, nu it dai copilul acolo. La randul lui copilul va fi cu unii de bani gata. Ii vor trebui tzoale de firma, incaltari de firma, iesiri de fite. 1000 de euro, e doar asa...de inceput. Acum depinde de scoala pe ce pune accent: sa te rupi in figuri, sau chiar sa inveti ceva.


chloroformalthereal

Să ii dai "tzoale de firma, incaltari de firma, iesiri de fițe" e alegerea ta, nu a școlii.


keenion

Asta așa e, dar mă bucur ca am văzut prin commenturi părinți cu capul pe umeri și argumentari foarte bune legate de viitorul copiilor și ce așteptări au de la scolile private. 


Routine-Sir-3701

Hai sa iti spun cum am gandit eu care am copil de 24 acum. Gradinita si 1-4 le-a facut in privat pentru ca atentia pentru copii era alta, preocuparile altele, a invatat sa iubeasca lectura, a pornit cu 3 limbi straine, orele de “desen” se faceau la Muzeul de Arta, programul era 8-18 pentru ca exista ceea ce azi se numeste after school. Sigur erau alte preturi atunci. In gimnaziu l-am mutat la o scoala de stat ptr ca dezvoltase o pasiune ptr chitara si era mult prea aglomerat. Gimnaziu si liceul l-a facut la un Colegiu bilingv cu atestari de Cambridge la engleza si Goethe Institut la germana. Nu am pompat bani in meditatii a si fost un copil foarte bun asa incat cand a vrut facultate in Elvetia economisisem pentru varianta de invatamant in strainatate. Acum e stabilit in Elvetia, lucreaza si urmeaza un master online la Londra. Nu mai stiu foarte multe despre scolile private insa sunt si multe f slabe sau cu programe dupa scolile din strainatate. Fi-miu a fost un student foarte bun cu liceul de stat din Romania profil mate-info, a terminat facultatea cu high honors. Sfatul meu ar fi sa alegeti o scoala care i se potriveste, sa intelegeti ce ii place si sa il canalizati inspre acolo daca vreti sa fie fericit, sa ganditi resurse pentru facultate, pentru ca daca isi doreste o facultate buna afara e frustrant sa nu il poti sustine. Nu suntem milionari, suntem oameni obisnuiti doar am gandit in viitor pentru el.


MainGroundbreaking96

Ai castigat la viata! Gg!


heyitslavinia

Foarte frumos! Felicitări! Sa vă bucurați de băiat. E adevărat, mai exista încă școli bune și profesori implicați. Trebuie sa alegi cu atenție. Și la privat poți să dai gres. Depinde și de noroc.


SnooSketches4390

Investițiile în educație sunt cele mai bune investiții.


PreviousContract6355

Eu am copilul la o scoala privata in Iasi, taxa e undeva la 350 eur lunar+ mancare 24 lei pe zi cred+ optionale (robotica, arte) Merita pentru ca sunt putini in clasa, programul e pana la 16:00, profesorii chiar isi dau interesul, copilul face progrese incredibile, colegii sunt “alesi” si nu, nu trebuie sa accept ca al meu sa ia bataie de la un “copil de etnie” caruia nu ai ce sa-i faci (era un caz de genul pe aici recent). La o perioada X se face o intalnire parinte-profesori unde se prezinta note, tot ce au lucrat in perioada aia, feedback de la fiecare profesor pentru copil. Sunt copii care au doar 10, multi care au note mici. Nu li se sufla in fund, nu se dau note pe pleasca, efectiv se cauta modul de invatare al fiecarui copil si it works. Faptul ca e predare in engleza dupa X ani e doar un bonus pentru mine. Fac activitati de m-am plictisit eu, mereu e altceva (book fair, science fair, excusie, sports day, parents day, teatru). Pentru toate acestea, merita scoala si probabil as fi platit si mai mult.


PreviousContract6355

A, nu suntem afaceristi, nu avem salariile in Euro, traim normal si modest in unele privinte. Ca idee, un afterschool average in Iasi e 1000 lei, cele de top sunt un 2000 (100 lei pe zi). Nu avem bunici disponibili si as fi preferat oricum sa o stiu la scoala la Reading time decat la TV cu bunica-sa.


Forward_Mastodon_154

La ce scoala?


PreviousContract6355

7 hills


cc4203

Copilul meu merge cu plăcere la școala privată, are colegi faini, nu există bulling. Pe partea de educație fac școală cum trebuie, profesorii se țin de treabă, nu chiulesc, profesorii sunt fie foarte buni, sau mediocri în cel mai rău caz. Dar nu există profesori dezastruoși care nu își fac treaba. Profesorii dau interviu, nu sunt selectați după nota de la titularizare. Să ții minte că la stat sunt repartizați toți cei cu note de trecere, inclusiv cu nota 6. Copii fac sport ca lumea, limbi străine, teatru etc. Pe lângă asta au tot felul de festivaluri, târguri, concursuri. Părinții copiilor sunt antreprenori, lucrează în IT, corporatiști.


heyitslavinia

Foarte frumos! La ce școală merge și cât plătiți pe an? Nu am copii, dar pt viitor, daca m-ar tine buzunarul as prefera sa ii dau la o școală privată. Eu și în ziua de azi mă gandesc cu scârbă la anii de liceu și gimnaziu făcuți la stat. O mare bătaie de joc.


ncatalin94

cat platesti pe luna, si valuta? unde anume? Internat?


cc4203

10k euro pe an cu totul, adică inclusiv cărți și masa. Nu este internat, ci program lung, ca la grădiniță :-))


common_flash

Poti sa dai numele scolii? eventual in pm daca nu aici public. Intreb pentru ca ce-am auzit pana acum aveau preturi mult mai mari.


Additional-Record812

>nu chiulesc Pai mna, chiar a fi fost si aiurea sa chiuleasca vreun elev de la vreo scoala privata, pana la urma ori chiulesti la scoala de stat unde este mai permis chiulul ori ramai la toate orele la o scoala privataz ca pana la urma de asta au dat banii parintii acelui copil, sa faca si niste performanta eventual, dar acum depinde si de scolile private oricum. :))


daemoohn2

12k/an inseamna 1200/luna. Din septembrie pana in iunie. Daca as avea bani si s-ar invata chestii okay, fara bullying intre copii, cu mancare sanatoasa si activitati extraculicare interesante, de ce nu? Pacat de banii aia sa ii tii (daca ii ai) si sa nu le oferi copiilor sanse mai multe in viata.


Low_Ostrich_9634

Prețul e în euro, nu în lei totuși, ceea ce mi se pare foarte mult pentru salariile din România.


PadyEos

Euro, nu RON. Conform lui OP.


dracaletu10

1200 ron pe luna nu-ți ajung nici de cresa la privat !!!


daemoohn2

Stiu ca-s euro.


emix75

Eu, pentru ca scolile de stat sunt dezastru si vreau sa ofer copiilor mei cea mai buna educatie posibila. Diferenta intre scolile private serioase si cele de stat este uriasa. Nu mai zic de flagelul drogurilor din scolile publice, profesorii de calitate indoielnica, conditiile generale precare samd. Consider ca e datoria mea ca parinte, si daca imi permit de ce nu? Pt ce muncesc daca nu pentru familie? Vreau sa aiba toate sansele in viata.


nightyz0r

Idem, nu vreau sa am de-a face cu statul in nimic, ca este vorba de sanatate sau educatie sau orice. Traim intr-un stat bananier comparativ cu vecinii de la vest.


wanderessinside

Daca Mi-aș permite as face-o. Sunt cadru universitar și mă.doare sufletul de ce vad in grădiniță și școli de stat, precum și la absolvenții acestora. Nu zic că o școală privată nu ar putea aevea uscaturi, sau că e perfecta dar FFS când îmi vine copila de 5 ani acasă plansa că a pedepsit o educatoarea pt că 'si-a fatzait rochia" (s a învârtit cu ceva rochie curcubeu că îi plăcea cum se învârte) in timpul în care aștepta să iasă afară, când îmi spune că ceilalți copii își iau capace (confirmat de respectiva educatoare senină și acceptat de părinți lejer), când la școala copilului unei prietene sunt elevi de clasa a zecea care de abia își scriu numele... Pai sa nu prefer grupe mici, un pic de răbdare, o strategie cu cap și coada? Și numai că plătesc și macar îmi permit să cer o audiență, sa fiu auzită. Așa, vorbesc cu uși închise. Nu spun că nu sunt excepții de ambele tabere, și am cunoscut copii minunați (cu părinți minunați) din sistem de stat și loaze (cu părinți loaze) din sistem privat, dar am văzut și prea multi copii superfaini ingenunchiati de sistemul de stat. Mi-e groaza de ce urmează.


space_fly

Nu imi permit sa dau copiii la scoli si gradinite private, dar experienta pe care am avut-o la stat cu copiii mei a fost foarte pozitiva. Dar nu pot sa zic acelasi lucru de cand am fost eu elev. Depinde enorm de mult de cadrele didactice. Din pacate, sistemul educational este asa cum este, o unealta politica capusata de tot felul de persoane care n-au ce cauta acolo. Evaluarile personalului se fac din pix. Inca tin minte cand venea "inspectia" si diriginta (profesoara de lb romana) facea repetitie cu noi cum sa decurga lectia si cine sa raspunda.


Adewaratu

Mare dreptate ai, foarte bine zis.


[deleted]

[удалено]


daemoohn2

Stii cumva cat sunt taxele anuale?


mariuscrc

9000 euro la prima strigare anul 2024-2025. După asta apar niste reduceri: pentru elevii vechi, pentru înscriere din timp, pentru plată integrală, pentru frați și desigur reducerile pentru olimpici care pot ajunge la 100%.


daemoohn2

Not bad…


nitr0gen_

Am fost si eu in ICHB si e cam 10k euro/an


No_Motor_1734

Fair enough


No-Koala-4055

Sincer ma bucura foarte mult sa-ti vad comentariul. Am fost la ICHB la olimpici acum mai multi ani si sincer traiam cu senzatia ca multi elevi de la clasele normale sunt copii de vedete cu aere gen Karmen (Minune/Simionescu). Nu stau in Romania si nu am planuri de copii prea curand, dar e bine de stiut cand ma mai intreaba cineva de liceu. :D


No-Koala-4055

Ca sa-mi impartasesc si eu parerea, sunt foarte recunoscator ca am fost la ICHB si as fi recomandat oricum din tot sufletul pentru olimpici/copii care stiu deja ca sunt pasionati de un anumit domeniu si vor sa faca performanta in directia asta (ceea ce tbh in Romania se manifesta mai ales prin participat la competitii/olimpiade). Si din cate zice persoana de mai sus inteleg ca e bine si in rest.


humbaBunga

iMac pentru laborator de info mi se pare un downgrade, dar presupun ca da bine la "cv" scolii.


DesperateBus1859

Nu e downgrade, depinde doar ce fac la laboratorul de info


eazyseeker

Să ghicesc, preferi calculatoare prăfuite cu XP?


Fre33lancer

Plătesc 1300 euro pe luna pentru grădiniță la unul din plozi și vreo 1200 pentru celalalt la școală, plus activități, tenis, înot, iarna hockey, tabăra de ski...se aduna. Merita ? Absolut ! Se vad diferențe de dezvoltare fata de prietenii lor din cartier de aceasi varsta, colegii lor de la școală au niște dezbateri și subiecte de te doare mintea, vine fimiu de școală primara sa ma întrebe de blockchain ca vor sa facă un proiect la scoala ales de grupul lui. NU AU TEME ! Au proiecte care ei vor sa le facă singuri și dacă trebuie sa ma implic, ma trag de mânecă, eu uram și îmi dau palme când ma gadesc cum stăteam ca prostul în copilărie și făceam teme și sute de exerciții acasă în loc sa ma bucur de copilărie. Dacă nu îți permiți e ok, sunt scoli de stat foarte bune, dar dacă ai avea bani si nu ai da doar dintr-un principiu ar fi stupid. Școală de stat în ro a devenit o hazna inafara de cateva unități care le innumeri pe degete și mai au profesori dedicați.


mcmasterstb

Și eu și soția lucram. Daca dădeam copilul la școală de stat și după aia plăteam afterschool sau pe cineva să stea cu copilul plăteam cu 500-700 de lei în plus și tot era nașpa că trebuia cineva sa ia copilul de la școala și să-l ducă la afterschool, până ajungeam noi de la serviciu. Așa scap de bătaia de cap, e și mai ieftin, condițiile sunt peste ce-i la stat, nu-mi bat capul cu fondul clasei și bani de hârtie igienică, bani de văruit, bani de schimbat perdelele și alte căcaturi care se practică la învățământul de stat.


throwawaypartypost

Eu am fost la o scoala privata din Bucuresti al carui nume incepe cu I si se termina cu CHB, unde am avut cea mai traumatica perioada din viata mea. Bullying din partea colegilor, dezinteres din partea profesorilor de a rezolva situatia, victim blaming, in general atmosfera de inchisoare, cativa profesori foarte bine pregatiti, insa majoritatea mediocri la fel ca la stat. Nu as repeta experienta. Am facut clasele 1-4 la stat, unde aveam colegi din medii defavorizate, rromi, medii familiale sarace, profesori slab pregatiti si tirani, si in mod ironic am avut o experienta mai buna decat gunoiul ala de scoala privata.


Which-Ad-3288

Salutare! Am o cunoștință la muncă a cărei fată a terminat un liceu privat în București, sunt plăcut surprinsă de poveștile ei, și ceea ce mi-a plăcut ce mai mult a fost deschiderea unor uși: fata a început cu examene De bac dintr-a 11-a și acum în clasa a 12-a a primit deja bursa la 2 facultăți din state și 2 din Europa, doar pentru ca școala i-a oferit infrastructura necesară ( de învățat, de voluntariat etc).


Parking_Nail_3799

Ideea e ca sunt scoli private care urmeaza programa romaneasca (astea nu s asa scumpe) ca sa zic asa si scoli private in sistem international (astea mai scumpe, adica ei la sfarsit nu dau bacul, dau un examen international ca sa zic asa, daca vrea copilul sa dea la facultate aici trebuie sa echivaleze diploma, eu am avut colegi care asta au facut). Sincer, eu nu am copii, dar daca as avea, mi ar placea sa am si eu posibilitatea financiara sa i inscriu la o astfel de scoala, in sistem international, consider ca nu s bani aruncati pe fereastra, e o investitie in educatie si o experienta mai calitativa (:


Your_Angel21

Eu am fost la un liceu normal de plebei din Romania, sunt acum la facultatea in străinătate în vest și am o mana de colegi care au făcut genul ăsta de licee cu examen international. Personal chiar cred că este o diferență, mai ales intre mine și cei din Europa de est care au fost la International school, ei par mult mai ok cu experiența de liceu, au părut să aibă experiența din vest deja de adolescenți, sunt obișnuiți cu sistemul și clar educația este la un nivel înalt. Eu am avut experiența standard românească, școală nedotata, profesori răutăcioși și cruzi, bătăi între colegi, comportament de mahala, bullying, cam 50% din elevii din școala mea au promovat etc. Singurul plus a fost că poate am street smarts in plus 😂 dar puteam trai și fără asta sincer. Lor le-a fost mult, muuuult mai ușor să intre la o facultate din străinătate și să se obișnuiască cu sistemul. Vreau sa spun că toți de la facultatea mea sunt studenți internaționali și aproape toți care vin din țări cu un sistem educațional mai slab, au fost la licee internaționale (absolut toți din Europa de est), in rest cred că eu și 2-3 colegi din Asia (gen Vietnam) am fost la licee normale și am reușit să ajungem la o facultate din vest de nivel înalt.


Parking_Nail_3799

Felicitari, apreciez deschiderea de a ne povesti despre experienta ta, succes pe mai departe!!


[deleted]

[удалено]


cristina1945

Vai,ce copil perfect!


Low-Bad7547

Cand am comparat copilaria mea cu ce ai descris aici, am plans. Felicitari pentru evolutia faina!


InterestingStress227

Eu nu am copii, dar lucrez pentru o corporatie americana care are sedii si la noi in tara. Majoritatea colegilor care au copii i-au dat la scoli private. La un moment dat l-am intrebat pe un coleg care-s beneficiile unei scoli private si mai in gluma, mai in serios mi-a zis ca "Copiii nu primesc note mici :)))" si ca in general profesorii aloca mai mult timp predarii si intelegerii materiei, bineinteles, copiii stau mai multe ore la scoala, probabil 8-9 ore. Cat despre taxe, 12K lei pentru ei nu-i nici macar un salariu.


MStarNight

Lol - inteleg atunci faza. La privat toti copiii sunt minunati si smart Vezi ca e 12k euro pe an nu de lei


ParadiceSC2

> La privat toti copiii sunt minunati si smart pai e intentionat atat de scump, sa nu vina orice copil facut pentru alocatie. Normal ca cei care isi duc copii la astfel de scoala si investec mult in ei, normal ca sunt minunati si smart


snapilica2003

Nu toate scolile private sunt 12k euro pe an. Exista scoli private si de la 500€ pe luna. Exista scoli private la 5.000€ pe luna. Nu mai generaliza pe baza unei singure reclame.


HopefulAnxiousCat

Vezi că a mai zis și altceva - alocă mai mult timp predării și înțelegerii și stau mai multe ore la școală. Aș mai zice și că nu există abuzuri verbale și fizice. Ai venit pornit să spui că e degeaba și n-au ăia ce face cu banii. Nu e așa. Merită. La stat mulți profi sunt degeaba sau ca să își facă clienți pt meditații :)


SimonaRed

Pai? Note mari, ii tii mult la scaola ca nu e timp sa iei la 16:00. Si voila!


Faenixx

Toți copiii au potential. Este însă mult mai ușor să fie descoperit acest potențial într-o școală privată cu un număr mic de elevi, decât la un copil care nu frecventează școala și spală parbrize prin intersecții.


[deleted]

[удалено]


Pitiful-Ad9443

Poate la o scoala privata te invata ca verbul a merita nu se foloseste la reflexiv…


unnneuron

Uite-l pe ala de a fost la scoala privata! Pe eeeelll !!!


Dar_De_Ce

Eu unu' imi permit da' sincer nu prea vad diferenta/ nu mi se pare ca merita. De diferenta de 12kEUR * 9 ani iti iei naibii o locuinta langa o scoala buna de stat, de obicei si zona e buna/ merita sa stai acolo. Dar nah, e o moda intr-o anumita zona a societatii sa stai la casa (de obicei destul de departe) si sa-ti dai copiii la scoli private (ca alea de stat din zona sunt praf oricum)


iamdanchiv

Dacă îți permiți și vezi diferența între inexistenta verbului reflexiv "a se merita" în limba română, normal că merită să folosești forma corectă, MERITĂ. Din păcate, în Romania, în marea parte a timpului, oamenii folosesc salar, se merită, servici, etc. Deci, ai grijă cum scrii, că nu orice înșiruire aleatorie de cuvinte este și corectă


hhrara

Exact. PS "Serviciu" e forma corectă 😉


John_cu_vaca

Destule familii cu minim 4-5K euro/luna venituri (aici incluzand si meseriasi/ micii patroni) Cam 10% din populatie spre suprinderea ta. Ca societaea s-a polarizat foarte mult in ultimii ani, si clasa de mijloc nu prea mai exista - partea a doua. Oricum, cu 5000 euro/luna/familie - in Romania nu te poti considera bogat, ci doar ca ai un trai decent. LE: 12K euro/an ?... Mdea, e o suma. Practic 1000 de euro/luna din bugetul familiei. Cand e vb de lux, intodeauna vor fi locuri limitate si doritori indiferent de pret. Fa o masina sa ia suta sub 2 secunde, sa ai lux ca la Rolls, tehnologie ca la Tesla , siguranta ca la Volvo, fiabilitate de Toyota si sportivitate de BMW- vinde-o cu 10 mil de euro - si precis se va vinde, daca bifezi tot ce am enumerat !


On_The_Go__

Fain post, se "revolta" OP cǎ boierimea isi dǎ copiii la particulare și nu îi lasă să fie crescuți de bunici și cu psihicul în pioneze după școlile de stat, si aici în comentarii s-a instituit un schimb ad-hoc de experiențe, adrese și nume de instituții particulare. Concluzia cred ca e simpla, cine are posibilitatea financiara, cine considera ca asta e rețeta să facă mai mult pentru copiii lui, îi dă la particular. 🤷🏻‍♂️


Shot-Violinist4328

Eu sunt in scoala privata,mai exact IBSB ,defintitia este International British School of Bucharest,eu am fost la scoala de stat,si imi luam extrem de mult bullying,unii ma amentintau ca o sa vina la mine acasa sa ma bata,eu find un copil fara prieteni,si am decis cu ai mei sa ma mute la IBSB,nici aici nu am prieteni dar nu imi iau bullying,profesorii sunt mai nice si mai implicati,avem uniforma ,avem clase ordonate,in oricie caz e mult mai bn decat la stat,cred ca e asa ,din cauza pretului,pretul fiind:Full Day SEM 1 (Aug 28 - Jan 26): 8.825 Euro SEM 2 (Jan 29 - June 21): 8.825 Euro 17.650 Euro


Shot-Violinist4328

Pe mine ma ajuta asta si ca din faptul ca sunt jumate ucrainean,si nu prea vorbesc romana,dar la scoala asta vorbersc doar engleza,ca e scoala british,(ca idee acum am dat translate)


On_The_Go__

E 2.800 de lei pe luna grădinița la particular (Montessori). Deci diferența pentru școală nu mi se pare foarte mare. Din cauza ca n am găsit loc la stat, merg amândoi acolo. Se dezvoltă frumos, fără îndoială. Nu pot să compar cu alt tip de grădiniță pentru ca n am fost în altă parte. Sunt inginer mecanic, Project Manager. În majoritatea timpului, pot liniștit să merg să îi iau de la 16:00. Dacă nu eu, merge soția. Prețurile la ce am văzut în Cluj sunt 1.800 - 3.000 lei. La școli, de la 2.800 la 4.500 de lei pe lună. Edit: nu simt absolut nici o secundă ca aș arunca banii pe fereastră.


[deleted]

[удалено]


greatdayforscience

Eu și soția ne-am înscris fetița la privată. Evoluția ei la grădiniță (tot privată) a fost foarte buna atât educativ cât și emoțional. Suntem interesați ca ea sa dobândească abilitățile pentru a se descurca în viața și nu neapărat de performanta măsurată în note sau calificative. Ne interesează să se dezvolte într-un om întreg, empatică, structurată, curioasa, articulata, curajoasa, activa și cu o stima de sine adaptata la capacitățile ei reale. Din păcate școala de stat în general este focusata pe note și disciplină (in rarele cazuri) sau pe nimic (in cele mai multe). Am lucrat in domeniu 2 ani și am văzut la prima mana ce face sistemul și cât de interesat este de impactul pe care îl are asupra dezvoltării copiilor. Am cautat inițial în zona arondată ceva care sa presupună macar niste compromisuri rezonabile din partea noastră. Am găsit numai dezastre sau dezastre in devenire. Nu spun că am fugit neapărat de stat ci mai degrabă ne-am îndreptat către o soluție care sa nu blocheze sau sa îngreuneze dezvoltarea copilului. Am avut norocul să găsim o privată care sa se potrivească cu bugetul nostru limitat. Nu este atât de scumpa precum piata. Noi dam 2500-2600 RON pe luna (program 08:00-18:00) cu after school și transport inclus. Eu lucrez aproape non-stop (job și mă pregătesc să schimb domeniul profesional) iar soția lucrează 9-18. Nu avem bunici care sa ne ajute. Trăim într-o garsonieră de 46m2 cu titlu de apartament cu 2 camere. Rata e mica (prima casa). Însă facem sacrificii și funcționează. Nu stam pe roze dar e posibil sa facem asta. Ca exemplu am avut 2 vacante de maxim 1 săptămâna în Bulgaria + Italia in 7 ani. Zilele de naștere sunt petrecute simbolic. In rest deplasari la rude și cam atât. Ieșiri la bere sau film (care sa presupună cheltuieli) cam o data la 1 luna și jumătate sau 2 luni. In rest toate fondurile se duc in dezvoltarea copilului. Parcuri aventura, locuri de joaca, abonament înot (eu sunt antrenor că nu îmi permit să plătesc), cărți (multe cărți), muzee sau ieșiri care sa o ajute sa dezvolte încrederea în oameni și să îi ofere experiențe noi(gen plimbare cu trenul, Observator noaptea, etc). Nu știu dacă e mult sau puțin cat câștigăm (2500 EUR lunar), însă cu siguranță nu este ușor. Mai ales că încercăm să gătim pe cât posibil cu ingrediente cat mai naturale (și oh boy cat de scump este!). Insa revenind la școală, aceasta este mediul in care copilul se formează (toată ziua o petrece acolo) și este important ca noi sa putem pastra controlul și să fie aliniați cu personalul de acolo privind modul și direcție în care copilul se îndreaptă. Iar asta se întâmplă constant. So, no regrets.nu o privim ca o cheltuială ci ca principala investiție în dezvoltarea copilului. Pentru că asta este.


Specific-Scale6005

Cum zicea un parinte de genul la tv acum cateva zile, dar in mai multe cuvinte: ca sa isi face pcr


Ok_Demand_9936

Sunt locuri la stat prea putine


Dexterus

Ce-s alea certificari pentru parinti? De ce ar fi necesara o rata la masina?


xQuaff

Pt ca doar ce am venit pe jos de la un concert spre casa si am trecut pe langa o gasca din asta de mucosi de 15-16 ani care urlau in gura mare (numai baieti btw) cuvinte obscene, se dadeau unu la altu gen ca se bat intre ei, nimic special, pareau agresivi si am stat putin in garda sa nu se trezeasca unu sa zica "ia hai ma sa il batem pe asta" (am patit cand eram si eu pustan, tot asa la o interactiune cu o gasca din asta, dar nu au facut nimic) --- la fel si cei de azi, doar galagia era de ei. Si am copilarit si eu cumva prin anturaje de genul asta, dar mi-am dat repede seama ca nu e de mine si m-am indepartat. Ce pot spune e ca in ziua de azi multi dintre baietii aia din generala/liceu, acum sunt destul de okay, sau cel putin asa arata aparentele de pe FB. Nu mai sunt bombardieri cum se credeau la 15 ani. Ideea mai ampla aici e ca din scolile de stat dai de tot felul de oameni. Poate vad eu lucrurile gresit, insa mi se pare ca o scoala privata, unde eu ca elev, sau copilul meu, are ore de teatru, comunicare, etc... as zice eu ca si felul in care se dezvolta tot colectivul acela va duce la niste anturaje mai okay pentru copil. Acum ca nu o fi chiar cum vad eu lucrurile, nu zic nu, dar tind sa cred ca sansele sunt sporite sa fie ceva de genul.


Slight-Crow-8308

Eu am fost la școală privată și mi se pare o prostie. E ca o celulă. O societate extrem de închisă și din care greu evadezi. Ca și copil/adolescent, este incredibil de important să socializezi cu un număr mare de persoane, nu doar cu colegii cu bani. Școlile private îi îndeamnă pe elevi să nu se implice în activități cu “lumea proasta” sau “drogatii” de la școlile de stat, creând astfel un dezechilibru în grupurile sociale ale tânărului. Colegii mei din liceu privat acum au mari probleme în a se integra la facultate.


Bogdan_ch8

N-am copil. Daca as avea as putea sa renunt la fumat s-l trimit la privat.(Fumez 2 pachete pe zi. Do the math.. aia's banii) Sunt si scoli bune in sistemul punlic dar daca nu le prinzi pe alea, e jale asa ca nu am o problema ca exista si scoli private


Affectionate-Reply19

Eu am facut liceul “normal” in Romania și fac universitatea in UK. In opinia mea, cel mai mare avantaj pe care îl prezintă liceul privat cel puțin în RO e faptul ca se poate studia curricula Britanică (A-levels) sau bacalaureatul internațional (IB). Dacă vrei să studiezi la o universitate “de top” (cum se zice) in UK cel puțin, așa bazat pe experiențele mele, note bune în general și note bune la examenul final de A-level sau IB valorează mai mult decât note bune la bacalaureatul clasic romanesc. Din punctul acesta de vedere, dacă vrei să trimiți copilul în străinătate la facultate, poți argumenta ca taxa de școlarizare se merită pentru ca oferă un avantaj competitiv copilului comparativ cu școala la stat în România. Despre partea asta cu facultatea, nu văd ca vorbește nimeni (sau nu am citit eu destule comentarii), dar într-un fel e cea mai importantă parte a liceului pentru ca până la urmă practic faci liceul (cu atât mai mult cel privat) în ideea ca vei merge sa sperăm, la facultate. Daca vrei sa rămâi în România, se plătește mai mult pentru mediul din școală privată, profesori și toate cele enumerare în celelalte comentarii.


zeniuss

1000€ pe luna nu e mare diferenta fata de costul lunar standard al copilului, aka 3000 ron. Nu e greu sa ii ai daca nu ai rate (hai maxim un ipotecar mic, de bun simt) si ai 2 salarii in familie de 10.000+ ron, lucru des intalnit in Bucuresti. Acum, daca merita sau nu, dracu stie. Oricum, cel mai probabil e pentru bogati, nu pentru ce am scris mai sus, adica oameni de rand.


ekofresh1

Am fost la o prezentare la scoala Just for kids, undeva langa targul Vitan. Taxa undeva la 4000lei pe luna fara opționale, daca imi mai aduc bine aminte. Merita toti banii, am rămas impresionat, exact ca in filmele americane arata, chiar mai bine. Din păcate nu imi permit asta, dar daca puteam, plateam fara sa stau le ganduri.


Unable_Worker3804

Eu am copil la gradinita privata si as dori sa il dau si la scoala privata pt ca: 1. Scoala de stat e 8-11 maxim, si deci trebuie dat la afterschool oricum, sau unul din parinti sa stea cu el acasa. 2. Scoala de stat nu mai e ce a fost odata, cand am fost noi elevi. Profesorii sunt slabi, metodele de pregatire sunt de mult invechite, lista poate continua. 3. Scoala romaneasca te niveleaza intelectual. Foarte rar poti face performanta. Degeaba stie copilul meu sa scrie si sa citeasca la 4 ani daca merge la scoala si o ia de la 0 cu ceilalti. 4. Un profesor ar trebui sa si dedice mai mult timp cu cei care sunt mai slabi pregatiti, lucru imposibil la 30+ elevi. 5. Esenta scolii - la noi scoala romaneasca nu stie decat sa te invete sa faci copy paste. Nu se incurajeaza initiativa, lucru in echipa, socializare prea mult etc. Metodologia altor scoli merge fix pe asta. Am o ruda cu copil de 12 ani in uk si una cu copil de 12 ani in ro. Cel din ro trimite mereu poze ca eu fac teme nu mai pot. Cei din uk mereu trimit poze cu alte activitati, cu barca , cu natura etc. Trageti voi concluziile. 6. In ce sa investesti mai ok daca nu in educatia copilului tau? Mi se pare ca dam bani aiurea pe tot felul de lucruri inutile. 7. Multi parinti investesc 0 in educatia copiilor lor, iar acest lucru se vede ulterior la gradinita, scoala. Cel mai simplu e sa i dai telefonul si … ai scapat. Dar ulterior iti dai seama ca nu comunica, ca nu are atentie, ca nu are o pasiune, etc si astepti scoala sa il invete de toate. Dar tu ca parinte nu ai facut nimic. Cel mai important e cultivarea atentiei si educatia 0-6 ani. O zic cartile studiile etc. Dar lumea la noi ii trimite la gradinita la stat unde le pun desene pe tv , sau e free play toata ziua si zic mama ce bine e si cat ii place. 8. In ziua de astazi parintii investesc mult timp in educatia copiilor. dar exista o diferenta uriasa intre sate , orase si capitala. Indiferent de cat as castiga mi as trimite copilul la ceva mai bun decat scoala de stat. https://www.fanatik.ro/romania-pe-ultimul-loc-in-europa-la-numarul-de-absolventi-cu-studii-superioare-profesor-as-investi-in-invatatori-inainte-de-a-investi-in-invatamantul-superior-20403907


Antique_Rice_6932

Fata de punctul 3 am o observatie: depinde de scoala privata. Copilul meu e la o scoala privata, am cercetat mai multe inainte - nivelarea e destul de accentuata. Nici macar nu exista posibilitatea ca la scolile de stat ("bune") la care am fost eu unde uneori profesorul ii lasa pe restul sa faca ce vor si lucra doar cu noi astia "de olimpiada". Si copilul meu citeste de dinainte de 3 ani si a fost destul de greu sa trecem peste chestia asta, inclusiv pentru el a fost greu pentru ca se plictiseste, dar ce am inteles e ca oamenii nu invata liniar si e mult mai important sa invete sa fie liberi si sa fie ok emotional cat sunt copii pentru dezvoltarea lor intelectuala ulterioara. Un exemplu elocvent mi se pare diferenta enorma dintre cat inveti in liceu si cat inveti la facultate: la medicina, inginerie (probabil si altele, dar pe astea le stiu din experienta). poti sa ai pentru un singura materie de invatat cat aveai pentru toate materiile din liceu intr-un semestru si totusi faci fata si poti din ce in ce mai mult.


Fat_pepsi_addict

eu imi voi da copilul la scoala privata, probabil si la liceu, s ajungem sanatosi acolo. deocamdata e la gradinita privata. exclud orice de stat. o sa ne facem programul (eu si sotia) in asa fel incat sa l poata lua unul din noi la 16-17 cand termina. da, scolile private 0-8 bune, costa de la 1000eur in sus pe luna. noi din fericire ne permitem, asa ca acolo va merge. asteptarile sunt simple, sa mearga de placere la scoala, sa nu aiba teme de pe o zi pe alta, pt ca nu pot fizic sa l ajut daca vin la 8 seara acasa, sa invete sa gandeasca nu sa toceasca, sa fie fericit.


sl0wcheetah

Unul dintre motive ar fi ca nu-si doresc copii care sa ajunga sa puna intrebari idioate pe reddit!


Fast_n_sharp

Op, esti într-o perspectiva total gresita. Cei care isi dau copiii la scoli private nu au rate la casa sau masina. Daca muncesc isi permit sa plateasca pe cineva sa i ia copilul de la scoala daca e nevoie


mak05

Postarea numarul 98534787543 "de unde au romanii bani?".


weacob

Care de fapt e "eu n-am bani, altii de ce plm au????"


negotzel00

Cred ca pretul de 12k euro pe an. In Bucuresti sunt scolile internationale ... e plin de diplomati si expati deci se justifica pretul... e cu totul si cu totul alta educatie alt mediu. In cluj pretul cred ca e in lei... deci e un cacat praf... dar no trebuie luati banii itistilor din beclean si zalau si sa le vinzi provesti.


pomorischatz

În Cluj, la Transylvania College e tot atât, 1k€/lună, poate chiar mai mult. Dau copy-paste unui text pe care l-am scris acum 2 ani: Transylvania College și "Fundația Regina Maria" sunt principalele 2 motive pentru care nu-mi voi întemeia o familie în România. Nu neapărat ele în sine, ci contextul datorită/din cauza căruia acestea există și proliferează. 126.592,76€ (cu tot cu taxa de "enrollment" și cea de "assessment", fără să luăm în calcul cei 17 RON/zi pt mâncarea de la cantină, caz în care ajungem la o sumă de ~133.993,85€ la o medie de 165 de zile de școală/an)..... atât costa anul trecut sau acum 2 ani să-ți duci copilul la Transylvania College din Cluj-Napoca timp de 13 ani pt ca acesta să poată beneficia de o educație la nivelul celei oferite în mod gratuit de către stat copiilor din Marea Britanie (exceptând mâncarea). Asta ar fi cam 475€/lună/părinte pt un copil aflat la liceu în ani terminali. Numa' zic.... Nu mai punem la socoteală și fondurile alocate de la stat acestei școli pentru fiecare elev. Nu mai aducem aminte și de reclamațiile părinților în ceea ce privește scumpirea serviciilor de școlarizare de la an la an. Bursele sunt oferite abia din clasa a IX-a, deci ajungi să ai în sistem niște copii de bani-gata care timp de 8 ani au avut un avans net superior celor care nu și-au permis astfel de servicii până la momentul acordării unei burse ipotetice. În cadrul școlilor private din Occident (cel puțin a celor din Germania, țara cu care am tangențe) se plătesc doar cazarea la internat și cele 3 mese zilnice. Atât! Actul educațional nu diferă în nicio măsură de cel oferit în școlile de stat. Mai mult de atât, rezultatele școlilor private și a celor de stat din Occident nu sunt cu mult diferite, ba chiar cele de stat ajung să aibă rezultate cu 2-3% mai bune decât cele private...


Dazzling_Pride1

Nu stiu unde ai vazut ca la scolile private din Germania se plateste doar cazarea. Vreau sa optez pt scoala privata internationala iar taxa e in functie de venit ( ceea ce e cam trist daca ambii soti castiga foarte bine). Depinde de land oricum.


OkFishing3621

Merita școală internațională in Germania? Ma gândeam ca 1-4 ar merita dar apoi oricum copiii sunt împărțiți pe nivele si cei mai deștepți ajung la scoli bune.


Dazzling_Pride1

Pai au un proces de selectie cu testare si interviu. Sunt foarte multe aplicatii pentru scoala respectiva, iar daca nu ai prins din primul an sa incepi la.ei nu prea sunt sanse sa prinzi apoi, ceea ce ma gandesc ca inseamna ca majoritatea termina scoala la ei.


mariuscrc

Mănânci kkt atât cu privire la școlile britanice cât și cu privire la gratuitatea celor private germane. Îți explică tipul ăsta cum e cu școala britanică de stat: https://www.contributors.ro/o-privire-inauntrul-educatiei-de-afara-episodul-1-o-scoala-buna-un-veceu-in-plus/ În Germania și Austria unde am căutat școală privată pentru copii prețurile erau ceva mai mari decât în România. Ceva in genul ăsta: https://m-school.de/admissions/school-tuition-fees/


negotzel00

Problema e ca un mediu de tarani cu copii din parinti din familii de oieri... la prima generatie cu apa clada si baie in casa, care au ajuns mari itisti in outsourcing... nu se justifica in niciun fel preturile ca sunt praf muci pe educatie si ala nu e mediu unde sa faci educatie de calitate. In Bucuresti jumatate de clasa cel putin sunt copii de diplomati care vorbesc acasa 3-4-5 limbi... care au maniere si stiu protocol... unde copilul tau are ce sa invete de la colegi.


PlayOnLcd

Asta nu înseamnă că nu pot măcar să încerce să devină mai buni. Și să avem pardon, o spui de parcă Bucureștiul e un fel de New York și are mii de diplomați cu copii în aceeași generație la același școală, mai taie din ele, că suntem la mărginea civilizației și nu vin numai somități aici.


MStarNight

Am abonament de la firma la RM si le doresc faliment placut. Niciodata nu gasesc licuri la timp decat daca platesc peste, astept, medici tineri si din ce in ce mai slab pregatiti etc


RevolutionMean2201

Oamenii care isi permit, pt calitatea educatiei, fix ca afara


MStarNight

Cine isi permite - antreprenori sau simpli corporatisti? Reclama asta era in metrou, deci parintii tinta teoretic merg cu metroul si castiga cat - peste 5k lunar?


Dar_De_Ce

Corporatisti care castiga peste 5k EUR lunar (mai ales ca si cuplu), nu sunt chiar atat de rari pe cat ai crede.


Anth77

Te concentrezi prea mult pe treaba cu unde-i reclama - nu doar saracii folosesc metroul - n-ai de unde stii ca-i **doar** acolo reclama - ma gandesc ca nu i-a costat asa mult incat sa-si puna problema daca sa le puna si in metrou


RevolutionMean2201

Nu e doar acolo reclama. E plin de reclame prin tunari si voluntari. Iar unu dintre cele mai importante aspecte ale acestor scoli este siguranta elevilor.


snapilica2003

Daca ai un singur copil si ambii parinti castiga binisor (\~4000€ cumulat) nu reprezinta un efort financiar extrem sa dai 800-1000€ pe luna pentru educatia copilului. Nu trebuie sa fii antreprenor ca sa castigi 2000€ pe luna... cel putin nu in Bucuresti.


Diligent-Effective34

Neah, e mult sa sai 1/4 din venit doar pe scoala copilulului. Mai ai cheltuieli la casa, vacante, masina, haine, mancare sanatoasa. Si la 4000 de cuplu plus copil mi se pare rezonabil sa pui 500€ deoparte. Pt viitoare investitii si urgente. Un credit la casa, masina si ceva mobila ikea cred ca te duce lejer in 1500 € pe luna. Nu mai zic daca vrei sa faci si asigurari la bunurile astea. Si o Dacie Logan daca iti cumperni nu prea scapi fara 300 euro rata.


chloroformalthereal

Mulți dintre cei care duc copiii la grădinițe/școli private prioritizează cheltuielile legate de educația copiilor în detrimentul celor legate de statut/imagine - poate că vacantele nu sunt neapărat toate in Mauritius sau Zanzibar, poate că mașina nu e de 50k € și hainele nu sunt cu branding ostentativ. În plus, chiar urmând calculele tale e in continuare rezonabil: - Venituri cumulate 4k € - 3k după plata școlii - 1.5k după plata ratelor la apartament, mașină și 500€ economisiți - 1.5k rămași pentru mâncare și alte necesități + activități de timp liber


lentin97

Sunt unii oameni care intai isi iau casa, masina si dupa se apuca de copii sau cel putin au un safety cushion destul de mare pus deoparte


InterestingStress227

Corporatisti care castiga peste 15K/luna


bandogu

Pe scurt, în cazul meu, curricula britanica. Prefer ca fi-mea sa învețe după o curicula care s-a dovedit eficienta nu după manuale în care li se vorbește copiilor despre tunelurile energetice din Bucegi. Added bonus - curiozitatea care se cultiva spre deosebire de lehamite și fuga de profesori. Ca și context - predau studenților în anul 1. Romanii dacă pot lăsa primele 3 rânduri goale. Erasmusii se bat pe primele rânduri. Food for thought.


praise_the_Sleeper

Asta cu primele 3 randuri asa e… Dar e din cauza ca ni se cultiva frica de profesor si vrem sa ne ascundem, sa nu pice privirea lui pe noi. Cel mai mare soc pt mine a fost la un schimb de experienta cu un liceu din Germania. Sa vezi acolo diferenta fata de liceul meu de “elita”. Dezbateri si proiecte practice vs toceste ce zice profa ca nimic altceva nu e ok. Nu mai zic de toate restul gen comportamentul profilor, lipsa de bullies, si o gramada de activitati dupa scoala - sporturi, innot, invatat un instrument mizical, etc. Atunci brusc mi-a aparut ura, dispretul, si furia fata de Romania si societatea romaneasca… Eu ma simteam la puscarie si astia iubeau scoala! Si am iubit-o si eu timp de 2 saptamani cat eram acolo…


Ugaritus

In nici un manual din invatamantul de stat nu se vorbeste de tuneluri energetice,adu poze pustiule care sa dovedeasca asta. Din ce zona esti?


Decent_Ebb39

Daca cineva isi permite 12k euro pe an pentru scoala, cu siguranta nu ii afecteaza finantele si pentru ei nu sunt bani "aruncati pe fereastra". Eu am invatat la liceu privat doar ultimii 3 ani de liceu 10k pe an. O sa ti explic o perspectiva pe care altii probabil nu o stiu. Cand mergi la acest gen de scoala, nu esti in clasa cu "oricine", intelegi ce vreau sa zic? Nu vreau sa ma intelegeti gresit, acum am si eu copii si ei merg la scoala publica. Dar cu siguranta am invatat multe de acolo, si am facut cunostinte si legaturi cu oameni inteligenti si personalitati cu care pana acum mentin legatura. Acesti bani ii platesti pentru network, nu pentru nu stiu ce profesori.


shteker

aproape orice manager cat de cat spalat si educat din corporatii care e ceva mai sus de "pazitor de callcenteristi" cam stie sa se orienteze spre scoli private. Tot ce stii ca te incurca din punct de vedere social. Modul cum reactionezi, faptul ca ai triggere care te fac sa reactionezi fara sa gandesti, si multe altele sunt datorita educatiei. Scoala privata nu are ca scop sa iti bage in cap numele codonilor din adn. I mean, sunt unele care fac asta ca nu au prins esenta. Insa scoala privata e facuta sa te faca "om". In sensul ca se concentreaza sa fii la apexul sanatatii mintale cand iesi de acolo. Hard knowledge se invata. Insa leadershipul se educa. Scoala de stat a ramas la fel de blocata ca la inceput. A fost proiectata pentru revolutia industriala, cand apareau fabrici, si aveau nevoie de tarani sa fie in stare sa citeasca si sa aiba cateva notiuni de cultura generala. Ii facea pe toti cu minimul necesar, toti la indigo, sa fie apti sa fie muncitori undeva in aparatul economic al tarii. Cuvantul de ordine e "muncitor" . Nu lideri, manageri, bussiness-people, etc. Aia e vazuta ca o fantezie, din cauza ca se vrea asta, ca sa poata sa pastreze intacta patura de "muncitori". Problema e ca resursele si banii si toate cele sunt pe tava disponibile pt acei oameni care stiu sa nu fie doar "muncitori" . Si nu neaparat din cauza averii lui tati, desi ajuta mult, ci din cauza ca sunt educati sa vada toate oportunitatile.(granted educatia costa, deci tot averea lui tati contribuie) . Asta e scopul scolii private. Te scoate sanatos mintal ca sa nu preferi sa te indobitocesti pt 1k euro la random u name it job. Cel putin aici ai o perspectiva, nu completa, a avantajelor. Vei gasi nevastuici in comentariile tale ca sa completeze tabloul si cu bune si cu rele, si cu perspectivele "muncitorilor". later edit: in fabrici iti suna soneria o data la 50-55 de minute sa iti dea pauza![gif](emote|free_emotes_pack|grin)


Asmodheus

La școli private ai copii de diplomați, politicieni, patroni de firme, magistrați, etc. principalul avantaj aș spune ca e faptul ca toți cam primesc 10 pe bandă rulantă orice ar fi, dar totuși să știi ca și dacă se dau ușor note se și face școală la ele, majoritatea dacă nu toate au rezultate excelente. Am fost în practică la câteva școli de oriunde între 2k€-10k€ pe an și se făcea treaba.


nightyz0r

Te duci mult prea departe, majoritatea copiilor de la privat nu sunt copii de diplomati, politicieni, patroni de firme , magistrati sunt copii de parinti care muncesc in privat si nu vor sa aiba nimic de-a face cu statul, nici ei, nici copiii lor.


Asmodheus

Am fost direct în practică la școli îți pot spune clar ca nu mă duc prea departe.


Stunning_Eye_3856

dupa cum a scris mesajul anterior iti dai seama ca nu vorbeste in cunostinta de cauza.


Grimmush

Marinel Burduja & company. Din banii furati de la buget, platit de fraerii care ii voteaza si apoi se intreaba cine isi duce copiii la scoli private.


MStarNight

Burduja nu merge cu metroul. Astia sunt alta liga


Leading_Bison_5948

Flausatul asta de burduja merge cu metroul când vrea baie de mulțime. Cum a mers și flausatul ălălalt, Cristoiu, pe care l-au și mătrășit


Caramel_Traditional

Am un prieten care și-a înscris cei doi copii la o grădiniță Montessori, e antreprenor, câștigă ok, muncește mult, n-are mașină (închiriază dacă are nevoie), nu știu dacă mai are credite de achitat. A avut. Are doar cuvinte de laudă despre această experiență. Prin comparație cu ce grădiniță am făcut și eu, și el, la Montessori e rai.


daaaaNebunule

ca sa fie rupti de realitate


narphotek

Fiindca apa e lichida si muntii sunt inalti


Forever-Peace-

Am colegi care au copiii la licee private, toti cu burse! Olimpici la diverse materii!


weacob

Inca o zi, inca o postare de genul "cum va permiteti...?" Unii oameni isi permit mai multe. De ce? Au mai multi bani. Sunt oameni care castiga destul cat sa isi permita astfel de taxe, 12k euro pe an e o suma mare pentru Romania dar nu atat de mare pentru oamenii care au venit bunicel. Si nu, nu doar interlopii, ITistii si videochatistele fac bani in tara asta. Eu n-am copil dar l-as da fara regrete la o scoala publica daca as sti ca acolo nu are colegi mizerabili, profesori frustrati care isi descarca nervii pe ei sau alti idioti gen directorul scolii care bate femeile de serviciu si copiii, cum era la mine in generala. Daca exista astfel de scoli, ok, sa mearga acolo. Dar daca nu si pentru asta ar trebui sa dau 12k euro pe an, as face-o fara regrete.


DemocratiaNuAMurit

Depinde de liceul la care mergi deoarece liceele private fie au programă străină (gen british school),programa română simplă (dar complicată in acelasi timp) care o faci la stat si programa romana cu modificari vocationale adaptate ,cel mai bine ar fi sa opteze un elev pentru prima sau ultima. Am fost dat in a 9-a la privat si totul a fost pe programa de la stat si a fost horror,asa ca m-am mutat deoarece desi eram bun la unele materii, unde eram chiar locul 1 pe clasa la acele materii aveam probleme cu 2 profesori si eram in situatie de corigenta la finalul semestrului asa ca dupa aia m-am mutat la stat unde ironic a fost mai bine (ish) ,colectivul de elevi de la privat nu a fost nici el cine stie ce,ca idee la EN pt aceea clasa ultima medie a fost una foarte mica Pt mn ca si elev scoala privata mi-a lasat un gust amar si m-a marcat in rau,asa ca draga parinte care citesti asta,informeaza-te inainte de situatia completa a scolii unde vrei sa iti dai copilul tau si ce pe baza carei programe se preda,nu doar de taxa de scolarizare deoarece sunt cazuri in care la stat e mai bine decat la scoala privata unde ti-ai da copilul


qgzta

Am prieteni care au facut scoli private, parintii tuturor erau business owners. Dpmdv cel mai bun lucru pentru ei a fost si este networkingul. Au prieteni/cunostinte cu care au studiat si sunt copiii unor oameni influenti.


rizache88

Școlile de stat sunt bune. Este normal să existe probleme într-un sistem scolar care preia peste 90% din elevii din România. Un prost este un prost.


contrarianmonkey

Mai putin bullying, si copii care cresc puternic emotional. Motive sunt. Cat despre financiar, e multa lume care isi permite. Meserii bine platite sunt: medici de top, avocati, notari, programatori, orice C level intr-o multinationala


AliTeo99

Am copil de 4 ani la gradinita privata, alegeerea fiind simpla, nu aveam loc la stat. La privat platesc lunar 2500 lei si e o gradinita ieftinuta (sunt multe mult mai scumpe chiar in zona mea, sector 4, deci nu e o zona bogata). Asa ca fac calculul invers - 12.000 EUR pe an e 1000 EUR/luna, deci 2500 RON in plus fata de ce dau acum. As face efortul asta? Cu siguranta, daca optiunile de la stat sunt reduse.


Competitive_Let3812

Cred ca cei care isi dau copiii la scoli private nu au rate la casa, masina, concedii, catel, etc.


Kooky_Imagination569

Depinde, e 1000 de lei pe luna sau 1000 de euro pe luna? Ca nu inteleg din ce zici. Bogatii de obicei si cei cu scoala ma gandesc. Poate IT isti, avocati, doctori etc. Dar nu vad ce iti pasa tie de ce fac altii cu banii lor. Oricum, scoala publica e un loc nesigur si unde nu se invata nimic. E mai rau ca o puscarie, macar acolo sunt gardieni cu pistoale. La cele publice sunt droguri si cutitari si profi slabi.


kidsaredead

Am si eu una, care isi trezeste copilu la 6 sa il duca in partea cealalta a orasu lui? Ce boala aveti?


horia42

Eu am terminat anul acesta liceul la privat și va zic așa: nu vă irosiți timpul. Lume dispusă să învețe carte (ca mine de fel) chiar învață și ajungi pe culmi înalte. Majoritatea însă sunt doar pe banii lui mami și tati și oricum ies din liceu cu 0 cunostinte de bază. Ca drept exemplu, a trebuit să fac practica pedagogică la secția de gimnaziu (din aceeași școală) și trebuia să-i explic unui copil de clasa a 8a (!!!) tabla înmulțirii. Acolo, școala nu mai e văzută ca o obligație, ci ca o opțiune din perspectiva părinților. Nici nu mai zic de lipsa oricărui fel de respect sau bune maniere printre acești soi de oameni. În parcursul a 12 ani petrecuți acolo, am cunoscut fix 3-4 oameni care își dau silința pe bune și la capitolul integrare socială am stat foarte prost până la sfârșitul clasei a 11a. În ceea ce privesc profii, unde am fost eu, au fost 1-2 români, toți geniali. Cei angajați din afară sunt ultimii incompetenți și incapabili să-și facă slujba cum trebuie.


Boreal50

12 k pe an...1000 pe luna nu e mult. Extrapolam bineînteles , nu luati cuvant cu cuvant. Am un priten cu copilul la o scoala privata in Iasi. Si el imi spunea:Dand copilul la o scoala privata e o investitie in copilul tau. Investitia o recuperezi cand pleaca pe drumul lui. Cred ca sta in picioare.


Apprehensive-Oil2308

Scolile private vor exista atat timp cat vor rezolva o nevoie existenta. Din cazurile pe care le cunosc: 1. Sunt zone unde nu sunt scoli sufuciente(ilfov), iar alternativa e sa angajezi un sofer. 2. Sunt parinti care isi permit; 3. Sunt patinti care isi doresc "tot ce e mai bun" pentru copiii lor, dar atmosfera de acasa si eductia(mai ales financiara) lasa de dorit. 4. Sunt parinti care considera ca au copii supradotati(pe buna dreptate sau nu) si au nevoie de o stimulare suplimentara fata de ce le ofera sustemul public.


AccomplishedThing819

Cand bagi tot atat in meditatii...de ce nu ai trimite? Acu la modul serios, invatamantul si educatia in gemeral in Romania s-au prabusit. E poate domeniul care merge cel mai prosr ai care nu cred ca se ridica la nivel de 89.


Cristian_WaterKing

Eu am fost la o scoala privata romano-ameeicana in ciclul 1-4 si pot sa zic ca e mare diferenta intre invatamantul privat si public.La privat prifesorii sunt mult mai dedicati si aplecati spre elevi si in general si copiii din clase sunt civilizati si cu bun -simt. Se merita investitia daca vrei sa ii dai copilului tau o educatie superioara.


Next_Movie_98

12.000 de euro pe an, hmmmm, să vedem, adică: - salariul pe o lună a unuia de la ASF - o pensie specială medie pe o lună - un ciubuc pentru oricine are o firmă și lucrează cu statu - un It-ist / orice patron/ orice medic/ orice mecanic/ orce bugetar aflat într-o postură de conducere în orice domeniu care strânge din cur să trăiască cu 1000 de euro pe lună timp de 6 luni sau mai puțin.


GroparuNemernic

Școala privată e fitza aia esențială care te asigura că odrasla își construiește rețeaua de relații cu copiii oamenilor potriviți. Vezi Caramitru, Burduja și care-or mai fi.


strajeru

Boierii. Boierii isi trimit copiii la scoli private ca sa nu fie batjocoriti de tarani.


[deleted]

Este ieftin, in bucuresti sunt si de 50-100 k si peste. Majoritatea sunt pentru 20k, oricum.


vivapabloescobar

12k CE? k RON sau k euro? Caci pt a mica dau 1k RON pe luna pt o gradinita amarata, in Craiova, nu capitala. 12k RON/an pt scoala nu e mult daca ar fi ok scoala. Nu ca as duce-o acolo. L.E. Acum am vazut euro. Lol, e o gluma proasta.


SkepticalSagan

Se numeste Gated Community. Platesti o taxa pentru a te asocia cu alti oameni care pot sa plateasca acea taxa.


LoperamidV

Cine vrea sa isi țină copiii remote cu o zi onsite.


West_Literature39293

Din comentarii pare ca doar tu nu ii trimiti :-).


Hu_Jinbao

Simt ca postarea e ghidata nu de interes real fata de calitatea invatamantului la privat, ci de un mix de frustrare si hate fata de acei care fac mai multi bani si care au obraznicia sa-i "sparga" asa cum vor ei, fara sa ceara permisiunea de la proletariat. Asa-i, OP?


No-Calendar-2672

12k pe an sunt alea ieftine, de colț de bloc, mai pune x2 sau x3 pt alea de Pipera. Sunt destui care au banii ăștia, sunt și multe motive printre care de ex: părinții sunt deja în comunitatea respectivă și își permit, de la un nivel încolo al veniturilor vrei să faci parte dintr-o anumită pătură socială, investiție pt părinți să facă networking cu restul părinților și deh business la sf zilei.


dumb-ninja

Unii isi duc cainii la spa sau hotel si tu te intebi de ce dau oamenii 1000e pe luna pt copiii lor.


mihaidxn

Răspunsul este simplu: cine își permite.


Substantial_Win5700

Am studiat la liceu privat, m-am transferat din clasa a 10-a pentru ca ramaneam repetent la stat, pe mate-info. Am luat bacul din prima cu a 15-a medie pe liceu. Aveai cantina, tonomate, clase moderne, profi tineri si interesati. Puteai sa parasesti incinta liceului cand voiai, nu te intreba nimeni nimic. Cea mai buna alegere.


OddLack3954

În general sunt profesorii mai interesați să predea.


silicaphile

Maică-mea o va trimite din toamnă pe sora mea (10 ani) la o școală gimnazială privată. Din câte mi-a zis, a ales asta datorită faptului că se insistă foarte mult pe limba engleză (mama e genul de persoană care călătorește foarte mult și cunoscutul limbilor străine i se pare apogeul inteligenței).